پایان روز اول مذاکرات هستهای در قزاقستان؛ گفتوگوهای تکراری و بینتیجه
چکیده :نخستین روز مذاکرات هستهای گروه ۵+۱ با ایران در قزاقستان پایان یافت و خبری از نتیجه مذاکرات در دست نیست. از سال 2006 تا کنون ایران و 1+5 بارها و بارها بر سر میز مذاکره نشسته اند که بی نتیجه بوده است. به نظر می رسد این بار برخلاف دفعات گذشته، افکار عمومی در ایران نیز اهمیت چندانی برای این دور از مذاکرات قائل نیست....
کلمه – گروه بین الملل: هیچ ایده جدیدی مطرح نشده، هیچ پیشنهاد جدیدی وجود ندارد و در نتیجه هیچ توافقی در کار نخواهد بود. اولین روز از «X» دور مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۵+۱ به پایان رسید و نتیجه باز هم محل تردید است. از سال ۲۰۰۶ تا کنون ایران و ۱+۵ بارها و بارها بر سر میز مذاکره ای نشسته اند که ظاهرا قرار نیست نتیجه ای داشته باشد؛ یا دست کم به جرات می توان گفت تا این لحظه هیچ نتیجه ای نداشته است.
به گزارش کلمه، اینکه ۶ کشور بزرگ دنیا مذاکرات با ایران را کش می دهند، عجیب است اما کش دادن ایران از آن هم عجیب تر است. نتیجه مذاکراتی این چنینی در زندگی روزمره مردم ایران و قیمت جزئی ترین اقلام تاثیر گذار است. کافی است سیاستمدارانی که مسئول تصمیم گیری در مورد این مذاکرات هستند به سوپر مارکت محله شان مراجعه کنند یا سوار تاکسی شوند تا از سیر سعودی قیمت ها مطلع شوند. اگرچه بسیاری از آقایان نه خرید می روند، نه تاکسی سوار می شوند و نه اصولا تغییر قیمت ها برایشان اهمیتی دارد؛ چون قیمت ها هر قدر هم که بالا برود در مقابل درآمد های نجومی شان هیچ است.
با این حال می توان فرض کرد که حتی برای جلب رضایت حداقلی مردم هم که باشد، باید اراده و تلاشی برای به نتیجه رساندن مذاکرات در طرف ایرانی دیده شود؛ اما متاسفانه اینچنین نیست. این در حالی است که برخلاف دفعات گذشته، به نظر می رسد افکار عمومی در ایران نیز این بار اهمیت چندانی برای این دور از مذاکرات قائل نیست و اعتنایی به آن ندارد.
بر اساس گزارش ها، نخستین روز مذاکرات هستهای گروه ۵+۱ با ایران که امروز سهشنبه ۸ اسفند ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی (۱۱ صبح به وقت تهران) در هتل ریکسوس آلماتی در قزاقستان آغاز شده بود، ساعتی پیش پایان یافته است.
به گزارش دویچه وله، مایکل مان، سخنگوی اتحادیه اروپا اندکی پس از شروع مذاکرات در کنفرانسی خبری گفت: «روشن است که هیچ کس انتظار ندارد که از آلماتی نتیجه کاملی بیرون بیاید.» او افزود، قدرتهای جهان تصور نمیکنند که در مذاکرات هستهای با ایران در آلماتی توافقی اساسی به دست بیاید.
اگر چه رسانه های دولتی در روزهای اخیر اعلام کرده بودند که ایران پیشنهاداتی جدید و جامع دارد اما در مورد مفاد این پیشنهادات چیزی گفته نشده است. خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، گزارش داده است که ایران در آلماتی یک پیشنهاد مهم در دست دارد که تا کنون هیچ اشارهای به جزئیات آن نشده است.
