روزشمار انتخابات ۲۰ فروردین ۱۳۸۸/ دیدار مهندس موسوی با علما و مراجع تقلید قم؛ حمایت مراجع از میرحسین و دغدغههایش
چکیده :میرحسین موسوی در سفر به شهر قم، با تعداد قابل توجهی از علما و مراجع تقلید از جمله حضرات آیات جوادی آملی، صافی گلپایگانی، صانعی، مکارم شیرازی، موسوی اردبیلی، نوری همدانی و امینی دیدار و گفتوگو کرد. در جریان این دیدارها، کاندیداتوری وی مورد استقبال قاطع علما قرار گرفت و مراجع تقلید از او و دغدغههایش حمایت کردند. مشروح اظهارات طرفین در این دیدارها را در روزشمار امروز کلمه بخوانید....
روزشمار تاریخ؛ انتخابات دهم
۲۰ فروردین ۱۳۸۸
سرخط خبرها
– شورای نگهبان در اطلاعیه در پاسخ به کروبی و دفاع از سخنان جنتی: مراقب گفتار و نوشتار خود باشید (مهر)
– میرحسین موسوی: دلیل بسیاری ازمشکلات این است که از چارچوب قانون بیرون رفتهایم (ایسنا)
– ابطحی و نجفی به ستاد انتخاباتی کروبی پیوستند (فارس)
– ستاد ۸۸ از کروبی خواست تا در عرصه انتخابات بماند (فارس)
– دعوت از میرحسین موسوی برای حضور در دانشگاه گیلان (فارس)
– در دیدار میر حسین موسوی: آیت الله صافی گلپایگانی بر صیانت از آرای مردم در انتخابات تاکید کرد (مهر)
– آیت الله نوری همدانی: نیازمند انتخاباتی با شکوه هستیم / میرحسین موسوی شایسته است (مهر)
– میرحسین موسوی در قم: برای اصلاح نارساییهای موجود به صحنه انتخابات آمده ام (مهر)
– محمد توسلی: توسلی: افکار موسوی ریشه در تفکرات شریعتی دارد (آفتاب)
– ادعای سخنگوی دولت: دولت اصلاحات رکورددار تخلف در برداشت از حساب ذخیره ارزی (فارس)
– کرباسچی: موسوی نمیتواند حمل کننده تابلوی اصلاحطلبی باشد (جمهوریت)
– حضور میرحسین در منزل شهید زینالدین (فارس)
– تصمیم محسن رضایی برای اعلام کاندیداتوری قطعی شده است (عصر ایران)
– انتقاد آیتالله صانعی از گداپروری و گرانی (فردا نیوز)
– آیتالله جوادی: اداره کشور در جنگ معجزه بود (فردا نیوز)
فراتر از خبر
– محمد توسلی رییس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران معتقد است: «گفتمان میرحسین موسوی از نوع روشنفکری با نگاه توسعه گرایانه است. وی هماهنگ با روشنفکران دینی حرکت میکند و افکار وی ریشه در تفکرات شریعتی دارد».
وی در گفتگویی ،ضمن بیان این مطلب افزوده است: «ایشان زندگی سلامتی داشته و در عملکردشان از صداقت لازم برخوردار بودهاند. اگر بخواهیم همین شاخصها را درباره احمدی نژاد بررسی کنیم، متوجه فرق بنیادی میان احمدی نژاد با میرحسین موسوی خواهیم شد».
وی افزوده است: «اندیشههای میرحسین موسوی به واسطه نزدیکی و قرابتش با روشنفکری دینی در این دوره میتواند موثر باشد و فضای فکری و فرهنگی جامعه را به نحو مطلوبی تغییر دهد زیرا ما در حال حاضر با شرایطی روبه رو هستیم که احساس میشود باید در حوزه فرهنگ یک بازخوانی مجدد از آنچه متفکران مطرح میکردند داشته باشیم تا بتوانیم مشکلات پیش رو در این بخش را مرتفع کنیم و آسیبهای به وجود آمده را ترمیم کنیم و همچنین از آسیبهای احتمالی آینده در بخش فرهنگ جامعه جلوگیری کنیم».
– غلامحسین الهام سخنگوی دولت نهم و عضو شورای نگهبان در حالیکه تنها دو ماه به انتخابات مانده در شیراز ادعا کرد: دولت خاتمی رکورد تخلف از قانون برداشت مازاد از حساب ذخیره ارزی را شکسته است که هنوز هم این رکورد ادامه دارد.
وی در همایش عملیات روانی علیه پیشرفت و عدالت در شیراز با بیان اینکه اگر احمدینژاد رای نیاورده بود و رئیس جمهور هم نمیشد همین که شعار عدالت را در تبلیغات خود آورده پیروز میدان است گفت: جمله (ورود عدالت در شعار نامزدها یعنی پیروزی آنان در میدان) بیانگر درد و رنج مقام معظم رهبری است که نشان میدهد اساس حکومت جمهوری اسلامی، گفتمان امام (ره) و پایه مشروعیت حکومت و حاکم به چه روزگار و غربتی دچار شده است که طرح بحث آن نیز پیروزی است.
الهام در خصوص حمایتهای اجرایی مقام معظم رهبری از دولتها، افزود: حمایتهای معظمله از دولتهای گذشته اگر از دولت نهم بیشتر نباشد کمتر هم نبوده است اما در مراحلی که دولت نهم زیر فشار تهدیدات بود حمایتهای اجرایی رهبری بسیار تاثیرگذار بوده است.
برگزیده ها
سرمقاله روز/ آفتاب یزد
این هشدار آیا نتیجه دارد؟
دو روز قبل تعدادی از روزنامهها نامهای را منتشر کردند که مهدی کروبی برای احمد جنتی دبیر شورای نگهبان نوشته است. این نامه ظاهراً موضوع جـدیـدی را شامل نمیشد زیرا متاسفانه حمایت خاص از یک جریان سیاسی در سالهای اخیر به امری عـــادی در مـیــان تـعــدادی از رسانههای حکومتی و برخی اعضای نهادهای اجماعی تبدیل شده و این حمایت در ماههای اخیر به صورت ویژه شامل حال احمدینژاد – به عنوان یکی از کاندیداهای احتمالی انتخابات دهم – گردیده است. اما مشخصه اصلی نامه اخیر کروبی آن بود که او در یک »اولتیماتوم علنی« از هم طرازان جنتی خواسته است تا تذکرات لازم را به او بدهند. کروبی در عین حال از برخورد علنی خود در صورت »نقض بیطرفی نهادهای اجرایی و نظارتی انتخابات« خبر داده است.
نامه هفدهم فروردین ماه کروبی به احمد جنتی، از یک جهت با نامه هشتم بهمنماه او به یک مقام عـالـیرتـبه نظامی شباهت داشت. در نامه هشتم بهمنماه کروبی، با یادآوری اظهارات ا~ن مقام نظامی در خصوص »قطعیت عدم تغییر رئیسجمهور« آمده بود: »در مـاههـای گـذشـتـه کـه سـخنان عجیب برخی فرماندهان نظامی و موضعگیری صریح بعضی از آنها نـسبت به جریانهای سیاسی کشور را میشنیدم و میخواندم، با خود فکر میکردم اگر این روند متوقف نشد شکایت از این قانون شکنان را نزد جنابعالی بیاورم اما امروز شکایت به کجا برم؟« کروبی هفتاد روز بعد در نامه هفدهم فروردینماه ۸۸، جنتی را مورد پرسش قرار داد که »شورای نگهبان برای این راهاندازی شده که اگر نهادی یا گروهی تخلفی را در انتخابات انجام داد،به آن شکایت ببریم. هم اکنون ما از جناب آقای جنتی دبیر محترم شورای نگهبان به کجا شکایت ببریم؟«
آنچه موجب اعتراض کروبی گردید تمجیدهای ویژه جنتی از احمدینژاد بود که در جمع عدهای از ناظران انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد و از دیدگاه کروبی، نقض بیطرفی توسط عالیترین مقام ناظر بر انتخابات را آشکار میساخت.
