بازگشت انصار حزبالله به خیابانها؛ چرا، چگونه و با چه هدفی؟
چکیده :در طرح جمع آوری اشرار در سال 88 صحنه های خشنی برای ایجاد ترس نمایش داده شد که بعدا مشخص شد در جریان تجاوز و شکنجه زندانیان سیاسی از این نیروها استفاده شده است. دو هفته قبل از 22 خرداد 88 خبر رسید که 8000 موتور فوق تندروی آمریکایی به کشور وارد شده که بعدا از آنها برای سرکوب مردم و دستگیری طرفداران موسوی و کروبی استفاده شد. حالا انجام فعالیت هایی از نوع گشت ارشاد توسط انصار حزب الله با آن سابقه معلوم، چه هدفی دارد؟...
کلمه- زهرا امیری:
اصغر: حاجی من اومدم تو رکابت باشم. /حاجی: رکاب من؟ اونا هم برا همین کار اومدن؟ (خطاب به گروه موتور سواران بیرون آژانس) /اصغر: آره. آره اونا با تو اند. /حاجی: اشتباه اومدن. اون موتورا جاده می خواد. من اصلاً از این نمایشا خوشم نمیاد…/ حاجی: تلفن بزن. /اصغر: به کی؟ /حاجی: به همون موتوریا. /اصغر: که چی بشه؟ /حاجی: بگو برن. /اصغر: برن؟ حاجی اونا به خاطر تو و عباس اومدن. /حاجی: دود اون موتوریا امثال من و عباس رو خفه می کنه. لطف کنن تشریف ببرن. /اصغر: حالا چی بهشون بگم؟ /حاجی: بگو نسخه فقط و فقط برای من پیچیده شده. من خیبری ام. اهل نی، هور، آب. خیبری ساکته. دود نداره، سوز داره. /اصغر: الو، حاج حسین، خودتی؟ ببین به بچه ها بگو برن. حاجی اونا رو خودی نمیدونه.
جملات بالا بخشی از دیالوگ فیلم «آژانس شیشه ای» است؛ ساخته ی ماندنی ابراهیم حاتمی کیا، کارگردان سینما که خودش هم مدت زیادی را در جبهه ها به سر برده است. اما دفاع مقدسی که او نشان می دهد و میراث داران واقعی آن روزهای خون و حماسه نشان می دهند کجا و بسیج و چفیه ای که جوانان تازه به دوران رسیده و جبهه و جنگ ندیده معرفی می کنند کجا!
حکایت انصار حزب الله آنگونه که حاتمی کیا نشان می دهد، حکایت کسانی است که بیشتر از آنکه دغدغه دین یا ارزش ها داشته باشند، نوستاژی دارند، نوستاژی جنگ و جبهه و شب عملیات. مردان موتورسواری که اسلحه دارند و منتظرند که یکی از حاجی ها فرمان حمله بدهد.
جالب است که نه حتی فقط امروز، که همان روزهای دهه هفتاد هم اکثر اعضای میدانی انصار حزب الله نوجوانی بودند که بی شک نه جبهه و جنگ دیده بودند و نه طعم عملیات و شهادت رفیق و خلوص روزهای دفاع مقدس را چشیده بودند.
هشت سالی که انصار حزب الله تاریخ مصرف نداشت
در طول ۸ سال ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد خبر چندانی از این گروه های به اصطلاح لباس شخصی به گوش نمی رسید. البته در جریان اعتراضات مردمی سال ۸۸ بخشی از لباس شخصی ها به طور فعال در سرکوب مردم معترض نقش داشتند.
اما به غیر از حوادث سال ۸۸، نمود انصار حزب الله از سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ به انتقاداتی که این گروه نسبت به مسائلی بعضا کوچک در رسانه ها مطرح می کرد، محدود بود. انتقاداتی که اغلب در هفته نامه یالثارات ارگان این گروه منتشر می شد.
حالا پس از هشت سال و به بعد از به قدرت رسیدن حسن روحانی به عنوان رییس جمهور سر و کله این گروه پیدا شده و اتفاقا قرار است یک راست وارد خیابان ها شوند و به عنوان ناهیان از منکر فعالیت کنند.
