سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » وکیل قربانیان کهریزک: حکم سعید مرتضوی عادلانه نیست، کف مجازات است...
» برادر امیرجوادی فر: برای اصلاح رویه‌ها پرونده را پیگیری کردیم

وکیل قربانیان کهریزک: حکم سعید مرتضوی عادلانه نیست، کف مجازات است

چکیده :با توجه به اینکه آقای مرتضوی عامل اصلی اعزام این افراد به بازداشتگاه کهریزک بود و اگر این‌ها را به آنجا اعزام نمی‌کردند، قطعا قتلی در آنجا واقع نمی‌شد این قسمت از اتهام بدون رسیدگی باقی مانده و باید ایشان را در این رابطه تحت تعقیب قرار می‌دادند که متاسفانه مورد رسیدگی قرار نگرفت. مرتضوی هم وقتی می‌گویند او صلاحیت کار قضایی ندارد مجازات خوبی است، البته سقف مجازات هم به او داده‌اند نه اینکه کف مجازات را گرفته باشند. ...


پس از نزدیک به چهار سال، قضات شعبه ۷۶ دادگاه کیفری پس از محاکمه قضات متهم در پرونده کهریزک، سه متهم پرونده را در رابطه با اتهام بازداشت غیرقانونی به انفصال دایم از خدمات قضائی و پنج سال سال انفصال از خدمات دولتی محکوم کردند.

همچنین سعید مرتضوی متهم ردیف اول پرونده در خصوص اتهام گزارش خلاف واقع به دویست هزار تومان جریمه نقدی محکوم شد.

متهم ردیف اول جنایت کهریزک به ٢٠٠ هزار تومان جریمه نقدی محکوم شد

در این زمینه، علی جوادی فر پدر امیر جوادی فر با بیان اینکه هنوز حکمی به ما اعلام نکرده‌اند، می‌گوید: «تا زمانی که از مراجع ذی صلاح این حکم را نبینیم نمی‌توانیم اظهار نظر کنم.»

در همین حال، محمد صالح نیکبخت در این زمینه می‌گوید: «از نظر قضایی، این حکم در مورد دو اتهام» مسئله گزارش خلاف واقع و بازداشت غیرقانونی که مرتضوی را محکوم کرده‌اند عادلانه بود، اما از نظر اینکه ایشان از مجازات معاونت در قتل تبرئه شد حکم را عادلانه نمی‌دانم.»

پس از دهمین جلسه دادگاه پرونده کهریزک پدر امیر جوادی فر از شکایت خود در مورد اتهام معاونت در قتل دادستان سابق تهران صرفنظر کرده است. او در عین حال گفت که رضایت‌اش تنها درباره سعید مرتضوی است و شکایت‌اش از دیگر مته‌مان این پرونده یعنی علی اکبر حیدری فر و حسن دهنوی (حداد) به قوت خود باقی است.

صالح نیکبخت در مصاحبه‌ای با روزنامه شرق و در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود سعید مرتضوی بار‌ها با وکلا و خانواده‌های شاکیان برای گرفتن رضایت تماس گرفته، گفته بود: «در دادگاه هم گفته‌ام در حدود ۱۸‌بار مستقیم و غیرمستقیم با واسطه و بی‌واسطه سعید مرتضوی درخواست ملاقات با من یا راضی‌کردن موکل و گذشت را کرده بود ولی من به او گفتم که من یک کار حرفه‌ای می‌کنم و این‌ها در زمره مسوولیت من نیست. احتمالا همان‌طور که با من تماس گرفته‌اند با و‌کلای دیگر هم تماس گرفته شده است.»

امیر جوادی فر به اتفاق محمد کامرانی و محسن روح الامینی، سه قربانی بازداشتگاه کهریزک هستند که به دلیل شکنجه‌های صورت گرفته در این بازداشتگاه جان باختند.