البته نامه اخیر کروبی از نظر واکنش مخاطب آن، با نامه هشتم بهمنماه او تفاوت داشت. زیرا تنها چند ساعت پس از انتشار نامه قبلی کروبی، مقام نظامی که توسط دبیر کل حزب اعتماد ملی مورد خطاب قرار گرفته بود نامهای کوتاه برای او نوشت و تاکید کرد که به هیچوجه در انتخابات دخالت نخواهد کرد. اما نامه کروبی به جنتی- که از جهاتی دارای اهمیت بیشتر بود- با گذشت سه روز هنوز واکنش دبیر شورای نگهبان را به دنبال نداشته است و همین امر، نـگـرانـیهـا نـسـبـت به آینده را افزایش میدهد. مـوضعگیری انتخاباتی نظامیان، رفتار تبعیضآمیز رسانههای عمومی نسبت به کاندیداها و حمایت علنی ناظران انتخاباتی از یک کاندیدا، علاوه بر تخلف قانونی، بسیاری از طرفداران اصلاحات را دچار این توهم کرده است که گویی نتیجه انتخابات، »از پیش تعیین شده« است و همین تلقی، عدهای از آنها را برای حضور در پای صندوقهای راCی، دچار تردید میسازد. برهمین اساس مـیتـوان پـاسخگویی سریع مقام عالیرتبه نظامی به کروبی را یک گام مثبت در جهت آسودهسازی خیال بــســیــاری از افـراد نـگـران دانـسـت. در مـقابل، عدم پاسخگویی جنتی میتواند برخی توهمات و شائبههادر خصوص نقض بیطرفی را تشدید و بر تردید بسیاری از افراد نسبت به حضور در انتخابات بیفزاید که این تردید – حتی اگر هیچگونه تخلفی در انتخابات صورت نگیرد – قطعاً بر تعداد شرکتکنندگان در انتخابات و به ویژه بر سبد آرای اصلاحطلبان اثر میگذارد. از سوی دیگر، تجربه انتخابات ریاست جمهوری دهم و بی اعتنایی آشکار دسـتانـدرکاران انتخابات مجالس هفتم و هشتم به اعتراضات کروبی و خاتمی، ثابت میکند که موکول کردن اعتراض به بعد از وقوع تخلف احتمالی، چیزی جز تسلیم در برابر نتایجی نیست که کروبی در نامه خود به آن اشاره کرده است. پس کروبی و موسوی به عنوان دو کاندیدای خوشاقبال که هر دوی آنها با صراحت یا تلویحاً نگرانیهایی در خصوص تضییع حقوق خود مطرح کردهاند اکنون نبایستی به هشدارهای مبهم اکتفا کنند. آنها بایستی به تدابیری بیندیشند که هم احـتـمـال وقوع تخلف را به حداقل برساند و هم طرفداران اصلاحات را مطمئن سازد که انگیزه شخصی و گـرایـشهـای سـیاسی برخی قدرتمندان، بر روند انتخابات تاثیرگذار نخواهد بود.
البته این نگرانی تنها در اردوگاه اصلاحطلبان به چشم نمیخورد. نگاهی به اظهارات ماههای اخیر رفسنجانی و نیز سخنان بعضی نمایندگان اصولگرای مجلس در آستانه رای اعتماد به صادق محصولی، نشان میدهد که کروبی و موسوی امروز این شانس را دارند که برای صیانت از آرا در انتخابات سرنوشتساز ۲۲ خرداد، علاوه بر تواناییهای خویش از همکاری افرادی در جناح مقابل نیز استفاده کنند. در غیر این صورت، از هماکنون میتوان حدس زد که اکتفا به هشدار، نتیجهای جز آنچه پس از انتخابات مجالس هفتم و هشتم و انتخابات ریاست جمهوری نهم مشاهده گردید، به دنبال نخواهد داشت.
اطلاعیه روز/ شورای نگهبان
بعد از نامه مهدی کروبی به اعضای شورای نگهبان و اعتراض به سخنان احمد جنتی دبیر این شورا در حمایت از دولت احمدی نژاد، شورای نگهبان پاسخی به این اظهارات داد و به نوعی دامن جنتی را از هر گونه حمایت از دولت تطهیر کرد در حالیکه احمد جنتی بارها و بارها به طور آشکارا چه پیش از انتخابات و چه بعد از آنحمایت خود را از دولت احمدی نژاد اعلام کرده بود. متن اطلاعیه شورای نگهبان در برگزیده های امروز ارائه می شود
شورای نگهبان در اطلاعیه در پاسخ به کروبی و دفاع از سخنان جنتی:
مراقب گفتار و نوشتار خود باشید
اداره کل روابط عمومی شورای نگهبان اطلاعیه ای اعلام کرد: برخی از گروههای سیاسی، رسانهها، کاندیداهای احتمالی و هواداران آنها، مواضعی را له یا علیه برخی نهادها و ارکان نظام اتخاذ میکنند که نتیجهای جز به طمع انداختن دشمنان و بدخواهان انقلاب و مردم را به دنبال نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری مهر، در پی برخی فضا سازیهای رسانهای پیرامون انتخابات، اداره کل روابط عمومی شورای نگهبان اطلاعیهای منتشرکرد که به شرح زیر است:
با توجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری، برخی از گروههای سیاسی، رسانهها، کاندیداهای احتمالی و هواداران آنها از روی ناآگاهی و یا با هدف تلاش برای جلب توجه افکار عمومی، مواضعی را له یا علیه برخی نهادها و ارکان نظام اتخاذ میکنند که نتیجهای جز به طمع انداختن دشمنان و بدخواهان انقلاب و مردم را به دنبال نخواهد داشت.
متاسفانه در روزهای اخیر به بهانه سخنان اخیر آیتالله جنتی دبیر محترم شورای نگهبان در جمع مردم در حوزه علمیه بوشهر، مجددا مطالبی پیرامون انتخابات از سوی برخی افراد مطرح شده است که ذکر توضیحات زیر ضروری بهنظر میرسد:
الف) با توجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات، سخن گفتن با هدف تلاش برای جلب توجه افکار عمومی نباید موجبات تخریب برخی نهادها و ارکان نظام را فراهم کند و دشمنان و بدخواهان انقلاب و مردم مسلمان کشورمان را به طمع وادارد.
ب) همانگونه که مقام معظم رهبری در سخنان نوروزی خویش در اجتماع بزرگ زائران و مجاوران حضرت علیبنموسیالرضا(ع) فرمودند، حمایت از خدمتگذاران در کشور وظیفهای همگانی بوده و مربوط به اعلام موضع انتخاباتی نیست.
ایشان میفرمایند: «من میگویم باید منصف باشیم. رفتارها را نگاه کنیم؛ این ربطی به انتخابات ندارد، بحث انصاف و بیانصافی است. حمایت کردن از خدمتگزاران در کشور، وظیفهای است که هم من دارم، هم همه دارند؛ این مربوط به اعلام موضع انتخاباتی نیست. بنده از هر حرکت خوبی، از هر اقدام خوبی، از هر پیشرفتی، از هر خدمتی به مردم، از هر دلجوئیای از محرومین، از هر ایستادگیای در مقابل ظلم و استکبار استقبال میکنم و از آن کسی که این کار را کرده است، تشکر و سپاسگزاری میکنم.»
ج) با رجوع به متن سخنان آیتالله جنتی دبیر محترم شورای نگهبان -که متاسفانه از سوی برخی نشریات به صورت ناقص مورد استفاده قرارگرفته- بیان خدمات دولتهای پس از انقلاب که همه در راستای تحقق اهداف انقلاب اسلامی تلاش نمودهاند را نمیتوان به منزله جانبداری از «فرد خاص» یا «نامزدی خاص» تلقی نمود.
ایشان بیان داشته است: « … دو سه سال اخیر یک وضع جدیدی پیش آمد که سابقه نداشت و آن، رسیدگی فوقالعاده و بیش از پیش به مردم؛ سرزدن به شهرستانها و احترام قائل شدن برای مردم محروم و قشر مستضعف؛ و همانهائی که انقلاب را آنها با رهبری امام(ره) به وجود آوردند و حمایت کردند و دفاع کردند؛ همان قشر فراموش شده تاریخ، و همانهائی که امام بزرگوار می فرمودند؛ این انقلاب مال مستضعفین است. انقلاب پابرهنههاست. در این دو سه سال اخیر به اینها بهای بیشتری داده شد و اینها فهمیدند که مورد عنایت مسئولان نظام هستند و نظام برای اینها ارزش قائل است و به مشکلات اینها میپردازد و تا جائی که می تواند مشکلاتشان را حل میکند. و یک دولت پرکار و پرتلاشی که ما سابقه اینجوری نداشتهایم به وجود آمد که زبانزد خاص و عام شد. تلاش و کوشش در حد اعلا…، مبارزه با فساد در حد توان و در حد قدرت. مسئله اجرای عدالت، هم در شعار و هم در عمل، تحقق پیدا کرد در حد امکانات و اجمالا یک وضع جدیدی به وجود آمده. این حالت اگر تداوم پیدا بکند میتواند واقعاً نظام را به آن هدف اصلی خودش نزدیک بکند.»
د) آیتالله جنتی بلافاصله پس از این جملات تصریح کردهاند که «در این سی سال» دولتها زحمت زیادی کشیده اند و باید در آینده بیش از گذشته تلاش شود: «در عین این که در این سی سال، کار خیلی شده و اجر همه با خدا، و باید واقعا ما تقدیر کنیم از همه کسانی که در این راه زحمت کشیدهاند و کار کردهاند ولی تا مقصد نهائی، فاصله بسیار زیادی هست. خب این فاصله باید کم شود، به تدریج کم بشود…»
ه) دبیر محترم شورای نگهبان همانند گذشته در این سخنرانی هم تاکید کردند که بر اساس وظیفهای که قانون اساسی بر عهده شورای نگهبان نهاده است، این شورا تمام تلاش خود را برای تضمین سلامت انتخابات به کار خواهد بست و به مردم کشورمان اطمینان میدهد از تک تک آرای آنان صیانت خواهد کرد.
