فریبکاری تحت عنوان تنظیم بازار/ برنامه دولت برای کسب درآمد از طریق خالی کردن جیب مردم
چکیده :دولت مدعی عدالت محوری و مبارزه با فساد، دسیسه ای را برای کسب درآمد از طریق خالی کردن هرچه بیشتر جیب مردم در دستور کار خود قرار داده است: کالاهایی با قیمت پایین خریداری و ذخیره سازی شده که اکنون با قیمتی به مراتب بالاتر و در حد بازار یا اندکی کمتر، در اختیار مردم قرار می گیرد. این موضوع که مورد اعتراف یک نماینده مجلس هم قرار گرفته، جلوه ای دیگر از خیانت های دولت در حق مردمی است که این روزها به شدت تحت فشارهای اقتصادی و معیشتی قرار دارند....
کلمه – گروه اقتصادی: خیانت های دولتمردان مدعی عدالت محوری و مبارزه با فساد در حق مردمی که به شدت تحت فشارهای اقتصادی و معیشتی قرار دارند، گویا تمامی ندارد. دولت بارها مشخص کرده که از هیچ راهی برای کسب سود بیشتر دریغ نمی کند، حتی به بهای له شدن مردم زیر سیاست های کمرشکن دولت، و این بار از درون مجلس فاش شده که دولت به جای تنظیم بازار، بیشتر درصدد کسب درآمد است.
به گزارش کلمه، دولت احمدی نژاد و مدیرانش مدعی آن شده اند که در آستانه تعطیلات نوروزی، ذخیره سازی کافی برای کالاهای اساسی صورت گرفته است؛ وضعیت بازار و نرخ قیمت ها اما در ظاهر خلاف این ادعا را ثابت می کند. بررسی های بیشتر اما نشان می دهد که دولت دسیسه ای برای خالی کردن هرچه بیشتر جیب مردم را در دستور کار خود قرار داده است.
از چند ماه مانده به اسفندماه، معاونین و مشاورین و مسوولان مختلف در کابینه احمدی نژاد این اطمینان را به مردم دادند که با اقدامات دولت نه گرانی در کار خواهد بود و نه کمبود کالایی. وعده ای که بیش از همه به واسطه توزیع کالاهای اساسی با نرخ دولتی داده شد تا به گفته مسوولان از این مسیر تنظیم بازار هم صورت گیرد.
اینچنین بود که کالاهای تحت اختیار دولت هم به جای آنکه به نرخ های مصوب اعلام شده توزیع شوند، تابعی از بازار شده و نزدیک و یا مشابه قیمت های بازار به مردم عرضه شدند. اوضاع بازار هم سامانی نیافت و روند صعودی قیمت ها ادامه یافت. هم چنین بسیاری از گزارش هم حکایت از کمبود همین کالاهای دولتی از جمله گوشت و برنج و مرغ در مراکز توزیع عرضه داشت که شهروندان را دست خالی روانه خانه های شان کرد.
اما واقعیت ماجرا چیست؟ دولت احمدی نژاد توانایی اداره بازار را ندارد و مثل کلِ اقتصاد کشور، سوء مدیریت دامن این حوزه را هم گرفته است یا حقیقت را باید در جای دیگری جست و جو کرد.
نماینده مرند و جلفا با بیان اینکه ادعای مسئولان دولتی مبنی بر ذخیره سازی کالاهای اساسی هیچ انطباقی با افزایش روز افزون قیمت ها ندارد، گفته است: “اگر کالاهای اساسی ذخیره شده با قیمت بالا عرضه می شود، دولت به جای تنظیم بازار به فکر کسب درآمد است.” رویه ای که در شرایط موجود شاهد آن هستیم. دولت می گوید ذخیره کافی وجود دارد؛ اما با نرخی بالا در اختیار مردم قرار می گیرد.
محمد حسن نژاد در گفت و گو با سایت خانه ملت افزوده است: “مسئولان دولتی ادعا می کنند که کمبودی در بازار وجود ندارد و کالاهای اساسی به اندازه کافی ذخیره سازی شده و اگر واقعا چنین موضوعی صحت دارد، باید قیمت کالاهای اساسی کاهش بیابد اما متاسفانه قیمت این کالاها به طور مداوم رو به افزایش است.”
اشاره او به افزایش نرخ کالاهای اساسی در بازار و هم چنین توزیع همین کالاها براساس نرخی متفاوت از نرخ های مصوب اعلام شده است.
چنانچه فارس به نقل از رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت به توزیع گوشت گوساله به قیمت ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان، گوشت شقه گوسفند به قیمت ۲۵ هزار تومان، مرغ منجمد به قیمت ۴۸۰۰ تومان و مرغ گرم کمتر از قیمت سطح بازار و هم چنین قیمت برنج تایلندی ۱۵۵۰ تومان ، برنج هندی را ۳۸۵۰ تومانی و برنج ایرانی با ۱۰ درصد تخفیف از سطح بازار خبر داده بود؛ اما قیمت کالاهای عرضه شده در این مراکز گران تر از موارد اعلام شده است.