متن گفت‌و‌گوی جرس با برادر امیر جوادی فر یکروز پیش از صدور حکم دادگاه کهریزک را با هم می‌خوانیم:

آقای جوادی فر بعد از یازده جلسه دادگاه پشت درهای بسته، پرونده رسیدگی به جنایات کهریزک طی روزهای آینده با صدور رای قاضی به پایان می‌رسد شما روند رسیدگی دادگاه در این زمینه را چطور ارزیابی می‌کنید؟

به نظر ما دادگاه خوب برگزار شد و روند دادرسی مثبت بود، اما باید منتظر رای قاضی بمانیم.

همانطور که می‌دانید افکار عمومی این پرونده را با حساسیت دنبال می‌کردند چرا دادگاه غیرعلنی برگزار شد؟

این در حقیقت بخاطر تشخیص قاضی و هیئت قضایی بود و ما به عنوان شکات و اولیاء دم به این قضیه اعتراض داشتیم و حتی آقای مرتضوی و سایر مته‌مان هم به این قضیه اعتراض داشتند. ما ترجیح می‌دادیم دادگاه بصورت علنی برگزار شود و تا روز آخر هم صحبت کردیم که بهتر است این دادگاه به صورت علنی باشد تا افکار عمومی در جریان قرار بگیرد اما تشخیص قضات و هیئت قضایی این بود که دادگاه به این شکل برگزار شود.

علت اینکه پدرتان بطور ناگهانی اعلام رضایت کردند چه بود؟

ببینید ما بعد از اعلام رضایت یک بیانیه‌ای در روزنامه شرق منتشر کردیم که جواب این سوال و دلایلمان در آن آمده است.

آیا مرتضوی و مته‌مان دیگر با شما در این زمینه صحبتی کردند؟

در هر حال هر چه که بود ما در دادگاه صحبت کردیم و به علت غیرعلنی بودن دادگاه بیشتر نمی‌توانم جزییات را توضیح دهم.

چرا تنها در مورد آقای مرتضوی که اکثر حقوقدانان معتقدند متهم اصلی این پرونده است اعلام بخشش کردید؟

به هر صورت ما به این جمع بندی رسیدیم که تنها نسبت به اتهامات ایشان اعلام بخشش کنیم.

پس هدف شما از پیگیری این پرونده چیست؟

ما تنها در مورد آقای مرتضوی اعلام بخشش کردیم، نه در مورد متهمین دیگر. ما در‌‌ همان بیانیه هم اعلام کردیم که هدف اصلی ما از پیگیری پرونده کهریزک این بود که اولا رویه‌هایی که در یک مقطع زمانی در نیروی انتظامی و در قوه قضاییه جاری بوده، اصلاح شود. در واقع روندی که متهمان را دستگیر می‌کردند و به خانواده‌هایشان اطلاع داده نمی‌شد و این امر باعث می‌شد که آن‌ها روزهای به جاهای مختلف رجوع کنند بدون اینکه از سرنوشت عزیزان خود باخبر باشند. هدف ما این بود که این رویه‌ها اصلاح شود و از اتفاقات مشابه جلوگیری شود. دلیل پیگیری ما همین اصلاح رویه‌ها بود چون امیر که دیگر بر نمی‌گردد و امیدواریم چنین اتفاقاتی برای سایر بچه‌های کشورمان نیافتد.

در نامه شما به دلایل و مصالحی اشاره شده می‌توانید در این مورد توضیح دهید؟

چون دادگاه غیرعلنی بوده من نمی‌توانم وارد جزییات قضیه شوم. در هر حال ما بعنوان اولیاء دم و هم متهمین مسائل خود را در دادگاه مطرح کردیم و مرجعی که باید به این قضیه رسیدگی کند و حکم قضایی را صادر کند، دادگاه محترم کیفری استان است و باز هم پیگیری‌های آتی هم وجود دارد. به هر حال ما به این جمع بندی رسیدم که تا همین مرحله هم که پرونده را پیگیری کردیم باعث شد که یکسری قضایا مشخص شود و رویه‌ها اصلاح شود. قضاوت نهایی هم بر عهده خود قوه قضاییه است که نظرش را بدهد.