ایشان در این باره میگوید: «…ما تاکید میکنیم که ناظرین ما باید واقعا پایبند به مسائل دینی شان باشند، تعهد جدی داشته باشند، وجاهت مردمی داشته باشند. همین قدر که مردم بدانند اینها نظارتیاند خیالشان راحت باشد. دیگر وسوسههای شیاطین در مردم اثر نکند. همین شیاطینی که دارند مرتب از مدتها شروع کردند به انتقاد کردن. مقام معظم رهبری هم در سخنرانی مشهدشان اشاره کردند که چون تا حدود زیادی میدانند که آن خواستههای آنها عملی نمیشود، مردم آنها را قبول ندارند و خودبخود جریان آنها به طرف دیگر می رود، وسوسه میکنند در سلامت انتخابات، مناقشه. جلوجلو از مدتها قبل، از شاید بیش از شش ماه قبل، این کار شروع شده و آن هم از زبان بعضی کسانی که ازشان انتظار نیست. قبلا هم این حرفها بوده ولی الان یک مقداری بیشتر شده. باید شورای نگهبان کاری بکند و تا حالا هم بحمدالله این موفقیت را داشته، که مردم اعتمادشان به شورای نگهبان باشد.»
و) بدیهی است که همه افراد نسبت به مسائل سیاسی و نامزدهای انتخاباتی نظری خاص دارند، اما چنانکه حضرت آیتالله جنتی در این سخنرانی هم تاکید کردهاند، مسئولان برگزاری انتخابات و ناظران نباید نظر خود را در روند اجرا و نظارت، دخالت دهند.
دبیر شورای نگهبان در این خصوص یادآور میشود: « امکان ندارد کسی نظری نداشته باشد… ولی نباید نظر خودش را در اجرا اعمال نکند….بی طرف به معنی اینکه در انجام وظیفه خودش طرفداری از کسی نکند.»
ز) آیتالله جنتی بر خلاف برداشت نادرست برخی از افراد، تصریح میکند که ناظران باید با دقت برای حفظ آرای مردم تلاش کنند و از آنجائی که مجری انتخابات، بخشی از دولت است باید ناظران اهتمام جدی برای انجام وظیفه قانونی خود داشته باشند.
ایشان تصریح میکند: «مجری انتخابات، دولت و وزارت کشور است. ولی این ناظر است که باید بر کار وزارت کشور هم نظارت کند. هم بر کار رأیدهندگان سر صندوق نظارت بکند و هم بر کار وزارت کشور نظارت بکند.
اصلا هنری که قانون اساسی کرد همین بود که در عین اینکه اجرای انتخابات را به عهده وزارت کشور گذاشت ولی چون وزارت کشور یک عضوی از دولت است، اگر بنا باشد تمام این اختیارات دست وزارت کشور باشد، ممکن است دولت به وسیله وزارت کشور، آراء را به نفع خودش تمام کند و آنها دخالت بکنند در آراء . قانون اساسی، شوراینگهبان را گذاشته تا وابستگی به هیچ رکنی از ارکان جمهوری اسلامی نداشته باشد و تحت نفوذ جایی نباشد…. این استقلالی که شوراینگهبان دارد، این برای همین است که هیچ کسی درش نفوذ نکند که آراء را این جوری بکن یا آونجوری بکن، اینجا را باطل بکن، آنجا را تائید بکن.»
ح) متاسفانه موضعگیری این افراد بر مبنای برداشتی ناقص از سخنان دبیر محترم شورای نگهبان اتخاذ شده و دشمنان انقلاب اسلامی و مردم کشورمان را به تلاش برای تضعیف این نهاد مقدس تشویق کرده است. در حالی که این موضعگیری برخلاف نص صریح بیانات راهبردی رهبر معظم انقلاب در نوروز امسال است که فرمودند:
«مبادا نامزدها در اثنای فعالیتهای انتخاباتی خودشان جوری رفتار کنند و حرفی بزنند که دشمن را به طمع بیندازند. رقابتها را منصفانه کنند، حرفها را منصفانه کنند، از جاده انصاف خارج نشوند … انتخابات به فضل الهی و به حول و قوه الهی انتخابات سالمی است. من میبینم بعضیها در انتخاباتی که دو سه ماه دیگر انجام خواهد گرفت، از حالا شروع کردهاند به خدشه کردن. این چه منطقی است؟ این چه فکری است؟ این چه انصافی است؟»
ط) یکی از اهداف دشمنان انقلاب تخریب شخصیتهای خدوم نظام اسلامی است که همواره مورد تایید حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری بودهاند. با توجه به نزدیک شدن انتخابات ریاستجمهوری و گرم شدن بازار تبلیغاتی کاندیداهای احتمالی انتخاباتی، از همه فعالان سیاسی، نامزدهای انتخاباتی و احزاب، گروهها و رسانههای هوادار آنان انتظار میرود مراقب گفتار و نوشتار خود باشند تا خدای ناکرده موضعگیری آنان موجب سوءاستفاده دشمنان انقلاب درجهت تخریب نهادمقدس شورای نگهبان و شخصیتهای انقلابی قرار نگیرد.
خبر روز/ قلم نیوز
گزارشی از دیدارهای میرحسین موسوی با مراجع عظام تقلید در قم؛
میرحسین موسوی: اگر اتفاقی در جامعه بیافتد مرجعیت نمیتواند نسبت به آن بیتفاوت باشد
میرحسین موسوی روز پنجشنبه با مراجع تقلید دیدار و گفتوگو کرد و کاندیداتوریاش مورد استقبال قاطع علما قرار گرفت و چند تن از مراجع تقلید نیز از وی حمایت قاطع کردند.
به گزارش خبرنگار قلمنیوز، مهندس میرحسین موسوی روز پنجشنبه پس از ورود به شهر قم و زیارت حرم حضرت معصومه (س)، با آیات عظام تقلید و علمای قم، صانعی، مکارم شیرازی، موسوی اردبیلی، نوری همدانی، جوادی آملی و صافی گلپایگانی دیدار و گفتوگو کرد.
مهندس موسوی پس از زیارت حرم حضرت معصومه (س) با حجتالاسلام مسعودی، تولیت آستان مقدس حرم حضرت معصومه (س) دیدار کرد و همچنین پس از اقامه نماز جماعت به امامت آیتالله امینی، با وی به گفتوگو پرداخت.
موسوی همچنین با خانواده شهید عزالدین دیدار کرد و پس از ملاقات با برخی از آیات عظام و علمای قم، در یک نشست خبری به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد و گفت که در سفر بعدیاش به قم، با دیگر مراجع و علما دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
آیتالله العظمی صانعی: حضرتعالی حاصل عمر و خلاصه امام (ره) در سیاست و تدبیر امور جامعه هستید
آیتالله العظمی صانعی در دیدار با مهندس موسوی، بر احترام به شخصیت امام خمینی (ره) تاکید کرد و گفت: از زمان بعد از فوت حضرت امام (ره) تا به حال به مسالهای توجه داشتهام و آن بحث قدردانی و احترام فوقالعاده به امام (ره) است.
وی با بیان اینکه عظمت امام (ره) باید در جامعه حفظ شود اظهار کرد: ممکن است اهداف و برنامههای امام (ره) به نظر حضرتعالی، بنده یا هر کس دیگری عمل نشود اما این دلیل نمیشود که عظمت ایشان را نادیده بگیریم.
صانعی با بیان اینکه گاهی احساس میکنم که این مساله ممکن است کمرنگ شود، خطاب به مهندس موسوی گفت: حضرتعالی حاصل عمر امام (ره) و خلاصه امام (ره) در سیاست و تدبیر امور جامعه هستید.
وی با بیان اینکه نام امام (ره) را با عظمت بردن عبادت است، تاکید کرد: ما باید بیان کنیم که اگر امروز در قانونگذاری مملکت پیشرفتهایی ولو شکسته و بسته به وجود میآید، این پیشرفتها مدیون امام (ره) است.
صانعی با تاکید بر اینکه امروز باید به مبانی فقهی امام (ره) عمل کنیم، افزود: امام (ره) این افکار را در حوزه بیان میکردند و اگر میبینیم در رساله گاهی درسهای متفاوتی وجود دارد به دلیل جوی بود که امام (ره) در آن رساله مینوشت و اگر آن مشکلات پس از انقلاب نبود و جنگ آغاز نمیشد، امروز مبانی فقهی امام (ره) تمام مسایل را منطبق با زمان حاضر مطرح کرده بودند. امام (ره) در فقه تحول آورد و این تحول در فقه امام (ره) را بنده و امثال بنده باید حفظ کنیم کما اینکه در سیاست نیز امثال شما (میر حسین موسوی) باید رعایت کنید.
