من حرفهایم را در همان نماز جمعه ۸۸ گفتم و هنوز به آنها معتقدم
چکیده :خطبههایی که آیتالله هاشمی در جهت ایجاد وحدت در جامعه خواند به مذاق تندروها خوش نیامد. و این آغاز جدیدی بود برای آیتالله، مردی که تا پیش از آن در رئوس حاکمیت ایفای نقش کرده بود و اکنون در جایگاه منتقد این حاکمیت قرار داشت. از این به بعد او از رسانههایی چون صداوسیما و خبرگزاریهای دولتی حذف و به تیتر و عکس رسانههای مستقل تبدیل شد. ...
کلمه – زهرا امیری:
«اکنون که امام راحل (ره) آن پیر فرزانه و حلّال مشکلات و ملجاء همه و یار صبور و دیرینه هر دوی ما آیتالله شهید مظلوم دکتر بهشتی و بسیاری از همسنگران قدیم که یا به فیض عظمای شهادت رسیدند و یا به دیار باقی شتافتند؛ در بین ما حضور ندارند، شما ماندهاید و من و معدودی از یاران و همفکران قدیم. از جنابعالی با توجه به مقام و مسئولیت و شخصیتتان انتظار است برای حل این مشکل و برای رفع فتنههای خطرناک و خاموش کردن آتشی که هماکنون دودش در فضا قابل مشاهده است، هرگونه که صلاح میدانید اقدام مؤثری بنمایید و مانع شعلهورتر شدن این آتش در جریان انتخابات و پس از آن شوید.»
نوزدهم خرداد ۱۳۸۸ بود، سه روز مانده به دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، که نامه هشدارآمیز آیتالله هاشمی به رهبری در رسانهها منتشر شد. نامهای که آیتالله در آن در مورد رفتارها و سخنان محمود احمدینژاد در انتخابات نوشت و هشدار داد که متأسفانه اظهارات عاری از حقیقت و غیرمسئولانه آقای احمدینژاد در جریان مناظره با میرحسین موسوی و مقدمهچینیهای قبل و حوادث بعد از آن، خاطرات تلخ اظهارات و اقدامات منافقان و گروهکهای ضدانقلاب در سالهای اول بعد از پیروزی انقلاب و نیز تهمتزدنها در انتخابات ۸۴ و انتخابات مجلس ششم و لجنپراکنیهای باند پالیزدار که در دادگاه محکوم شده را به نمایش گذاشت… دهها میلیون نفر در داخل و خارج ناظر دروغپردازیها و خلافگوییهایی بودند که برخلاف شرع و قانون و اخلاق و انصاف، افتخارات نظام اسلامیمان را نشانه گرفته بود.
آن روز هم هاشمی مانند میرحسین موسوی که از سر نگرانی و دلسوزی وارد انتخابات شده بود، به رهبری نامه نوشت: من ادامه وضع موجود را به صلاح نظام و کشور نمیدانم و خود جنابعالی هم از این نظر من مطلعید و دلایل آن را هم میدانید.
هاشمی، سیاستمدار صبوری که همه او را به سکوت و مصلحتاندیشی در میانه بحرانها و لابی و گفتوگوهای پشت پرده میشناسند، این بار علنا هشدار داد و از آتشفشانهایی نوشت که از درون سینههای سوزان تغذیه میشوند.
هاشمی نوشت: بر فرض اینکه اینجانب صبورانه به مشی گذشته ادامه دهم، بیشک بخشی از مردم و احزاب و جریانها این وضع را بیش از این برنمیتابند و آتشفشانهایی که از درون سینههای سوزان تغذیه میشوند، در جامعه شکل خواهد گرفت که نمونههای آن را در اجتماعات انتخاباتی در میدانها، خیابانها و دانشگاهها مشاهده میکنیم. اگر نظام نخواهد یا نتواند با پدیدههای زشت و گناهآلودی مثل تهمتها؛ دروغها و خلافگوییهای مطرح شده در آن مناظره برخورد کند و اگر مسئولان اجرای قانون نخواهند و یا نتوانند به تخلفهای صریح خلاف قانون در اعلان افراد به عنوان فاسد که فقط بعد از اثبات تخلّف در دادگاه قابل اعلان است، رسیدگی کنند و اگر فردی در موقعیت ریاست جمهوری بدون مراعات شأن منصب مقدسش خود را مجاز به ارتکاب چنین گناهان کبیره و اخلاقشکن علیرغم سوگند به مراعات شرع و قانون بداند، چگونه میتوانیم خود را از پیروان نظام مقدس اسلامی بدانیم؟
پایان نامه هاشمی بیتی شعر بود که گویای تمامی نگرانیهای دلسوزان و البته آینه حوادث آینده شد: سر چشمه شاید گرفتن به بیل، چو پر شد نشاید گرفتن به پیل
هرچند هیچگاه به نامه آیتالله هاشمی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پاسخ رسمی داده نشد، اما او پاسخ خود را ده روز بعد و پس از انتخابات ریاست جمهوری در نماز جمعه معروفی که به امامت رهبری برگزار شد دریافت کرد:
«آقای هاشمی را همه میشناسند. من شناختم از ایشان مربوط به بعد از انقلاب و مسئولیتهای بعد از انقلاب نیست؛ من از سال ۱۳۳۶ -یعنی ۵۲ سال قبل- ایشان را از نزدیک میشناسم. آقای هاشمی از اصلیترین افراد نهضت در دوران مبارزات بود؛ از مبارزین جدی و پیگیرِ قبل از انقلاب بود؛ بعد از پیروزی انقلاب از مؤثرترین شخصیتهای جمهوری اسلامی در کنار امام بود؛ بعد از رحلت امام هم در کنار رهبری تا امروز. این مرد بارها تا مرز شهادت پیش رفته. قبل از انقلاب اموال خودش را صرف انقلاب میکرد و به مبارزین میداد. اینها را جوانها خوب است بدانند. بعد از انقلاب ایشان مسئولیتهای زیادی داشت: هشت سال رئیسجمهور بود؛ قبلش رئیس مجلس بود؛ بعد مسئولیتهای دیگری داشت. در طول این مدت هیچ موردی را سراغ نداریم که ایشان برای خودش از انقلاب یک اندوختهای درست کرده باشد. اینها یک حقایقی است؛ اینها را باید دانست. در حساسترین مقاطع ایشان در خدمت انقلاب و نظام بوده. من البته در موارد متعددی با آقای هاشمی اختلافنظر داریم، که طبیعی هم هست؛ ولی مردم نباید دچار توهم بشوند، چیز دیگری فکر کنند. البته بین ایشان و بین آقای رئیسجمهور از همان انتخاب سال ۸۴ تا امروز اختلافنظر بود، الان هم هست؛ هم در زمینه مسائل خارجی اختلافنظر دارند، هم در زمینه نحوه اجرای عدالت اجتماعی اختلافنظر دارند، هم در برخی مسائل فرهنگی اختلافنظر دارند؛ و نظر آقای رئیسجمهور به نظر بنده نزدیکتر است.
همین یک جمله؛ «نظر آقای رئیس جمهور به نظر بنده نزدیکتر است»، گویای شکافی بود که در سال ۸۸ بین مسئولان حکومتی ایجاد شده بود.