اگر حکمی هم برای متهمین صادر شود اتفاقات کهریزک و آنچه بر سر قربانیان آن افتاد قابل بخشش است و کشته شدن امیر‌ها به فراموشی سپرده خواهد شد؟

قطعا نخیر، بار‌ها هم گفته‌ام شاملو شعری دارد که می‌گوید «تلخ چون غرابه زهریست». فقدان امیر هم همچون غرابه زهری است که همیشه با ماست. این غمی نیست که کهنه شود و همیشه در وجود ما زنده است. امیدواریم مسائل مشابهی در داخل مملکت اتفاق نیافتد و سایر فرزندان ایران زمین از این اتفاقات مشابه ضربه نخورند.

اگر حکمی که برای متهمین صادر خواهد شد غیرعادلانه باشد آیا اعتراض خواهید کرد؟

از نظر حقوقی نمی‌دانم به شیوه‌ای قابل پیگیری است اما چون دادگاه کیفری استان بوده شاید جای اعتراض باشد البته نمی‌دانم برای شکات هم جای اعتراض هست یا نه؟

صالح نیکبخت: مجازات مرتضوی خوب ولی کافی نبود

حکم دادگاه بدوی پرونده کهریزک صادر شد و بر اساس این حکم، سه متهم پرونده برای اتهام بازداشت غیرقانونی به انفصال دائم از خدمات قضایی و پنج سال انفصال از خدمات دولتی محکوم شدند. همچنین، سعید مرتضوی، متهم ردیف اول پرونده از اتهام معاونت در قتل تبرئه شد و برای اتهام گزارش خلاف واقع به پرداخت دویست هزار تومان جریمه نقدی محکوم شد.

محمد صالح نیکبخت در این زمینه می‌گوید: «از نظر قضایی، این حکم در مورد دو اتهام» مسئله گزارش خلاف واقع و بازداشت غیرقانونی که مرتضوی را محکوم کرده‌اند عادلانه بود، اما از نظر اینکه ایشان از مجازات معاونت در قتل تبرئه شد حکم را عادلانه نمی‌دانم.»

متن کامل گفت‌و‌گوی «جرس» با محمد صالح نیکبخت وکیل خانواده جوادی فر را با هم می‌خوانیم:

آقای صالح نیکبخت! حکم متهمان پرونده کهریزک به شما ابلاغ شده است؟

بله، حکم را به من ابلاغ کردند. هر سه قاضی به دلیل قرار بازداشت غیرقانونی به انفصال دایم از خدمات قضایی و پنج سال انفصال از خدمات دولتی محکوم شده‌اند. یعنی هیچوقت نمی‌توانند قضاوت کنند و هم پنج سال نمی‌توانند کار دولتی بگیرند. به دلیل گزارش غیرواقع، آقای مرتضوی فقط به هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم شده است که آن را به جزای نقدی دو میلیون ریال تبدیل کردند. در مورد شکایت خانواده کامرانی به خاطر معاونت در جرم هم آقای مرتضوی تبرئه شده‌اند.

آیا حکم قابل اعتراض است؟

برای خانواده روح الامینی و جوادی فر به علت اینکه در مورد اتهامات پرونده، حکم صادر شده دیگر قابل اعتراض نیست. اما خانواده مرحوم کامرانی از این رایی که در مورد تبرئه آقای مرتضوی داده شده، می‌توانند تجدید نظر خواهی کنند و مرجع تجدیدنظر خواهی هم دیوان عالی کشور است.