وی در ادامه با بیان اینکه در عبادات نمیشود اجبار کرد و آنها را با چارچوب قانون حل کرد، افزود: نمیتوانیم نماز، روزه، خمس و زکات را به عنوان قانون بیاوریم و نمیشود اجبار کرد که البته هیچگاه انشاءالله در این کشور چنین تفکری نخواهد بود.
صانعی خطاب به میرحسین موسوی گفت: چه رییسجمهور بشوید و چه نشوید، انجام وظیفه یک پیروزی است. این صلواتهای امام (ره) به قیمتهای شلاقها، کشتنها و رنج کشیدنها تمام شده است و خدای نکرده یک وقت طوری نشود که امام (ره) را با کسی مقایسه کنید زیرا این بزرگترین خیانت به انقلاب و نظام است؛ همانطور که احترام به امام (ره) هم بزرگترین خدمت به انقلاب و نظام خواهد بود.
صانعی بهعنوان نمونه به مساله برابری دیه زن و مرد اشاره کرد و گفت: در مورد دیه بهصورت شکسته و بسته قوانینی را تصویب کردهاند. من روزی عرض کردم که دیه زن و مرد برابر است و آن وقت کسی در اتوبوس گفته بود این آقا خلاف نص قرآن صحبت کرده است. بنده این حرف را زدم و هزینههای فراوانی نیز به خاطر آن پرداختم. من ۲۰ سال قبل این عقاید را داشتم. همه این حرکتها مرهون امام (ره) است و هیچکس به اندازه امام (ره) نقشی بسزا در این زمینه نداشته است.
وی با بیان اینکه امام (ره) در فقه خود همان حرکتی را داشت که در انقلاب خود نیز داشت، اظهار کرد: متاسفانه امروز تا حرفی میزنیم میگویند خلاف شرع است ولی باید بگوییم که این خلاف عقیده شماست و از نظر قانون، خلاف شرع تعریف مشخصی دارد. شما، آقای موسوی متدین هستید، با روحانیت سر و کار داشتید و از انفاس امام (ره) بهره بردهاید؛ بنابراین باید این مسایل را بیان کنید.
صانعی در ادامه از وضعیت گرانی در کشور انتقاد کرد و گفت: این گرانی امروز ملت را بیچاره میکند. با بروز انقلاب کم کم وضع ملت ما رو به رفاه رفت ولی امروز گرانی دارد این مردم را بیچاره میکند. یک وقت میگفتیم زمان جنگ است ولی الان که دیگر دوران جنگ نیست پس چرا وضعیت به این شکل است.
صانعی با انتقاد از شرایط فعلی، گفت: این خلاف نظر اسلام است که مردم را گدا و زیر دست بار بیاوریم و به این شکل به آنها کمک کنیم.
وی ادامه داد: اخیرا شنیدهام که حتی میخواهند نان را هم گران کنند؛ باید به خدا پناه برد. ما جمهوری اسلامی نیاوردیم که حتی نان را هم گران به مردم بدهیم. جمهوری اسلامی آمده است که تولید، افزایش پیدا کند و این، خلاف نظر اسلام است که مردم را گدا و زیر دست بار بیاوریم و به این شکل به آنها کمک کنیم. اسلام به دنبال تولید است و ما باید سرمایهها را در مسیر تولید ببریم. آن وقت است که همه مسایل درست میشود. گرانی را باید با فکر حل کرد. ما این همه دانشمند در زمینه اقتصاد در کشور داریم و باید از وجود همه آنها استفاده کنیم.
صانعی خطاب به میرحسین موسوی گفت: در بحثهای مختلفی که بیان میکنید، بفرمایید انشاءالله درست میشود چرا که برخی از امور به دست شما و قوهٔ مجریه نیست. ۱۰ سال، صدها نفر باید بنشینند، فکر کنند تا بتوانیم ناهنجاریها را از بین ببریم.
وی همچنین از تحجرگرایی و عوامفریبی در جامعه نیز انتقاد کرد و افزود: هر کسی وظیفه دارد که جلوی تحجرگرایی و عوامفریبی را بگیرد. همین عوامفریبی بود که امام (ره) را به خانه برد و به انزوا کشاند و اگر نبود حمایتهای همسر امام (ره) که ایشان را در خانه نگه دارد شک دارم که امام (ره) میتوانست ادامه دهد. بزرگان ما در سیاست لغزش داشتند اما امام (ره) لغزشی نداشتند و اگر هم داشتند بسیار ناچیز بوده است؛ باید جلوی عوامفریبیها گرفته شود.
وی بر صیانت از آرای مردم نیز تاکید کرد و افزود: آرای مردم امانت و حقوق مردم است. نباید طوری بر اساس سلیقه برخورد کنیم و مثلا سلیقه ما این بشود که اساتید را از دانشگاه بیرون کنیم و علم را از دانشگاهها بیرون ببریم. باید ظرفیتها را بالا ببریم؛ متاسفانه تا کسی حرف میزند میگویند خلاف امنیت است، کدام خلاف امنیت؟ مگر امنیت بازیچه است؟ امنیت این مملکت بر پایه ملت است و نباید اینقدر جرمهای کوچک را بزرگ کنیم.
صانعی همچنین مهندس موسوی را به شفافیت در امور توصیه کرد و افزود: باید در امور مختلف خود شفاف باشیم که البته خودتان هم این مساله را فرمودهاید. باید بدانیم که همه چیز از آن مردم است و از ولایت فقیه گرفته تا دیگران اگر مورد قبول مردم نباشد، تصرفاتش حرام و گناه است. جمهوری یعنی توده مردم و باید ببینیم که چقدر از واجدین شرایط رای دادن میتوانند در انتخابات شرکت کنند.
وی با بیان اینکه بزنگاهها را باید گرفت و من دیدهام که شما خوب بزنگاهها را میگیرید، خاطر نشان کرد: خدا با امام (ره) است. خدا با کسانی است که بر حسب وظیفه کاندید شدهاند و خدا با همه است ولی گاهی تدبیر در این است که یک فردی بیاید و گاهی فرد دیگر.
آیتالله العظمی موسوی اردبیلی: امام (ره) تا دم آخر از شما حمایت میکردند
آیتالله العظمی موسوی اردبیلی در دیدار با مهندس موسوی، به دوران نخستوزیری مهندس موسوی اشاره کرد و گفت: در آن دوران اوایل انقلاب و جنگ با وجود اینکه شرایط خاصی بود و با وجود همه مشکلات، هیچ تقصیر و قصوری از شما به نظر ما نیامد و امام (ره) هم با کمال دقت و خلوص ناظر بر اعمال بود.
وی خطاب به میرحسین موسوی با بیان اینکه «اعتراف میکنم که امام (ره) تا دم آخر از شما حمایت میکردند» تاکید کرد: این حمایت نبود مگر اینکه امام (ره) خلوص را در شما دیده بودند. خاطرم است زمانی خدمت امام (ره) بودیم که عدهای آمدند و به امام میگفتند شما در مورد دولت آقای موسوی سکوت کنید اما امام (ره) میگفت که این وظیفه شرعی من است، حال اگر بگوییم وظیفه شرعی نیست یعنی شما بهتر از من این مسایل را میدانید؟ و اگر هم بگویید وظیفه شرعی من است یعنی اگر من این کار را نکنم و ساکت باشم، به وظیفه خود عمل نکردهام.
موسوی اردبیلی در پایان اظهار کرد: تمام امید من این بود که افرادی بیایند که در موقع مبادا و موقعی که کارد به استخوان رسیده است، خود را نشان دهند و بینی و بینالله در این زمینه و در این شرایط آنچه مصداق این حرف میبینم، شما هستید؛ بنابراین بر همه مسلمانها لازم است به آنچه وظیفه دارند، عمل کنند.
آیتالله العظمی مکارم شیرازی: خاطره خوبی از دوران نخستوزیری شما و اداره کشور در یک دوران طوفانی داریم
آیتالله العظمی مکارم شیرازی با ابراز خوشبختی از دیدار مهندس میرحسین موسوی گفت: خاطره خوبی از دوران نخستوزیری شما و اداره کشور در یک دوران طوفانی داریم که انشاءالله آن خاطره خوب باقی خواهد ماند.
مکارم شیرازی، تنها راه اداره درست کشور را مدیریت جامع و کامل و دارای تدبیر کافی دانست و گفت: اگر همیشه دارای این مدیریت باشیم، مشکلی در مملکت خود نخواهیم داشت.
