گمانه زنی ها از محتوای مذاکره ۱+۵ با ایران: کاهش تعداد سانتریفیوژ ها در مقابل لغو کامل تحریم ها
چکیده :روزهای سرنوشت ساز تاریخ دیپلماسی ایران یکی پس از دیگری سپری می شوند. آنچه در آن سوی درهای بسته اتفاق می افتد همچنان محرمانه است. تنها نشانه هایی که در دست است آثار شادی و یا ناراحتی صورت دیپلمات ها و جملات سربسته ای است که باید از آنها رمز گشایی کرد. گزارش های خبرگزاری های خارجی هم چیزی جز همین اطلاعات اندک نیست....
کلمه – گروه بین الملل: روزهای سرنوشت ساز تاریخ دیپلماسی ایران یکی پس از دیگری سپری می شوند. آنچه در آن سوی درهای بسته اتفاق می افتد همچنان محرمانه است. تنها نشانه هایی که در دست است آثار شادی و یا ناراحتی صورت دیپلمات ها و جملات سربسته ای است که باید از آنها رمز گشایی کرد. گزارش های خبرگزاری های خارجی هم چیزی جز همین اطلاعات اندک نیست.
گمانه زنی های خبرگزاری رویتز همچنان حول محور تعداد سانتریفیوژ هاست. رویترز می نویسد دیپلمات های غربی انتظار سازش بیشتری از طرف ایرانی دارند. غرب تلاش می کند در مقابل محدود کردن برنامه هاسته ای ایران تحریم ها را به تدریج کاهش بدهد تا به چند دهه اختلاف ایران و غرب پایان بخشد.
رویترز به نقل از یک دیپلمات غربی که نخواسته نامش فاش شود می نویسد: ایران نیز کاهش تعداد سانتریفیوژها را پذیرفته اما هنوز تعداد بالایی سانتریفیوژ می خواهد.
تا چند روز پیش صحبت از حدود ۴ تا ۶ هزار سانتریفیوژ بود در مقابل چند صد عددی که کشور های غربی پیشنهاد داده بودند. اما روز جمعه رویترز نوشت ایران به تعداد کمتر از ۵۰ هزار سانتریفیوژ راضی نمی شود. این خبرگزاری به نقل از یک دیپلمات ایرانی که نخواسته نامش فاش شود نوشت: ایران حخداقل ۵۰۰۰۰ سانتریفیوژ می خواهد و نه حتی ۴۹۹۹۹ عدد، ما حتی یه یک سانتریفیوژ کمتر هم راضی نخواهیم شد.
چندی پیش علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی تهران، در گفتگو با رسانه ها گفت: کارخانه غنی سازی نطنز به تنهایی ۵۰۰۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته نیاز دارد.
ایران در حال حاضر بیش از ۱۹ هزار سانتریفیوژ دارد، هر چند تنها حدود ۱۰ هزارعدد آن فعال هستند.
گزارش سی.ان.ان با رویترز تفاوت های عمده ای دارد. سی ان ان در مورد خواسته های طرف ایرانی نوشته است. به نوشته این خبرگزاری، مذاکرهکنندگان ایران سیگنالهایی ارایه کردهاند مبنی بر این که آنها بازرسیهای بیشتر و محدودیتهایی درباره تولید اورانیوم غنی شده را قبول میکنند. در مقابل ایران میخواهد که قدرتهای جهان تمام تحریمها را بردارند. این در حالی است که قدرتهای جهان انتظاردارند که به یک توافق نهایی دست یابند که در آن به بازرسیهای بیشتر و محدودیتهایی برای برنامه هستهای ایران گنجانده شود. حتی ممکن است آنها درخواست تعطیلی برخی از تاسیسات هستهای و یا غیرفعال شدن هزاران سانتریفیوژ را بخواهند و از طرف دیگر بر باقی ماند برخی ترحریمها تاکید کنند.
سومین روز از ششمین دور مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ درحالی از صبح روز جمعه در وین آغاز شد که قرار است کار نگارش متن توافق هسته ای جامع با دیدار عراقچی و اشمید از سر گرفته شود.