بازگشت این نیروها که به طور غیررسمی وابسته به بخش هایی از حکومت هستند، برای کسانی که در دهه چهل و پنجاه یا در سال های اولیه دهه شصت به دنیا آمده اند و تجربه های جوانانه خود از سیاست را در دهه های هفتاد و هشتاد سپری کرده اند، خاطرات بدی به همراه دارد.
بازگشت یالثارات به کیوسک و انصار حزب الله به خیابان ها
هفته نامه یالثارات ارگان انصار حزبالله پس از پنج ماه و نیم توقیف دوباره منتشر شده است. پایگاه اطلاعرسانی انصار حزبالله روز چهارشنبه (۱۸ تیر/ ۹ ژوئیه) از انتشار مجدد یالثارات خبر داد و نوشت بخشی از مطالب این نشریه به گزارشی از فرآیند چند ماهه جنبش نوین حزبالله در اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر اختصاص دارد.
وبسایت یالثارات این گزارش را «مانیفست جدید انصار حزب الله در فعالیتهای میدانی» توصیف کرده است. دبیرکل انصار حزبالله یکی از این فعالیتها را راهاندازی گشتهای موتوری اعلام میکند.
تلفیق گشت ارشاد و انصار حزب الله؛ دامن زدن به حس نگرانی و نفرت مردم
این موضوع با توجه به سابقه انصار حزب الله با واکنش های رسانه ای زیادی روبرو شد. در این باره باید نکاتی را اشاره کرد:
اول اینکه موضوع گشت ارشاد، یعنی امر به معروف و نهی از منکر به صورت مستقیم و در مکان های عمومی در واقع نوعی تحقیر فرد است. ضمن اینکه انسان امروز را که به انواع وسایل رسانه ای و علمی و متون دینی و علمی دسترسی و اگاهی دارد نمی توان به چیزی وادار کرد. امر به معروف و نهی از منکر، وقتی با رفتار های سلبی و حذفی همراه شود رفتاری خشونت آمیز و در امتداد سو استفاده از دین برای قدرت است و در واقع یک ضد تبلیغ قوی برای دین به شمار می آید. کسی که یک الگوی شکلی و پوششی را قبول ندارد، با فشار و اجبار به سمت تنفر می رود.
دوم، از انصار حزب الله سابقه بدی در ذهن مردم وجود دارد، از سوابقی مانند حمله به دفتر مجله فاراد و آتش زدن انتشارات مرغ آمین و اتفاقاتی که بر سر سریال ساعت خوش افتاد، تا وارد شدن به کوی دانشگاه و حرکات خشونت آمیز دیگری که در دوره اصلاحات داشتند. در واقع در جریان همه حوادث سرکوبگرانه ای که در ۱۷ ساله اخیر رخ داده نام انصار حزب الله مطرح بوده است. حالا جمع گشت ارشاد و انصار حزب الله باعث بالا رفتن حس خطر، نگرانی و نفرت می شود که خود این موضوع بحرانی جدی در سطح جامعه ایجاد می کند.
دلواپسان در خیابان همدیگر را پیدا کردند!
همزمان با موج دلواپسان هسته ای، در ۱۷ اردیبهشت امسال همایش حجاب برگزار شد و همانطور که اعضای این گروه در گفتگو های رسانه ای اعلام کردند در روز ۱۷ اردیبشت همدیگر را پیدا کردند. درواقع همایش حجاب اعلام حضور مجدد خیابانی این گروه بود. این در حالی است که هر حرکت جمعی مردم معمولی که فاقد قدرت نظامی و حمایت سیاسی هستند در خیابان ها سرکوب می شود، اما این گروه در خیابان همدیگر را پیدا کرده اند!
آنطور که خود این گروه اعلام می کند: «۱۷ اردیبهشت ماه، نقطه عطفی بود که پس از آن حلقه های متفرق حزب الله را به یکدیگر پیوند داد و به گعده هایی که خیلی زودتر از این ها باید تشکیل می شدند، شکل داد.»
اولین حضور انصار حزب الله در روز اول تیرماه و از حسینیه انصار حزب الله شروع شده است. گروهی که نه مرجعیت قانونی دارند و نه حاضر هستند که مسئولیت اقدامات خود را بپذیرند اما دارای حمایت های پنهان و آشکار هستند و از مصونیت قضایی نانوشته ای برخوردارند.