وی اضافه کرد: ما امکانات بسیاری در این کشور داریم و منابع فراوانی است که مهمترین آنها انسانهای نیرومند و جوانهای با استعدادی است که در اینجامعه حضور دارند. همه سرمایهها برای پیشرفت در اختیار ماست و داشتن اسلام و مکتب تشیع نیز نیرویی به مردم ما میدهد که تاثیر آن را در انقلاب نیز دیدهایم و بهدلیل همین تاثیر است که دشمنان ما سعی دارند این عامل را تضعیف کنند.
مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه انقلاب به ما قدرت و عظمت داد بنابراین همه باید آن را حفظ کنیم خاطر نشان کرد: ما مذهبی داریم که طی ۱۴ قرن با فداکاریهای فراوان به دست آمده است. مرجعیت در کنار این مساله ثابت کرده است که در مواقع خطر به میدان میآید و به مردم کمک میکند. اینها عوامل پیشرفت ما هستند و باید بکوشیم اینها را حفظ کنیم.
مکارم شیرازی با اشاره به اینکه در مقابل این بحثها آفاتی وجود دارد، اظهار کرد: یکی از آفتها این است که هر گروهی تنها به خودش بیندیشد. مساله مهم این است که در اختلاف سلیقههای موجود، همه به کشور، انقلاب، اسلام و پیشرفت همگان بیندیشند.
وی از آفتهای حذفی به عنوان آفت دیگر یاد کرد و در تشریح این مطلب گفت: آفتهای حذفی یعنی اینکه هر گروهی که سرکار میآید، شروع به حذف دیگران کند؛ وقتی که این اتفاق میافتد، بدین معنی است که معیار، رابطههاست نه شایستگیها زیرا همه مدیران سابق که بد نبودند که بخواهیم همه آنها را عوض کنیم.
وی در ادامه اظهار کرد: ما انقلاب کردیم و هزینه زیادی هم برای آن دادیم و این انقلاب را ارزان به دست نیاوردیم که ارزان از دست دهیم. این انقلاب برای ما استقلال و عزت آورده است، به طوری که در خبرها دیدم که عنوان شده بود شب و روز بر رییسجمهور آمریکا نمیگذرد مگر اینکه سخنی درباره ایران بگوید و این نشانه قدرت است.
مکارم شیرازی همچنین خطاب به میرحسین موسوی گفت: در یکی از پرسشهایی که از شما مطرح شده بود، شما گفته بودید که من اهل این نیستم که مدیران را به صورت کامیونی عوض کنم، من هم معتقدم که باید از همه نیروهای وفادار و مخلص استفاده کرد زیرا برنامه حذفی، یک برنامه کهنه و عقبمانده است.
وی در ادامه با تاکید بر اهمیت مذهب گفت: مذهب در حال حاضر برای ما تنها یک عقیدهای که باور داریم نیست بلکه تبدیل به سیاست و اقتصاد ما شده است. ما میگوییم اگر کسی بر سر کارمیآید باید دین را حفظ کند تا این مملکت حفظ شود. آنهایی که در جنگ روی مینها رفتند مذهبیها بودند و کفنپوشان نیز از میان همین مذهبیها بودند. این تنها یک باور دینی نیست بلکه تبدیل به یک فرهنگ سیاسی، اجتماعی و امنیتی شده است بنابراین باید در تقویت آن بکوشیم.
آیتالله العظمی نوری همدانی: انشاءالله در نتیجه به میدان آمدن جنابعالی، این نظام قدرت بیشتری پیدا کند
آیتالله العظمی نوری همدانی در دیدار با مهندس میرحسین موسوی گفت: جنابعالی توفیقی بزرگ داشتید که در روزهای سخت و اوایل انقلاب که این نظام مورد تهاجم سخت نظام استکباری قرار داشت، از بازوان و پر و بالهای نظام بودید و این حرکت هرگز فراموش نمیشود.
نوری همدانی اضافه کرد: در هشت سال جنگ تحمیلی که واقعا تهاجم فراوان بر کشور را شاهد بودیم، شما توانستید مدیریت صحیح را داشته باشید و این نظام گام به گام رو به جلو بیاید. اینها سوابق جنابعالی است که روشن است و همه میدانند.
وی با اشاره به پیروزی انقلاب اسلامی گفت: در قرآن کریم جملهای در دو جا بیان شده است مبنی بر اینکه نعمتی که خداوند عنایت میکند، برای نگهداری آن با قدرت و قوت کوشا باشید. خدا نعمتی را به مردم ما اعطا کرد و آن نعمت، نظام اسلامی است که قرنها مردم در آرزوی چنین نظامی بودند. بعد از اینکه مردم دچار استضعاف شدند و مستکبرین منابع ثروت آنها را میبردند و آنها را تضعیف میکردند، خداوند لطفی فرمود و نعمت بزرگ یعنی این نظام اسلامی را در مملکت ما با قدرت برقرار ساخت و ما همگی وظیفه داریم در تقویت این نظام بکوشیم.
نوری همدانی با بیان اینکه نظام، مانند موجودی زنده است که دست و پا و پروبالی دارد افزود: کسانی که پر وبال و بازوان این نظام هستند در قبال آن وظیفه سنگینتری دارند.
وی با اشاره به بحث انتخابات اظهار کرد: نظام ما احتیاج دارد که انتخابات در آن با شکوه هر چه بیشتر انجام شود، پایهها و اصل نظام مردم هستند؛ نگه داشتن مردمی که قربانی دادند و سختیهای فراوان کشیدهاند و در این نظام به دنبال گمشده خود هستند، رفاه و آسایش آنها در درجه اول قرار دارد.
نوری همدانی افزود: هر کس شایستگی دارد مانند جنابعالی با بیان فکر، اندیشه، ذوق و سلیقه خود برای مردمی که به شعور سیاسی رسیدهاند موجب خواهد شد که هم تنور انتخابات گرمتر شود و هم حضور مردم در انتخابات بیشتر شود.
وی اضافه کرد: شما با فکری که دارید مسایل را مطرح میکنید و مردم هم فکر میکنند و میسنجند و امیدواریم که این انتخابات مثل سابق بسیار باشکوه باشد.
نوری همدانی با بیان اینکه عزت و عظمت نظام احتیاج به این دارد که اختلافات و تقابلهای کاذب وجود نداشته باشد، گفت: شما مطالب خود را به طور ملایم و مستحکم مطرح میکنید و نظرهای جنابعالی سنجیده میشود. هر چه بیشتر افکار انتخاباتی در حفظ آسایش مردم موثرتر باشد، مسلما توفیق بیشتری برای انتخابات فراهم خواهد شد.
وی در ادامه به روز بیستم فروردین اشاره کرد و خطاب به میرحسین موسوی گفت: انتخاب امروز ناشی از حسن انتخاب شماست برای اینکه محضر جنابعالی را در چنین روزی بیشتر درک کرده باشیم؛ چرا که امروز از دو جهت قابل توجه است که اولی مربوط به سالروز قطع رابطه سیاسی ایران و آمریکا در سال ۵۹ است.
وی به مناسبت دوم روز بیستم فروردین، روز فناوری هستهیی اشاره کرد و گفت: این روز، روز علوم فناوری هستهیی نیز هست و این بسیار مبارک است و برای مملکت ما بسیار مفید بوده است؛ چرا که عظمت ما به دنیا بیشتر ثابت شد.
نوری همدانی ادامه داد: من خودم به نطنز و اراک سفر کردهام و دیدهام که چطور جوانان ما در آنجا برای دستیابی به انرژی هستهیی تلاش میکنند و اینطور است که ما امروز اینچنین نظام قدرتمندی را داریم به طوری که مقام معظم رهبری هم فرمودهاند این عصبانیت امروز استکبار نشاندهنده این است که ما تاثیرگذار هستیم و اینچنین نظامی در اختیار داریم که قلههای عالم را فتح کرده است.
نوری همدانی بیان کرد: من در ملاقاتهای مختلف به مطالعه سه کتاب توصیه میکنم. اول صحیفه نور برای اینکه برداشت امام (ره) از انقلاب همیشه باید سرمشق ما باشد، دوم دفتر تبیان که چکیده صحبتهای امام خمینی (ره) است و سوم وصیتنامه امام (ره) که حاصل تجارب ایشان در آن منعکس شده است. امام (ره) این فقیه فرزانه افتخارآفرین و فریادگر باصلابت این قطع رابطه با آمریکا را بسیار مبارک شمردند و فرمودند: رابطه گرگ و میش هر چه زودتر قطع شود، بهتر است.
وی با قرائت این بیت شعر که «خمیر مایه استاد شیشهگر سنگ است/ عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد» افزود: در این مدت هر چه آمریکا تلاش کرده، تهدید کرده و نقشهها کشیده است همگی به نفع ما تمام شده است.
وی در پایان خطاب به مهندس موسوی اظهار کرد: انشاءالله تعالی در نتیجه به میدان آمدن جنابعالی این نظام قدرت بیشتری پیدا کند و یک انتخابات پرشکوه و با عظمتی داشته باشیم. باش تا صبح دولتش بدمد و انشاءالله که اینطور خواهد شد.