هم چنین چندی پیش یداله صادقی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت در خصوص افزایش قیمت مرغ گفته بود با افزایش عرضه مرغ منجمد قیمت مرغ گرم را بین ۵۲۰۰ تا ۵۵۰۰ تومان حفظ کنیم . این در حالیست که قیمت مرغ گرم در نمایشگاه بهاره ۵۷۰۰ تومان عرضه شد و با نوسان تداوم داشت و از سویی جهش نرخ مرغ هم در بازار ادامه یافت.
او معتقد است: در این شرایط باید گفت یا دولت در مورد ذخیره سازی کالاهای اساسی دروغ می گوید و یا کالاهای ذخیره شده را به بازار عرضه نمی کند.
از نگاه او دولت کالاهایی را با قیمت پایین خریداری و ذخیره سازی کرده و هم اکنون این کالاها در بازار گران است.
وی تصریح کرد: اگر کالاهای اساسی ذخیره نشده است پس دردی از مردم را هم دوا نمی کند و اگر عرضه کالاهای ذخیره شده نمی تواند قیمت ها را کاهش دهد، باز هم برای مردم کارآیی ندارد.
نکته قابل تامل در سخنان این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، اشاره به این نکته ظریف است که دولت کالاهایی را با قیمت پایین خریداری و ذخیره سازی کرده و هم اکنون این کالاها در بازار گران است، به این دلیل است که دولت کالاها را با قیمت بالا عرضه می کند و به جای تنظیم بازار به دنبال کسب درآمد است.
همین چند ماه پیش بود که خبر رسید با اقدام عامدانه دولت در دستکاری بازار و توزیع برنج و گران کردن این کالا، صف های برنج در سراسر کشور شهروندان را برای خرید برنج آلوده ارزان تر به زحمت انداخت. نکته فاجعه آمیز آنکه دولت در حالی برنج ۱۱۰۰ تومانی را با ارز مرجع وارد کرده که آن را به قیمت ۳ هزار و ۸۵۰ تومان به مردم می فروشد.
به گفته جمیل علیزاده شایق، برنج خارجی که با ارز مرجع وارد کشور میشود قیمت تمام شده آن کیلویی ۲۰۰۰ تومان است اما در بازار کشور کیلویی ۳۵۰۰ تومان عرضه میشود.
پیش از این هم او گفته بود: برنج خارجی که با ارز مرجع وارد کشور میشود قیمت تمام شده آن کیلویی ۲۰۰۰ تومان است اما در بازار کشور کیلویی ۳۵۰۰ تومان عرضه میشود. نرخی که روز به روز بالاتر می رود و گران تر به دست مردم می رسد تا سود بیشتری هم به جیب دولت رود.
مطابق آمار واردات برنج در ۱۰ماهه گذشته از مرز یکمیلیون تن گذشته تا رکورد رانت ۲هزارو۴۰۰میلیارد تومانی در بازار برنج هم زده شود.
در مورد سایر کالاها و سودی که از مابه التفاوت آن به جیب دولت رفته گزارشی منتشر نشده است.
حسن نژاد با اشاره به اینکه از حدود سه ماه پیش هشدارهایی از سوی نمایندگان مجلس در مورد گرانی برخی از کالاهای اساسی در شب عید داده شد، عنوان کرد: اگر سوء مدیریت موجب افزایش قیمت کالاهای اساسی در روزهای پایانی سال شده است باید تدابیر لازم برای برچیده شدن این سوء مدیریت ها اندیشیده شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه افزایش قیمت ها کاهش قدرت خرید مردم را رقم زده است، گفت: دولت با نحوه مدیریت اقتصادی کشور عدم کارآیی خود را به اثبات رسانده است.
با این حال محمود احمدی نژاد در جلسه ویژه کنترل بازار و نظارت بر قیمت ها، ادعا کرده است که دشمن “قصد دارد عامل برخی نوسان قیمت ها را از ناحیه داخل کشور مطرح کند که در چنین شرایطی اگر کسی در داخل کشور در مسیر نقشه دشمن حرکت نماید، مطمئناً از این ملت نیست.”
مشخص نیست مقصود احمدی نژاد از دشمن، کسانی است که دست دولت را رو می کنند یا دست های پنهانی است که در تمام این سالها فقط حرف آن را زده است.
آنچه مشخص است، قیمت های کمرشکن، گذران زندگی مردم را به ویژه در ایام نزدیک به نوروز با بی سابقه ترین مشکلات و بحران های معیشتی مواجه ساخته است.
jibe mardom dolati