سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » پنج سال انتظار دسته جمعی برای مرگ...
» اینجا، در زندان رجایی شهر، 1117 نفر منتظر اعدام اند/ گزارشی از مهدی محمودیان

پنج سال انتظار دسته جمعی برای مرگ

چکیده :زندان رجایی شهر با ظرفیتی کمتر از هزار نفر ساخته شده، اما نزدیک به 5 هزار زندانی را در خود جای داده است. باور کردنی نیست اما حقیقت دارد. امروز دوم آبان ماه که این گزارش را می نویسم آمار افرادی که زیر حکم اعدام قرار دارند 1117 نفر است. بنا بر آمار رسمی قوه قضاییه، متوسط اجرایی شدن حکم اعدام 5 سال است؛ یعنی به طور میانگین هر محکومی 5 سال تحت شکنجه قبل از اعدام قرار می گیرد....


مهدی محمودیان در گزارشی از زندان رجایی شهر به با اشاره به تعداد زندانیان محکوم به اعدام در این زندان که 1117 نفر است خاطرنشان می کند: مباحث حقوق بشری و اجتماعی اعدام و تاثیرات مثبت و منفی آن در جامعه و همانطور در میزان کاهش و افزایش جرم در یک جامعه را به یک وقت دیگر و متخصصان آن می سپارم. اما دردناک تر و غیر انسانی تر از خود اعدام ، سال ها چشم انتظاری و عذاب کسی است که زیر حکم اعدام قرار دارد.

به گزارش کلمه، این روزنامه نگار زندانی در بخشی از گزارش خود می نویسد: امروز دوم آبان ماه که این گزارش را می نویسم آمار افرادی که زیر حکم اعدام قرار دارند 1117 نفر است که در این میان 734 نفر از آنان محکوم به قصاص بوده و باقی این تعداد یعنی 383 نفر محکوم به اعدام، که 14 نفر از این افراد با اتهاماتی سیاسی و امنیتی محکوم به اعدام شده اند. نزدیک به هزار نفر آمار زندانیانی است که به حبس ابد یا احکام بالای 20 سال محکومند که بسیاری از این افراد نیز به اعدام محکوم شده بودند که تا قبل از شکستن حکمشان عذاب ها و شکنجه زیر حکم بودن را تجربه کرده اند.

محمودیان که در خصوص برخی مسائل پس از انتخالات از جمله وقایع بازداشتگاه کهریزک اطلاع رسانی کرد، ۲۵ شهریور ماه در منزل شخصی اش بازداشت و به اتهام اجتماع و تبانی علیه نظام به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.

متن کامل گزارش او درباره وضعیت زندانیان محکوم به اعدام در زندان رجایی شهر، که برای انتشار در اختیار کلمه قرار گرفته، به شرح زیر است:

بعد از 16 سال توانسته بود کودکی را در آغوش کشیده و او را نوازش کند. بعد از سال ها دست و پنجه نرم کردن با بیماری قلبی بالاخره به بیمارستان اعزام شده تا تحت جراحی قلب باز قرار گرفته است. برای عیادت به سلولش رفتم. منتظرم از سختی عمل جراحی و یا از عذاب 30 روز بستری شدن در بیمارستان با دستبند و پابند بگوید، اما با لذتی وصف ناپذیر می گوید بعد از 16 سال آنجا کودکی را در آغوش کشیدم. می گوید بعد از 7 سال یک اتومبیل را از نزدیک دیده است و چقدر غمگین می گوید: خدا را شکر قبل از مرگم دوباره یک درخت را از نزدیک دیدم.

بیش از 8 سال است که هر سه شنبه منتظر است تا برای اجرای حکم اعدام به “زیر هشت” فراخوانده شود. سالها پیش در خواب دیده است سه شنبه روزی به دار آویخته می شود با آنکه بیش از 7 سال از تایید حکمش می گذرد همیشه با این کابوس زندگی کرده است. پس از سه سال حبس در زندان های عراق و اردن، نهم مرداد سال 78 توسط سازمان ملل به ایران تحویل داده می شود و سپس به جرم هواپیما ربایی به اعدام محکوم می شود.

سال 82 برای نخستین بار برای اجرای حکم به انفرادی برده می شود اما به دلایل نامعلومی اجرای حکمش به تعویق افتاده و تا به امروز با سنی بیش از 60 سال نزدیک 9 سال است که در انتظار مرگ و چوبه دار بسر می برد.

اعدام همیشه یکی از مسائل مناقشه آمیز حقوق بشر بوده است. بیش از 160 کشور جهان مجازات اعدام را در قوانین خود ملغی کرده اند با این حال ایران و 41 کشور دیگر جهان هنوز از مجازات اعدام در قوانین خود بهره می برند و متاسفانه ایران با توجه به نسبت جمعیتی خود با اختلاف زیادی در صدر کشورهای جهان قرار دارد.