آیتالله جوادی آملی: باید در تبلیغات به بیراهه نرویم و راه کسی را نبندیم
آیتالله جوادی آملی در دیدار با مهندس موسوی و جمع حاضر که به دیدار وی آمده بودند، گفت: امروز دوستانی که خیلی دلم میخواست از نزدیک زیارتشان کنم را دیدم و بسیار خوشحال شدم.
وی گفت: در این دیدار با بیان اینکه «بدون مردم یک لحظه هم کار پیش نمیرود اما همین حضور مردم به دست مقلبالقلوب است» اظهار کرد: کل جهان را یک نفر اداره میکند و ایران هم از این جهان جدا نیست و باید بدانیم که مدیر آن، یک نفر و آن خداست.
وی با بیان اینکه سرمایه مردم بسیار سرمایه خوبی است اما نه به دست خود مردم است و نه به دست ما، افزود: نه به مردم میشود تکیه کرد و نه به نفت و گاز بلکه باید کل کارها را به کسی بسپاریم که کل مردم و نفت و گازها به دست اوست.
جوادی آملی در ادامه اظهار کرد: حکومت اسلامی اگر حضور مردمی و اگر چاه نفت و گاز است، خدا میفرماید هم دهنه چاه به دست من است و هم رهبری دلهای مردم. بنابراین اگر ملتی با کسی باشد، آن شخص موفق است ولی رهبری دلها به دست او نیست. در جریان انقلاب هم رهبری دلها به دست خدا بود.
جوادی آملی در ادامه با اشاره به دوران جنگ تحمیلی و دو سال جنگ داخلی پیش از آن، خاطر نشان کرد: دولت در آن زمان بودجه را روی ۲۴ دلار بسته بود که تنها هشت دلار آن به هزینههای دولت میرسید و در آن شرایط همه مسوولان گرفتار بودند و کشور نیز با آن بودجه بسته شده بود و جنگ هم بسیار نفسگیر بود اما کشور اداره میشد و این معجزه امام (ره) و مردم نبود، بلکه معجزه الهی بود.
وی با بیان اینکه اگر ذرهای بحث «من» و «ما» به انقلاب نفوذ کند، ضربه بدی خواهد بود، تاکید کرد: وقتی بحث انسان وارد انقلاب، جمهوری و نظام شود، برخی امور بسیار مهلک میتواند باشد.
جوادی آملی با بیان اینکه اعتقاد اصل است نه اقتصاد، تصریح کرد: اقتصاد راه نفس مردم است اما اعتقاد ریشه است. باید اول ریشه را سالم نگه داریم و بعد در سایه آن است که اقتصاد پیشرفت میکند و اگر اعتقاد آسیب ببیند، اقتصاد نیز آسیب خواهد دید.
وی در ادامه اظهار کرد: سهم دقیق از مو باریکتر و از لبه شمشیر تیزتر است و عنصر اصلی، معرفت است؛ بنابراین مهمترین راه همین معرفت ماست و اگر این پایگاه عقلی آسیب ببیند حداقل ضرر آن، این است که خود ما آسیب میبینیم؛ البته نظام آسیب نمیبیند چرا که خدا دست از نظام برنمیدارد و ممکن است دیگر ما نباشیم و دیگری باشد.
جوادی آملی در پایان با بیان این فرمایش از امیرالمومنین (ع) که «هیچ ملتی با اختلاف به جایی نرسیده است» تصریح کرد: میلیونها سال هم اگر طول بکشد، یک ملت پراکنده کاری از پیش نمیبرد و این سنت الهی است.
وی همچنین با بیان اینکه اداره مردم به وسیله فهم کار سختی نیست، افزود: با کشتار و جنگ، مردم اداره نمیشوند. وقتی کسی وارد صحنه میشود باید با این مبنا وارد شود که نفت و گاز هست اما دهنه چاه نفت و گاز به دست دیگری است و باید با اعتقاد صحیح بخواهیم که دلهای مردم را به این سمت هدایت کند.
جوادی آملی در ادامه اظهار کرد: ما یک درصد جمعیت دنیا را در کشور داریم اما امکانات ما خیلی بیشتر از یک درصد است ولی آخر صف قرار داریم. اینها را باید به جایی رساند و این کار هم شدنی است. خداوند به یک ملت بیعرضه، امداد غیبی نمیکند. ملت معتقد را خدا رهبری میکند و منابع آن را نیز به همان سمت میبرد.
وی در پایان گفت: بالاخره داعیهای داریم و میگوییم صلاحیت داریم و به میدان آمدهایم، اگر شد باید خدا را شکر کنیم و اگر نشد، هم همینطور. اگر با این اعتقاد حرکت کنیم، در تبلیغات به بیراهه نمیرویم و راه کسی را نمیبندیم.
آیتالله العظمی صافی گلپایگانی: امیدوارم مسایل آنگونه که خدا میخواهد پیگیری شود
آیتالله العظمی صافی گلپایگانی در دیدار با مهندس موسوی با بیان اینکه امیدوارم مسایل آنگونه که خدا میخواهد پیگیری شود، بیان کرد: ما به عالم غیب معتقدیم و اعتقاد داریم که عالم غیب در این دنیا نیز بسیار موثر است.
وی بیان کرد: امور مردم در اختیار امام زمان (عج) است و هرکس که میخواهد مسوولیتی بگیرد، باید بگوید من نوکر شما هستم؛ چرا که نوکری امام زمان (عج) از امپراطوری کل دنیا هم بالاتر است.
به گزارش «موج سوم» به مقل از خبرنگار قلمنیوز، مهندس میرحسین موسوی نیز در دیدار با مراجع تقلید، دغدغهها و دلایل حضور خود در عرصه انتخابات را بیان کرد.
نسبت به قواعد و اصول نظام احساس خطر کردم
وی در دیدار با آیتالله العظمی صانعی، با بیان اینکه «من همواره معتقد بودهام که مهمترین وظیفه دولت این است که به قانون عمل کند»، احساس خطر نسبت به قواعد و اصول نظام را انگیزه خود برای حضور در عرصه انتخابات عنوان کرد و افزود: در دوره جدید برخی سیاستها را میدیدم که افراد را میآزرد و احساس کردم نمیتوانم در این عرصه ساکت باشم؛ بنابراین وارد صحنه شدم.
نخستوزیر دوران دفاع مقدس با اشاره به مشکلات فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی کشور، اظهار کرد: این مسایل و مشکلات با سلیقههای ما که اول انقلاب را دیده بودیم و امام (ره) را درک کرده بودیم و نیز بعد از آنکه دیگر برادران ما سر کار بودند، سازگاری نداشت.
وی در ادامه با اشاره به تلاشهای حضرت امام (ره) و ایجاد جامعه جدید که در آن حاکمیت، با ارزشها بود و مسایل مادی و کوچک به فراموشی سپرده شد و بعد هم علیرغم سختیها و مشکلات به دلیل حاکمیت همین ارزشها، مردم به انقلاب و نظام پایبند ماندند گفت: وقتی این چارچوب به خوبی درک شود، با وجود فراز و نشیبهایی که به طور طبیعی در هر نظامی ممکن است وجود داشته باشد، اصل نظام از بین نمیرود. در سالهایی که جنگ تمام شد و خدمت ما هم در دولت خاتمه یافت، در ذهنم همواره اینطور بود که نظام جمهوری اسلامی برای این آمده است که افراد به صورت دائمالعمر در یک پست و مقام نباشند و مردم در انتخابات مختلف فرصت تحقق این مساله را پیدا میکنند. بنابراین چندان نگرانی از این جهت نداشتم که کدام تفکر بر سر کار میآید تا اینکه به دورهٔ جدید رسیدیم.
موسوی با اشاره به اینکه استفاده از نیروهای کارآمد و نیز دستگاههای مشورتی کم کم در کشور ما نهادینه شده بود، از این موضوع ابراز تاسف کرد که در این دوره بخشی از این دستگاهها و افراد حذف شدند.
هر کس بر اساس دانایی خود مسوول است
وی ادامه داد: هر کس بر اساس دانایی خود مسوول است بنابراین بنده بر همین اساس در صحنه حاضر شدم و قصدم این است که بنده و کسانی که در صحنه هستیم، عقاید و قواعد خود را بیان کنیم و مردم نیز انتخاب خود را انجام میدهند.
مهندس موسوی همچنین با تاکید بر صیانت از آرای مردم و برگزاری انتخاباتی رقابتی و آزاد، خاطر نشان کرد: هر کس که در جامعه وارد صحنه میشود نگرانیهایی نسبت به صیانت از آرای مردم و برگزاری انتخاباتی رقابتی، آزاد و سالم دارد و این از دغدغههایی است که فکر میکنم هر کاندیدایی داشته باشد؛ سعی میکنیم آنچه فکر میکنیم که درست است و نظر مشورتی است، با مردم در میان بگذاریم.