اتمام حجتی در نماز جمعه
آیتالله هاشمی حدود یک ماه پس از نماز جمعه رهبری در نماز جمعهای به یاد ماندنی با همه اتمام حجت کرد. او در خطبه نخست خود از وحدت در جامعه صدر اسلام و توجه و اهمیت پیامبر اسلام به مردم گفت:
شماها میدانید که از لحاظ قانون اساسی همه چیز کشور ما به رای مردم است. از رهبری بگیرید که باید مردم خبرگان را انتخاب کنند یعنی مخلوق رای مردم. رئیس جمهور را مردم باید مستقیم انتخاب کنند مجلس را باید مردم مستقیم انتخاب کنند و مردم باید اعضای شوراها را مستقیم انتخاب کنند و افرادی که بعد از اینها سمت میگیرند به اتکا رای مردم است. یعنی این مردم هستند و این حکومت دینی است این جمهوری اسلامی یک لفظ تشریفاتی نیست. هم «جمهوری» است و هم «اسلامی» است… اگر مشکلاتی در آن پیش نمیآمد ما در سی سالگی انقلاب بهترین گام بزرگمان را در جهت تحقق اسلامی بر میداشتیم. من الان نمیخواهم بگویم برنداشتیم می خواهم بگویم چرا اینطور شد آنچه که من میفهمم و راه حل از آن میخواهم در آورم اینست که اواخر دوران تبلیغات ما دچار تردید شدیم یعنی یک عده افرادی پیدا شدند تردید کردند و بذر تردید حالا به هر دلیل یا تبلیغات نادرست یا عمل نادرست صدا و سیما و یا چیزهای دیگر باعث شد بذر تردید در ذهن مردم پیش بیاید. (تکبیر نمازگزاران) ما تردید را بدترین مصیبت میدانیم.
این تردید مثل خوره افتاد به جان ملت ما. البته دو جریان هستند یک جریان که تردید ندارند و قاطع هم ایستادهاند و دارند کار خودشان را میکنند و یک عده هستند که آنها هم کم نیستند و بخش زیادی از مردم فهیم کشور ما عالم کشور ما هستند و میگویند که ما تردید داریم و برای رفع تردید اینها باید کار کنیم. امروز الان تلخ است یعنی شرایطی که بعد از اعلام نتایج انتخابات پیش آمد دوران تلخی است و من فکر نمیکنم هیچکس از همه جریانات همه دلشان نمی خواست اینطوری شود و الان همه ضرر کردیم که چرا اینطور باید بشود. ما امروز بیشتر از همیشه نیاز به وحدت داریم کشورمان باید متحد در مقابل اینهمه خطری که ما را تهدید میکند… برادران من خواهران من و همه جریانها بنده را شما اولا میشناسید من هیچوقت از این تریبون نخواستهام جناحی استفاده کنم و همیشه فراجناحی حرف زدهام و من نظر به هیچ طرف الان ندارم ولی نظرم این است که همه ماها باید فکر کنیم و راهی پیدا کنیم که متحد هم کشورمان را به پیش ببریم و هم از این آثار بد و خطرناکی که در کینههایی که دارد بروز میکند از این نجات پیدا کنیم و هم دشمنانمان را مایوس کنیم که چشم طمع بما نبندند. چکار باید بکنیم تا این اتفاق بیافتد.
چند تا پیشنهاد به ذهن من میرسد که البته این پیشنهادها را با جمعی از خبرگان و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام که به فکرشان من اعتماد دارم مطرح کردم و به اینجا رسیدیم و من اینها را عرض میکنم به عنوان راه حل شاید هم دیگران هم بپذیرند و عمل کنند و انشاالله که با اخلاص مساله مهم ما این است که آن اعتمادی که مردم را با آن وسعت وارد میدان کرد و امروز یک مقدار مخدوش شده ما این اعتماد را برگردانیم و این هدف مقدس ما باید باشد و این اعتماد باید برگردد و اینکه چگونه برگردانیم را حالا عرض میکنم.
یک: ما باید همه چه نظام حکومت دولت مجلس نیروهای امنیتی و نظامی و انتظامی و مردم یعنی معترضان همه باید در چارچوب قانون حرکت کنیم. ما اگر از قانون تجاوز کنیم دیگر هیچ مرزی ندارد. و باید با قانون مسائلمان را حل کنیم و همه قانع باشیم. حالا هرچه شد با این قانون حالا اگر کسانی از بعضی قوانین دل خوشی ندارند باید بعدا سعی کنند که قوانین اصلاح شود و هر وقت که لازم است این اشکالاتی که دیده شده یکروزی حل می شود ولی بیائیم چارچوب را قانون قرار دهیم و همه آنرا بپذیرند.
دوم: اینکه بگونهای عمل کنیم که آن اعتماد را البته یک روز و یک شب نمیشود و یک جریان نسبتا طولانی است و باید انجام بدهیم باید یک فضایی بوجود بیاوریم که همه اطراف بتوانند آنجا حرفشان را بزنند و هر طرف منطقی و بدون دعوا و بدون مشاجره و منطق حاکم باشد البته عمده اینکار مال صداوسیماست که باید انجام بدهد که مستمعین زیادتری دارد و سایر رسانهها هم باید اینکار را بکنند و بحثها باید منطقی باشد برادرانه خواهرانه بنشینند با هم حرف بزنند و دلیلش را بگوید و آنهم دلیلش را بگوید و بالاخره مردم در این بین خودشان میفهمند و آخرش هم میتوان از مردم پرسید و طوری باشد که ما این اعتماد را برگردانیم متاسفانه از این فرصتی که رهبری انقلاب دادند به شورای نگهبان پنج روز وقت اضافه دادند و گفتند که بروید عقلا را و موجهین را بیاورید بررسی کنند و اعتماد مردم را جلب کنیم استفاده خوبی نشد و من هم الان نمیخواهم بگویم تقصیر کی بود که نشد ولی نشد. (تکبیر نمازگزاران)
ما حالا از آن مرحله گذشتهایم و الان مرحله دیگری است و من فکر میکنم برای آینده و برای اتحاد ما و برای جلوگیری از خطر نظام و برای حفظ این ارزشهایی که انقلاب خلق کرد برای این بنای باشکوهی که امام راحل و خون شهدا و مجاهدات مردمی که در این راه تلاش کردند و رزمندگان ما برای ما مانده برای نسل سوم و چهارم و بعد بماند در این مقطع ما میتوانیم این حرکات را انجام دهیم و اگر این دو کار را بپذیریم که قانونی باشد و راه برای مناظره و مذاکره و مباحثه و استدلال باز باشد شاید در مدت کوتاهی به قناعت برسیم. در این فاصله باید کارهای دیگری بکنیم. لازم نیست در این شرایط ما افرادی را که به این نامی که الان هست در زندان داشته باشیم. اجازه بدهیم اینها به آغوش خانوادههایشان بازگردند. (تکبیر نمازگزاران)
نگذاریم بخاطر زندانی بودن یک عده دشمنان ما را سرزنش کنند شماتت کنند به ما بخندند برای ما نقشه بکشند و ما اینقدر باید خودمان رشادت حلم و صبر داشته باشیم که همدیگر را تحمل کنیم و مساله بعدی ما اینست که آسیب دیدگان این حوادثی که اتفاق افتاد باید همدردی و دلجویی بشود آنهایی که عزا دارند هم به آنها تسلیت بدهیم و هم دل آنها را دوباره با نظام نزدیک کنیم و این کارشدنی است. کسانیکه وفادار به انقلاب باشند و ببینند که نظام به سراغشان میرود آنها زود میتوانند با دل و جانشان با ما همراهی کنند و این کار را باید انجام دهیم و از آنان دلجویی کنیم و با سعه صدر اینجا دیگر لازم نیست که ما عجله داشته باشیم لازم نیست در اینجا خودمان را گرفتار کنیم. بگذاریم رسانههایمان بالاخره این رسانهها با معیارهای قانونی اجازه گرفتهاند محدودشان نکنیم و در حد قانون زیرا ملاک و چارچوب قانون است که نه رسانهها انتظار داشته باشند بیشتر از اجازه قانونی عمل کنند و نه نظام از آنها توقع کند که حق قانونی آنها را ندیده بگیرند و همه با هم بگذاریم یک فضای آرام آزاد انتقادی یا تائیدی هر دوی آن بوجود بیاید و من فکر میکنم اگر این فضا را مسئولان ما و نیروهای انتظامی ما و نظامی ما و امنیتی ما انجام بدهند ما همه عضو یک خانواده هستیم و همه آسیبدیده در راه انقلاب هستیم و همه جزو کسانی هستیم که در این جهاد طولانی دفاع مقدس سرمایهگذاری کردیم و همه ما شهید در گلزارهای شهدا داریم همه ما جانباز در منزل خودمان داریم چرا باید یکجوری باشد که دیگران از راههای دور بیایند و برای ما نسخه بپیچند ما خودمان هستیم. یعنی ما اینقدر عاقل نیستیم ما این مبانی را نداریم ما تجربه سیسال اداره کشور را نداریم ما علما را نداریم مراجع ما که همیشه پشتیبان و حقیقتا بدون توقع حوزههای علمیه در خدمت بودهاند چرا باید بعضی از آنها برنجند باید آنها را کنار خودمان حفظ کنیم باید آنها را پشتیبان بدانیم باید به آنها متکی باشیم همه ما و این یکپارچگی را اگر انشاالله بتوانیم فراهم کنیم من امیدوارم این خطبه نماز جمعه شروع یک تحولی در آینده باشد و بتوانیم از این مشکلی که میشود اسم بحران روی آن گذاشت متاسفانه بخوبی عبور کنیم و دوباره شاهد همدلی و همرزمی و همراهی و رقابت سالم و هر کسی را که مردم خواستند آنطور باشد. (شعار هاشمی هاشمی خدا نگهدار تو نمازگزاران)
اما خطبههایی که آیتالله هاشمی در جهت ایجاد وحدت در جامعه خواند به مذاق تندروها خوش نیامد و هاشمی از حضور مجدد در نماز جمعه تهران منع شد.