عبد المجید محتشم، دبیرکل انصار حزبالله در گفتگو با خبرگزاری ایسنا در پاسخ به این سوال که این گشتهای سیار امر به معروف و نهی از منکر فعالیتشان در چه حد خواهد بود می گوید: «این گشتها فعالیتشان در حد لسانی است و تلاش دارند که بازدارنده باشند البته اگر جایی شاهد منکری ساماندهی شده و توطئه گونه باشیم کار فردی صورت نمیگیرد و با اتکا به مسئولان ذیربط اقدام عملی انجام میشود.»
حضور گروه های غیر قانونی؛ اقدامی برای فشار بر جامعه و دولت
در حال حاضر سیستمی که وجهه قانونی ندارد، اگرچه مدعی شده که تنها تذکر لسانی می دهد اما در ضمن اشاره کرده و استثناهایی هم در کنار تذکر لسانی قائل شده است. در حالی که این گروه برای بسیاری از مردم شناخته شده هستند، بسیاری از مردم سیستم رفتاری این گروه را می شناسند. کما اینکه مسئولین ذی ربط نیز مسئولیت کارهای این چنین گروه هایی را به عهده نمی گیرند و آنها را خودجوش می نامند.
بنابراین حضور ارگانهای اینچنینی که امین به جان و مال و ناموس مردم نیستند، به قانون نیز پاسخگو نیستند در خیابان ها و در برابر مردم بی دفاع خطرناک است. کاملا روشن است که متولیان و مسئولان از نقش رعب انگیز، ناامن کننده و بد سابقه انصار حزب الله در ذهن مردم آگاهند و ظهور مجدد این گروه در حال حاضر برای ایجاد فشار بر جامعه و دولت است.
دو سال قبل همزمان با کودتای انتخاباتی سال ۸۸ طرح جمع آوری اشرار اجرا شد که صحنه های خشنی از این طرح برای ایجاد ترس نمایش داده شد. بعد از کودتا مشخص شد که در جریان تجاوز و شکنجه زندانیان سیاسی از این نیروها استفاده شده است.
همچنین دو هفته قبل از ۲۲ خرداد ۸۸ ایمیلی به طور گسترده پخش شد که ۸۰۰۰ موتور فوق تندروی آمریکایی به کشور وارد شده که قیمت بالایی دارد و قرار است از آنها برای سرکوب مردم و دستگیری طرفداران موسوی و کروبی استفاده شود. کمی بعد، در جریان سرکوبهای ۸۸ دیدیم که این موتورها آشکار شدند.
دو احتمال درباره هدف از بازگشت انصار حزب الله
حالا انجام فعالیت هایی از نوع گشت ارشاد توسط انصار حزب الله با سابقه بد آن و موتورها را می توان یک زنگ خطر جدی قلمداد کرد و دو نوع نتیجه گیری از آن داشت:
۱- با توجه به زمزمه های قبلی طرفداران خشونت مبنی بر اینکه اجازه نخواهند داد که دولت روحانی بیش از ۴ سال ادامه داشته باشد؛ یا تحلیل عده ای که معتقدند تندروها منتظر به نتیجه رسیدن بحران هسته ای هستند و پس از آن اجازه ادامه کار به دولت نمی دهند. به نظر می رسد که امکان برنامه ریزی برای کودتایی علیه دولت وجود دارد. کودتایی که یا در کوتاه مدت و یا پس از پایان دوره ۴ ساله اول روحانی اجرا می شود و بخش حملات خیابانی آن بر عهده این موتور سوارها است.
۲- یا زمزمه تندروها علیه دولت روحانی، ارتباطی به ظهور انصار حزب الله ندارد که در این صورت روش خشونت بار انصار حزب الله در گذشته نشان داده که تذکرات لسانی این گروه با خشونت و دستگیری ضرب و شتم و بعضا کشته یا ناپدید شدن افراد همراه است. اقدامات بحران سازی که به پای دولت روحانی گذاشته شده و نارضایتی ها را از دولت تدبیر و امید بالا می برد و با وجود تلاش های دولت به بحران های اجتماعی دامن می زند.
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085