سایه سنگین تقلب بر انتخابات افغانستان؛ ستاد عبدالله: کمیسیونهای انتخاباتی دیگر مشروعیت ندارند
چکیده :این روزها همسایه شرقی ما روزهای پر التهابی را پشت سر می گذارد. مرحله دوم انتخابات افغانستان در میان تدابیر امنیتی و ترس از حملات طالبان برگزار شد و اکنون عبدالله عبدالله یکی از دونامزدی که به دور دوم راه یافته اند از وقوع تقلب 2/5 میلیونی سخن می گوید....
کلمه- گروه بین الملل: این روزها همسایه شرقی ما روزهای پر التهابی را پشت سر می گذارد. مرحله دوم انتخابات افغانستان در میان تدابیر امنیتی و ترس از حملات طالبان برگزار شد و اکنون عبدالله عبدالله یکی از دونامزدی که به دور دوم راه یافته اند از وقوع تقلب ۲/۵ میلیونی سخن می گوید.
عبدالله عبدالله در دیدار با شماری از بزرگان و مردم ولایات «ننگرهار»، «پکتیا»، «پکتیکا»، «قندهار» و «هلمند» گفته است: بیش از ۲ و نیم میلیون رأی تقلب شده که این مسئله برای مردم افغانستان غیر قابل قبول است.
عبدالله حدود ده روز قبل و در اعتراض به آنچه که «تلقب گسترده و سازمانیافته» در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان میخواند، روابط کاری تیم خود با عنوان «اصلاحات و همگرایی» را با کمیسیون انتخابات به حالت تعلیق درآورد.
روز یکشنبه ۸ تیر، ۲۹ ژوئن گروه انتخاباتی عبدالله عبدالله، اعلام کرد که تمام روابط خود را با کمیسیونهای برگزارکننده انتخابات قطع میکند و دیگر این نهادها را به رسمیت نمیشناسد. این ستاد گفته است که مسئولیت پیامدهای بعدی، هرچه که باشد بر دوش رئیس جمهور و کمیسیونهای انتخاباتی است. به گزارش بی بی سی، نصرالله بریالی ارسلایی، رئیس ستاد انتخاباتی آقای عبدالله امروز در یک نشست خبری در کابل گفت کمیسیون انتخابات با ارسال نامه ای به این ستاد، تمامی خواسته هایی را که این ستاد به کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان فرستاده بود، رد کرده است. ارسلایی گفت که این درخواستها شامل سیزده مورد بوده و در رابطه با “عوامل تقلب” و “زمینهسازی برای تقلب توسط کمیسیون انتخابات” بوده است.
عبدالله عبدالله گفته: “اگر کمیسیونها همچنان به درخواستهای ما بیتوجهی کند، ما به مردم مراجعه میکنیم.
طی روزهای گذشته چندین تظاهرات در نقاط مختلف افغانستان در اعتراض به تقلب انتخاباتی و در حمایت از عبدالله عبدالله برگزار شده است. روز جمعه (۲۷ ژوئن / ۶ تیر ماه) هزاران نفر از طرفداران عبدالله در خیابانهای کابل علیه «تقلب انتخاباتی» دست به تظاهرات زدند. بهگزارش رویترز، عبدالله عبدالله روز چهارشنبه (۱۸ ژوئن / ۲۸ خرداد) اعلام کرد که بهدلیل «تقلب گسترده» به سود رقیباش اشرف غنی احمدزی، وی و نمایندگانش از روند پیشبرد انتخابات کنار خواهند کشید.
بنبست سیاسی کنونی در افغانستان تنشهای قومی در این کشور را افزایش داده است. عبدالله عبدالله از دومین قوم بزرگ افغانستان، تاجیکهاست و اشرف غنی احمدزی به قوم پشتون تعلق دارد که اکثریت ساکنان افغانستان را تشکیل میدهند.