و این آغاز جدیدی بود برای آیتالله هاشمی، مردی که تا پیش از آن در رئوس حاکمیت ایفای نقش کرده بود و اکنون در جایگاه منتقد این حاکمیت قرار داشت. از این به بعد هاشمی از رسانههایی چون صدا و سیما و خبرگزاریهای دولتی حذف شد و به تیتر و عکس رسانههای مستقل تبدیل شد.
حمله وزیر اطلاعات به آیتالله
پنج شنبه ۱۹ مهر ۱۳۸۸، حیدر مصلحی وزیر اطلاعات وقت هاشمی را تهدید کرد. مصلحی در نشست «تحلیل و بررسی وضعیت امنیتی کشور» در مدرسه فیضیه قم گفت: در دفتر یکی از این آقازادهها که از همراهان یکی از سران فتنه است جزوهای پیدا کردیم که در آن به صراحت طرح براندازی نظام دنبال میشد.
مصلحی در پاسخ به سئوالات روحانیون با اشاره به حوادث پس از انتخابات و موضعگیری خواص جامعه در سخنانی اظهار داشت: متأسفانه هاشمی رفسنجانی در سفر اخیر خود به مشهد مقدس صحبتهای خود در خطبههای نماز جمعه را تأیید کرده و سخنانی در راستای بیانیههای سران فتنه میگوید. ایشان مشروعیت ولایت فقیه را در گرو مقبولیت مردمی میداند و اعتقاد دارد که هرگاه مردم پذیرای ولیفقیه نبودند وی باید از این سمت کنارهگیری کند.
این سخن وزیر اطلاعات با شعار «مرگ بر ضد ولایت فقیه» و «مرگ بر منافق» طلاب حاضر همراه بود. هاشمی همچنین برخی گروهها و اقشار مردمی همچون زنان را نیز به حضور در خیابانها دعوت کرد تا به نوعی قدرت برخورد نیروهای انتظامی را از آنان بگیرد.
مصلحی در پاسخ به سئوالی در مورد عدم برخورد با فرزندان هاشمی نیز گفت: اقداماتی در این زمینه انجام گرفته که با جدیت ادامه پیدا میکند. اما بنا بر حکمت و تدبیر که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بر آن تأکید دارند، نمیخواهیم با دستگیری برخی افراد برای دشمنان انقلاب اسطورهسازی کنیم. امروز برخی شدیدا به دنبال آن هستند که از سوی نظام دستگیر و زندانی شوند. وزارت اطلاعات به خوبی وظایف خود را تا به امروز انجام داده و بدانید نظام اسلامی هیچگاه از تخلفات برخی خواص و آقازادههای ایشان نمیگذرد.
پیام تسلیت به بیت آیتالله العظمی منتظری
روز ۲۹ آذر ماه ۱۳۸۸، آیتالله هاشمی که در آن زمان در جایگاه رییس مجلس خبرگان رهبری و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام بود با صدور پیامی درگذشت آیتالله العظمی منتظری را تسلیت گفت. اهمیت این پیام تسلیت از این منظر بود که آیتالله منتظری سالها در حصر خانگی بسر میبرد و از سوی بسیاری مقامات حکومتی در بایکوت قرار داشت.
سکوت اختیار کردهام
سوم بهمن ۱۳۸۸ هاشمی در دیدار جمعی از اعضای شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه با تشریح مواضع خود پیش از انقلاب در دوران مبارزه، مرحله پیروزی انقلاب، دوران تثبیت، پس از جنگ و همچنین در شرایط فعلی کشور، تاکید کرد: همواره اندیشه، سخن و عمل خود را بر مبنای اعتدال و دوری از افراط و تفریط و تفریط قرار داده و در این مسیر حرکت کردهام. در بیان مواضع خود همواره منافع اسلام، انقلاب و مردم را مورد اهمیت قرار دادهام و همچنین در مواقعی به دلیل شرایط نامناسب با الهام از روش بزرگان دینی سکوت اختیار کردهام.
رئیس مجلس خبرگان رهبری در پاسخ به پرسش حاضران تاکید کرد: در شرایط امروز نیز برای برونرفت از وضعیت فعلی راهحلهایی را که با توجه به تجربیاتم به ذهنم میرسید در خطبه نماز جمعه مطرح کردهام و هنوز نیز در کلیات به آن معتقدم هرچند که ممکن است نواقص و زوایایی داشته باشد.
حوادث تلخ انتخابات از اتفاقات ناگوار زندگی سیاسی من بود
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از چند ماه سکوت، آن را شکست و در ۱۱ مرداد ۱۳۸۹ در دیدار با اعضای انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه شیراز به سؤالات مطرح شده حاضرین در جلسه پاسخ داد.
هاشمی در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان پیرامون سختترین لحظات زندگی سیاسی خود، انفجار حزب جمهوری و ترورهای ابتدای انقلاب را جزو بدترین لحظات خود خواند و گفت: در جنگ نیز زمانی که مجبور به عقبنشینی از برخی مناطق میشدیم لحظات دردآوری بر من میگذشت.
او رحلت امام و حوادث تلخ انتخابات و پس از انتخابات دهم را از دیگر اتفاقات ناگوار زندگی سیاسی خود خواند و تصریح کرد: در حال حاضر تندرویها و افراطیگریهای برخی که با تصمیمات و اقدامات غیرعاقلانه خود انقلاب و نظام را در مهلکههای سخت که دشمن در پی آن است قرار میدهند از نگرانیهای اساسی است که باید با اتفاق و وحدت و همدلی در داخل بهانههای دشمنان بیرونی را از دست آنان خارج و کشتی انقلاب و نظام را به ساحل امن و سلامت برسانیم.