آنچه که بیش از همه چیز حساسیت برانگیز است عدم رعایت دقیق آیین دادرسی عادلانه برای افرادی است که برایشان حکم اعدام صادر می شود. به خصوص افرادی که به اعدام های حکومتی از جمله اعدام های سیاسی، امنیتی، مواد مخدر یا امثالهم محکوم می شوند غالبا حتی از در اختیار داشتن وکلای اختیاری، حق دفاع آزادانه، مطالعه پرونده، دادگاه های عادلانه و … محروم هستند. در پرونده های مربوط به قصاص نیز میزان نفوذ شاکی و متهم در نوع و سرعت و اجرای حکم تاثیر زیادی دارد.

اینجا زندان رجایی شهر است!

با آنکه با ظرفیتی کمتر از هزار نفر ساخته شده است، نزدیک به 5 هزار زندانی را در خود جای داده است. باور کردنی نیست اما حقیقت دارد. بیش از 1100 نفر در این زندان زیر حکم اعدام قرار دارند.

امروز دوم آبان ماه که این گزارش را می نویسم آمار افرادی که زیر حکم اعدام قرار دارند 1117 نفر است که در این میان 734 نفر از آنان محکوم به قصاص بوده و باقی این تعداد یعنی 383 نفر محکوم به اعدام، که 14 نفر  از این افراد با اتهاماتی سیاسی و امنیتی محکوم به اعدام شده اند. نزدیک به هزار نفر آمار زندانیانی است که به حبس ابد یا احکام بالای 20 سال محکومند که بسیاری از این افراد نیز به اعدام محکوم شده بودند که تا قبل از شکستن حکمشان عذاب ها و شکنجه زیر حکم بودن را تجربه کرده اند.

مباحث حقوق بشری و اجتماعی اعدام و تاثیرات مثبت و منفی آن در جامعه و همانطور در میزان کاهش و افزایش جرم در یک جامعه را به یک وقت دیگر و متخصصان آن می سپارم. اما دردناک تر و غیر انسانی تر از خود اعدام ، سال ها چشم انتظاری و عذاب کسی است که زیر حکم اعدام قرار دارد.

درباره محکومان به قصاص یک موضوع دیگر نیز بر این عذاب و انتظار می افزاید. کسانی که غالبا بر اثر یک نزاع یا یک لحظه عصبانیت مرتکب قتل شده به غیر از اینکه سال ها باید در انتظار مرگ باشند گاه و بیگاه برای اجرای حکمشان فراخوانده می شوند و طبق روال می بایست 24 ساعت آخر را در انفرادی بگذرانند که به پای چوبه دار برده شده اما حکمشان به دلایلی به طور موقت لغو می شود و باید به سلول های خود بازگردند. این اتفاق دو، سه ، چهار حتی ده بار امکان دارد که تکرار شود. یکی از این افراد وقتی بیرون از زندان پیگیر کارهایش برای لغو حکم اعدام بودیم، وقتی برای چندمین بار حکم اعدامش به تعویق افتاده بود در یک تماس تلفنی گفت: ترا به خدا بگذارید اعدامم کنند. من یک بار مرتکب قتل شده ام اما 13 بار برای اجرای حکم زیر طناب دار رفته ام. این مصداق بارز شکنجه است.

بنا بر یک آمار رسمی که توسط قوه قضاییه ارائه شده است، متوسط اجرایی شدن حکم اعدام 5 سال است یعنی به طور میانگین هر محکومی 5 سال تحت شکنجه قبل از اعدام قرار می گیرد البته بگذریم که محکومین زیادی بیش از اینها تحت این عذاب طاقت فرسا قرار گرفته و می گیرند و به جرات می توان گفت که این 5 سال کف این انتظار است.

همه ی زندان ها برای جلب رضایت قصاص کمیته ای برای حل اختلاف دارند بلکه بتوان از خانواده ی شاکی رضایت گرفت اما این دفتر در زندان رجایی شهر یک سال است که به دستور رییس زندان تعطیل شده است.

اینجا زندان رجایی شهر است!

بیش از 1100 نفر منتظر برپا شدن چوبه های دار در مقابل چشمانشان هستند. 1100 نفر روز و شبشان را با کابوس مرگ به پایان می رسانند. آرزویشان کوچک است، می خواهند قبل از مرگ درخت را ببینند.



