آغاز هفته معلم و برنامههای جدید اعتراضی معلمان
چکیده :اعتراضات خودجوش معلمان در خصوص معیشت و تبعیض نشان از آن دارد که کارد به استخوانشان رسیده است و تبعیض بر روی کارهای شغلی و زندگی اشان اختلال ایجاد کرده است. معلم بی انگیزه نمی تواند به وظایف شغلی اش خوب عمل کند. بنابراین از لحاظ حرفه ای باید مورد بازآموزی ضمن خدمت جدی قرار گیرند. نه به این شکل ضمن خدمت های خفیف که ناکارآمد و فرمایشی هستند که نه تنها نتیجه ای در برندارد بلکه توهین غیرمستقیمی به معلم است....
کلمه – مصطفی محمدی:
در آغاز هفته معلم، صبح امروز (دوازدهم اردیبهشت) جمعی از معلمان با حضور بر سر مزار دکتر خانعلی به ادامه تجمعات اعتراضی خود پرداختند. این تجمع به دنبال فراخوان شورای مرکزی تشکلهای صنفی معلمان و فرهنگیان ایران برگزار شد.
در بخشی از این فراخوان با اشاره به گذشت بیست ماه از آغاز به کار دولت یازدهم آمده است که وعدههای دولت مبنی بر رفع مشکلات معیشتی معلمان، افزایش سهم آموزشی در بودجهی دولت و اصلاح جهتگیریهای نادرست در آموزش و پرورش محقق نشدهاند.
نافرمانی های مدنی؛ فاز دوم اعتراضات معلمان ایران
اسماعیل عبدی، دبیرکل کانون صنفی معلمان ایران در گفت و گو با خبرنگار کلمه به آغاز اعتراضات در اواخر سال گذشته اشاره می کند و در تشریح محور اعتراضات معلمان می گوید: “در اواخر سال گذشته، نابسامانی های آموزش و پرورش سبب بروز التهاباتی خودجوش در بدنه ی آموزش و پرورش گردید. که تجمعات اواخر بهمن ماه معلمان برخی شهرها مانند شاهرود و کرمانشاه و تحصن سراسری سوم اسفند از آن جمله بودند.
میزان نارضایتی معلمان ایران از آموزش و پرورش و ناکارآمدی دولتها در ایجاد آرامش در این وزارتخانه سبب شده که همواره این وزارتخانه پاشنه آشیل دولت ها باشد. تا جایی که کمتر کارشناسی توان دفاع از آن را داشته باشد.
انتخاب وزرای ناکارآمد، اجرا نشدن کامل قانون نظام هماهنگ و حقوق زیر خط فقر، خدمات بیمه ای ضعیف، پایین آمدن منزلت معلمان، بروز خشونت های عجیب در مدارس، روشن نبودن وضعیت نیروی انسانی و استخدام ها، نارضایتی معلمان پیمانی از عدم تبدیل وضعیت به رسمی آزمایشی پس از پنجسال، بلاتکلیفی و نارضایتی معلمان پیش دبستانی و آزاد و حق التدریس و شرکتی، ابهام در عملکرد صندوق ذخیره فرهنگیان، ورود تمام قد ایدئولوژیک بخشی از حاکمیت به کتب درسی و فروکاستن مسائل مذهبی به نمره، واگذاری مدارس به حوزه علمیه، کالایی شدن آموزش و تغییرات غیر کارشناسی در مقاطع تحصیلی و درونمایه های کتب درسی، آتش سوزی در مدارس و کشته شدن دانش آموزان در اردوهای مختلف غیر ضروری، فرسودگی مدارس و امکانات نا مناسب در نقاط محروم، بازماندگان تحصیلی و وضعیت نابسامان بازنشستگان فرهنگی تنها بخشی از هرج و مرج حاکم بر فضای آموزش و پرورش است.