راههای آگاهی مردم را نمیتوان مسدود کرد
آیتالله هاشمی ۱۷ بهمن ماه ۱۳۸۹ نیز در دیدار جمعی از اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران، گفت که راههای آگاهی مردم را در دنیای امروز نمیتوان مسدود کرد و حقیقت حتی از تپش قلب انسانهای حقجو قابل شنیدن و درک است.
او گفت: انقلاب اسلامی خدمات بسیاری برای ایران داشته است و کسانی که به دنبال سیاهنمایی سه دهه انقلاب هستند، نمیتوانند این خدمات را مخدوش کنند.
هاشمی، ریاکاری، ظاهرسازی و تملق را از آفات یک نظام مبتنی بر اندیشه الهی عنوان کرد و گفت: اینگونه اعمال، انسانها را از خداوند دور میکند و به همراه خود دروغ، غیبت، تهمت و ضایع کردن حقوق دیگران را به همراه دارد.
پیام تسلیت به میرحسین
۱۱ فروردین ماه سال ۹۰ در پی درگذشت پدر میرحسین موسوی، آیتالله هاشمی با صدور پیامی، درگذشت حاج میراسماعیل موسوی را به خاندان موسوی و فرزندان آن مرحوم به ویژه میرحسین موسوی تسلیت گفت. این در شرایطی بود که میرحسین تازه وارد حصر شده بود و در میان مسئولان کشور سکوتی سنگین در مورد میرحسین و مرگ پدر بزرگوارش وجود داشت.
روشهای استبدادی و دیکتاتوری در معادلات سیاسی آینده جایی نخواهد داشت
خرداد ماه ۱۳۹۰ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام طی دیدار با جمعی از مدیران دستگاههای مختلف شهرستان زاهدان، در پاسخ به ابراز نگرانی برخی از حاضرین در جلسه در مورد تلاش طیف دولتیها که به جریان انحرافی موسوم شدهاند، جهت مخدوش کردن وحدت و اعتقادات دینی مردم، گفت: ممکن است در مقطع و برههای خاص، جریان یا گروه و باندی خاص بتوانند تعمداً یا سهواً خدشهای به ارزشها وارد و انحرافی در مسیر انقلاب ایجاد و حتی طیفهایی را نیز ناخودآگاه با خود همراه کنند، ولی قطعاً جریانهای انحرافی، بیریشه و سطحی بوده و قادر به ادامه مسیر و تداوم برنامههای انحرافی خود نخواهند بود. در عصر ارتباطات و انفجار اطلاعات دیگر نمیشود حقایق را از ملتها مخفی کرد و روند خیزشهای مردمی در منطقه و جهان، رو به توسعه و گسترش خواهد بود و روشهای استبدادی و دیکتاتوری در معادلات سیاسی آینده جهان جایی نخواهد داشت.
غارت بیتالمال برای خرید چند رای دیگر جواب نمیدهد
چند روز بعد یعنی ۶ خرداد ماه ۱۳۹۰ آیتالله هاشمی که در مراسم بزرگداشت حماسهسازان جامعه پزشکی در دوران جنگ تحمیلی سخن میگفت، با اشاره به فداکاریهای مردم در دوران جنگ آنها را ناشی از اعتماد مردم به نظام دانست.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اعمال خلاف قانون و دروغگوییهای دولت احمدینژاد با بیان این که فریبکاریها موقتی است، گفت: «آمار دروغ دادن، ادعای دروغ کردن، پول بیخودی مصرف کردن که مردم میفهمند یک بازی است و بیتالمال را به غارت بردن برای خرید چند رای و امثال این چیزها دیگر در مردم جواب نمیدهد. حتی اگر مردم نیاز داشته باشند این پول را میگیرند، ولی لعنتشان هم میکنند.»
هاشمی با اشاره به این که اعتماد بخشی از مردم در جامعه خدشه دار شده است اظهار کرد: «اگر بخواهیم امروز یک حرف درستی بزنیم و نصیحتی انجام بدهیم آن است که نظام و به طور کلی همه باید تلاش کنیم که اگر اعتماد بخشی از مردم از بین رفته و به تردید افتادهاند اعتماد آنها را برگردانیم و صفای بین دولت و مردم، نظام و مردم و حکومت و مردم را ایجاد کنیم. این کار آسانتری است چون مردم آگاه آسانتر برمیگردند و لجبازی نمیکنند به شرط آنکه واقعیت را ببینند.»
هاشمی با بیان این که مردم با علم وارد شده و تحصیلکردهها نیز مردم را روشنتر میکنند، افزود در این بین کانالهای فراوان رادیو و تلویزیونی و سرعت انتشار اخبار اینترنتی و وبها همه در اختیار مردم است. اگر حادثهای در هر گوشه از دنیا اتفاق افتد همه مردم در همه جای دنیا میتوانند آن را ببینند و تحلیل کنند. اینچنین مردم آگاه دیگر زیر بار استبداد و استکبار نمیروند و فقط میتوان با خدمت درست و با صداقت اعتمادشان را به دست آورد.
برگزاری انتخابات آزاد
روز ۲۱ تیر ماه ۱۳۹۰ آیتالله هاشمی در دیدار با اعضای انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه شیراز بار دیگر در مورد برگزاری انتخابات آزاد سخن گفت: متأسفانه برخی جریانهای افراطی در حوزه و دانشگاه، فضایی را به وجود آوردهاند که جسارت پرسش و سؤال از دانشجویان و طلاب سلب شده و این امر نشاط علمی و سیاسی را در جامعه تضعیف میکند.
آیتالله هاشمی بسته شدن فضای پرسش و انتقاد را به نفع کشور ندانست و افزود: باید اجازه داد بهخصوص در مقطع کنونی جوانان، دانشجویان و آحاد مردم پرسشهای خود را مطرح و پاسخهای مناسب و منطقی دریافت کنند، چرا که اگر این سؤالات از سوی ما پاسخ مناسب دریافت نکند، جواب خود را از منابعی دریافت خواهند کرد که احتمال انحراف نیز در آن وجود دارد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه جلسه در پاسخ به پرسش دانشجویی مبنی بر طولانی شدن سکوت ایشان نسبت به تحولات کشور گفت: بنده هیچگاه بهخصوص در تحولات و حوادث اخیر کشور سکوت نکرده و همواره حرفم را زده و میزنم، اما بنای دعوا و تشدید اختلاف ندارم، چرا که تشنج، اختلاف و درگیری را بهخصوص در مقطع کنونی که از همه سو تهدید میشویم و نیاز مبرم به وحدت داریم، مضر به حال نظام و کشور میدانم.
آیتالله هاشمی رفسنجانی در پاسخ به پرسشی درباره راههای خروج کشور از وضع سیاسی کنونی، انزوای جریانهای افراطی و تندرو و به حاشیه راندن آنان را گام اول ایجاد تغییر و تحولات مثبت در جامعه خواند و تصریح کرد: معتقدم اعتماد متقابل میان مردم، فعالان سیاسی و رسانهای با نظام کارگشا و حلال مشکلات خواهد بود و در گامهای بعدی برگزاری انتخابات آزاد مجلس و ریاستجمهوری با حضور واقعی تمامی جناحها و گروههای دلسوز و معتقد به نظام و قانون اساسی میتواند به خروج از اوضاع کنونی کمک کند.