یک منبع نزدیک به هیأت ایرانی گفت: «پیشنهاد ما طیفی از گزینهها را شامل میشود. بسته به اینکه چه پیشنهادی از جانب طرف مقابل دریافت کنیم نسخههای متفاوتی از پیشنهاد جدید قابل عرضه است اما در هر حال ایران پیشنهاد جدیدی خواهد داشت.» این منبع اضافه کرد: «هدف ما در این پیشنهاد این است که ببینیم واقعا غربیها نگران ماهیت برنامه هستهای ایران هستند یا اینکه این موضوع را ابزار باجخواهی قرار دادهاند».
خبر همپیمانان روسی به مذاق سایت فارس خوش نیامد
امروز رادیو صدای روسیه به نقل از ریانووستی گزارش داد که یک منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکرهکننده هستهای ایران گفته است ایران حاضر است در برابر لغو تحریمهای سازمان ملل متحد علیه این کشور، توقف غنیسازی ۲۰ درصدی را بررسی کند.
اما خبرگزاری سپاه بلافاصله این خبر را تکذیب کرد و نوشت: یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرنگار اعزامی فارس مطالب منتشر شده در برخی رسانهها مبنی بر بررسی قطع روند غنیسازی اورانیوم از سوی ایران در صورت لغو تحریمهای بینالمللی را تکذیب کرد.
تحلیل نیویورک تایمز
دیپلماسی ایرانی در گزارشی به نقل از روزنامه نیویورک تایمز نوشته است آن دسته از ناظران بین المللی که به سیاست ورزی سیاستمداران ایرانی آشنایی دارند، بر این باورند که مذاکرات سه شنبه در شرایطی پیش می رود که مذاکره کنندگان ایرانی دست به سینه به صندلی ها تکیه داده و از غرب می خواهند رفتار خود را تغییر دهد.
در ادامه این گزارش می خوانیم: مقامات تهران بر این باورند که تحریم های غرب قابل مدیریت است و ایران می تواند به وجود فشارها به فعالیت های هسته ای خود ادامه دهد. از سوی دیگر تهران در سال های اخیر شاهد انجام ۳ آزمایش هسته ای بوده که در کره شمالی انجام شده، بدون اینکه مجازاتی در انتظار این کشور باشد.
در نتیجه، رهبران ایران بر این عقیده اند که آنها و نه غرب در مذاکرات دست بالا را دارند. کاظم انبار لویی، سردبیر روزنامه رسالت که روابط نزدیکی با بیت رهبری دارد، این نکته را خاطرنشان می کند که غرب در مواجه با تهران چاره ای جز متوقف کردن تهدید ها و کاهش تحریم ها ندارد. اما به نظر می رسد که غرب تنها به دنبال مذاکره برای مذاکره است.
پیشنهادات غرب
محافل نزدیک به گروه ۵+۱ خبر دادند که این گروه اندکی پیش از آغاز مذاکرات اعلام کرده در صورتی که ایران برخی از پیشنهادهای آنها در رابطه با برنامه اتمی خود را بپذیرد، تحریمهایی که علیه این کشور در جریان است تخفیف خواهند یافت. کاهش احتمالی تحریمها شامل تحریمهای صادرات طلا، صنعت پتروشیمی و برخی از تحریمهای بانکی خواهد شد.
از جمله پیشنهادهایی که به ایران داده شده، توقف غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم، بستن تأسیسات اتمی فردو و انتقال ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی به خارج از کشور است.
نیویورک تایمز در گزارش خود نوشته است که تهران به طور تلویحی با بسته پیشنهادی غرب که به رسانه ها درز کرده بود، مخالفت کرده است. تهران می گوید در مقابل تعلیق غنی سازی ۲۰ درصدی باید تمامی تحریم ها لغو شود و لغو ممنوعیت تجارت طلا، کافی نیست. همچنین جمهوری اسلامی به غرب توصیه می کند با راهبردی جدید و پیشنهاد های معتبر پای میز مذاکره بیاید.