از همین رو، کانون صنفی معلمان ایران ضمن تاکید بر دفاع همه جانبه از حقوق همه ی فرهنگیان ایران اصل اعتراضات را به حق دانسته و به عنوان یک تشکل آوانگارد برای تجمع در روز دهم اسفند تقاضای خود را به وزارت کشور تقدیم کرد. همراهی بی نظیر بدنه ی آموزش و پرورش نشان از حجم بالای نارضایتی نسبت به وضعیت موجود میان معلمان بود.
پس از آن ما برای اثبات حسن نیت در بیانیه بیست و دوم اسفند ۹۳ اعلام کرده بودیم که با مسئولان مربوط دیدارها و چانه زنی های لازم را انجام داده و هرگونه اعتراض را در صورت مثبت نبودن پیگیری ها به هفته معلم موکول می کنیم، لذا روابط عمومی این کانون نامه هایی تنظیم کرده و از مسئولان ذی ربط رسما برای دیدار با نمایندگان کانون صنفی معلمان درخواست شد.
متاسفانه بیشتر درخواست های کانون توسط مسئولان بدون پاسخ ماند و در چند دیدار انجام گرفته نتایج مهمی به دست نیامد. همچنین از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز برای حضور در مناظره از من دعوت به عمل آمد که پس از انجام مقدمات، صدا و سیما اعلام کرد به دلیل حضور نیافتن مسئولان دولت در برنامه مناظره انجام نخواهد شد. در تمام این مدت مسئولان با اتخاذ استراتژی فرار به جلو و انحراف افکار عمومی به فروکاستن اعتراضات معلمان به اجرای طرح رتبه بندی پرداختند.
بر این اساس کانون صنفی معلمان ضمن اعلام ناراحتی از کم توجهی مسئولان برای جلوگیری از رادیکال شدن اعتراضات و کنترل فضای هیجانی ناشی از نارضایتی بدنه، برای هفته معلم اعلام موضع کرد.
پیشتر در جلسه شورای مرکزی تشکل های صنفی معلمان بیانیه ای صادر و در آن برای معلمان سراسر کشور اعتراض هفدهم اردیبهشت در ادارات کل تعیین شد. لذا کانون صنفی معلمان ضمن اجرای کامل بیانیه شورای مرکزی و اجرای تجمع اعتراضی هفدهم اسفند مقابل پارلمان، برای معلمان استان تهران گردهمایی بر سر مزار دکتر ابوالحسن خانعلی در شنبه دوازدهم را تعیین کرد.”
آقای عبدی در ادامه به برخورد با فعالان معلم اشاره کرده و خاطرنشان می کند: “اجرای حکم زندان آقای علیرضا هاشمی دبیرکل سازمان معلمان ایران در این فضای پرتنش حاوی پیام هایی معنادار از سوی جریانات اقتدارگرا بود. همچنین احضار رسول بداقی عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان از زندان رجایی شهر به دادسرای اوین و اعمال فشار های امنیتی بر او و تشکیل پرونده جدید به هیچ وجه برای فعالان صنفی معلمان و خانواده ایشان قابل قبول نیست. این در حالی است که دادسرای اوین از راه دادن خانواده بداقی، وکیل و اعضای کانون صنفی معلمان به این دادسرا جهت دیدار با بداقی مخالفت کرده است. رسول بداقی نزدیک به شش سال است که با حکم قاضی صلواتی در زندان بوده و در تمام این مدت حتی یکساعت مرخصی نداشته است.”
دبیرکل کانون صنفی معلمان ایران با تاکید بر رویکرد سودجویانه مجلس تصریح می کند: “با توجه به زاویه معنا دار دولت و مجلس و نزدیک شدن زمان انتخابات در مجلس شورای اسلامی شاهد آن هستیم که برخی نمایندگان که تا دیروز تخلفات گسترده ی دولت دکتر احمدی نژاد را می دیدند و ساکت می ماندند حالا مدافع معلمان شده اند تا هم با دولت تسویه حساب جناحی کرده و هم از معلمان به عنوان پیاده نظام برگزاری انتخابات و کسب رای استفاده نمایند.
