سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » بی ثباتی قیمت کالاهای اساسی در چند روز گذشته...

بی ثباتی قیمت کالاهای اساسی در چند روز گذشته

چکیده :در حال حاضر قیمت زولبیا و بامیه بین 3 هزار تا 4 هزار در نوسان است. قیمتی که اتحادیه و مسوولان نظارتی بازرگانی هرگز آن را باور...


۶ روز از ماه رمضان سپری شده است که همچنان سطح قیمت اقلام اساسی در سبد غذایی خانوار بی‌ثباتی را در تهیه این اقلام افزایش داده است.

به گزارش ایلنا در حالی که جنگ گلادیاتوری اقلام اساسی قبل از ماه رمضان بازارهای مواد غذایی را تبدیل به میدان‌ نبرد قیمت‌ها کرده بود و آشفتگی در این بازارها بیداد می‌کرد وزارت بازرگانی از اتخاذ سیاست‌های تنظیم بازار و تشدید نظارت در واحدهای بازرگانی در ماه رمضان خبر داد.

سیاستی که بارها آزموده شده و بارها نیز به خطا رفته بود همچون ایام نوروز، شب یلدا، روز مادر و … همه اینها نشان می‌داد که سیاست‌های مقطعی هیچ‌گاه جوابگوی تنظیم بازار نخواهد بود.

برنامه‌ریزان اقتصادی به جای رفع ابهامات برای تنظیم بازار و انتخاب راهکارهای قانونی و ایده‌آل همیشه در صدد ایجاد سیاست‌های مسکن و مقطعی هستند و این به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نه تنها جوابگو نخواهد بود بلکه اقتصاد کشور را به چالش جدی فرو خواهد برد.

شاید هیچگاه برنامه‌ریزان اقتصادی در ماه رمضان امسال باور نمی‌کردند که به این زودی افزایش قیمت‌های اقلام اساسی دامن آنها را بگیرد و آنها را به چالش جدی وا دارد.

چالشی که شاید مهمترین عاملش خود مسوولان برنامه‌ریز اقتصادی هستند که جنبه روانی به بازار دادند و به همین خاطر بازار بار دیگر با گذشت ۵ روز از ماه رمضان ملتهب شد.

از آن سو هنوز طرح هدفمند کردن یارانه‌ها نیز اجرا نشده است که آثار روانی آن بر این ماه نیز تاثیر گذاشته است.

کارشناسان اقتصادی مقطعی بودن اوضاع اقتصادی کشور به ویژه سیاست‌های تنظیم بازار در مقاطع مختلف، عدم ایجاد بازار رقابتی و فراهم کردن فضای کسب و درآمد و دخالت دولت در بازار را عامل اساسی گرانی‌های ۵ روز گذشته اعلام کردند.

به گفته کارشناسان نمی‌توان مقطعی اوضاع اقتصادی کشور را سروسامان داد و کشور منتظر ایجاد معجزه اقتصادی باشد. تدابیر چنین سیاست‌های مقطعی برای آینده اقتصاد کشور بسیار خطرناک است.

به باور اقتصاددانان لازمه اقتصاد پویا بازار رقابتی است که برای مردم امکان کسب درآمد فراهم شود نه دخالت دولت، ‌چرا که هر چه دخالت دولت در بازار بیشتر باشد تعادل عرضه و تقاضا به هم زده خواهد شد و باید منتظر عواقبی نظیر گرانی اقلام اساسی در ماه‌های ویژه شد.

از دیگر دلایل افزایش قیمت اقلام اساسی در این ماه به اعتقاد کارشناسان مشکل قیمت‌های تمام شده کالاها، زیر ساخت‌های لازم برای کاهش منطقی قیمت‌های تمام شده کالاها و آثار مقابله‌های تحمیلی اقتصادی برای ایران است.

افزایش قیمت مرغ

در حالی که قیمت مرغ طی روزهای گذشته با افزایش نسبی روبرو بوده است اما کارشناسان اعتقاد دارند این قیمت عرضه شده در بازار، نرخ واقعی بهای مرغ است.

قیمت مرغ بر اساس قیمت تمام شده وزارت جهاد کشاورزی دو هزار و ۲۰۰ تا دو هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده بود که براساس گفته‌های بسیاری از کارشناسان قیمت تعیین شده از سوی مسوولان قیمتی بود که جوابگوی هزینه‌های جاری واحدهای تولیدی را نداشته و دیگر آن‌که نسبت به نرخ تورم بسیار در سطح پایینی بود.

از سوی دیگر در حالی که قیمت مرغ طی روزهای گذشته تا سقف سه هزار و ۵۰۰ تومان در بازار افزایش داشته، نگرانی‌ها نسبت به عرضه و قیمت افزایشی آن در ماه رمضان نیز افزایش یافته است.

در حال حاضر قیمت مرغ به طور میانگین بین دو هزار و ۶۰۰ تا سه هزار و ۵۰۰ تومان در بازار تهران عرضه می‌شود که این قیمت‌ها نسبت به چند سال گذشته یکی از بی‌ثبات‌ترین بازارهای مرغ را به وجود آورده است.