به گزارش ایرنا، دیدار سید عباس عراقچی و هلگا اشمید معاونین وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ساعت ۹ صبح به وقت وین ( ۱۱و ۳۰ دقیقه به وقت تهران ) در هتل کوبورگ ، محل اقامت هیات های مذاکره کننده هسته ای آغاز شد.
هیات مذاکره کننده ایران در طول دو روز گذشته دو دیدار دو جانبه با هیات آمریکایی و همچنین دیدارهای دو جانبه ای با مقامات سه کشور اروپایی و روسیه داشته است و وزیر امور خارجه ایران نیز در ملاقات های دو و سه جانبه با کاترین اشتون و ویلیام برنز معاون وزیر امور خارجه آمریکا دیدگاه های خود را مطرح کرده است.
سید عباس عراقچی سخنگوی گروه مذاکره کننده هسته ای ایران، پنج شنبه شب در گفت و گو با خبرنگاران رسانه های ایرانی گفت که پیش بینی می کند کار نگارش متن توافق جامع که ˈبرنامه اقدام مشترک جامع ˈ نام گرفته است از روز جمعه در نشست معاونین آغاز شود. معاون وزیر امور خارجه ایران درخصوص مذاکرات وین ۶ تاکید کرد:در دو روز گذشته مذاکرات در حد ارزیابی از مواضع طرفین بوده و مروری بر آنچه تا امروز داشته ایم و در جریان آن، دو طرف برای درک دقیق تر مفاهیم و مواضع یکدیگر تلاش کرده اند.
عراقچی افزود: در مرحله قبلی متنی برای نگارش آماده شده اما تقریبا درمورد تمام موارد مطروحه، اختلاف نظرهایی وجود دارد و برای نزدیک شدن دیدگاه ها هنوز خیلی کار داریم و به جلسات متعددی نیاز است تا روی مفاهیم به توافق برسیم و بتوانیم آن را روی کاغذ بیاویم .
سخنگوی گروه مذاکره کننده ایران تاکید کرد: تلاش همه طرفین این است که از فرصت باقی مانده تا ۲۰ جولای – ۲۹ تیر- نهایت استفاده را ببریم و بعد تفاهم حاصل شده را نهایی کنیم.
عراقچی همچنین بحث های مطرح شده مبنی بر پذیرش محدودیت های جدید از سوی هیات ایرانی در مذاکرات وین ۶، از جمله بحث کاهش تعداد سانتریفیوژهای فعال را گمانه زنی برخی رسانه های معلوم الحال خواند که کاری جز برهم زدن فضای مثبت مذاکرات ندارند.
معاون وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: تمام اعداد و ارقامی که در رابطه با سانتریفیوژها اعلام می شود ساخته و پرداخته ذهن برخی از رسانه های خارجی و افرادی است که با نیات خاص این کار را انجام می دهند و هدف آنها آلوده کردن فضای مذاکرات هسته ای و ایجاد اضطراب و تنش است که نباید به آن توجه شود.
پذیرش هر گونه محدودیت، موقتی خواهد بود
عراقچی در مورد اظهارات قبلی خود مبنی بر اینکه اگر محدودیت جدیدی در این مرحله از مذاکرات بپذیریم موقتی خواهد بود، گفت: آنچه من گفتم حرف جدیدی نیست ولی اینکه چه برداشتی از سخنان من شده، بحث دیگری است.
او افزود: آنچه من گفتم حرف جدیدی نیست، بلکه بر مبنای توافق ژنو است زیرا آنجا توافق صورت گرفت که در توافق نهایی، ایران مجموعه اقداماتی را به منظور ایجاد اطمینان و اعتمادسازی نسبت به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای خود انجام خواهد داد.
عراقچی خاطرنشان کرد: مجموعه اقداماتی که برای اعتماد سازی انجام می دهیم حتما شامل یک سری محدویت هایی خواهد بود که در برنامه هسته ای خود می پذیریم. البته همانطور که در توافق ژنو اشاره شده است اصل غنی سازی ایران ادامه پیدا خواهد کرد ولی با یک سری محدودیت های مورد توافق دو جانبه و برای یک دوره زمانی مشخص.
عراقچی تصریح کرد: این کاملا قطعی است که اگر هر محدودیتی را در هر قسمتی از برنامه های خود به منظور اعتماد سازی قبول کنیم، یک محدودیت موقتی و دارای دوره زمانی مشخص خواهد بود و هیچ چیزی برای ابد پذیرفته نخواهد شد.
