سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » پیشرفت تدریجی مذاکرات هسته‌ای/ رونویسی سرمقاله‌های کیهان از رسانه‌های اسرائیلی...
» آقای شریعتمداری! بس کنید؛ اینقدر به تل آویو چشم ندوزید

پیشرفت تدریجی مذاکرات هسته‌ای/ رونویسی سرمقاله‌های کیهان از رسانه‌های اسرائیلی

چکیده :نگاهی گذرا به تیترهای خبری رسانه های تندروهای داخلی به خوبی نشان می دهد که بخش اعظم اخبار مرتبط با سیاست خارجی را از رسانه های اسرائیلی دریافت و ترجمه می کنند. علی الخصوص روزنامه کیهان که حتی تحلیل های مدیر مسئول نیز برگرفته از اخبار رسانه های تندرو اسرائیلی است. این روزها که تیم هسته ای ایران در وین مشغول مذاکره با گروه 1+5 است این رویکرد ملموس و قابل پیگیری است....


کلمه- گروه بین الملل: نگاهی گذرا به تیترهای خبری رسانه های تندروهای داخلی به خوبی نشان می دهد که بخش اعظم اخبار مرتبط با سیاست خارجی را از رسانه های اسرائیلی دریافت و ترجمه می کنند. علی الخصوص روزنامه کیهان که حتی تحلیل های مدیر مسئول نیز برگرفته از اخبار رسانه های تندرو اسرائیلی است. این روزها که تیم هسته ای ایران در وین مشغول مذاکره با گروه ۱+۵ است این رویکرد ملموس و قابل پیگیری است.

اینکه رژیم اسرائیل از قدرت گرفتن ایران در منطقه خلیج فارس هراس دارد و به هر نحوی سعی دارد جلوی این امر را بگیرد و هرروز ایران را منزوی تر کند بر کسی پوشیده نیست. اما اینکه بخشی از نیروهای سیاسی داخل کشور، هماهنگ و یک صدا با اسرائیل بر طبل مخالفت با توافق هسته ای می کوبند، جای شگفتی و سوال است. یک ناظر و خواننده بی طرف از این هم آوایی به چه نتیجه ای می رسد؟ همکاری تندروهای ایرانی با دولت راست گرای بنیامین نتانیاهو؟ آیا تندروهای ایرانی منافع مشترکی با اسرائیل دارند؟ یا بی تدبیری و عدم آگاهی در مورد سیاست روز دنیا و منافع ایران و ایرانیان؟

عصبانیت اسرائیل از موضع محکم تیم مذاکره کننده

اخیرا یکی از وزرای دولت اسرائیل با بیان این‌ که تهران قصد ندارد در گفت‌وگوهای پیش روی وین «انعطاف به خرج دهد» گفته است که اسرائیل بعید می‌داند که مذاکرات هسته‌ای وین تا اواخر ژوئیه به توافق نهایی برسد.

یووال اشتاینیتز، وزیر امور راهبردی و اطلاعات اسرائیل، این مطلب را روز جمعه، سیزدهم تیر، در سومین روز از آغاز دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران با ۱+۵ در گفتگو با رویترز بیان کرده است. اشتاینیتز در پاسخ به این پرسش که آیا به باور او تا سه هفته آینده توافقی به امضا خواهد رسید گفت: «برآورد من این است که چنین نخواهد شد. به نظر من ایرانی‌ها خیلی بدون انعطاف عمل کرده‌اند.» او افزود: «ایرانی‌ها بدون تمایل به مصالحه به پای میز مذاکره آمده‌اند و قصد آنها این است که از صحنه مذاکرات برای نرم کردن طرف مقابل بهره‌برداری کرده و گشایش بیشتری در مواضع طرف مقابل ایجاد کنند.»

عصبانیت کیهان از روند پیشرفت مذاکرات

همزمان روزنامه کیهان در یادداشت روز خود به قلم مدیر مسئول این روزنامه حسین شریعتمداری می نویسد: «بعد از توافقنامه تحمیلی ژنو و برملا شدن ابعاد تخریبی آن که نه فقط علیه برنامه هسته‌ای کشورمان بلکه علیه اقتدار نظام اسلامی ایران تدارک دیده بودند، تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران با نسخه‌ای که در آن «خطوط قرمز» و غیرقابل انعطاف نظام به وضوح ترسیم شده بود عازم وین شد… نسخه یاد شده، دشمن را که هرگز انتظار روبرو شدن با آن را نداشت، ابتدا حیرت‌زده و سپس عصبانی کرد. حریف در آغاز کار انتظار داشت آنچه هیئت ایرانی روی میز گذارده است، مصرف چانه‌زنی داشته باشد ولی هنگامی که با اصرار غیرقابل انعطاف تیم ایرانی بر خطوط قرمز مورد اشاره روبرو شد، آرزوهایی را که پیش از آن و از مسیر نیویورک تا وین پرورانده بود، بربادرفته دید…»

