گفتوگوی ایران و ۱+۵ در قزاقستان: بینتیجه، بیفایده و بیاعتنا به نگرانیهای مردم
چکیده :تا قبل از اعلام نتیجه قطعی مذاکرات روز شنبه قیمت سکه طلا در ایران ۵۰ هزار تومان افزایش یافت و احتمالا بالاتر نیز خواهد رفت، اما ظاهرا وضع معیشتی مردم ایران و نگرانی های آنها آخرین دغدغه مسئولانی است که در پیام های نوروزی خود وعده بهبود شرایط را در سال جدید داده بودند. با این حساب، از امروز بار دیگر باید منتظر واکنش منفی جامعه و بازار نسبت به بی توجهی مسئولان به وضع معیشتی مردم، و در نتیجه افزایش قیمت دلار و طلا در روزهای نخستین کاری سال جدید باشیم....
کلمه – گروه بین الملل: آلماتی پایتخت سابق قزاقستان. شهری که به دلیل گونه های متنوع سیبش معروف است، روز شنبه ۱۷ فروردین ماه در صدر خبرهای رسانه ها قرار داشت. مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ این بار در حالی در آلماتی انجام شد که پس از سال ها مذاکره، تهدید و تحریم های سخت مذاکره کنندگان ایرانی می گویند که پیشنهاد جدیدی را به ۵+۱ ارائه داده اند. اما در عمل، تنها چیزی که واقعا تفاوت کرده بود، لباس خانم اشتون و تصویر پشت سر او و سعید جلیلی بود!
به گزارش کلمه، ایوان واتسون و لورا اسمیت اسپارک، گزارشگران سی ان ان، گفتگو های ایران با ۵+۱ را ساعت ها مذاکره با پیشرفت کم توصیف کرده اند. مت ویلیامز گزارشگر گاردین، این مذاکرات را شکستی آشکار در جاه طلبی های تهران می نامد و یکی از خبرنگاران بیبیسی میگوید به نظر میرسد طرفین به جای آنکه با هم مذاکره کنند، در مورد مسائل متفاوتی صحبت میکنند و حرف هم را نمی فهمند.
این در حالی است که تا قبل از اعلام نتیجه قطعی مذاکرات روز شنبه قیمت سکه طلا در ایران ۵۰ هزار تومان افزایش یافت و احتمالا بالاتر نیز خواهد رفت، اما ظاهرا وضع معیشتی مردم ایران و نگرانی های آنها آخرین دغدغه مسئولانی است که در پیام های نوروزی خود وعده بهبود شرایط را در سال جدید داده بودند.
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان دومین روز از گفتگوها به صراحت اعلام کرد که دو طرف به توافق نرسیدهاند. اشتون گفت: در دو روز مذاکره بحثهایی سخت و طولانی داشتیم و روشن شد مواضعمان همچنان از هم فاصله دارد.
به نوشته سی ان ان، اگر چه اشتون امیدوار است که با مذاکرات بیشتر نتیجه ای حاصل شود اما نشست آلماتی را شکست خورده می داند. اشتون گفت: «این روشن است که مواضع (گروه ۱+۵) و ایران بر سر مسایل اساسی همچنان با هم فاصله زیاد دارد.» او اضافه کرد که با سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران، در تماس خواهد بود تا در خصوص چگونگی ادامه مذاکرات تصمیم گیری شود. ولی تاریخ مشخصی برای ادامه مذاکرات با ایران اعلام نکرد.
حتی سعید جلیلی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران که همیشه نتیجه همه گفتگو ها را مثبت می دانست این بار در کنفرانس خبری، بهطور غیرمستقیم گروه ۱+۵ را مسئول شکست این مذاکرات معرفی کرد و گفت که قدرتهای بزرگ باید در برابر ملت ایران اعتمادسازی کنند. او گفت که به این منظور آنها باید تلاش کنند صداقت خود را نشان داده و رفتار اعتمادساز در پیش بگیرند. جلیلی گفت که غنی سازی اورانیوم جزوی از حقوق ملت ایران است و به رسمیت شناخت حقوق ایران بر اساس معاهده منع گسترش سلاح های اتمی می تواند مبنای همکاری های اعتماد ساز قرار گیرد.
این در حالی است که آسوشیتدپرس نوشت: کشورهای عضو گره ۱+۵ خواهان اقدام ایران در توقف غنی سازی اورانیوم ۲۰ درصدی هستند و معتقدند، ایران برای اعتماد سازی می بایست اول دست به اقدام بزند و غنی سازی ۲۰ درصدی را متوقف کند. کشورهای ۱+۵ پیشنهاد کرده اند در مقابل توقف غنی سازی ۲۰ درصدی تحریم بر طلا و مبادله مواد پتروشیمی را لغو خواهند کرد. این در حالی است که ایران خواهان اقدام های اساسی تر جامعه بین المللی برای رفع تحریم ها هستند.
به گزارش مهر، جلیلی در مورد اظهارات کاترین اشتون مبنی بر اینکه مواضع طرفین از هم فاصله دارد، گفت: «اختلافات می تواند وجود داشته باشد اما چیزی که می تواند مبنای گفتگو و توافق قرار گیرد ان پی تی است. در ان پی تی حقوق کشورها از جمله غنی سازی وجود دارد که طرفین اگر این حق را شناسایی کنند می تواند گام مهمی در پیشرفت و نزدیک شدن دیدگاهها باشد که مبنای قانونی و بین المللی هم دارد. »
رسیدن به نتیجه ای در مذاکرات هسته ای ایران آنچنان دور از ذهن به نظر می رسد که سی ان ان عدم تعیین تاریخ یا مکان مذاکرات بعدی را به تنهایی نشانه ای بر شکست می داند.