پرانتزها هنوز باقی است
خبرنگاری از معاون وزیر امور خارجه پرسید با توجه به وجود پرانتزهای متعدد در مقدمه نگارش شده از متن توافق جامع در مذاکرات وین ۵، وضعیت ادامه نگارش متن در این مرحله چگونه خواهد بود؟
عراقچی پاسخ داد: همه آن پرانتزها هنوز سر جای خود باقی است.
او افزود: متنی برای نگارش آماده شده اما تقریبا در مورد تمام موارد مطروحه، اختلاف نظرهایی داریم و برای نزدیک شدن دیدگاه ها هنوز خیلی کار داریم و به جلسات متعددی نیاز است تا روی مفاهیم به توافق برسیم و بتوانیم آن را روی کاغذ بیاویم .
معاون وزیر خارجه ایران تصریح کرد: تلاش همه طرفین این است که از فرصت باقی مانده تا ۲۰ جولای – ۲۹ تیر- نهایت استفاده را ببریم و بعد تفاهم حاصل شده را روی کاغذ بیاوریم.
چشم انداز مذاکرات وین – ۶
عراقچی در پاسخ به اینکه آیا افق روشنی برای دستیابی به توافق جامع در مذاکرات وین ۶ می بینید؟،گفت: اگر افقی وجود نداشت که مذاکره انجام نمی شد اما هنوز زود است که بخواهیم درمورد دست یافتن به توافق جامع در این مرحله قضاوت کنیم.
وی ادامه داد: هر چند به مواضع طرف مقابل خوشبین نیستیم و مذاکرات همچنان در فضای بی اعتمادی انجام می شود اما ما همچنان امیدوار هستیم که تا ۲۰ جولای می توانیم به توافق دست یابیم و شاید در روزهای آینده که در مذاکرات جلوتر رفتیم بتوانیم اظهار نظر دقیق تری دراین مورد داشته باشیم.
دستور العمل مذاکرات را از تهران می گیریم
عراقچی در پاسخ به سوالی در باره احتمال بازگشت روسای هیات های مذاکره کننده از جمله وزیر خارجه ایران به پایتخت ها برای مشورت و بازگشت دوباره به وین بعد از چند روز برای ادامه مذاکرات وین ۶ گفت: اگر هر زمانی احساس کنیم که نیاز است برای مشورت به تهران بازگردیم، قطعا این کار را انجام خواهیم داد و تصمیم گیری خواهیم کرد.
معاون وزیر خارجه ایران و عضو گروه مذاکره کننده هسته ای تاکید کرد: ما طبق دستور العملی که از تهران صادر می شود مذاکره می کنیم و بر اساس چارچوب های تعیین شده به حرکت خود ادامه می دهیم.
رایزنی های دو جانبه با آمریکا
گفتنی است معاون وزیر امور خارجه ایران قبل از آغاز نگارش متن توافق جامع در سومین روز از مذاکرات هسته ای وین ۶،رایزنی های دوجانبه با ویلیام برنز معاون وزیر امور خارجه آمریکا را آغاز کرد. سید عباس عراقچی در ظهر روز جمعه و سومین روز از مذاکرات ایران و ۱+۵ که به از سرگیری نگارش متن توافق جامع اختصاص یافته است،رایزنی های دو جانبه و چند جانبه را در دستور کار قرار داده است که در این مسیر ابتدا نشست و رایزنی کوتاه با خانم هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.
براساس این گزارش معاون وزیر خارجه ایران قبل از آغاز روند نگارش متن توافق جامع، رایزنی با همتای آمریکایی خود را در هتل کوبورگ انجام می دهد.
ششمین دور از مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ به میزبانی اتریش موسوم به وین ۶ که آخرین مرحله از این گفت و گو ها قبل از پایان مهلت ۲۰ جولای ( ۲۹ تیر )است از روز چهارشنبه ۱۱ تیر ماه آغاز شده و تا ۲۹ تیر ادامه خواهد داشت. طی سه روز گذشته از مذاکرات وین ۶، ایران و آمریکا سه دور مذاکره دو جانبه در سطوح مختلف برگزار کرده اند.
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085