در حالی که جزئیات دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ تا این لحظه محرمانه است همصدای حسین شریعتمداری و یووال اشتاینیتز، وزیر امور راهبردی و اطلاعات اسرائیل و تاکید هر دو نفر بر غیر قابل انعطاف بودن تیم ایرانی نشانه چیست؟

شریعتمداری در بخش دیگری از یادداشت خود می نویسد: اگرچه دولت محترم، تمامی برنامه‌ها -بخوانید حیثیت- خود را به مذاکرات گره زده است ولی آنچه تاکنون شاهد بوده‌ایم، امتیازات فراوانی است که «نقد» داده‌ایم و «وعده»هایی که به صورت نسیه تحویل گرفته‌ایم… بدیهی است که ایران‌اسلامی بنای کمترین عقب‌نشینی در مقابل باج‌خواهی آمریکا و متحدانش را ندارد. راهکاری که تاکنون بارها موفقیت آن را آزموده است.

روزنامه کیهان پس از تغییر دولت و تیم هسته ای بارها و بارها از دستاورد های دیپلماسی و هسته ای دولت جدید انتقادهای نادرست و ناروا کرده و با وجود هشدار بسیاری از مقامات و مسئولان، همچنان خط رژیم صهیونیستی را دنبال می کند. شاید خوشبینانه ترین نصیحتی که بتوان به هموطنان کیهان نشین کرد، این باشد که دست از خواندن رسانه های اسرائیلی بردارید، اینقدر قبله و مسیر نگاه شما به اسرائیل نباشد و به تل آویو چشم ندوزید.

پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای

اما در چهارمین روز گفتگو های هسته ای اخباری مبنی بر پیشرفت مذاکرات منتشر شده است. یک منبع غربی در وین از پیشرفت در مذاکرات هسته ای خبر داده است. به گزارش باشگاه خبرنگاران، در صفحه توییتر مذاکرات هسته ای ایران در وین آمده است، یک منبع غربی نزدیک به مذاکره کنندگان هسته ای در گفتگو با خبرگزاری رویترز از پیشرفت در ششمین دور مذاکرات هسته ای در وین خبر داده است.

امید برداشتن گام های مثبت

گفتنی است هیات های مذاکره کننده ایران و گروه ۱+۵ امروز(شنبه) در چهارمین روز از آغاز دور ششم مذاکرات موسوم به وین۶ رایزنی و گفت وگو درباره توافق جامع هسته ای که همان برنامه اقدام مشترک جامع است را از سر می گیرند تا گام به گام به ثبت یک توافق تاریخی تا ۱۵روز آینده نزدیک شوند.

نخستین جلسه رایزنی سیدعباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران و هلگا اشمیت معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای نگارش متن توافق جامع هسته ای بعد از ۷ ساعت و ۳۰ دقیقه مذاکره فشرده و سنگین در ساعت ۲۲ جمعه شب به وقت وین در هتل کوبورگ پایان یافت و ادامه گفت و گوها به امروز صبح موکول شد.

به گزارش ایرنا، توافق جامع بر سر مساله ای که حداقل ۱۳ سال از شروع چالش برانگیر آن می گذرد و رسیدن به تفاهمی همه جانبه، عملی و پایدار کاری زمانبر و دشوار است.

عراقچی در حاشیه مذاکرات وین ۶ به خبرنگاران گفت: تمام تلاش ما این است از فرصتی که تا ۲۰ جولای باقی مانده است کمال استفاده را بکنیم و بتوانیم هم به لحاظ کلی روی بحث هایی که اختلاف داریم به یک تفاهم برسیم و بعد این تفاهم را روی کاغذ بیاوریم، عبارات و ادبیات مناسب را پیدا و روی ان توافق کنیم و در نهایتا به یک متنی که مورد توافق باشد برسیم و توافق نهایی را تشکیل بدهد.

معاون وزیر امور خارجه نخستین اصل مدنظر برای تیم مذاکره کننده هسته ای را حفظ عزت و استقلال همه جانبه کشورمان به ویژه در عرصه های سیاسی، اقتصادی، علمی و فنی دانست و افزود : با تأکید بر این اصول تلاش خواهیم کرد به راه حلی عادلانه و منطقی برسیم و با تثبیت حقوق مردم ایران به عنوان اولویتی اساسی، این مذاکرات را با اقتدار، سربلندی، افتخار و پیروزی پشت سر بگذاریم.