در همین حال موضع گیری های دیپلماتیک علیه ایران شدت گرفته است. به گزارش رسانههای آلمان، گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان هشدار داده که ایران مسلح به بمب هستهای نه تنها خطری برای منطقه و اسرائیل بلکه تهدیدی برای امنیت جهان است.
نور سلطان نظربایف، رئیس جمهور قزاقستان نیز پیش از شروع مذاکرات خواستار راه حلی دیپلماتیک شد و گفت: «ما نیاز به صلح داریم.»
اما علی اکبر ولایتی، مشاور رهبری در امور بینالملل، در واکنش به پیشنهاد تعطیلی سایت فردو در قبال لغو تحریم صادرات طلا گفت: «جمهوری اسلامی ایران همواره بر حق قانونی و مشروع خودش پافشاری کرده و میکند.»
به گزارش خبرگزاری مهر، او افزود: «صرف نظر از اینکه کسانی که عضو ۵+۱ هستند چه موضعی اتخاذ کنند بنای جمهوری اسلامی ایران بر ادامه مذاکرات بر اساس حفظ منافع و حقوق ملت ایران در چهارچوب مقررات بینالمللی بویژه در موضوع هستهای است.» پیش از این نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران با صدور بیانیهای خواستار تعامل به جای تقابل شده بودند.
کافی است سیاستمدارانی که مسئول تصمیم گیری در مورد این مذاکرات هستند به سوپر مارکت محله شان مراجعه کنند یا سوار تاکسی شوند تا از سیر سعودی قیمت ها مطلع شوند. اگرچه بسیاری از آقایان نه خرید می روند، نه تاکسی سوار می شوند و نه اصولا تغییر قیمت ها برایشان اهمیتی دارد؛ چون قیمت ها هر قدر هم که بالا برود در مقابل درآمد های نجومی شان هیچ است.
آقا اینطورها هم نیست.یکی از اقوام ما از اعضای تیم مذاکرات هسته ای هست ولی وضعش اینطورا هم که میگید خوب نیست در ضمن خیلی هم با این روند مذاکره موافق نیست ولی چاره ای ندارند دستور از بیت رهبری میرسد و هرکس نافرمانی کند از تیم اخراج میشود بلکه حتی از زندگی هم ساقط میشود.شما که بهتر میدونید
خدا به همراهتان! نگذارید ترکمنچای دیگری بر پیشانی ما نقش ببندد. مردم غیور ایران باقی خواهند ماند تا با هم و با حضور همه از جمله میر حسین و همه جشن وحدت بگیریم.
این رژیم اگر راست می گوید با استفاده از یک رفراندوم آزاد و واقعی نظر مردم را در خصوص موضوع هسته ای (انرژی هسته ای و بمب اتمی) جویا شود و بعد از آن طبق آن نظر پیش برود. نه اینکه مردم و کشور را به خاطر اقتدار و منافع خودشان به سوی نابودی بکشند. هر جا که به نفعشان است همچون سایر رژیمهای استبدادی به جای مردم حرف بزنند، ولی همین مردم را به راحتی دستگیر کنند، به زندان بیاندازند، شکنجه کنند، اعدام کنند ….
از رفراندم یه چیزی مثل احمدی تژاد در میاد!!!
شیپور را از دهان گشادش نزنید.مردم بوسیله انقلابیون راستین نظیر میر حسین موسوی،ابوالفضل قدیانی،بهزاد نبوی ،آیت الله منتظری،آیت الله بهشتی و …. انقلاب کردند ،حاکمان کنونی غاصبان انقلاب مردم هستند و نظیر رژیم شاه ،حقوق مردم را به رسمیت نمیشناسند.شاه هم توسط شعبان بی مخ ها حکومت میکرد و مصدق را به عنوان خائن زندانی.مردم این رژیم را سر نگون کردند ولی متأسفانه مجداً به شکل جدید از پنجره داخل شد
بنابراین راه چاره، پیگیری اهداف انقلاب بهمن و نه پشیمانی است