آیت اللهخامنهای بهدنبال ‘بازنشستگی’ کدام مقامهای نظام است؟
چکیده :پنج روز پیش، "یک فرد مطلع" در دفتر رهبری اعلام کرد که آقای خامنهای با درخواست ادامه کار تعدادی از مدیران صدا و سیما، قوه قضاییه، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، سازمان انرژی اتمی و همچنین وزارتخانه های نفت، بهداشت و اطلاعات موافقت کرده است. این مقام مطلع دفتر رهبری، که نام او ذکر نشده بود، همچنین تاکید داشت که رهبر درخواست برخی دستگاهها برای بازنشسته نشدن مدیرانشان را نپذیرفته...
حسین باستانی
رهبر جمهوری اسلامی ایران اخیرا از مراجعه مسئولان نظام به خود برای مستثنی شدن از قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان ابرازنارضایتی کرد؛ اندکی پس از آنکه معلوم شد او شخصا، جمعی از مدیران هفت دستگاه حکومتی را از شمول این قانون مستثنی کرده است.
مستثنی کردن این هفت دستگاه نیز، به نوبه خود پس از آن صورت گرفت که یادآوری اختیارات فراقانونی رهبر در مورد بازنشستگی مقامات، به خواست او از متن قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان حذف شده بود -با این استدلال که موجب مراجعات مکرر مسئولان به رهبر میشود.
سایت آیت الله خامنهای سه شنبه به نقل از او نوشت قانون منع استخدام بازنشستگان “حلقه بسته مدیریتی” را می شکند و خوب است، ولی اینکه “هر بازنشستهای باید به کار گرفته نشود” غلط است چون بعضی از مدیران “جایگزین ندارند”.
رهبر جمهوری اسلامی، با ذکر اینکه عده ای از مدیران نظام برای جلوگیری از بازنشستگی افراد خاص به وی مراجعه می کنند افزود: “معدودی از آنها را میشناسیم، آنهایی را هم که نمیشناسیم، اگر به آن مدیر اعتماد داشته باشیم قبول می کنیم.” او در نهایت به نمایندگان توصیه کرد “قانون را جوری ترتیب بدهند و اصلاح کنند که دیگر این اشکالات پیش نیاید، مجبور نشوند به اجازه رهبری متوسل بشوند”.
نتیجه اینکه به فاصله چند ساعت، علی لاریجانی به مرکز پژوهشهای مجلس دستور داد قانون منع بهکارگیری بازنشستگان، مطابق با نظر رهبر بررسی مجدد شود.
قانونی که قرار است به توصیه آیت الله خامنهای مورد بازنگری قرار گیرد، از سال ۱۳۹۵ در دستور کار مجلس قرار گرفته بود. این طرح بعد از فراز و نشیب های فراوان، رد شدن در شورای نگهبان، و تغییر بخش هایی از آن برای تامین نظر شورا، نهایتا در ۲۱ شهریور امسال از تصویب نهایی شورای نگهبان گذشت.
ازقضا یکی از بخش های مصوبه مجلس که مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفته بود، به اختیارات ویژه رهبر در مستثنی کردن مدیران از بازنشستگی اشاره داشت: آنجا که تاکید می کرد اصولا “بازنشستگان دارای اجازات خاصه” از آیتالله خامنهای ناچار به کناره گیری نیستند.
اما شورای نگهبان استدلال کرد که ذکر شدن تبصره اخیر، ممکن است باعث “مراجعات زیاد” به رهبر برای کسب اجازه خاص شود و به مصلحت نیست. بعدها، برخی نمایندگان خبر دادند که مخالفت شورای نگهبان با این تبصره، برای تامین نظر شخص آقای خامنهای صورت گرفته.
درنتیجه نمایندگان مجلس، تبصره مربوط به مستثنی شدن دارندگان اجازه خاص از رهبر را حذف کردند و مصوبه جدید، با تایید شورای نگهبان به قانون لازم الاجرا تبدیل شد.
پیچیدگی موضوع اما وقتی افزایش یافت که معلوم شد آیت الله خامنهای، درعمل طیفی از مدیران را از بازنشستگی مستثنی کرده است. گویی رهبر جمهوری اسلامی ترجیح داده بود که اشاره به دخالت او در موضوع بازنشستگی مدیران نظام از متن قانون حذف شود، ولی او با صدور “احکام حکومتی” به انجام چنین دخالتی بپردازد.
پنج روز پیش، “یک فرد مطلع” در دفتر رهبری اعلام کرد که آقای خامنهای با درخواست ادامه کار تعدادی از مدیران صدا و سیما، قوه قضاییه، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، سازمان انرژی اتمی و همچنین وزارتخانه های نفت، بهداشت و اطلاعات موافقت کرده است. این مقام مطلع دفتر رهبری، که نام او ذکر نشده بود، همچنین تاکید داشت که رهبر درخواست برخی دستگاهها برای بازنشسته نشدن مدیرانشان را نپذیرفته است.
خود آیت الله خامنه ای هم دیروز با ذکر اینکه عده ای از مقامات برای مستثنی شدن مدیرانشان از قانون به رهبر مراجعه می کنند گفت: “معدودی از آنها را میشناسیم، آنهایی را هم که نمیشناسیم، اگر به آن مدیر اعتماد داشته باشیم قبول می کنیم.”
معنای واضح این اظهارات آن بود که رهبر جمهوری اسلامی، عده ای از مسئولان حکومتی را مورد اعتماد دانسته و مدیرانشان را از قانون مستثنی کرده و عده ای دیگر را ندانسته و ملزم به رعایت قانون کرده است.
نهایت آنکه آقای خامنهای، علیرغم این حد دخالت در اجرای قانون ممنوعیت به کار گیری بازنشستگان -که پس از دو سال و مطابق نظر او به تایید شورای نگهبان رسیده- دیروز از نمایندگان خواسته قانون را “جوری ترتیب بدهند و اصلاح کنند” که ملاحظات جدید او تامین شود. طبیعتا رئیس مجلس هم، اجابت این درخواست را در دستور کار قرار داده است.
در این میان، مشکل اصلی آن است که نمایندگان مجلس احتمالا در فهم اینکه قانون جدید را چه طور “ترتیب بدهند” تا مطلوب آیتالله خامنهای واقع شود، مشکل خواهند داشت.
شاید راه حل عملیتر این باشد که رهبر جمهوری اسلامی، بهصراحت مشخص کند که مایل است کدام مدیران از نظام خارج شوند و نشوند تا نمایندگان، قانون جدید را متناسب با اجرای همین درخواست تنظیم کنند.
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085