Deprecated: پروندهٔ پوسته بدون comments.php از نگارش 3.0.0 که جایگزینی در دسترس نداردمنسوخ شده است. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهٔ خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6031

10 پاسخ به “پنج سال انتظار دسته جمعی برای مرگ”

  1. Tarrydeja گفت:

       اینطوری می نویسی دلشون کباب میشه همه رو با هم فردا اعدام می کنند و چون درخت ندیده اند میبرند جنگل همه رو از درخت آویزون میکنند. تو رو خدا راُفت  قضایی چی ها رو تحریک نکن. 

  2. Aziz_ghazi_namin گفت:

    با توجه به تجربه کشورهای پیشرفته جهان {شعوره بالا و تکنولوزی روز} ما بدون شناخت علت وجود نا هنجاری همیشه نگاهمان به معلول بوده و تا این چنین برداشتی در فرهنگ بزرگان حکومت وجود دارد اعدامها هیچ تا”ثیری در غنی سازی فرهنگ نخواهد داشت . 

  3. علی گفت:

    امیدواریم ایثار و فداکاری آقای محمودیان و سایر زندانیان فهیم سیاسی که از وضعیت زندانها تهیه میکنند مفید بیفتد.

  4. امین م گفت:

    از همین روست که ایران بالاترین مقام اعدام در جهان را دارد و  به هیچ کس نیز پاسخگو نیست. امروز مصاحبه ای با “احمد شهید” را می دیدم که طی آن از این روند اظهار تعجب می کرد و به چند فرد منتظر اعدام اشاره می کرد که به محض آنکه سازمان ملل خواستار جلوگیری از اعدامشان شده بودند حکم اعدامشان فردای آن روز اجرا شده بود. فکر می کنم هیچگاه در تاریخ ایران اینهمه نفرت پراکنی و نفرت از مردم این مرز و بوم توسط حاکمانش سابقه نداشته است. به این نتیجه رسیده ام که از نظر حاکمیت همه ما اعدامی هستیم و زندگی هدیه ای است از جانب آنان و هر وقت حکم کنند آن را از ما می گیرند تا کی نوبتمان برسد.

  5. mehman گفت:

    بسیاری از این افراد به خاطر بی تدبیری مسئولان به دام خطاهای ناخواسته افتاده اند ولی چرا نباید اثر بی تدبیری حکمان در جرم و جنایت مورد توجه قرار نگیرد. این همه مجرم و جنایت ناشی از بی مسئولیتی حاکمان و عدمم توانائی در سامان بخشیدن به امور کشور می باشد. مجرم اصلی مسئولان بی کفایت نظم هستند. کاش دادگاهی وجود داشت تا بی کفایتی را محاکمه می کرد.

  6. Moh گفت:

    ما هم 33 سال است که انتظار مرگ را می کشیم . ما گرفتار مرگ تدریجی شده ایم  . ما هم آرزو داریم کودک آزادی را در آغوش بکشیم . ما هم عاشق نهال سبز رهایی هستیم . ما هم مشتاقیم ببینیم که اتومبیل ها در خیابانهای  یک ایران آزاد با مردمی که لبخند بر لب دارند و نه غم نان در صورت ، با سرعت حرکت می کنند . اما چکنیم که قومی از خدا بی خبر ما را از زندگی جدا کرده اند . 

  7. Hooman گفت:

    زندانیان سیاسی و امنیتی به کنار
    اما به نظرم فردی که قاچاقچی مواد مخدر است و کلی جوان را بدبخت کرده و زندگی های زیادی را به باد داده حق زندگی کردن ندارد و باید اعدام شود
    یا کسانی که تجاوز به عنف دارند و دخترانی بسیاری را بی آبرو کرده اند
    مشکل در اعدام های سیاسی است یا کسانی که برایشان پاپوش درست می شود

    • Rambod گفت:

      نظر شما برای خودتان محترمه دوست عزیز ولی تروریسم محسوب میشه!

      • کامیار گفت:

        در پاسخ به رامبد باید و درحمایت حدودی از هومن باید بگم چه ربطی به تروریست داره؟ اون قاچاقچی که بصورت انبوده مواد مخدر می آورد تروریست است یا اگر این فرد را به خاطر هزاران جانی که از بین برده اعدام کرد؟
        عین این می مونهه بگیم کشتن صدام یا بن لادن مساوی تروریست بوده است!!!!
        لطفا حرفهای منطقی بزنید.
        همانطوری که هومن گفته مشکل اعدام ها این است که خیلی وقت ها افراد بی گناه اعدام می شوند یا این افراد زندانی سیاسی هستند و برایشان پاپوش مواد مخدر درست می کنند.

        • Rambod گفت:

           صدام جنایتکار جنگی بوده و خود بن لادن هم تروریست بوده. حقوقدانان جهان قبلا این مسئله رو حل کردند تحقیقی بفرمایید بد نیست.