معلمان ایران از سیاسی کاری نمایندگان مجلس به ستوه آمده اند و این مجلس را بیش از دولت در شکل گیری اوضاع نابسامان آموزش و پرورش دخیل می دانند و بیشتر آنان حتی خارج کردن این ترکیب سیاسی را از مجلس جزو حقوق صنفی می دانند.”
وی در پایان از گام های بعدی کانون صنفی معلمان سخن می گوید و توضیح می دهد: “پس از موفقیت در برقراری بند پنج ماده شصت و هشت قانون مدیریت خدمات کشوری و افزایش فوق العاده شغل با شکایت در دیوان، استراتژی اصرار بر شکایت در دیوان جهت اجرای کامل قانون نظام هماهنگ از برنامه های کانون صنفی معلمان خواهد بود. از یک وکیل زبده به عنوان مشاور رایگان در تنظیم شکایت فرهنگیان برای دریافت حق مسکن، حق غذای روزانه، حق ایاب و ذهاب، برگشت مقرری ماه اول، حق همترازی و فوق العاده ویژه و … بهره می بریم.
کانون صنفی معلمان با درک شرایط استراتژیک کشور در ابعاد بین المللی، جهت بهره برداری نکردن گروه های افراطی و رادیکال تمام تلاش خود را کرد تا تجمعات و اعتراضات به شکلی کاملا مدنی و مسالمت آمیز و سکوت برگزار گردد. چون با رادیکال شدن و امنیتی شدن فضا و دستگیری فعالان صنفی به بعد حقوق بشر مذاکرات لطمه وارد می گردد که در آن صورت هزینه های زیان ناشی از آن را تا مدت ها مردم باید پرداخت کنند. نافرمانی های مدنی نیز فاز دوم اعتراضات معلمان ایران خواهد بود.”
روحانی اشتباه دولت گذشته را مرتکب نشود
در بخش دیگری از بیانیه ذکر شده با اشاره به عملکرد صدا و سیما جمهوری اسلامی در قبال اعتراضات فرهنگیان از همسویی مسئولان وزارت آموزش و پرورش با این رسانه در جهت ” تخریب وجهه ی معلمان در نزد مردم و زیاده خواه جلوه دادن آنها و فروکاستن خواستهی اصلی” انتقاد شده است.
علی اکبر باغانی، نایب رئیس کانون صنفی معلمان با تاکید بر اهمیت نگاه ویژه دولت و رسانه ها به جایگاه معلمان به خبرنگار کلمه می گوید: “هیچ کشوری نمی تواند به توسعه نهایی دست پیدا کند مگر اینکه معلمان آن کشور توسعه یافته شوند تا بتوانند بر روی اقشار مختلف جامعه بخصوص جوانان تاثیر بگذارند. این امر زمانی میسر خواهد شد که معلمان از نظر اقتصادی و اجتماعی در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشند تا جامعه را به جلو ببرند.
از مسئولین و رسانه ها انتظار می رود که معلمان را از جایگاه اجتماعی و فرهنگی مورد توجه قرار دهند و آنان را تحت حمایت روحی و روانی قرار دهند. البته نگاه دولت روحانی به جامعه معلمان نگاه رو به جلویی است اما این بدین معنا نیست که تمام وظایف خود را عمل کرده باشد.
معلمان اولین گروه مرجع و تاثیرگذار در جامعه هستند و علت آن هم مشخص است؛ بخاطر اینکه حدود دوازده میلیون دانش آموز در کشور هستند و با خانواده هایشان جمعیت عظیمی را تشکیل می دهند که معلمان در زندگی آنها تاثیرگذارند.”