شما از جزییات رضایت آقای جوادی فر موکل خود از مرتضوی اطلاع دارید؟ با توجه به این رضایت پرونده مختومه است؟

آقای جوادی فر بدون اینکه دلیلی برای کار خود بیاورد و با وکیل و دادگاه صحبت کند از مرتضوی رضایت داده و دیگر نمی‌تواند علیه مرتضوی شکایتی را مطرح کند. شکایتی که من به عنوان وکیل جوادی فر و وکیل خانواده روح الامینی در دادسرا مطرح کرده بودیم که در آنجا رسیدگی شود؛ آن پرونده به دلیل رضایت جوادی فر از طرف ما مختومه می‌شود اما از لحاظ خانواده روح الامینی می‌توانند آن را مطرح کنند و امکان دارد پرونده آن‌ها به دادگاه دیگر برود و یا دلایل دیگری ارائه داده شود که موجب محکومیت مرتضوی شود.

روند رسیدگی دادگاه به این پرونده را چطور دیدید؟

دادگاه با استاندارد نسبتا قانونی رسیدگی کرد و خیلی مناسب بود. در مورد اینکه مرتضوی چرا از معاونت در جرم تبرئه شد هر چند خواست موکل من نبوده در آن مورد هم دادگاه خوب رسیدگی کرد. در هر صورت دو نفر از سه نفر رای به این دادند که مرتضوی در معاونت در جرم در این پرونده مداخله ندارد و در این مورد هم قانونی رسیدگی کردند و نمی‌توانیم نظر دادگاه را تغییر دهیم.

در مورد اعزام این افراد به کهریزک توسط مرتضوی چطور؟

با توجه به اینکه آقای مرتضوی عامل اصلی اعزام این افراد به بازداشتگاه کهریزک بود و اگر این‌ها را به آنجا اعزام نمی‌کردند، قطعا قتلی در آنجا واقع نمی‌شد این قسمت از اتهام بدون رسیدگی باقی مانده و باید ایشان را در این رابطه تحت تعقیب قرار می‌دادند که متاسفانه مورد رسیدگی قرار نگرفت.

با توجه به حساسیت افکار عمومی نسبت به این پرونده چرا دادگاه علنی برگزار نشد و آیا غیرعلنی برگزار کردن آن بخاطر مصالحی که مقامات قضایی به آن اشاره می‌کنند با استقلال دستگاه قضایی در تضاد نیست؟

تشخیص غیرعلنی بودن دادگاه به اختیار دادگاه گذاشته شده است و قضات این دادگاه هم قضات شریفی بودند زیرا آن‌ها می‌توانستند تحت تاثیر مرتضوی که دادستان بود قرار بگیرند اما اینطور نشد. شاید اگر دادگاه غیرعلنی نبود مرتضوی با توجه به امکاناتی که در اختیار داشت آنجا را به تریبونی برای گفته‌های خودشان تبدیل می‌کرد. به هر صورت تشخیص علنی یا غیرعلنی بودن بر عهده دادگاه هست البته ما خواهان برگزاری دادگاه علنی بودیم اما الان تاثیری در موضوع ندارد.

آقای نیکبخت با خانواده قربانیان کهریزک که صحبت کردم بیشتر نسبت به این بخش از حکم که مرتضوی به دویست هزار تومان محکوم شده معترض بودند آیا با توجه به اتهام چنین جریمه‌ای شبهه آور نیست؟

ببینید در قانون پیش بینی شده که قاضی می‌تواند یک مجازات را به یک مجازات دیگر تبدیل کند. مجازات در این پرونده برای مرتضوی شلاق بوده است که ما خودمان هم مایل به مجازات شلاق در کشور نیستیم و نه تنها خواهان نیستیم بلکه نفس شلاق زدن را بد می‌دانیم؛ به همین دلیل تبدیل مجازات شلاق مرتضوی به جریمه نقدی مسئله مهمی نیست. مهم این است که یک آدمی که نزدیک به ده سال حاکم مایشاع در مورد مطبوعات، فعالین سیاسی و صنفی، فعالین حقوق بشر و به عنوان فردی که اعتقادی به هیچ کار قضایی و حقوقی و قانونی نداشته است او را در صندلی اتهام نشاندند و محکومش کردند. بدین ترتیب میزان جرم را من وجبی تعیین نمی‌کنم، بلکه نفس مجازات و محاکمه کردن و نفس بازخواست کردن و نفس اینکه فرد را موظف به رعایت قانون کنند مهم می‌دانم. مخالف این هستم که قضاوت‌ها بطور سلیقه‌ای و شخصی بیان شود مثلا اگر یک معتاد را شلاق بزنند اعتراض می‌کنیم که چرا شلاق زدند، اما اگر شلاق مرتضوی تبدیل به جریمه شود اعتراض می‌کنیم که چرا تبدیل شد.

