حسین در قامت انسان تمام؛ کربلا و عاشورا در امتداد تاریخ
چکیده :می خواهم از محرم، از روز عاشورای محرم و، از دشت کربلا در عاشورای ماه محرم سال ۶۳ هجری قمری بنویسم. از حسین بن علی که در قامت انسان تمام ظهور می کند، بنویسم و، از عباس که عشق تمام است و، از بانویی که، شریعتی گفت: زینب زبان علی در کام...
میراصغر موسوی
بعضی از مواقع وضعیت بیش از حد تحمل سخت می شود. در این وضعیت دشوار، انسان ناگزیر است نوع زیست خود برای ادامه زندگی را انتخاب کند. امام صدر در مراسم ویژه درگذشت علی شریعتی در دمشق در گرامی داشت یاد او می گوید:
در دوران حاکمیت حکومت جور انسان ها سه دسته می شوند. یک گروه تسلیم می شوند و زندگی را در همین شرایط ادامه می دهند، گروهی مهاجرت می کنند و، گروهی نیز می شورند و حق تعیین سرنوشت را به میدان نبرد می کشند.
امام صدر می گوید: گروه اول و دوم کم تعداد هستند. اکثریت با گروه اول است. او شریعتی را مهاجر الله می خواند. به نظر من بخش بر زبان نیامده سخن امام صدر باید این باشد:
مهاجرالله مسئولیت شهید را نیز بر دوش دارد. او شهیدی است که، در جستجوی زمان و مکان مناسب برای بر زمین گذاشتن این امانت است. آن چه شریعتی، در عمر بسیار کوتاه، اما پر تلاش و بسیار پرثمر خود آن را می یابد. دکتر علی شریعتی، علی شریعتی شهید را بر دوش می گیرد و با خود تا غربت لندن می کشد. آن جا بر زمین می گذارد و این امانت را تحویل مسئولیت پذیرهای دیگر می دهد. با این عمل آگاهانه است که، دست ساواک و ارتجاعِ دربار در پوست گردو می ماند و، نه فقط نمی توانند، از مرگ شریعتی بهره برداری کنند، بل، این مرگ جرقه به خرمن ارتجاع می زند.
طرح ساواک برای ربودن جنازه او ناکام می ماند. جنازه علی شریعتی مانند رویاهای او زندگی سیال خود را آغاز می کند. در آن روزگار که خاورمیانه، فلسطین و لبنان و سوریه نبض و حیات مبارزه علیه استبداد جهانی است، تن او را در آغوش خود می گیرد. روح او در سیر الله بار دیگر، بار امانت را از کربلا بر دوش می گیرد و در تخیل و رویاهای ما و، آرزوها و امید را امتداد می بخشد.
می خواهم از محرم، از روز عاشورای محرم و، از دشت کربلا در عاشورای ماه محرم سال ۶۳ هجری قمری بنویسم. از حسین بن علی که در قامت انسان تمام ظهور می کند، بنویسم و، از عباس که عشق تمام است و، از بانویی که، شریعتی گفت:
زینب زبان علی در کام داشت!
مقتل های زیادی وجود دارد که به کیفیت و چگونگی نبرد در آن دشت تفتیده پرداخته است. و نیز سوگ سرودها، نوحه ها و شعرهای حماسی زیادی که شیعیان ساخته و پرداخته و نسل از پی نسل ادامه داده و به دست نسل بعد سپرده است. من نه مقتل نویس هستم و نه شاعر و، ادیب نیز نیستم. پس کاری در این زمینه از من برنمی آید. هر چند دولت اسلامی چنان زخم هایی بر پیکر ما زده که، مانند رزمندگان کربلا پر زخم هستیم و نوحه گر شده ایم و، شروه خوان و همیشه عزادار هستیم.
سه گانه استاد خرسند در باره داستان عاشورا هنوز نیز بهترین است. همچنین ” شهید همه اعصار ” او که عصاره همه کلام است. و زبان و قلم در نهایت ممکن وظیفه خود را ادا کرده می کند. در این متن کوتاه – که با صدای جادویی خود او روز عاشور در حسینه ارشاد خوانده و دکلمه شده است – خرسند از منظر مورد نظر شریعتی و نگاه او به فلسفه تاریخ در قران، به حماسه عاشورا نگریسته و، آن را در امتداد تاریخ در ظرف کربلا قرار می دهد.
سال ها است ما خروج امام حسین را قیام ( انقلاب ) می خوانیم. اما خروج قیام نیست، مقاومت است. مقاومت تمام! امام بر کسی و چیزی نمی شورد، اما مشروعیت رژیم موروثی را نمی پذیرد و، مقاومت می کند! در این مقاومت همه ابعاد احتمالی ماجراهای پیش رو به بهترین نحو ممکن بررسی و مدنظر قرار گرفته است. هدف از خروج، دور شدن از سیطره حکومت مرکزی یزید است. باید به جا و مکانی برود تا نتوانند پای یک سند خیانت که، فرو ریختن آخرین سنگر اسلام در مقابل جاهلیت و تسلط زر و زور و تزویر است، امضای او را بزنند.
دور می شود، دور. از مکه، از مدینه دور می شود تا از جغرافیای زیر سیطرهِ حکومت یزید، خلیفه موروثی دور و در امان باشد. اما راه بر او می بندد.
حرکت کاروان متوقف می شود و، حسین وجه دیگری از مجموع موارد پیش بینی شده را آغاز می کند. زمان، زمان آخرین انتخاب و انتخاب نهایی است. اباعبدالله در بن بست جغرافیایی گیر می کند. اما مگر زمان متوقف می شود؟
زمان متوقف نمی شود. و حسین خود را به درون زمان جاری پرتاب می کند. و امروز این جا است. دیروز نیز بود. او همه فرداها را در می نوردد.
ایران ماتم زده / تهران / تاسوعای محرم ۱۴۴۲ هجری قمری
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085