البته ثابت نگه داشتن قیمت مرغ یکی از وعده‌های وزیر جهاد کشاورزی بود که گفته بود: قیمت آن تا پایان سال ثابت خواهند ماند اما مشاهده می‌شود که یکی از بی‌ثبات‌ترین بازارهای غذایی را در ایران به وجود آورده است.

در حال حاضر رقابت تنگاتنگی بین گوشت مرغ و قرمز برای تصاحب جایگاه میانگین رشد قیمت در جریان است.

این درحالی است که قیمت تخم مرغ روز به روز در حال کاهش است به گونه‌ای که براساس گفته‌های کارشناسان قیمت تمام شده هر کیلو تخم مرغ در درب واحدهای تولیدی ۱۲۰۰ تومان تعیین شده بود اما در حال حاضر بین ۷۷۰ تا ۸۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

گوشت قرمز شاید دیگر از اسب غرور پایین نیاید

بی‌ثباتی‌ها همچنان در بازار غذایی کشور ادامه دارد به گونه‌ای که قیمت گوشت با وجود واردات گسترده از سیستان و بلوچستان به تهران و کشور برزیل و همچنین قزاقستان همچنان قیمت آن تعدیل نشده است علت چیست؟!

قیمت گوشت قرمز که طی چند سال گذشته پاشنه آشیل برنامه‌ریزان اقتصادی بوده است کماکان در دنده پیچ قرار دارد و آن‌گونه که در ذهن‌ها خود را متبادر کرده است که بگویند گوشت قرمز تافته‌ای جدا بافته از سایر کالاهاست.

قیمت گوشت قرمز در حال حاضر در بازار تهران بین ۱۶هزار تا ۱۸هزار و ۲۰۰تومان به فروش می‌رسد.

گوشت قرمز و بازار آن مسئله‌ای است که بارها روابط بین برنامه‌ریزان اقتصادی را دچار چالش کرده است و هریک به نوعی در تلاش بوده و هستندکه عامل افزایش قیمت این کالای غذایی را به عملکرد دیگری نسبت دهند.

اما آنچه که واضح بوده این است که کارشناسان اقدامات گفته شده را مقطعی اعلام کرده‌اند.

صاحب‌نظران معتقدند: با نزدیک شدن به نیمه‌های ماه رمضان قیمت گوشت قرمز به طور یقین دچار شوک دیگری خواهد شد.

افزایش قیمت‌ها در بازار زولبیا و بامیه

بازار زولبیا و بامیه بازاری پر ابهام و دارای حاشیه‌های زیادی است. در حالی‌که رییس اتحادیه شیرینی‌فروشان و قنادان از تعیین قیمت زولبیا و بامیه خبر داده بود اما گویا با گذشت ۵ روز از ماه رمضان هنوز بیشتر مغازه‌ها البته به گفته خود صاحبان مغازها این نرخ‌ها به آنها ابلاغ نشده است.

برخی از مغازه‌داران اعتقاد دارند: با وجود شکر گران قیمت و گران شدن اقلام تهیه زولبیا و بامیه چگونه می‌توان بر اساس قیمت تعیین شده کالای خود را عرضه کرد.

بسیاری دیگر از فعالان بازار با این استدلال که ما زولبیا و بامیه را با کیفیت تهیه می‌کنیم و آن را با قیمت افزایشی نسبت به سال گذشته به مشتری تحویل می‌دهیم شرایط بازار را تحلیل می‌کنند. در حال حاضر قیمت زولبیا و بامیه بین ۳ هزار تا ۴ هزار در نوسان است. قیمتی که اتحادیه و مسوولان نظارتی بازرگانی هرگز آن را باور ندارند.

مرثیه رمضان ادامه دارد

اقتصاددانان و فعالان بازار بارها پیش از فرا رسیدن ماه رمضان به افزایش قیمت‌ها و همچنین نسبت به تنظیم بازار به صورت مقطعی هشدار داده بودند اما برنامه‌ریزان اقتصادی دولت بار دیگر با دلایل به ظاهر منطقی خود فقط از ذخیره‌سازی و عرضه به موقع کالاها به بازار خبر می‌دهند و پاسخی قانع کننده برای گرانی ندارند.

آنچه که در حال حاضر می‌توان گفت فقط این است که حباب سیاست تنظیمی بازار سوراخ شده و برای روزه‌داران نیز باید مرثیه‌ گرانی را سر داد. بدون تعارف گرانی ژست گرفته است و ویترین‌های بازار را نیز دچار یخ رکود کرده است. در این شرایط به نظر شما چه باید کرد؟



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

یک پاسخ به “بی ثباتی قیمت کالاهای اساسی در چند روز گذشته”

  1. علي گفت:

    زولبیا بامیه در اصفهان همه جا دو هزار و هفتصد تومان است . تهران را نمی دانم