دبیر شورای هماهنگی کانون های صنفی معلمان سراسر کشور می افزاید: ” آقای رئیس جمهور و نوبخت باید وارد صحنه شوند. ما از دولت می خواهیم همانگونه که نگاه خاص به بهداشت و سیاست خارجی کردند آموزش و پرورش را هم مورد این نگاه خاص قرار دهند. به آقای روحانی هم متذکر می شویم تا اشتباهی که دولت گذشته در برخورد با معلمان کردند را مرتکب نشوند زیرا معلمان می توانند به دولت روحانی کمک کنند. بنابراین پیشنهاد می کنم ایشان در سومین گام خود مانیفست فرهنگی خود را در یک جمع فرهنگی بخصوص در هفته معلم بیان کنند. زیرا معلمان معتقدند که نگاه آقای روحانی به فرهنگ نگاه مبهمی است و در این زمینه باید مستقیم وارد شوند زیرا کار از دست آقای فانی گذشته و قدرت مانور در این زمینه را ندارد. باید فلسفه تعلیم و تربیت در آموزش و پرورش پیاده شود و از آنجایی که خود آقای روحانی گفتند که حقوقدان هستند از حق و حقوق معلمان واقفند و در جهت احقاق آن طرح و برنامه جدی بریزند.”
تا دیر نشده مسئولان مشکلات معلمان را جدی بگیرند
همچنین طاهره نقیئی، قائممقام سازمان معلمان ایران با تاکید بر اینکه نباید شان زیرساختی و توسعه ای معلم از سوی دولت و مسئولین مورد غفلت قرار گیرد در گفتگو با خبرنگار کلمه بیان می کند: “با توجه به جمعیت عظیم دانش آموزان و گستردگی وزارت آموزش و پرورش و مسائل و مشکلات آن، تنها یک وزیر و و وزارتخانه نباید درگیر این حوزه باشند بلکه از سطح بالاتری باید مسائل حوزه آموزش و پرورش مورد توجه قرار گیرد. به هر حال توسعه نیروی انسانی کشور مطرح است و تعلیم و تربیت جزو ارکان توسعه است معلمی شأنی زیرساختی و توسعهای دارد که اگر مورد غفلت قرار گیرد در آینده به اشکال مختلف باید هزینه کرد تا این مشکلات پوشیده شود.
در این راستا معیشت و منزلت و مهارت معلمان باید مورد توجه قرار گیرد مثلا حوزه منزلت یک حوزه صرفا مربوط به آموزش و پرورش نیست بلکه رسانه ها بویژه رسانه ملی باید عمیق تر به آن بپردازند چراکه جایگاه معلمان در افکار عمومی فراتر از شعارهای رایج است. فرهنگ عمومی باید نسبت به این جایگاه بیشتر آموزش ببیند.
اعتراضات خودجوش معلمان در خصوص معیشت و تبعیض نشان از آن دارد که کارد به استخوانشان رسیده است و تبعیض بر روی کارهای شغلی و زندگی اشان اختلال ایجاد کرده است. معلم بی انگیزه نمی تواند به وظایف شغلی اش خوب عمل کند. بنابراین از لحاظ حرفه ای باید مورد بازآموزی ضمن خدمت جدی قرار گیرند. نه به این شکل ضمن خدمت های خفیف که ناکارآمد و فرمایشی هستند که نه تنها نتیجه ای در برندارد بلکه توهین غیرمستقیمی به معلم است.
در دانش افزایی و مهارت افزایی باید اقداماتی صورت گیرد تا معلم فراغ خاطری داشته باشد تا دانش و مهارت خود را به روز کند. آمار ناهنجاری های اجتماعی و طلاق منتشر شده چراغ قرمزهایی هستند که علامت خطر به ما می دهند تا برای کاهش آن با برنامه ریزی به ترفیع جایگاه معلم بپردازیم. در واقع، زمانیکه می گوییم معیشت بدین معناست که معلم دغدغه معیشت نداشته باشد تا با فراغ بال بیشتری به رشد دانش و مهارت خود بپردازد.
از همین جهت، به همه دست اندرکاران هشدار می دهیم که داستان را دریابند چراکه هر چه زمان بگذرد و به مسائل این حوزه کم توجهی شود حل مسئله مشکل تر خواهد شد. امیدواریم گوش شنوایی باشد.”
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085