پس شما فکر می‌کنید همین که مرتضوی با تمام کارهای غیرقانونی که انجام داده فقط بر صندلی اتهام در دادگاه نشانده شود، کافی است؟

من این را مثبت می‌دانم اما کافی نمی‌دانم. من در برخی رسانه‌های خواندم که نوشته‌اند این حکم جایزه به آقای روحانی بود. من این برخورد را غلط می‌دانم. مناسب یا نامناسب بودن هرچیزی را باید در جای خود قبول کنیم. به نظر من اینگونه برخورد، برخوردی است که در گذشته چپ‌های متعصب انجام می‌دادند. من می‌گویم نفس اینکه شخصی بنام مرتضوی که هرگز قانون را برسمیت نمی‌شناخته و قانون را چیزی می‌دانست که خودش می‌گفت، محاکمه شود همین اندازه رسیدگی کردن امر مهمی است، اما اینکه شما می‌گویید کامل نیست من هم می‌گویم کامل نیست و مثلا باید مجازات‌های بیشتری برای ایشان قائل می‌شدند. برایتان یک مثال بزنم، اگر درجه یک افسر امیر ارتشی را تا درجه ستوان دومی پایین بیاورند مجازات بزرگی برای اوست یعنی تمام آنچه در گذشته انجام داده هیچ ارزشی نداشته است. حالا مرتضوی هم وقتی می‌گویند او صلاحیت کار قضایی ندارد مجازات خوبی است، البته سقف مجازات هم به او داده‌اند نه اینکه کف مجازات را گرفته باشند.

آیا شما حکم صادر شده برای متهمان پرونده کهریزک را عادلانه می‌دانید؟

از نظر قضایی در مورد دو اتهام مسئله گزارش خلاف واقع و بازداشت غیرقانونی که مرتضوی را محکوم کرده‌اند این حکم عادلانه بود، اما از نظر اینکه ایشان از مجازات معاونت در جرم تبرئه شد عادلانه نمی‌دانم.



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

یک پاسخ به “وکیل قربانیان کهریزک: حکم سعید مرتضوی عادلانه نیست، کف مجازات است”

  1. ع.ب.تورک اوغلی گفت:

    بنام خدا-این نمایش هابیشتربرای سرگرمی مردم ودستاویزقراردادن عدالت برای توجیه اعمال زشت وناپسندخوددرسرکوب انتخابات ۸۸میباشد.همانطورکه محسن رضایی ۱۰۰۰تومانی رادردستان خودگرفت وگفت ارزش ۳۰۰تومان راداردولی ارزش ۱۰۰تومان هم ندارد.۲۰۰هزارتوان جریمه مرتضوی تفتی هم ارزش یک وعده میوه خریدن برای آنان ندارد.وقتی که ۳سال است نمیتوانندوی راازسرپرستی بزرگترین سازمان مالی کشوربردارند.واین سازمان باپول حق بیمه فقیرترین قشرجامعه به بزرگترین سازمان مالی بی حساب وکتاب ومیدان تاخت وتازاین آدمکش تبدیل گشته ازدادگاه آن چه توقعی بایدداشت.بهترین ورشیدترین فرزندان مردم کشته شدند.موردتجاوزقرارگرفتند.موردشدیدترین ضرب وجرح قرارگفته وزندانی شدند.ورهبران سیاسی آنهازندانی گشتند.رایشان توسط این نامردان دزده شد.ونالایق وبی ادب ترین شخص رابرگرده مردم سوارکردندحال توقع بالاتری ابرای این خدمتگذارشان نداشته باشید. .