سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » یادداشت حیات نو/چرا‌ فراموش کرده‌اید؟...

یادداشت حیات نو/چرا‌ فراموش کرده‌اید؟

چکیده :لذا آيت‌الله جنتى دقت مى‌فرمايند که مجلس هفتم و دولت نهم بودند که مانع از شروع هدفمند شدن يارانه‌ها در حامل‌هاى سوخت شدند. به عنوان نمونه ديگر هنوز دولت آقاى احمدى‌نژاد نتوانسته سيمان را از سبد حمايتى دولت خارج سازد و بازار بورس و خصوصى‌سازى که در دولت اصلاحات شکل گرفته رونق گذشته را ندارد. بهترين زمان براى هدفمندکردن يارانه‌ها سال‌هاى اول تا سوم دولت نهم بود که نفت گران و درآمد کشور به طور بى‌سابقه‌اى افزايش يافته بود اما مجلس هفتم و دولت نهم اين فرصت را از دست...


حیات نو -على‌محمد نمازی*

آیت‌الله جنتى در خطبه نماز جمعه مورخ ۲۴/۷/۸۸ پس از تعریف و تمجید فراوان از دولت به واسطه ارائه لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها مى‌گوید: «این کار را مى‌بایستى دولت‌هاى گذشته انجام مى‌دادند.»

ایشان به دلیل حضور مداوم در شوراى نگهبان باید بیش از دیگران مطلع باشند که بحث سهمیه‌بندى کالا و خدمات و پرداخت یارانه به صورت وسیع با عنایت به شرایط خاص ابتداى پیروزى انقلاب اسلامى و شروع جنگ تحمیلی، توسط دولت عدالت‌گراى واقعى شهید رجایى آغاز شد.

اما با اتمام جنگ و شرایط ویژه و شروع به کار دولت سازندگى کار برداشتن سهمیه‌بندى‌ها، واقعى شدن تدریجى قیمت‌ها و آزادسازى اقتصاد آغاز و تا دولت نهم ادامه یافت. ولذا یکى از تبلیغات منفى و ناوارد که علیه دولت‌هاى آیت‌الله‌هاشمى رفسنجانى صورت مى‌گرفت اجراى همین سیاست بود.

آقاى جنتى باید به خاطر داشته باشد که در اوایل پیروزى انقلاب اسلامى بخش عمده کار و خدماتى که توسط دولت ارائه مى‌شد سهمیه‌بندى و کوپنى و با قیمت دولتى بود. ولى در حال حاضر از مواد خوراکى فقط نان به طور کامل یارانه‌اى ارائه مى‌شود.

بخش عمده پرداخت یارانه‌ها در حامل‌هاى سوخت و انرژى است که به دلیل تاثیرگذارى آنها بر تولید و توزیع، واقعى کردن قیمت در آنان بسیار مشکل و حساس است با این حال دولت و مجلس اصلاحات مصمم بودند که این کالاها هم به قیمت تمام شده ارائه و یارانه آنها هم به طور مستقیم پرداخت گردد.

به‌رغم مخالفت‌هایى که صورت مى‌گرفت ابتدا به عنوان مقدمه، قیمت ارز تک‌نرخى و آزاد شد سپس قیر به قیمت تمام شده ارائه گردید و به هنگام تصویب برنامه چهارم در ماده سه که مربوط به یارانه حامل‌هاى سوخت و انرژى بود تصویب گردید. از ابتداى سال ۱۳۸۴ (سال شروع برنامه) بنزین، نفت‌گاز و نفت کوره با قیمت تمام شده ارائه مابه‌التفاوت حاصل از این محل صرف حمایت مستقیم از اقشار آسیب‌پذیر، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، بهینه‌سازى مصرف سوخت و… شود.

اما مجلس هفتم که اکثریت آن مورد لطف آیت‌الله جنتى و جمعى از همکارانش در شوراى نگهبان بود با تصور اینکه افزایش قیمت در کشور ناشى از افزایش چند درصدى حامل‌هاى سوخت و انرژى است به هنگام تصویب قانون بودجه سال ۱۳۸۴ تصمیم به ثابت نگه‌داشتن قیمت ۱۶ کالا را گرفتند. اما چون این خواسته با آزادسازى قیمت بنزین، نفت‌گاز و نفت کوره، در ماده سه برنامه مغایر بود لذا این حکم برنامه حذف گردید.

البته بلافاصله اشتباه بودن تصور سابق‌الذکر معلوم و سنت واقعى‌سازى قیمت‌ها در بودجه سال ۱۳۸۵ ادامه یافت.

لذا آیت‌الله جنتى دقت مى‌فرمایند که مجلس هفتم و دولت نهم بودند که مانع از شروع هدفمند شدن یارانه‌ها در حامل‌هاى سوخت شدند. به عنوان نمونه دیگر هنوز دولت آقاى احمدى‌نژاد نتوانسته سیمان را از سبد حمایتى دولت خارج سازد و بازار بورس و خصوصى‌سازى که در دولت اصلاحات شکل گرفته رونق گذشته را ندارد. بهترین زمان براى هدفمندکردن یارانه‌ها سال‌هاى اول تا سوم دولت نهم بود که نفت گران و درآمد کشور به طور بى‌سابقه‌اى افزایش یافته بود اما مجلس هفتم و دولت نهم این فرصت را از دست دادند.

علاوه بر آن دولت و مجلس اصلاحات به هنگام تصویب قانون تشکیل وزارت رفاه و تامین اجتماعى یکى از ماموریت‌هاى اصلى این وزارتخانه را هدفمند کردن یارانه تعیین نمودند و در دو ماده دیگر برنامه چهارم نیز بر هدفمندکردن یارانه‌ها تاکید کرده بودند.

لذا ملاحظه مى‌شود که نه تنها دولت‌هاى گذشته کوتاهى نکرده‌اند بلکه اگر کوتاهى هم صورت گرفته در زمان آقاى دکتر احمدى‌نژاد بوده است.

مطلب پایانى اینکه بر اجراى ناصحیح پرداخت غیرمستقیم یارانه‌ها و هدفمندشدن یارانه همه متفق‌القولند، اما مهم اجراى صحیح این تحول است که تفاوت ماهوى مصوبه کمیسیون ویژه مجلس با لایحه هدفمندکردن یارانه‌هاى دولت، جمع‌آورى اطلاعات وسیع و غیرضرورى خانوارها براى اجراى سیاست پرداخت یارانه‌ها قبل از تصویب لایحه در مجلس و اعلام پرداخت ۹۰ هزار میلیارد تومان یارانه توسط آقاى دکتر احمدى‌نژاد در همان آغاز طرح پروژه- که چنانچه این مبلغ بر ۷۰ میلیون نفر جمعیت ایران تقسیم شود به هر نفر مبلغ ۱۰۷ هزار تومان تعلق مى‌گیرد اما اکنون از رقم بسیار کمتر صحبت مى‌شود- نگرانى‌هایى را ایجاد کرده است.

* نماینده دوره ششم مجلس شوراى اسلامی



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.