هاشمی رفسنجانی: نظر امام به موسوی غیرقابل تغییر بود
در مرداد ماه ۱۳۹۰ پایگاه اطلاعرسانی آیتالله هاشمیرفسنجانی گزیدهای از مقدمه ایشان بر کتاب خاطرات سال ۶۴ را منتشر کرد در این مطلب آمده بود: از مسایل مهم سال ۶۴ موضوع دولت بود. پس از انتخاب آیتالله خامنهای به عنوان رئیسجمهور، اولین مسأله معرفی نخستوزیر به مجلس برای گرفتن رأی تمایل بود.
رئیسجمهور موافق با معرفی میرحسین موسوی نبودند و علیرغم علاقه شخصی به ایشان و ارتباط خانوادگی، به افراد دیگری نظر داشتند. امام راحل با توجه به نظر اکثریت نمایندگان مجلس و اخباری که از نظر رزمندگان به ایشان میرسید موافق با تغییر نخستوزیر نبودند. شخصیتهای متعددی از جناح راست هم با ملاقات یا پیام از امام، درخواست موافقت با تغییر دولت را داشتند اما همه این تلاشها تغییری در نظر امام به میرحسین به وجود نیاورد.
سلیقه فردی را بر قانون حاکم کرده و بطور علنی دهن کجی میکنند
۲۹ دی ماه ۱۳۹۰ در حالی که سایت هاشمی رفسنجانی مسدود شده بود، روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت گزارش داد:
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار جمعی از استادان و محققان حوزه علمیه و محققین دانشگاههای شهر مقدس قم با اشاره به برخی نگرانیهای به حقی که در جمع روحانیون و بزرگان حوزههای علمیه حاکم است، با بیان اینکه برون رفت از مشکلات موجود بدون مشارکت جدی حوزههای علمیه و روحانیت مشکل خواهد بود، افزود: آنچه باعث بروز مشکلات شده قانون اساسی و نظام نیست بلکه حاکم کردن سلایق فردی بر قانون و سیستم حکومتی و نیز خارج ساختن مسئولیتها و عملکردها از حوزه نظارتهای قانونی است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به پرسشی پیرامون نادیده گرفته شدن نهادهای مردمی، تشکلهای سیاسی و مشارک مردم و نخبگان، با بیان اینکه حتی در دوران جنگ تحمیلی نیز انتخابات و مشارکت مردمی و گروهها در جامعه تعطیل نشد گفت: برگزاری انتخابات پرشور با همدلی و مشارکت همه گروهها و سلایق مختلف درون خانواده انقلاب میسر است و هیچ گاه تک صدائی و انحصارگرایی جوابگوی اداره کشور نبوده و نخواهد بود.
هشدار درباره حذف مدیران، نخبگان و علمای دلسوز
مهر ماه ۱۳۹۱ هاشمی طی سخنانی نخبگان، مدیران و دانشگاهیان کشور سرمایههای انسانی انقلاب و نظام دانست و گفت که این سرمایهها به آسانی بهدست نیامده که با سلایق باندی و خودخواهیهای جناحی راکد و بلا استفاده بماند چرا که این نیروی عظیم و توانمند هر کدام میتوانند بخش بزرگی از مشکلات را بهدوش گرفته و کشور را در مسیر پیشرفت و کار آمدی قرار دهند.
او افزود: حذف مدیران، نخبگان و علمای دلسوز را اقدام برنامهریزیشده شیاطین انقلابینما است. منحرفان تمام تلاش خود را به کار بردهاند تا دو قشر توانمند و کار آمد مدیران و کارگزاران و نیز روحانیت و علما را به هر نحو ممکن از صحنه خارج کنند و نتیجه اقداماتشان محجوریت و مظلومیت کنونی مدیران با تجربه کشور و علمای دلسوز نظام و انقلاب است.
تزئینی دانستن رای مردم جنایت است
۲ آبان ۱۳۹۱ آیتالله هاشمی با اشاره به تاکید همیشگی بنیانگذار جمهوری اسلامی بر حضور مردم در همه عرصهها بهخصوص تصمیمات سرنوشتساز کشور، گفت: جنایت بزرگی مرتکب میشوند کسانی که میخواهند افکار و آرمانهای امام راحل عظیمالشأن را مطرود و مردم و رأیشان را تزئینی و از صحنه خارج کنند.
معترضان و منتقدان به نتایج انتخابات ۸۸ وفاداران به جمهوری اسلامی هستند
در فروردین ماه ۱۳۹۲ در سالگرد رفراندوم جمهوری اسلامی، آیتالله هاشمی با تاکید بر اینکه معترضان بعد از انتخابات ۸۸ وفاداران به نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی بودند، حرکت آنان را اصلاحی خواند که با اصل نظام مخالفتی ندارند.
وی در خصوص اتفاقات سال ۸۸ بار دیگر تصریح کرد که معترضان یا منتقدان به نتایج انتخابات که به خیابانها آمدند، اکثریتشان به جمهوری اسلامی و قانون اساسی وفادار هستند. گروههایی هم میآیند و شعارها و خواستههای دیگری دارند.
هاشمی حضور گروهها و دستهجات مختلف در اعتراضات مردمی را با تظاهرات انقلاب اسلامی مقایسه کرد و گفت: در آن زمان هم در میان دریای مردم که به سمت میدان آزادی میرفت و اکثریت راه امام را میخواستند استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بودند افرادی هم شعارهای خودشان را میدادند و خواستههای حزبی خود را مطرح میکردند کسی هم مخالفت نمیکرد.
او در جریان اعتراضات مردمی در سال ۸۸ با دلجویی از آسیبدیدگان گفته بود: جمهوری اسلامی لفظ تشریفاتی نیست. هم جمهوری است و هم اسلامی. باید این دو با هم باشند. اگر هر یک از این دو آسیب ببیند، دیگر انقلاب و جمهوری اسلامی نخواهیم داشت. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرده بود که بخش بزرگی از مردم در نتیجه انتخابات تردید دارند و ما باد این تردیدها را از بین ببریم.
او گفت: متحجران همان موقع هم بودند. بعضیها موافق جمهوریت هم نبودند، منتها صدای آنها خیلی رسا نبود، چون آنها در انقلاب شرکت نداشتند. الان در داخل ایران صدای متحجرین بلندتر شده است. مسببین اوضاع کنونی و حامیان دیروز جریان مرموز تخریب دستاوردهای انقلاب کسانی هستند که وقتی مبارزان راستین این کشور در زندانهای ستمشاهی شکنجه میشدند، گوشه عافیتطلبی گزیده بودند و اینگونه توجیه میکردند که در زمان غیبت امام زمان هر پرچمی برای حکومت بلند شود، پرچم ضلالت است و حتی به مبارزین اعتراض میکردند جواب این خونها را که خواهد داد؟
خانهنشین کردن مدیران باسابقه
روز آخر فروردین ۹۲ آیتالله هاشمی رفسنجانی تغییر ساختار دستگاههای اجرایی و انحلال سازمانها، شوراهای راهبردی و ادغامهای غیرکارشناسی و غیرمنطقی وزارتخانهها را در کنار انزوا و خانهنشین کردن سرمایههای انسانی و مدیران باسابقه کشور، بلای اقتصادی و تولید در کشور خواند و تصریح کرد: کنار گذاشتن برنامههای مصوب بلندمدت، بودجه سالیانه، در کنار بیقانونی و خودمحوری باعث شده توسعه زیربناها و به خصوص حمل و نقل و ترابری که لازمه تولید و کارآفرینی است تا حد زیادی متوقف گردد.
