جنایت بی پناه
چکیده :اما جنایت وقتی از پوشیدن لباس موجه کننده عاجز است، مثل یک حادثه عبرت آموز، میتواند همگان را ترغیب کند به الگوی دیگری از ارتباط و زندگی مشترک. اگر رابطه انسانی میتواند اینهمه خونین و جنایتکارانه و کثیف باشد، چرا قدر یکدیگر را و زندگی صلح آمیز با یکدیگر را ندانیم؟ چرا حرفهای یکدیگر را نمیشنویم. چرا از آنچه در دلهای ما میگذرد غافلیم. به جای گشودن میدان ستیز، با تهدید و سخن انتقامجویانه صرف، میتوان میدان را چنان از حس دوستی و وفاداری و امید پر کرد، که جنایت و جنایتکار در قلمرو محدودی محبوس شود. فرصتی برای زایش پیدا...
جواد کاشی
سینه تاریخ، پر است از خاطرات مربوط به جنایتهای توجیه پذیر. خدا، عدالت، انسانیت، آزادی و حقوق بشر، همه دستاویزهای توجیه کننده جنایتهای بزرگ در تاریخ بشریت شدهاند. اما جنایتهایی هم هستند که فرصت و شانس هیچ توجیهی پیدا نمیکنند. عریان و بی پناه میمانند. جنایت اهواز از آن دست جنایتها در صحنه سیاست بود.
جنایتی که عریان میماند، هم یک تهدید بزرگ است، هم یک فرصت بزرگ. مهم این است که کدامیک را اختیار کنیم. آنچه در اهواز اتفاق افتاد، یک جنایت آشکار بود. تنها کشورهای عربی که حامی تروریستها بودند حمایت علنی یا ضمنی کردند. هیچ کس به خود جرات نداد از عاملان تروریست حمایت کند. در مقابل چنین جنایتی، البته نظامیان و مقامات اطلاعاتی و امنیتی کشور باید اظهار نظر کنند. زبان تهدید بگشایند. بگویند انتقام میگیرند، سیلی میزنند و عاملان را به سزای اعمالشان میرسانند.
اما اگر این تنها صدایی است که از درون صحنه جنایت برخاسته، بدانید و بدانیم عاملان جنایت به اهداف خود رسیدهاند. جنایتی که قادر نیست خود را موجه کند، هر واکنشی علیه خود را موجه میکند. یکباره فضای یک شهر را تبدیل میکند به هزاران و هزاران چشم جستجوگر و شکاک. همه چیز با نگاه تردید و بدگمانی نگریسته میشود. در مقابل جنایتی که موجه نیست، فقط کسانی ایمنی دارند که پیشتر وفاداری خود را اثبات کرده باشند.
والا هر کس یک متهم است مگر آنکه خلافاش ثابت شود. کسانی که پیشتر منتقد بودهاند، اعتراضی کردهاند، پیشینه سیاسی دارند، خیلی باید مواظب خود باشند. جنایتهای عریان، فضا را شدیداً دوگانه میکنند. فاعلان و سرکوبگران جنایت، همه فضا را به خود اختصاص میدهند.
زبان اعتراض و انتقاد از میان میرود. سکوت سکونت میکند. آنگاه فقر، بیکاری، بیگانگی اجتماعی و سیاسی، و هزاران صورت از ناکامی و در حاشیه ماندگی، بسترهای مستعدی میشود برای تولید لشگری که یا به این سو یا به آن سو ملحق میشوند. جنایت عریان، محیط خود را پر میکند از مینهای انفجاری مستعد حادثههای نابهنگام. اما جنایتی که قادر نیست لباس یک نام مقدس برای خود اختیار کند یک امکان نیز هست. وقتی جنایت لباس ایدئولوژی به تن میکند و دستاویزش خدا، مردم، آزادی یا هر نام دیگری است، قهرمان و ضد قهرمان خود را میسازد و امکانی میشود برای تداوم یک رابطه توام با خشونت و خون.
اما جنایت وقتی از پوشیدن لباس موجه کننده عاجز است، مثل یک حادثه عبرت آموز، میتواند همگان را ترغیب کند به الگوی دیگری از ارتباط و زندگی مشترک. اگر رابطه انسانی میتواند اینهمه خونین و جنایتکارانه و کثیف باشد، چرا قدر یکدیگر را و زندگی صلح آمیز با یکدیگر را ندانیم؟ چرا حرفهای یکدیگر را نمیشنویم. چرا از آنچه در دلهای ما میگذرد غافلیم. به جای گشودن میدان ستیز، با تهدید و سخن انتقامجویانه صرف، میتوان میدان را چنان از حس دوستی و وفاداری و امید پر کرد، که جنایت و جنایتکار در قلمرو محدودی محبوس شود. فرصتی برای زایش پیدا نکند.
جنایتی که کلمات و واژگان مقدس به آن پناهی نمیدهند، میتواند به مثابه زخم خطرناکی همه ما را متوجه هستی جمعیمان کند. تنها در چنین شرایطی ممکن است همگان شمرده شوند و به حساب آورده شوند. آرمانهای سیاسی آزادی و عدالت، تنها به شرط این به حساب آوردن ملی است که تامین میشود. کاش این جنایت، به مثابه زنگ خطری پایان ببخشد به بیماری مزمن ندیدن یکدیگر. همراه با انتشار سخنان و اظهارات نظامیان، خوب است روشنفکران و اهل نظر و فکر خوزستان توسط رسانههای ملی کشور و توسط رسانههای دیگر فراخوان شوند. در میزگردها و گفتگوهای مطبوعاتی، نظر آنان و بسترهایی که ممکن است به خشونت کمک کنند وارسی شود.
ما مرکز نشینان، موضوع قضاوت آنان واقع شویم، خود را و عملکردهای سیاسی کشور را از چشمانداز آنها تماشا کنیم. صدای تهدید و اقدامات امنیتی حتماً لازم است، اما اجازه بدهید آن صداها و اقدامات، در میان انبوه گفتگوها و تصاویر و فیلمهایی که مسائل خوزستان را بر همگان بر ملا میکند گم شود. جنایتی که نتوانسته لباسی از حقانیت به تن کند، ما را با همه تفاوتها و تعارضها متوجه یکدیگر میکند. فرصت خوبی فراهم میکند برای آنکه یکدیگر به رسمیت بشناسیم، زخمهای یکدیگر را ببینیم، مراقب یکدیگر باشیم و اجازه ندهیم، تروریسم تخمهای خود را در شکافهای اجتماعی و فرهنگی بپاشد.
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085