عبدالله عبدالله که بهشکل علنی حامد کرزی، رئیسجمهوری کنونی افغانستان، استانداران و پلیس را متهم به توطئه و فریب به سود اشرف غنی احمدزی کرده است، در تظاهرات روز جمعه به هواداران خود پیوست. آنها به سمت کاخ ریاست جمهوری راهپیمایی کردند. در این تظاهرات که حدود ۱۵ هزار نفر در آن شرکت کرده بودند، تظاهرکنندگان فریاد میزدند «عبدالله عبدالله رئیسجمهور ماست». این تظاهرات که سازماندهی شده بود بهشکل مسالمتآمیز برگزار شد و سازماندهندگان آن از ورودیهای هتل «سرنا»، جایی که گروه کثیری از افغانها و غیرافغانها بهسر میبرند، کاملا حفاظت میکردند.
عبدالله از سازمان ملل خواسته است تا برای نجات روند انتخابات در افغانستان دخالت کند. حامد کرزی نیز از این راه حل حمایت کرده است.
عبدالله در دیدار با شماری از بزرگان و مردم ولایات تصریح کرد: تیم اصلاحات و همگرایی هرگز خواستار ایجاد بحران در اوضاع سیاسی افغانستان نیست، بلکه هدف آنان اعاده حیثیت روند انتخابات و حمایت از آرای مردم این کشور است.
او خاطر نشان کرد: تیم اصلاحات و همگرایی دور اول انتخابات را که با مشکلات و تخطیهای زیادی همراه بود، پذیرفت و انتظار داشت که در دور دوم انتخابات نواقص و مشکلات دور اول رفع شود اما متأسفانه بر آن افزوده شد.
عبدالله افزود: در دیدار با رئیس جمهور افغانستان وعده داده شد که در صورت بیطرفی دولت، جایگاه کرزی در نظامهای آینده محفوظ است.
او با اشاره به اینکه به کرزی گفته است که اسناد کامل و متعددی از تقلبهای انتخاباتی در اختیار دارد، گفت: رئیس جمهور هیچ توجهی به این مسئله نکرده است. در آینده اسناد زیادی را از تقلبهای گسترده انتخاباتی فاش میکند.
عبدالله با اشاره به اقدامات تیم «تحول و تداوم» تصریح کرد: آنان از ترس شکست در دور دوم انتخابات، به تقلب گسترده دست زدهاند که میزان این تقلب به ۲ ونیم میلیون رأی میرسد.
عبدالله افزود: با تمام توان تلاش خواهد کرد تا انتقال قدرت بر اساس آرای مردم و قوانین انتخاباتی صورت گیرد نه براساس تقلب.
این در حالی است که روز گذشته نور محمد نور، سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان گفته بود که هر سه شرطی اصلی که آقای عبدالله برای از سرگیری مجدد روابطش با این کمیسیون مطرح کرده بود، پذیرفته شده است.
او همزمان خواستار برکنار ضیاء الحق امرخیل، رئیس پیشین دبیرخانه کمیسیون انتخابات، ارائه توضیح و سند در رابطه به میزان مشارکت رایدهندگان در دور دوم انتخابات و همچنین برگزاری مجدد انتخابات در ولایتهایی شده بود که به گفته آنها میزان مشارکت در آنجا نسبت به جمعیت ولایات، به گفته ستاد عبدالله غیر منطقی به نظر میرسد.
امرخیل، چند روز بعد از مقام خود کنارهگیری کرد اما گفت که اتهامهای مطرح شده علیه خود را نمیپذیرد و تنها با هدف خارج ساختن روند انتخابات از بنبست به وجود آمده و بازگرداندن اعتماد از دست رفته، استعفا میدهد.
اما بریالی ارسلایی، رئیس ستاد انتخاباتی آقای عبدالله در نشست خبری امروز خود استعفای آقای امرخیل را نشانه صحت ادعاهایی دانست که از سوی این ستاد در مورد دست داشتن اعضای بلندپایه کمیسیون انتخابات در تقلب مطرح شده است.