حمله وزیر اطلاعات به هاشمی: حصرش نکردیم، اما در فتنه دست داشت
روز ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۲ وزیر اطلاعات بدون نام بردن از آیتالله هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی، با بیان اینکه کسی که جزو سران فتنه بوده و نظام مانند دو تن دیگر او را محصور نکرده امروز امر بر او اشتباه نشود، گفت: کسی که خود را پیشگوی حوادث ۸۸ عنوان می کند و می گوید “من گفتم، من بیانیه دادم” در حقیقت پیشگویی نکرده است، ما اطلاعات دقیقی داریم که این آقا در فتنه دست داشته است. کسی که جزو سران فتنه بوده و انقلاب و نظام به دلیل یک سری ملاحظات او را مانند آن دو تن دیگر چندان محصور نکرده و به او آزادی عمل داده است امروز امر بر او اشتباه نشود که انقلاب یادش رفته این آقا در فتنه چه نقشی ایفا کرده است.
نگذاریم یاران امام رابه گناه نکرده بنوازند
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به مناسبت سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره) در ۱۲ خرداد ۹۲ در بیانیهای نوشته است: وظیفه ماست که نگذاریم یادگارانش را به گناهی نکرده و گفتاری که در محکمه بعضیها، جرم آشکار است، مورد جفا قرار دهند و با کلماتی بنوازند که تکرار گفتار بعضیهای دیگر با حضرت فاطمه(س) در سالهای پس از رحلت پیامبر(ص) در مدینه است و شبیه رفتاری است که با پشت کردن به آیه صریحه: «قُل لاّ أَسأَلُکُمْ عَلَیْهِ اَجْراً اِلاّ الْمَوَدَّهَ فِی الْقَرْبَی» با دو سبط نازپروده پیامبر و ذریّه مقدسش شد، گرچه این جمله فقط تشبیه است و نه تساوی.
شکستن حصارهای امنیتی شرط اخلاق است
در روز ۶ شهریور ۱۳۹۲ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، رویکرد اعتدالی در فضای سیاسی و اجتماعی فعلی جامعه را محصول درایت جوانان و همت مردم دانست و گفت: مهمتر از خلق یک حماسه، حفاظت از آن است تا فرصتطلبان و شکستخوردگان سیاسی، آن را آلوده به اقدامات افراطی و تفریطی نکنند. او آزادگی را مرام و آزادی را حق مردم حقطلب دانست و به فلسفه کراهت ایجاد زندانها در جوامع انسانی پرداخت و تأکید کرد: وظیفه جمهوری اسلامی حفظ کرامت شهروندان و شرط اخلاق انسانی، شکستن حصارهای امنیتی و ایجاد رفاه اجتماعی برابر برای اقلیتها و اکثریتهای قومی، مذهبی، دینی، نژادی و سیاسی است.
آنان که یاران امام را تار و مار کردند ظلم کردند
آیتالله هاشمی رفسنجانی در دیدار با شرکت کنندگان همایش میثاق با امام (ره) در روز جمعه ۸ شهریور ۹۲ که در حسینیه امام خمینی (ره) در جماران برگزار شد به انتخابات ریاست جمهوری ۲۴خرداد اشاره کرد و اظهار داشت: این حماسه کار ملت ایران بود. او گفت: اخیرا شاهدیم کسانی که بسیار به انقلاب خدمت کردهاند دچار مشکلات شدهاند و شما با شنیدن اسمشان به هیجان میآیید و باید این مشکلات را انشاءالله به تدریج حل کرد.
هاشمی اضافه کرد: انتخابات ۲۴ خرداد ماه اتفاق بزرگی بود که بسیاری از آنها که نمی خواستند این اتفاق بیافتد را غافلگیر کرد. آنها تا چند روز قبل از برگزاری انتخابات آمارهایی را اعلام میکردند که تنها برای خودشان اغوا کننده بود، آنان آمار از مردم میگرفتند و آمار دیگری را به مردم اعلام میکردند ولی ما شاهد بودیم که خداوند چگونه آنان را غافلگیر کرد.
هاشمی با قرائت آیهای از قرآن کریم به معنی آن اشاره کرد و گفت: معنی این آیه چنین است که کسانی که ایمان داشته باشند، نباید ایمانشان را به ظلم آلوده کنند. این آیه باید بر سر در نهادهای امنیتی نوشته شود چون گاهی شاهدیم خیلیها که خود را حزباللهی میدانند، ظلم میکنند ولی تصور خودشان این است که از نظام دفاع میکنند، اما باید بدانند این اقدامات سکوت میآورد اما امنیت نمیآورد. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: کسانی که تلاش کردند امام راحل را کمرنگ کنند، ظلم کردند، آنان یاران امام را تار و مار کردند؛ ولی خداوند نمیخواهد آنان موفق شوند.
ابراز امیدواری هاشمی رفسنجانی برای رفع حصر
رو چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۲ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با دانشجویان با اشاره به حضور مردم، در اتخابات ریاست جمهوری، انتخابات را نشانه همت ملت دانست و گفت: باید آرامش داشت و آرام آرام در مسیر صحیحی پیش رفت. او در انتهای صحبتهایش ابراز امیدواری کرد که حصر برداشته شده و این بحران پایان یابد.
از همان سال ۸۸ هر چه از دستشان برآمد کردند تا نیروهای اصیل را از میدان به در کنند
آیتالله هاشمی در بهمن ماه ۱۳۹۲ در گفتوگو با روزنامه جمهوری اسلامی به سنگاندازیهای قدرتطلبانی اشاره کرد که اجازه عمل را از دولت گرفتهاند. وی که یکی از حامیان حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری بود گفت: از اول هم معلوم بود که محدودیتهای جدی وجود دارد. الان هم خودتان شاهد هستید که چه بهانهگیریهایی میشود به خاطر کار مثبتی که در مذاکرات اتفاق افتاد. به هر حال دولتی نیست که الان آدم فکر کند که دستش باز است و هر کاری را که علاقهدارد میتواند بخوبی انجام دهد.
اکبر هاشمی رفسنجانی که در نماز جمعه معروف خود در سال ۸۸ راهکارهایی را برای خروج از بحران ارائه داده بود و از همان روز از امامت نماز جمعه کنار گذاشته شد، در پاسخ به این مسئله که به نظر میرسد منافع عدهای در عدم آرامش در کشور است تصریح میکند که از همان ایام عدهای برنامههایی برای از میدانبیرونکردن رقبا داشتند و تلاش خود را هم کردند و هر چه از دستشان بر میآمد انجام دادند، جریانی که به اعتقاد آیتالله هاشمی به دلایل جناحی و باندی و انحصار قدرت در کشور به راه افتاد.
او در بخشی از گفتوگوی خود با تاکید بر اینکه فساد هیچ وقت با آدمهای سالم و عادل و خدوم پیش نمیآید میگوید: در سالهای اخیر انسانهایی دستشان به جاهایی رسید که مشکل داشتند و وقتی نیروهای اصیل را از اداره کشور دور کردند سرانجام جای آنها افراد غیراصیل مینشینند قطعا آنها آنقدر دلسوزی که نیروهای اصیل انقلاب و اسلام دارند نخواهند داشت؛ فساد از این نقطه پیش میآید یک مقدار هم به خاطر این تحریمها راههای علنی و روشن کار بسته شد و راههای مخفی مورد استفاده قرار گرفت.
من حرفهایم را در همان نماز جمعه ۸۸ گفتم و هنوز هم به آنها معتقدم
هاشمی در روز ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ طی سخنانی گفت: برنامه چهارم که دولت خاتمی به مجلس داده بود، برنامه خوبی بود و بر اساس چشمانداز و اصل ۴۴ تدوین شده بود. میتوانستیم همان روش را ادامه دهیم اما اینها به جای اینکه کارهای ضروری کشور و خلأها را پر کنند، به طرف کارهای پوپولیستی خاص رفتند. سیاست خارجی خیلی معیوب بود. در سیاست داخلی مدیریت خوبی نداشتیم. همهچیز دست به دست هم داد و اوضاع به اینجا رسید.