وی با تاکید بر نقش مرجعیت در جامعه، اظهار کرد: مرجعیت ما به دلیل استقلال و سابقه خوش در بین مردم یک نیروی تعیین کننده است و پشتوانه آنها میتواند کمک کند که بهتر به اهداف خود برسیم.
اهمیت مرجعیت و روحانیت در مسایل سیاسی و اجتماعی بسیار قابل توجه است
مهندس موسوی در دیدار با آیتالله العظمی موسوی اردبیلی با اشاره به اهمیت و نقش مرجعیت در کشور گفت: اهمیتی که مرجعیت و روحانیت ما در مسایل سیاسی و اجتماعی کشور دارد، بسیار قابل توجه است و خود من از قدیم و حتی از سالها پیش از انقلاب خدمت شخص شما ارادت داشتم و از راهنماییهایتان همواره استفاده کردهام.
نخستوزیر دوران دفاع مقدس افزود: با توجه به اهمیتی که مرجعیت در کشور ما دارد، در هر شرایطی در تصمیمات بزرگ کشور دخیل و تاثیرگذار است.
موسوی با بیان اینکه «مسایل و مشکلاتی که در سالهای اخیر در کشور به وجود آمده، موجب شد تا در این دوره هر چه فکر کردم نتوانستم جواب نه بگویم» افزود: وقتی مسایل را ارزیابی کردم احساس کردم وظیفه دارم، وارد صحنه شوم؛ البته نتیجه به دست خداست ولی احساس کردم که من باید تلاش خود را در این زمینه انجام دهم.
وی با بیان اینکه در آینده هر اتفاقی بیفتد و هرکس که رییسجمهور شود، حضور و نظر یک مرجعیت بیدار و آگاه به مسایل مختلف بسیار تعیینکننده است اظهار کرد: تاثیر مرجعیت بر افکار عمومی و تبعیت از آنها همواره ما را از مشکلات نجات داده است.
موسوی افزود: از قدیم مرجعیت و موضعگیریهای آن در جامعه ما تعیینکننده بوده است و در حال حاضر این تاثیر وسیعتر شده است و قطعا در آینده نیز این سرمایه در خدمت مصالح کشور به کار گرفته میشود.
وی در پایان آیتالله العظمی موسوی اردبیلی را یک عالم فرزانه و یک فرد سیاسی شناخته شده در کشور توصیف کرد و گفت: هیچ نهاد رسمی در کشور استقرار درست پیدا نمیکند مگر اینکه ارتباط خود را با مرجعیت حفظ کند.
اگر اتفاقی در جامعه میافتد مرجعیت نمیتواند نسبت به آن بیتفاوت باشد
مهندس موسوی در دیدار با آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی نیز با اشاره به اینکه این نظام با تقدیم شهدا و رنج زیاد استقرار پیدا کرد و بدین ترتیب تغییرات اساسی در کشور ما ایجاد شد افزود: از همان ابتدا نقش مرجعیت بسیار مهم و تاثیرگذار جلوه میکرد و اکنون هم، چنین است یعنی اگر اتفاقی در جامعه میافتد مرجعیت نمیتواند نسبت به آن بیتفاوت باشد و سرشت جمهوری اسلامی نیز در این مسیر بوده است که این نقش را تثبیت کند.
وی اضافه کرد: با توجه به مشکلاتی که در جامعه دیدم، احساس وظیفه کردم که باید به صدا دربیایم و این مساله را هم از علمای خود یاد گرفتهایم و احساس میکنم که در این مرحله نیاز به ارتباط با مراجع بسیار ضروری است.
موسوی اظهار کرد: جوان که بودیم مانند همه جوانهایی که در خانواده و از خانواده مذهبی بودند، همیشه آرزوی حاکمیت دین و ارزشهای دینی در جامعه را داشتیم. همه آرزو میکردند در چنین فضایی زندگی کنند اما کسی نمیدانست که از چه طریقی باید این مساله را عملی کرد و بدین ترتیب گاهی داشتن یک انتشاراتی یا مدرسه و امثالهم کار مهمی تلقی میشد.
وی افزود: این مساله ادامه داشت تا اینکه خداوند کمک کرد و مردم هم کاری را شروع کردند و بحثهای امام (ره) درباره ولایت فقیه نیز زمینه مناسبی را فراهم کرد که یکی از مهمترین بخشهای آن، بحث امکانپذیر جلوه دادن جایگزینی نظام شاهنشاهی در ذهن مردم بود.
موسوی گفت: امروز مسایل و مشکلات گوناگونی در کشور وجود دارد اما من اینها را بدان معنا نمیدانم که نظام قدرت خود را از دست داده است زیرا آثار انقلاب اسلامی حتی در خارج از مرزهای کشور مشهود است اما همه باید در این راه تلاش کنیم و انتخابات نیز مجالی برای همین مساله است.
نخستوزیر دوران دفاع مقدس در پایان با ابراز امیدواری نسبت به بهرهگیری درست از راهنماییهای مراجع اظهار کرد: مردم در انتخابات این فرصت را پیدا میکنند که به گذشته و آینده نگاه و در نظر خود تجدیدنظر کنند یا اینکه انتخاب خود را تثبیت نمایند. ورود به این عرصه هم جنبه شرعی دارد و هم اگر نیت انسان پاک باشد، ثواب نیز دارد.
مهندس میر حسین موسوی در دیدار با آیتالله العظمی نوری همدانی نیز با انتقاد از عدم احیای شوراهای تصمیمگیری در کشور، اظهار کرد: وقتی تصمیمگیری ناپخته شود، نتیجه این میشود که این همه پول داشته باشیم و هزینه زیادی کنیم اما نتیجه عکس آن را در جامعه شاهد باشیم.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی هم در داخل ایران اثر عمیق گذاشت و هم در سطح دنیا آثار قابل توجهی داشت، افزود: دولتهایی که تشکیل شد، حاصل و برآمده از همین انقلاب اسلامی بزرگ بود و بنده هم در دورهای به عنوان یک خدمتگزار در جریان امور اجرایی کشور قرار داشتم.
نخستوزیر دوران دفاع مقدس اضافه کرد: پس از اتمام کار بنده در دولت و نیز اصلاح قانون اساسی در سال ۶۸ بنده همواره اینطور در ذهنم بود که نظام جمهوری اسلامی برای این ایجاد شده که سلیقههای گوناگون با حفظ قواعد نظام میآیند و میروند و اگر آن قواعد حفظ شود مهم نیست فردی با گرایش به این سمت یا آن سمت بیاید؛ چرا که مردم در هر انتخابات تصمیم میگرفتند. بدین ترتیب به کار فرهنگی مشغول شدم و در کنار آن به عنوان مشاور هم کمکهایی میکردم و در دانشگاه نیز تدریس میکردم.
تصمیم گرفتم با آمدن به صحنه از وضعیت موجود برای مردم صحبت کنم
وی با بیان اینکه وقتی دورهٔ جدید آغاز شد با توجه به ملاحظاتی که دیدم فکر کردم که به صحنه بیایم، اظهار کرد: تصمیم گرفتم با آمدن به صحنه از وضعیت موجود برای مردم صحبت کنم و برنامهها را نیز بیان کنم. دغدغه بنده نسبت به مشکلاتی بود که در جامعه وجود دارد و البته دستاوردهایی داریم که متاثر از آمد و رفت دولتها نیست؛ مثلا استقلال کشور و روحیه مذهبی مردم و نیز علاقه به کشور و اسلام از جمله همین دستاوردهای انقلاب است.
موسوی در ادامه با تاکید بر حمایت از تولید ملی و انتقاد از واردات بیرویه به کشور اظهار کرد: متاسفانه الان شاهد هستیم که بازارهای اسلامی را کالاهای بیگانه گرفتهاند و بسیاری از کارخانجات تولیدی ما ورشکسته شدهاند و آنهایی هم که ورشکست نشدهاند تولید را تعطیل کردهاند و مشغول فروش کالاهای دیگران هستند.
نخستوزیر دوران دفاع مقدس، در تشریح این مطلب مثالهایی را عنوان کرد و گفت: به عنوان یک مثال ساده، پسته کالیفرنیایی را در آجیل تبریز میبینیم یا مثلا برنج پاکستانی و هندی در شمال کشور فروش میرود اما برنج کشاورزهای شمال کشور خودمان روی دست خودشان میماند. آن وقت میگوییم چرا اشتغال کم است و در نتیجه همین اشتغال کم، بیکاری و در نتیجه بیکاری، اعتیاد و بداخلاقیها شکل میگیرد که ادامه این روند برای کشور به سود نیست. بنده از زاویه یک نقد منصفانه، مسایل را مطرح میکنم و این مردم هستند که در نهایت تصمیم خواهند گرفت.
