سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic

بازار در سودای دلار ۴۰۰۰ تومانی

چکیده : دلار رکورد زد. هفته گذشته برای بازار ارز و دلار، روزهایی پرهیجان و صعودی بود؛ روزهایی‌که برای اولین‌بار از سال گذشته تا به امروز، دلار را از مرز سه هزار و ۹۰۰ تومان عبور داد و در آخرین روز هفته، به نرخ سه هزار و ۹۵۴ تومان رساند. نرخ‌هایی‌که هفته گذشته از چهارراه استانبول به گوش می‌رسید، از خیز ۶۰ تومانی و ۳۵ تومانی یورو و پوند انگلیس نیز حکایت داشت...


دلار رکورد زد. هفته گذشته برای بازار ارز و دلار، روزهایی پرهیجان و صعودی بود؛ روزهایی‌که برای اولین‌بار از سال گذشته تا به امروز، دلار را از مرز سه هزار و ۹۰۰ تومان عبور داد و در آخرین روز هفته، به نرخ سه هزار و ۹۵۴ تومان رساند. نرخ‌هایی‌که هفته گذشته از چهارراه استانبول به گوش می‌رسید، از خیز ۶۰ تومانی و ۳۵ تومانی یورو و پوند انگلیس نیز حکایت داشت.

گرانی‌ای که هفته پیش به بازار ارز آمد، تحلیل جدیدی را از سوی کارشناسان اقتصادی به همراه داشت؛ تحلیلی‌ که از شوکی بزرگ و تاریخی در بازار ارز خبر می‌داد. به باور تحلیلگران، بعد از پیروزی دونالد ترامپ و افزایش نرخ بهره بانکی فدرال رزرو، این دومین باری است که ارزش دلار، در برابر سایر ارزها تقویت شده و خبرهایی از حاکمیت دلار در اقتصادهای بزرگ دنیا به گوش می‌رسد؛ حاکمیتی‌ که برای کشورهای نفت‌خیز هم به معنای پذیرش بخشی از تورم خارجی و داخلی خواهد بود. تحلیلگران می‌گویند، گرانی دلار بعد از تصمیم بانک فدرال آمریکا، اتفاقی شوک‌برانگیز و درعین‌حال کندکننده رشد اقتصادی، در کشورهای نوظهور است.

مرتضی ایمانی‌راد، کارشناس اقتصاد بین‌الملل، نوسانات اخیر ارزی را ناشی از ناموفق‌بودن سیاست‌های پولی آمریکایی‌ها عنوان کرد و به خبرآنلاین گفت: «بر همه محرز شده که سیاست‌های پولی و کاهش نرخ بهره در اقتصاد آمریکا جواب نداده و همه تزریق‌های پول به اندازه کافی نتوانسته است کل اقتصاد آمریکا را از بحران نجات بدهد؛ بنابراین آن‌طور که دلار با توجه به این چشم‌انداز تقویت شده و به بالاترین حد خود در ۱۴ سال گذشته رسیده، اگر هم مقدار خود را با این روند افزایش نگه دارد، به نظر می‌رسد آن را حفظ خواهد کرد.»

او درباره شوک بهره و تأثیر آن بر اقتصاد ایران توضیح داد: «وقتی بازار پول، سکه و ارز دچار التهاب می‌شود، این نوسان بالا شرایط خوبی برای ورود سوداگران به عرصه اقتصاد ایران دارد و سبب می‌شود که سوداگری بیشتر شده و نتیجه این می‌شود که قیمت کالاها افزایش قابل‌توجهی نخواهد داشت و فقط کالاهایی که موضوع فعالیت‌های سوداگری است، مانند طلا و دلار افزایش می‌یابند.» تلاش دلار برای ماندگاری در کانال سه هزار و ۹۰۰ تومان و حتی ثبت رکورد دلار چهار هزار تومانی که بسیاری از صرافان از احتمال آن حکایت می‌کنند، تحلیل‌های متفاوتی را راهی بازار ارز کرده است؛ تحلیل‌هایی که نگاهی جدی به سیاست‌های اقتصادی ایالات‌متحده و تأثیر آن بر روند ارزش دلار در بازارهای مختلف دارد.

سیدبهاءالدین حسینی‌هاشمی درباره اثر مقطعی افزایش ۰,۲۵ درصدی نرخ بهره بر قیمت داخلی ارزها، به فارس گفته است: «افزایش نرخ بهره قطعا تا حدودی موجب تغییر در نرخ برابری دلار در برابر سایر ارز‌ها می‌شود.» او ادامه داد: «تقویت دلار نسبت به ارزهای دیگر و کاهش بهای اونس از جمله، پیامدهای این تصمیم فدرال رزرو آمریکاست.»

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش نرخ بهره آمریکا، میل به پس‌انداز و حذف ارزش دارایی‌ها با سپرده‌گذاری در سیستم بانکی را افزایش می‌دهد، تصریح کرد: افزایش نرخ دلار در بازار داخل، چندان متأثر از افزایش نرخ بهره آمریکا نیست زیرا نرخ سپرده‌گذاری ارزی در ایران، پنج تا ۶ درصد بوده و همواره بین تحولات ریال و دلار یک گسست وجود دارد.

او در پاسخ به این سؤال که آیا ممکن است بازار داخلی دچار یک شوک کوتاه‌مدت شود، گفت: بعید است. افزایش نرخ بهره، حرکت دلار از بانک به بیرون از آن را کاهش می‌دهد اما به نظر نمی‌رسد دولت آمریکا در شرایط فعلی به‌دنبال افزایش ارزش دلار باشد. حسینی‌هاشمی ادامه داد: دولت آمریکا به‌دنبال کاهش واردات و توسعه صادرات است اما افزایش ارزش دلار نقطه مقابل این اهداف قرار دارد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ممکن است در مقطعی کوتاه، بازار داخلی از این افزایش نرخ بهره متأثر شود، گفت: اما با توجه به برنامه دولت جدید آمریکا برای افزایش سرمایه‌گذاری برای بازسازی زیرساخت‌ها و همچنین توسعه صادرات، دلار در برابر سایر ارزها تقویت نخواهد شد و به نظر می‌رسد تا حدودی با افت بهای آن نسبت به سایر ارزها هم مواجه شویم. حسینی‌هاشمی تأکید کرد: مقداری از رشد بهای ارز در روزهای اخیر، ناشی از تقاضای فصلی است زیرا معمولا تقاضای ارز غیربازرگانی اثر زیادی بر قیمت‌ها می‌گذارد.

منبع: وقایع‌اتفاقیه



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.