رییس مجمع تشخیص مصلحت همه این اوضاع را ریشهگرفته از «انحرافی» میداند که در سال ۸۴ آغاز شد. همان زمان، مانند خیلی وقتها هاشمی درست پیشبینی میکرد، از همان روزهای ابتدایی میدانست این گروهی که کشور را به دست گرفته، چه قرار است که بر سر ایران بیاورد و امروز سند آن پیشبینی را دارد: همین قدر بدانید که پیش از انتخابات ۸۸ اعضای کمیسیون تحقیق مجلس خبرگان که شخصیتهای بزرگی در جامعه هستند، به دفتر من آمدند تا بفهمند که چرا من با آقای احمدینژاد مخالفت میکنم.
او گفت: «من حرفهایم را در همان نماز جمعه ۲۶ تیر ۸۸ گفتم» و «هنوز هم به آنها معتقدم». مرد بحرانهای جمهوری اسلامی که این حرف را برای چهار سال تمام تکرار کرد و هرگز نگفت پشیمان است.
دولت دفاع مقدس چه چیزی در چنته داشت که خرج جنگ نکرد؟
۸ مهر ماه ۱۳۹۳ آیتالله هاشمی رفسنجانی در پاسخ به شبهه بزرگ و غیر منصفانهای که عدهای راجع به بحث پشتیبانی جنگ توسط دولت دفاع مقدس میکنند، گفته است: شاید درآمدهای نفتی سرشار این سالها، عدهای را به توهمپراکنی واداشته است! او در واکنش به حملات اخیر به دولت میرحسین موسوی مبنی بر اینکه بودجه کافی به جنگ اختصاص نمی داد، گفت: یک شبهه بزرگ و غیر منصفانهای راجع به بحث پشتیبانی جنگ میکنند که واقعاً جای تعجب دارد. مگر دولت دفاع مقدس چهچیزی در چنته داشت که آن را خرج جنگ نکرد؟ مگر مردم جز با کوپن و حداقل معاش با چه چیزی به زندگی خود ادامه میدادند؟ من به عنوان رئیس مجلس آن دوران باید شهادت بدهم که هر چه بود در طبق اخلاص بود و با کمترین درآمدهای نفتی و با همدلی موفق به اداره همزمان جنگ و کشور در طی ۸ سال شدیم و اینگونه شبههافکنیها غیر منصفانه و غیر عالمانه است و شاید درآمدهای نفتی سرشار این سالها عدهای را به توهمپراکنی واداشته است.
انتقاد از دروغ، ظلم، زندانهای بیدلیل و تفرقهانگیزی صداوسیما
آیتالله هاشمی رفسنجانی صبح روز ۱۱ دی ماه ۱۳۹۳ در همایش “پیامبر رحمت و مدارا”، دروغ، ظلم و زندانی بیدلیل را از عوامل تفرقه برشمرد و تصریح کرد: اختلافنظر اگر در حد بحث بماند، مفید است اگر به عمل و کار فیزیکی منجر شود و از حد تجاوز کند، به تهمت و دروغ و درگیری تبدیل میشود.
وی با اظهار گلایهمندی از عملکرد صداوسیما گفت: متأسفانه این روزها شاهد پخش علائم تفرقه از صداوسیما هستیم که این کار خدمت به انقلاب و کشور نیست، چون ما با اتحاد انقلاب کردیم.
هاشمی دروغ، ظلم و زندانی بیدلیل را از عوامل تفرقه برشمرد و تصریح کرد: اختلافنظر اگر در حد بحث بماند، مفید است اگر به عمل و کار فیزیکی منجر شود و از حد تجاوز کند، به تهمت و دروغ و درگیری تبدیل میشود. ما در عین اختلافنظر باید با یکدیگر برادرانه رفتار و نباید فقط به زبان اکتفا کنیم، افراد یا نهادهای خاصی نباید به دیگران زور بگویند و انتظار این است که انقلاب و اهداف انقلاب را به عنوان الگوی خود در نظر بگیریم.
پس ظلمها و زندانها و سرکوبها و حق مردم خوردنها چه میشود؟
۲۳ فروردین ۱۳۹۴ هاشمی در سخنان خود بارها دلواپسان را خطاب قرار داد و از ظلمی که بر مردم میرود سخن گفت. او در بخشی از سخنان خود تاکید کرد: اما همین گروه به وجود چند زن بیحجاب در خیابان میپردازند، اما نمیگویند ظلمها چه میشود؟! زندانها چه میشود؟! سرکوبها چه میشود؟! و حق مردم خوردنها چه میشود؟
آیتالله هاشمی رفسنجانی در سخنان خود به تقلبها و تغلبها هم اشاره کرد و نشان داد که اگر برخی درباره سال ۸۸ کم حافظه شدهاند، او نشده است و گفت: چطور آن که را مردم میخواهند نمیگذاریم بیاید و آن را که مردم نمیخواهند به زور بر جامعه مسلط میکنیم.
تندروهای مخالف خاتمی انتقاد میکردند که چرا در انتخابات دوم خرداد ۷۶ جلوی تقلب را گرفتم
آیتالله هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خرداد ۱۳۹۴ در گفتوگو با نشریه اندیشه پویا صراحتا به تلاش تندروهای مخالف سیدمحمد خاتمی برای تقلب در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ اشاره کرد و با بیان اینکه تندروهای جریان مخالف خاتمی در انتقادهایی از من صراحتاً میگفتند که هاشمی جلوی تقلب را گرفت، گفت: راست میگویند چون در وزارت کشور به دستاندرکاران انتخابات گفتم مجازات کوچکترین تقلب خیلی شدید خواهد بود.
او افزود آقای خاتمی که آقای احمدینژاد را نیاورد. همانگونه که من آقای خاتمی را نیاوردم. کاری که من در آن مقطع (انتخابات سال ۱۳۷۶) کردم این بود که جلوی تقلب را گرفتم. تاکید من در برخورد با تقلب انتخاباتی چنان تاثیر داشت که بعدها تندروهای جریان مخالف خاتمی در انتقادهایی از من صراحتاً میگفتند که سخنرانیهای آقای هاشمی در خطبه نماز جمعه و حضور ایشان در ستاد انتخابات وزارت کشور جلوی تقلب را گرفت.
اگر بخواهند در انتخابات چیزی را به مردم تحمیل کنند، ممکن است باز اتفاقاتی بیفتد
روز جمعه ۱۶ مرداد ۱۳۹۴ طی سخنانی گفت نادیده گرفتن حق انتخاب از مردم گناه بزرگی است. بعید است که دیگر بشود مردم را در مسائل انتخاباتی به شکلی تحمیلی اداره کرد. ممکن است کسانی به این فکر باشند که امری را به مردم تحمیل کنند و ممکن است باز اتفاقاتی بیفتد، اما الان افکار عمومی دیگر زیر بار اینگونه تحمیلها نمیرود. این سخن رهبری که رای مردم حقالناس است حرف خیلی بزرگی است. گرچه صداوسیما و رسانههای مانند آن که معمولا برای سخنان و گفتههای رهبری مدتها برنامه میسازند و بر آن تاکید میکنند از کنار این جمله گذشتند.