موسوی، بخشی از مشکلات موجود در کشور را به نظام تصمیمگیری و بخشی دیگر را به سیاستها مربوط دانست و در مورد مساله نظام تصمیمگیری در کشور گفت: کشور با قواعد و شوراهایی پیش میرود که ممکن است گاهی کارها را کند، کند اما تصمیمگیریها را معقولتر خواهد کرد.
احساس کردم امروز نظام تصمیمگیری مورد تهدید است
نخستوزیر دوران دفاع مقدس، با بیان اینکه من احساس کردم که امروز نظام تصمیمگیری مورد تهدید است، اضافه کرد: بعضا شوراهایی در کشور مانند شورای پول و اعتبار و شورای آموزش و شورای اقتصاد که متاسفانه در این دوره حذف شدند و علیرغم اینکه دولت مایل به ادامه اینها نبود اما مجلس باز هم برای بازگرداندن آنها تلاش کرد و بحث به مجمع تشخیص مصلحت نظام آمد که در آنجا به شکل قریب به اتفاق، به احیای این شوراها رای داده شد اما متاسفانه میبینیم علیرغم این مساله باز هم اجرایی نمیشود و باز هم این شوراها معطل ماندهاند.
وی ادامه داد: در کنار اینها من معتقدم که یک فرد هیچگاه جای جمع را نمیگیرد و برآیند نظرها در این شوراها منجر به تصمیمگیری درست و عقلانی میشود اما وقتی این شوراها از بین میروند، امکان اینکه یک فرد به جای جمع قرار بگیرد، فراهم میشود که در نتیجه تصمیمگیریها ناپخته میشود در حالی که این همه پول داریم، نتیجه عکس میگیریم؛ البته من وجود سوءنیت را نفی میکنم اما به هر حال اینها نتایجی است که به دست میآید.
موسوی با اشاره به اهمیت و میزان تعیینکنندگی مراجع در کشور اظهار کرد: فردی که به صحنه میآید باید به نیروهای تعیینکننده جامعه توجه داشته باشد و مراجع جزو این نیروهای تاثیرگذار و تعیینکننده هستند و جزو سرمایههای دینی و ملی ما محسوب میشوند. مرجعیت همواره هم، پناه مردم بوده و هم، مردم از طریق مرجعیت، خود را از فشار زورمندان حفظ کردهاند.
وی در پایان گفت: ما در قانون اساسی کشور، ولایت فقیه، مجلس، قوه مجریه و قضاییه داریم و در کنار اینها به اصل تفکیک قوا نیز اهمیت داده شده است. من مطمئنم که همه مراجع به سرنوشت انتخابات اهمیت میدهند و مدافع یک انتخابات آزاد، منصفانه و رقابتی بوده و هستند.
مردم انتظار دارند مشکلاتشان در سایه ارزشهای اسلامی حل شود
مهندس میرحسین موسوی در دیدار با آیتالله جوادی آملی نیز گفت: مردم انتظار دارند مشکلاتشان در سایهٔ ارزشهای اسلامی حل شود و فارغ از حل مسایل معیشتی، وقتی مردم ببینند که اسلام مسایل را حل میکند موجب خشنودی آنها خواهد شد.
وی با اشاره به فعالیتهای سیاسی در دانشگاهها قبل و بعد از انقلاب و رقابتهایی که بین گروههای اسلامی و گروههای چپ وجود داشت، ادامه داد: به لطف خدا، حضرت امام (ره) وارد عمل شد و بدیلی برای رژیم شاهنشاهی به وجود آورد و بدین ترتیب اعتراضها و مبارزات سمت و سو پیدا کرد. اگر مردم دورنمایی از آینده داشته باشند، بیشتر منسجم میشوند و به پیش میروند.
نخستوزیر دوران دفاع مقدس در ادامه بیان کرد: هر حرکتی که نظام میکند، مورد توجه واقع میشود و این تنها به دلیل نقش ما در خاورمیانه نیست؛ بلکه به نقش ما در جهان اسلام مربوط میشود. موفقیت نظام، دولتها و کسانی که خدمت میکنند به طور مستقیم بر خشنودی مردم و ایمان و اعتقاد آنها تاثیر دارد و من معتقدم که خشنودی مردم، خشنودی حضرت حق را در پی خواهد داشت.
موسوی، نقش مراجع در پیروزی انقلاب و پس از آن را قابل توجه، ارزیابی کرد و گفت: حضور مرجعیت موجب اتحاد در بین مردم شد؛ در ابتدا اعتراضها، تلاش در ناامیدی بود و دورنمای روشنی وجود نداشت اما با اتصال مردم به مرجعیت و به ویژه رهبری امام (ره) چنین دورنمایی به وجود آمد.
موسوی در ادامه به مشکلاتی نظیر مشکلات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در جامه اشاره کرد و افزود: در دورههای قبل هر کس بر سر کار میآمد مبنا این بود که این قواعد و قوانین را رعایت کند و طبیعتا فکر میکردم اگر اشتباهاتی هم کرده باشم، در کنار آن کارهای خوبی انجام میدهم و دولت بعدی آن اشکالات را برطرف میکند؛ بنابراین دلهرهای از این نداشتم که فکر کسی با فکر بنده مغایر است اما در شرایط جدید کمی دغدغه پیدا کردم و در این حضور هم تمام چارچوبهای جمهوری اسلامی را مدنظر قرار دادهام.
وی در ادامه به حضور خود در عرصه انتخابات اشاره کرد و افزود: من یک فرد دهاتی بودم که انقلاب مرا به جلو پرتاب کرد و شاید این خصوصیت انقلابها باشد که افراد فرودست پیشرفت میکنند و در این مسیر قرار میگیرند؛ البته موقعیت هیچگاه حب ذاتی من نبوده است و بعد از اتمام کارم در دولت به کار فرهنگی مشغول شدم اما این اواخر مشکلاتی را احساس کردم و بر اساس تواناییهایی که در خود میدیدم، فکر کردم که باید کاری انجام دهم و در این راه سعی کردم که در حد وسع خود، نیتم را خالص کنم.
متاسفانه بخشی از ارزشهایی که به خاطر آن انقلاب کردیم، مخدوش شده است
نخستوزیر دوران دفاع مقدس، با بیان اینکه متاسفانه بخشی از ارزشهایی که به خاطر آن انقلاب کردیم، مخدوش شده است، اظهار کرد: همیشه از قدیم اعتقاد داشتهام که هر نوع تصمیمگیری حکومت در حوزههای مختلف اثر میگذارد و نارساییهایی که امروز به وجود آمده، قلب مردم را آزرده کرده است. بخشی از مسایل هست که بدون توجه به همهٔ حوزهها قابل حل نیست و هیچکدام اینها به تنهایی نمیتواند مورد توجه قرار گیرد.
موسوی همچنین با بیان اینکه هر چقدر منابع کمیاب در خدمت اهداف بلندمدتتر به کار گرفته شود، برکات بیشتری دارد، یادآور شد: در زمان جنگ اگر ما درآمد کم، امکانات، اسلحه و ارز کم داشتیم، علت اینکه کشور حفظ میشد، این بود که آن منابع کمیاب در اختیار اغراض شخصی و گروهی نبود. من احساس میکنم که این منابع مانند اول انقلاب استفاده نمیشود.
وی با بیان مصداقی از مساله نداشتن نگاه جامع به حوزههای مختلف، گفت: مثلا وقتی در مجلس به خلافی که صورت گرفته، تذکر داده میشود اما جوابی به آن نمیدهیم، یعنی توجه نداریم که این مساله خلافی که در رادیو هم مستقیما پخش میشود و جوابی به آن داده نشده است، چه تاثیری بر مردم میگذارد. ما دائم در معرض حمله هستیم و اگر سیال و شفاف نتوانیم به سوالات مردم پاسخ بگوییم وسیلهای برای وسوسه دشمنان فراهم کردهایم.
مهندس موسوی در پایان تصریح کرد: رضایت مردم بسیار خوب است اما اگر هدف را این قرار دهیم که رضایت آنی مردم را جلب کنیم، اثرات مخربی خواهد داشت. اگر به مردم بگوییم که فلان کار چه اثرات بلندمدتی برای آنها دارد، قطعا همراه خواهند شد و حمایت خواهند کرد.
مهندس میرحسین موسوی در دیدار با آیتالله العظمی صافی گلپایگانی نیز با بیان اینکه باید از آرای مردم صیانت شود و سلامت رای به وجود بیاید، گفت: باید معلوم شود کسی که میخواهد رای بگیرد، امانت مردم را حفظ میکند.
موسوی در پایان گفت: نیت خود را در ورود به این عرصه بهگونهای قرار دادهام که نتیجه هر چه بشود، ذرهای ناراحت نخواهم شد.
عکس روز/ خبرگزاری ها
مراجع محترم!
روحانیان آزاده!
فقهای شیعه!
موسوی و کروبی را دریابید!
بهبودی اوضاع با برداشتن حصر آغاز میشود!