قانون اساسی شیلی؛ پیروزی نامزدهای مستقل در انتخابات
چکیده :سرچشمه آن اعتراضات در ابتدا افزایش قیمت بلیط های مترو در سانتیاگو بود، اما به سرعت به موارد دیگر تعمیم یافت و بر ضد نابرابریها، هزینههای بالای سیستم درمانی و وضعیت نامناسب سیستم آموزشی...
نامزدهای مستقل و مخالف دو سوم اصلی کرسیهای شورایی را به دست آوردند که قرار است قانون اساسی شیلی را بازنویسی کنند.
قانون اساسی جدید قرار است جایگزینی قانون اساسی دوران حکومت نظامی ژنرال آگوستو پینوشه شود. بازنویسی این قانون، از خواسته اساسی اعتراضات گسترده شیلی در سال ۲۰۱۹ بود.
نامزدهای مورد حمایت دولت راستگرا تنها حدود یک چهارم کرسیها را به دست آوردند.
سباستین پینیرا، رییس جمهوری دستراستی شیلی گفت این یک انتخابات تاریخی بود که در آن شهروندان پیام روشنی ارسال کردهاند. او همچنین تصدیق کرد که خواستها و انتظارات مردم با دولت او و دیگر احزاب سنتی تفاوت داشت.
نگارش قانون اساسی به یک شورای ۱۵۵ نفری محول خواهد شد.
در شیلی چه گذشت؟
کمتر از یکسال پیش اکثریت قریب به اتفاق شیلیاییها در یک همه پرسی به بازنویسی قانون اساسی رأی مثبت دادند. این همهپرسی در واقع نتیجه تظاهرات گسترده خیابانی بود که یکسال پیش از آن برگزار شده بود.
سرچشمه آن اعتراضات در ابتدا افزایش قیمت بلیط های مترو در سانتیاگو بود، اما به سرعت به موارد دیگر تعمیم یافت و بر ضد نابرابریها، هزینههای بالای سیستم درمانی و وضعیت نامناسب سیستم آموزشی شد.
یکی از خواستههای معترضان اصلاح قانون اساسی قدیمی دوران دیکتاتوری بود که به اعتقاد آنها ریشه بسیاری از نابرابریهای شیلی است و در آن بخش خصوصی از وزن بسیار زیادی در جامعه برخوردار شده است.
در حال حاضر میلیونها شیلیایی زیر بدهکاریهای سنگین قرار دارند، اغلب به خاطر هزینه تحصیل یا صندوقهای بازنشستگی وابسته به بخش خصوصی.
اکنون با شمارش ۹۸.۳ درصد آرا، نامزدهای مستقل ۴۸ کرسی، نامزدهای کمونیست و چپ ۲۸ کرسی، کاندیداهای چپ میانه ۲۵ کرسی و ائتلاف جناح راست ۳۷ کرسی بدست آوردهاند. هفده کرسی نیز به نمایندگان گروههای بومی اختصاص یافته است.
دولت که از حمایت کسب و کارها برخوردار است، امیدوار بود بتواند با به دست آوردن حداقل یک سوم کرسیها، قدرت یابد تا پیشنهادهایی که مورد قبولشان نیست را مسدود کنند.
شورای بازنویسی قانون برای تدوین پیشنویس قانون اساسی جدید حدود یکسال فرصت خواهند داشت.
این پیشنویس سپس به رای مردم گذاشته میشود. در صورت مخالفت مردم با پیشنویس، قانون اساسی فعلی در جای خود باقی خواهد ماند.
سطح فقر در شیلی طی ۲۰ سال گذشته به طرز چشمگیری کاهش یافته است و اکنون این کشور از نظر سرانه ثروتمندترین کشور در آمریکای جنوبی است. اما همچنان یکی از نابرابرترین ملتهای جهان است.
احزاب چپ خواهان کنترل بیشتر دولت بر منابع معدنی و طبیعیاند. شیلی بزرگترین تولید کننده مس جهان است. آنها همچنین خواهان سرمایهگذاری و حمایت بیشتر دولت از بخش آموزش، بهداشت، بازنشستگی و رفاه اجتماعیاند.
اخیرا محبوبیت دولت راستگرای پینیرا به خاطر افزایش فقر و بیکاری و همچنین مقابله با کرونا کاهش یافته است. هر چند این کشور تا حدی در خصوص واکسیناسیون عمومی موفق عمل کرده است.
منبع: بیبیسی
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085