در دولت قبل همه چیز هرجومرج بود
روز دوشنبه ۲۷ مهر ماه ۱۳۹۴ آیتالله هاشمیرفسنجانی طی سخنانی گفت: در هشت سال گذشته به دلیل رفتارهای نادرست کشور با ضررهایی روبرو شد که خسارتهای آن در آینده مشخص میشود هرچند امروز با تدبیر دولت جدید ما از سد بزرگی رد شدهایم.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام به وضعیت کشور در هشت سال دولت احمدی نژاد اشاره کرد و افزود: متاسفانه در هشت سال گذشته و دولت قبل همه چیز هرج و مرج بود و بر اساس سلیقه شخصی عمل میشد و به آییننامه و قانون توجهی نمیشد و بینظمیهایی را به وجود آورد که ضررهای زیادی را به دنبال داشت و این ضررها خسارتهایی برای کشور دارد که بعداً و در سالهای آینده مشخص میشود.
وقتی هرج و مرج شود، نظامیها به خود حق میدهند انقلاب مردم را مصادره کنند
روز یکم آذر ۱۳۹۴ هاشمی هشدار میداد که وقتی هرج و مرج بر جامعهای حاکم شود، نظامیها به خود حق میدهند که انقلاب یک مردم را مصادره کنند و بر سر کار بیایند. این در حالی بود که در آستانه انتخابات مجلس انتقادها به نظارت استصوابی هر روز جدیتر میشد و شورای نگهبان نیز مرتب اعلام میکرد که همچنان بر طبل تنگنظریهای خود خواهد کوفت. آیتالله هاشمی با ابراز تأسف از تفکرات کسانی که رأی مردم را زینتی میدانند، هشدار میداد که وقتی هرجومرج بر جامعهای حاکم شود، نظامیها به خود حق میدهند که انقلاب یک مردم را مصادره کنند و بر سر کار بیایند.
فتنه نتیجه بیعدالتی در برگزاری انتخابات است
روز جمعه ۴ دی ۱۳۹۴ صفحه اینستاگرام آیتالله هاشمی رفسنجانی با انتشار نقل قولی از رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، فتنه را نتیجه بیعدالتی در برگزاری انتخابات دانست.
او در این اظهارنظر درباره علت اصلی ایجاد فتنه در انتخابات نوشت: حضرت_علی(ع) یمین و یسار را راه ضلال میداند و آنچه موجب رستگاری و نجات است را میانهروی و راه وسط میخواند. امام(ره) نیز در بیانات متعدد میفرمایند که انتخابات در انحصار هیچ گروهی نیست، نه در انحصار روحانیون، نه احزاب و نه گروهها؛ انتخابات مال مردم است، سرنوشت مردم در دست خودشان است. هاشمی تصریح کرده که «آنچه فضای انتخابات را از حالت رقابتی خارج و جنبه ناعادلانه به آن میبخشد، سوءاستفاده از امکانات حکومتی برای تأثیرگذاری بر نتیجه انتخابات و رای مردم به سود یک شخص یا جریان خاص است و همین امر است که موجب ایجاد فتنه میشود.»
در سالهای اخیر هر دو بعد جمهوریت و اسلامیت نظام تضعیف شده است
در اواخر بهمن ۱۳۹۴ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در نطق تبلیغاتی خود برای انتخابات خبرگان رهبری، با تاکید بر اینکه در سالهای اخیر هر دو بُعد جمهوریت و اسلامیت نظام تضعیف شده است، ابراز امیدواری کرد که این دو بعد در انتخابات اخیر تقویت شود.
وی همچنین با دعوت از عموم مردم برای شرکت در انتخابات، گفت: من قول میدهم که با حضور مردم در انتخابات، چند پله وضع ما در دنیا بهتر میشود و واقعاً به عنوان یک کشور متمدن، مسلمان، مترقی و نمونه شناخته میشویم؛ مردم از این دریغ نکنند.
جای برادر عزیزمان آقای کروبی خالی است
روز ۶ اسفند ۹۴ هاشمی در دیدار با اعضای حزب اعتماد ملی با اشاره به اینکه جای برادر عزیزمان جناب آیتالله کروبی در این جمع خالی است، گفت: خوشحالم که شما نگذاشتید این محصول کار ایشان نابود شود.
برخی کوتهنظریها در کشور هم با برجام مخالفت میکنند و هم با رفع حصر
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام روز ۲۳ تیر ۱۳۹۵ گفت: کار دولت در زمینه مذاکرات هستهای و برجام، بسیار مبنایی و درست بود. یک ظلم تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی راه افتاده است که این موضوع نیز به دلیل برخی کوتهنظریهایی است که در داخل کشور صورت میگیرد که هم با برجام مخالفت میکنند و هم با رفع حصر.
هاشمی رفسنجانی در ادامه با ابزار تأسف از تشدید اختلافات و برخی بداخلاقیهای سیاسی گفت: یک مقدار دعواهای سیاسی بیخودی داخل کشور، اعتماد بیرونی ما را کم میکند و باید بپذیریم این دعواها به ضرر همه است و باید برادرانه دستبهدست هم داده و عمران کشور را دنبال کرده و مردم را از بهرههایی که در سرزمینمان وجود دارد، برخوردار کنیم.
به بهانه دفاع از اسلام و نظام، قانون اساسی را دور میزنند
روز پنجشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۵ رئیس مجمع تشخیص مصلحت طی سخنانی گفت: متأسفانه بعضیها به بهانه دفاع از اسلام و نظام، قانون اساسی را دور میزنند و حقوق شهروندی مردم را ندیده میگیرند. متأسفانه در جامعه کسانی هستند که اگر حرفهای هر منتقدی ولو دلسوز مخالف جریانات فکری و سیاسی آنان باشد، برخوردهای سلبی میکنند که این کار اصلاً با روح انقلاب سازگار نیست.
کسانی که انقلاب را قبول نداشتند، تریبون گرفتند و رأی مردم را زینتی خواندند
آیتالله هاشمی، صبح روز ۲ آبان ۱۳۹۵ در جلسه پرسش و پاسخ جمعی از اصحاب قلم، مدیران و فعالان رسانهای در سایتها، خبرگزاریها و روزنامهها گفت: اگر رقابتهای انتخاباتی سال آینده جدّی و بر پایه قانون باشد، مردم ایران نشان دادهاند که به خاطر علاقه به کشور و انقلاب، به صحنه میآیند. البته نقش و وظیفه رسانهها برای افزایش آگاهی مردم بسیار مهم است.
او با تأکید بر راهنماییهای قرآن و روایات دینی درباره رعایت اعتدال، به بعضی از تندرویها در مقاطع مختلف پس از پیروزی انقلاب، اشاره کرد و گفت: یکی از بدترین نوع تندرویها، افراط و تفریطهای انتخاباتی است و متأسفانه کسانی که از دوران مبارزه، انقلاب را قبول نداشتند، در نظامی که همه مسؤولیتها را براساس قانون اساسی انتخاباتی کرده بود، تریبون گرفتند و همان طیف و تفکر، رأی مردم را زینتی خواندند.
دی ماه سال ۹۵
آیتالله هاشمی یکی از کسانی بود که از ابتدای انقلاب همراه امام در تمامی مراحل انقلاب حضور داشت. هاشمی از سال ۸۸ پس از اعتراضات گسترده مردم به نتیجه انتخابات همراه مردم شد. حتی با وجود آنکه حاکمیت همچنان به حمایت از احمدینژاد رئیس دولت کودتا ادامه داد، آیتالله هاشمی همراه و همصدای مردم ماند و همین او را در راه تحقق آرمانهای انقلاب کمک کرد.
همین همراهی او را محبوب مردم کرد. جمعیتی که در مراسم تشییع آیتالله هاشمی شرکت کرده بودند آمده بودند تا ثابت کنند مردم ایران برخلاف آنچه در موردشان گفته میشود حافظه تاریخی خوبی دارند و همراهان خود را تا آخرین لحظات تنها نمیگذارند.
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085