پیش از آغاز رسمی روز دوم مذاکرات آلماتی، علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز با نماینده فرانسه دیدار کرد. بی بی سی گزارش داد که روز اول این مذاکرات، هم بدون نتیجه پایان یافته بود. نمایندگان ایران در روز اول گفتند پیشنهادهای مشخص و مهمی به کشورهای غربی ارائه کرده اند. اما یک دیپلمات غربی گفت ایران هیچ پاسخ ملموسی به پیشنهاد اخیر قدرتهای جهانی از جمله آمریکا، بریتانیا و روسیه نداده است.
این دومین دور مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ (متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان)، در شهر آلماتی قزاقستان بود. طرفین اوایل اسفند گذشته نیز در این شهر دیدار کردند.
در اجلاس قبلی آلماتی، اعضای گروه ۱+۵ تلاش کردند ایران را به توقف تولید و ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی متقاعد کنند. آنها همچنین از ایران خواستند تاسیسات غنی سازی فردو در نزدیکی قم را تعطیل کند. پیش از آلماتی نیز هفت دور مذاکره هسته ای (سه دوره در ژنو، دو دوره در استانبول، یک دوره در بغداد و یک دوره در مسکو) میان ایران و گروه ۱+۵ برگزار شده بود.
برخی از تحلیل گران این مذاکرات را یک عقب نشینی به نشست مسکو نامیدند. شاید به این خاطر که در نشست مسکو نیز ایران بسته پیشنهادی جدیدی به ۵+۱ ارائه کرده بود.
با این حساب، از امروز بار دیگر باید منتظر واکنش منفی جامعه و بازار نسبت به بی توجهی مسئولان به وضع معیشتی مردم، و در نتیجه افزایش قیمت دلار و طلا باشیم تا نخستین روزهای کاری سال جدید باز هم با دور تازه ای از گرانی ها همراه شود؛ تنها و تنها به این خاطر که مقام های حکومتی فعلی، مذاکرات بین المللی را نه یک موضوع سرنوشت ساز ملی، بلکه یک بازی بچه گانه یا گیم کامپیوتری می بینند که تنها باید در آن ادعای برنده شدن کنند و به مرحله بعد بروند.
ولی من با تمامی که این رژیم رو در هیچ زمینه ای قبول ندارم، معتقدم حق هر ملتیه که وقتی از لحاظ علمی به این درجه از پیشرفت میرسه اون پیشرفت رو برای خودش حفظ کنه.ما از زمان جنگ تو تحریم کشوهای پیشرفته بودیم و با وجود این تحریم ها آدم هایی از بین ما رشد کردن که به درجه علمی رسیدن که بتونن اورانیو غنی کنن.با این فنآوری میتونیم برق تولید و حتی صادر کنیم.دارو تولید و حتی صادر کنیم و خیلی چیزای دیگه.این خودش یه پیشرفته تو منطقه خاورمیانه.چون دقت کنید کدوم کشور خاورمیانه ای به این رتبه علمی رسیده.هیچ کدوم.ما مثل ترکیه کشور توریستی نداریم(البته به دلیل حماقت مطلق حاکمان)یا مثل اعراب نفتمون انقدر طالب نداره(بازم به دلیل حماقت حاکمان) ولی میتونیم از این طریق درآمدی داشته باشیم.ولی متاسفانه، متاسفانه انقدر این سردمداران حکومت آدم های بسته، دگم،احمق و نالایقی هستند که نمیتونن با روش درست و سیستمدارانه حق ملتو بگیرن و تمام تلاششون رو میکنن با دعوا و جنگ و حتاکی و وحشیگری رفتار کنند.
در قضاوت هامون رادیکالی نباشیم.آزادانه فکر کنیم.حکومت های مخالف هم واقعا دنبال این هستن که حال بچه پر روی خاورمیانه(ایران)رو بگیرن و نه تنها حاضر نیستن تحریم هارو بردارن بلکه حق پیشرفت رو هم میخوان از مردم بگیرن.چون این پیشرفت باعث میشه نیازکشور به خرید از اونها پایین بیاد و درنتیجه درآمد اونا از بابت یه کشور پایین بیاد وخب این خوشایند هیچ کشور و حاکمی نیست.واقعیت اینه که اگه شورای حکام هم دنبال حل مشکل بود یه قدم اونا یه قم ایران.ولی اونا میگن شما برید عقب شاید مام یه کاری کردیم.و این عدالتمندانه نیست.
تو نشست خبری که اشتون با خبرنگارا داشت یه خبرنگار ایرانی پرسید چرا فقط ایران باید پاسخ گوی آژانس باشه و اشتون هیچ جوابی به این سوال نداد.البته نمیتونست پاسخی هم بده و سوال کاملا به جا بود.چرا وقتی آژانس خبرداره که کشورهایی مثل روسیه،چین،فرانسه،آمریکا،اسرائیل و خیلی کشورهای دیگه هزاران کلاهک هسته ای تهیه و نگهدارری میکنن اونارو به میز محاکمه نمیکشونه؟
ولی من اعتراف میکنم تمام مشکلات ما، حاکمان بی ریشه و اساسیه که داریم.