او اضافه کرد: از روزی که وارد وین شدیم جلسات متعددی را هم به صورت دو جانبه، سه جانبه و هم چهارجانبه و هم به صورت دسته جمعی در سطوح مختلف برگزار کردیم.

عضو ارشد مذاکره کننده هسته ای گفت وگوها و مذاکرات در حال انجام را در حد ارزیابی مجدد از مواضع یکدیگر و مرور آنچه تا کنون مذاکره شده است و تلاش برای فهم مواضع هر کدام عنوان کرد.

عراقچی در خصوص اختلافات بر سر متن نگارش گفت : پرانتزها همه سرجای خودش هست، ما متنی را الان آماده کرده ایم ، در جلسه گذشته تقریبا تمام مفادش مورد اختلاف بوده است. هنوز کار بسیاری دارد که به هم نزدیک شویم.

او تاکید کرد به جلساتی که هم روی مفاهیم به صورت کلی بحث شود و هم جلسات نگارش که دقیقا مواضع را بتوانیم روی کاغذ پیاده بکنیم، نیاز داریم.

شروع نگارش متن نهایی

سخنگوی تیم مذاکره کننده هسته ای ایران گفت : چهارشنبه و پنجشنبه ( یازدهم و دوازدهم تیرماه جاری) را به جلسات مفهومی و کلی پرداختیم و انشاء الله کار نگارش را مجددا شروع خواهیم کرد. احتمالا ممکن است بعد از یک یا دو جلسه نگارش، دوباره به جلسات بحث کلی برگردیم.

وی در توضیح این گفته خود که اگر ایران محدویت هایی را بپذیرد، موقتی خواهد بود، گفت: آنچه که من گفتم حرف جدیدی نیست، حالا اینکه چگونه از آن برداشت شده است بحث دیگری است.

عراقچی افزود: این حرف جدیدی نیست، این توافق ژنو است، در آنجا توافق صورت گرفت که ما مجموعه اقداماتی برای اعتمادسازی انجام می دهیم که حتما شامل یکسری محدویت هایی خواهد بود که در برنامه خودمان می پذیریم.

عراقچی گفت : همانطور که توافق ژنو اشاره کرده است اصل غنی سازی ایران ادامه پیدا خواهد کرد، ولی با یکسری محدودیت های مورد توافق دوجانبه و برای یک دوره زمانی مشخص.این کاملا قطعی است که اگر هر محدودیتی را در هر قسمتی از برنامه های خودمان به منظور اعتماد سازی قبول کنیم این یک محدودیت موقتی و دارای دوره زمانی خواهد بود و هیچ چیزی برای ابد پذیرفته نخواهد شد.

وی درباره پذیرش کاهش تعداد سانتریفیوژها گفت : درباره تعداد سانتریفیوژها نباید به گمانه زنی های رسانه ای توجه کرد.

می خواهند فضای مذاکرات را آلوده کنند

در جریان مذاکرات دور ششم خبرگزاری رویترز در خبری به نقل از منابع غربی اعلام کرده بود که ایران در این دور از مذاکرات سطح پیشنهادهای خود را درباره تعداد سانتریفیوژها کاهش داده است.

عراقچی با تاکید براینکه محتوای مذاکرات فقط پشت میز مذاکرات تعیین می شود، گفت: تمام اعداد و ارقامی که درخصوص سانتریفیوژها اعلام می شود ساخته و پرداخته ذهن برخی از رسانه های خارجی و افرادی است که با نیات خاص این کار را انجام می دهند.

وی با تاکید بر اینکه هدف آنها، آلوده کردن فضای مذاکرات هسته ای و ایجاد اضطراب و تنش است، گفت که نباید به آن توجه شود.

عراقچی بحث های مطرح شده مبنی بر پذیرش محدودیت ها از جمله بحث کاهش تعداد سانتریفیوژهای فعال را گمانه زنی برخی رسانه های معلوم الحال خواند که کاری جز بر هم زدن فضای مثبت مذاکرات ندارند.

محمدجواد ظریف در پایان پنجمین دور مذاکرات در سی ام خردادماه امسال درباره موضوع تعداد سانتریفیوژها و غنی سازی با تاکید گفته بود : سانتریفیوژها برای خودمان است و درباره تعدادشان خودمان توافق می کنیم و برای بازه زمانی فعالیت آنها صحبت می کنیم که به تفاهم هایی برسیم، اما برنامه غنی سازی متعلق به مردم است و درباره چیزهایی که به مردم کشورمان تعلق دارد، گفت وگو نمی کنیم.

مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ که از حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در مهرماه سال گذشته تاکنون ادامه دارد ، عزم طرفین برای حل موضوع هسته ای ایران از راه گفت و گو و دیپلماسی مذاکره را نشان می دهد.



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.