ارسلایی گفت: “استعفای ضیاءالحق امرخیل نشان داد که ادعاهای ما درست بود اما اینکه رئیس کمیسیون انتخابات بعد از کنارهگیری آقای امرخیل از او تقدیر کرد و او را یک شخص صادق خواند، به این معنی است که رئیس کمیسیون هم بیطرف نیست.”
ارسلایی گفت که کمیسیون انتخابات درخواست تیم انتخاباتی ‘اصلاحات و همگرایی’ برای برگزاری دوباره انتخابات در ولایتهایی را که به گفته آنها میزان مشارکت با جمعیت این ولایات و تعداد واجدان شرایط همخوانی نداشته را “غیرقانونی” دانسته است.
اما او تاکید کرد که قانون انتخابات، در “موارد خاص” به کمیسیونهای برگزارکننده انتخابات، صلاحیت تصمیمگیری داده است.
رئیس ستاد انتخاباتی عبدالله گفت که این ستاد اسناد دیگری نیز در اختیار دارد که نشان میدهد مقامهای دولتی و اعضای کمیسیون، زمینه را برای تقلب در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری به نفع نامزد رقیب فراهم کردهاند. او گفت که این اسناد را به صورت تدریجی منتشر خواهند کرد.
در یک هفته گذشته نیز ستاد عبدالله در سه مرحله، نوارهای صوتی و ویدیویی را در اختیار خبرنگاران گذاشت که به گفته آنها نشاندهنده “تقلب گسترده سازمانیافته” و دخالت مقامهای دولتی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است. اما هنوز هیچ منبع مستقلی، صحت این نوارهای منتشر شده را تایید نکرده است.
پیش از این شماری از مقامها و نهادهایی که از سوی ستاد آقای عبدالله به دست داشتن در تقلب متهم شده اند این اسناد را جعلی خوانده اند.
صبح امروز نیز، محبالله صمیم، والی پکتیکا که در تازهترین فایل صوتی منتشر شده از سوی تیم ‘اصلاحات و همگرایی’ به دخالت و تقلب در روند برگزاری انتخابات در این ولایت متهم شده است، این ادعاها را رد کرده و از ستاد آقای عبدالله خواسته بود با انتشار “صداهای جعلی” به انتخابات آسیب نرسانند.
اشرف غنی احمدزی، نامزد رقیب آقای عبدالله اواخر هفته گذشته از او خواست تا به روند انتخابات بازگردد و اگر شکایتی از این روند دارد، آن را از طریق مراجع قانونی پیگیری کند.
گفتنی است که حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان امروز گفته است که تمام تلاشش را به کار خواهد برد تا انتقال قدرت به رئیس جمهور آینده این کشور، در روز پنجم عید فطر صورت گیرد. در اعلامیهای که از سوی دفتر ریاست جمهوری افغانستان منتشر شده، آمده است که آقای کرزی، روز گذشته در دیدار با اعضای حزب ملت متحد افغانستان گفته است که تلاش خواهد کرد راه برای تحقق دموکراسی در این کشور هموار شود و نهادهای انتخاباتی بتوانند مطابق قانون، رئیس جمهوری جدید را معرفی کنند.
این اعلامیه افزوده است که آقای کرزی تظاهرات اعتراض آمیز روز جمعه گذشته در نزدیکی کاخ ریاست جمهوری را نمایانگر پختگی دموکراسی در این کشور دانسته است. به نوشته اعلامیه ریاست جمهوری افغانستان، کرزی گفته است: “تظاهرات اعتراض آمیز در نزدیکی ارگ که همه اقشار مردم افغانستان به شمول شخصیتهای برجسته از جمله برادر من و شمار دیگری از مردم افغانستان در آن اشتراک داشتند، نشانه بزرگ کامیابی مردم افغانستان است و نمایانگر آنست که نظام دموکراسی در کشور آهسته آهسته به پختگی میرسد.”
کرزی همچنین گفته است که در روند برگزاری انتخابات، در تمام جهان مشکلاتی وجود دارد، ولی افغانستان به طرف پیشرفت و ترقی در حرکت است و امروز علائم آن را میتوان دید.
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085