شگفتی انتخابات عراق: جریان صدر پیشروی انتخابات عراق شد
چکیده : «هادی عامری» از فرماندهان شبه نظامیان شیعه عراقی که مورد حمایت ایران است در رتبه دوم قرار گرفته است در حالی که «حیدر العبادی» نخستوزیر عراق در جایگاه سوم قرار گرفته است. نتایج اولیه براساس شمارش ۹۵ درصد آرا در ۱۰ استان از ۱۸ استان عراق بوده...
روحانیای که شعارهای ملیگرایانه سر می دهد و از سال ۲۰۰۳ میلادی به این سو مخالف حضور امریکایی ها در عراق بوده است در انتخابات پارلمانی اخیر آن کشور بیش از نیمی از کرسیهای پارلمانی را از آن خود و همراهان اش کرده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ خبرگزاری «رویترز» ضمن اشاره به «شگفتی ساز» بودن صدر در این انتخابات می نویسد: «نتایج شمارش آرا توسط کمیسیون انتخابات عراق این موضوع را نشان میدهد. این نخستین انتخابات در عراق از زمان شکست داعش در آن کشور بود. «هادی عامری» از فرماندهان شبه نظامیان شیعه عراقی که مورد حمایت ایران است در رتبه دوم قرار گرفته است در حالی که «حیدر العبادی» نخستوزیر عراق در جایگاه سوم قرار گرفته است. نتایج اولیه براساس شمارش ۹۵ درصد آرا در ۱۰ استان از ۱۸ استان عراق بوده است.
«حیدر العبادی» که هم با آمریکا و هم ایران روابط خوبی دارد. صدر هم مخالف حضور ایران در عراق و هم مخالف امریکاست. صدر دو بار علیه نیروهای امریکایی در عراق شورشهایی را سازماندهی کرد و از معدود رهبران شیعه عراقی است که راه خود را از ایران جدا کرده است. صدر خود را ملیگرایی عراقی معرفی کرده و در میان جوانان، فقرا و محرومان رفت و آمد دارد اما از چهره های شیعه مورد حمایت ایران فاصله گرفته است. نخست وزیر بعدی عراق احتمالا با نظر او انتخاب خواهد شد.
پیروزی صدر و یاراناش در این انتخابات موقعیت او را در داخل عراق به شدت تقویت خواهد کرد. البته بلوک حامی او باید با دیگر جریانها رایزنی کند تا دولتی ائتلافی تشکیل شود که اکثریت اعضای آن را اعضای بلوک صدر تشکیل دهند. دولت باید ظرف مدت ۹۰ روز پس از اعلام رسمی نتایج انتخابات تشکیل شود. میزان مشارکت عمومی در انتخابات عراق پایین و در سطح ۴۴.۵۲ درصد بوده است که به طور قابل توجهی پایینتر از دوره های قبلی انتخابات در آن کشور است. صدر و عامری نامزدهای اصلی برنده شده در بیش از ۱۰ استان عراق بودهاند. در بغداد اما بیشترین رای به صدر رسیده است و او بیشترین کرسیها را از آن خود کرده است.
منابع آگاه به «رویترز» گزارش دادهاند که صدر بیش از ۱.۳ میلیون رای کسب کرده است و ۵۴ کرسی از ۳۲۹ کرسی پارلمانی را از آن جریان خود کرده است. پس از او عامری با کسب ۱.۲ میلیون رای ۴۲ کرسی را از آن خود کرده است این در حالیست که عبادی کمی بیش از یک میلیون رای کسب کرده و ۴۲ کرسی را خواهد داشت. همچنین، نوری مالکی یکی از متحدان نزدیک به ایران مانند عامری جایگاه چهارم را از آن خود کرده و ۲۵ کرسی را در اختیار خواهد داشت.
«رویترز» البته اشاره می کند که کسب بیشترین تعداد کرسی به طور خودکار تضمین کننده آن نیست که صدر بتواند نخست وزیر را انتخاب کند بلکه او باید اجماع و توافق نظر سایر بلوک های قدرت را نیز جلب کند.
این خبرگزاری می نویسد: در انتخابات سال ۲۰۱۰ میلادی ایاد علاوی بیشترین تعداد کرسیها را کسب کرده بود اما به حاشیه رانده شد و نتوانست نخست وزیر شود. او ایران را مقصر این موضوع دانست. سرنوشت مشابهی ممکن در کمین صدر باشد. ایران گفته که اجازه نمی دهد بلوک صدر قدرت را در دست گیرد و تلاش می کند تا دولتی ائتلافی با مشارکت عامری و مالکی تشکیل شود. ولایتی مشاور سیاست خارجی رهبری ایران گفته بود که ایران اجازه نمی دهد لیبرال و کمونیستها در عراق به قدرت برسند. بیانیه او موجب انتقاد شخصیت های عراقی از جمله مقام های حزب کمونیست عراق و دیگر گروه های سکولاری شد که با صدر ائتلاف کرده اند. کمونیست های عراقی به «رویترز» می گویند که می خواهند روابطی متوازن با همه کشورهای خارجی مبتنی بر عدم مداخله آنان در امور داخلی عراق داشته باشد. او گفت که همه می توانند از عراق حمایت کنند با این حال، با احترام به استقلال و حاکمیت ملی عراق».
«رویترز» می نویسد در طول کارزار انتخاباتی عراقیهای ناامیدشده از فساد و حکومتمداری بد در عراق به صدر و جریان او رای دادند. در این میان حزب کمونیست عراق نیز در ائتلاف بلوک صدر حضور داشته است. این حزب وعده بهداشت و آموزش بهتر برای شهروندان و کاهش تبعیضهای طبقاتی را داده است.
این خبرگزاری در پایان می نویسد: «قدرت صدر برآمده از خانواده مشهور اوست. پدر او آیت الله محمد صادق صدر در سال ۱۹۹۹ میلادی توسط رژیم بعثی تحت رهبری صدام ترور شد. محمدباقر صدر از دیگر اقوام او در سال ۱۹۸۰ میلادی بوسیله بعثی ها جانباخت. بسیاری از تحلیلگران می گویند عامری و مالکی به دلیل نزدیکیشان به تهران پیشتاز انتخابات نبودند چرا که در دیده برخی از عراقی ها وابسته به دولتی خارجی قلمداد می شدند. همچنین شکست حیدر العبادی به دلیل فساد سازمان یافته بوروکراتیک در نهادهای اجرایی و اداری عراق بوده است».
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085