سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » چگونه با اسناد ویکی لیکس برخورد کنیم؟...

چگونه با اسناد ویکی لیکس برخورد کنیم؟

چکیده :بنابراين در قوانين آمريکا پيش بينى نشده است که اگر کسى سندى را که جعلى نيست منتشر کند مجرم شناخته شود. ايالات متحده آمريکا افسر آمريکايى که درز دهنده اين اسناد بوده است را به اين دليل زندانى کرده است که از موقعيت خود سوء‌استفاده و اين اسناد را به بيرون منتقل کرده است وگرنه در صحت اين اسناد تشکيکى نکرده...


حسن بهشتی پور

موضوعى که به نظر من درباره انتشار اسناد ویکى لیکس مهم است این است که چگونه با محتواى این اسناد برخورد کنیم. آیا مواد منتشره را سند بدانیم یا گزارش؟ واقعیت این است که سایت ویکى لیکس مسئول محتواى اطلاعات منتشر شده نیست.

ویکى لیکس فقط این اطلاعات را – چه سند باشند و چه گزارش- منتشر کرده است؛ اما مسئولیت محتواى آن با این سایت نیست و مسئولیت آن با آمریکایى‌هایى است که این اسناد به آن‌ها مربوط مى‌شود.

محتواى این اسناد هم سرى و به کلى سرى نیست، محرمانه و در برخى موارد هم خیلى محرمانه است. بنابر قوانین ایالات متحده آمریکا انتشار این اسناد جرم محسوب نمى‌شود، اما آمریکایى‌ها معتقدند که چون انتشار این اسناد مى‌تواند جان شهروندان این کشور را به خطر اندازد و موجب تهدید منافع ایالات متحده آمریکا مى‌شود جرم محسوب مى‌شود.

بنابراین در قوانین آمریکا پیش بینى نشده است که اگر کسى سندى را که جعلى نیست منتشر کند مجرم شناخته شود. ایالات متحده آمریکا افسر آمریکایى که درز دهنده این اسناد بوده است را به این دلیل زندانى کرده است که از موقعیت خود سوء‌استفاده و این اسناد را به بیرون منتقل کرده است وگرنه در صحت این اسناد تشکیکى نکرده است.

آنچه  ما مى‌توانیم درباره آن بحث کنیم این است که ویکى لیکس این اسناد را چگونه به دست آورده، چگونه منتشر مى‌کند و انگیزه و اهداف این سایت از انتشار چنین اسنادى چیست؟ و پشت صحنه چه کسانى حامى‌انتشار این اسناد هستند؟ درباره محتواى این اسناد باید توجه داشته باشیم که محتواى این اسناد اگر دروغ است، دروغش به گزارش نویس آمریکایى بر مى‌گردد.

نکته بعدى که حائز اهمیت است، این است که زمانى که ما مى‌خواهیم درباره این اسناد قضاوت کنیم، در یک طرف منافع ملى کشور خود را مى‌بینیم. یعنى من به عنوان یک فرد ایرانى قضاوتى دارم که ممکن است با قضاوت کارشناس فرانسوى و کارشناس انگلیسى متفاوت باشد. من معتقدم که ما از این اسناد وقتى که علیه منافع ملى ایران صحبت مى‌کند، باید از انگیزه و اهداف طرف مقابل تحلیل درستى داشته باشیم. چون آمریکایى‌ها یا به دروغ این گزارش‌ها را به مسئولین خود داده اند یا راست گفته اند، اگر دروغ گفته باشند که تکلیف معلوم است، اما اگر راست هم گفته باشند ممکن است که تحلیل و قضاوت آن‌ها درست نبوده باشد.

یعنى یک رفتار ایران یا یک کشور عربى را علیه ما تحلیل کرده اند و به نتیجه‌اى رسیدند، ممکن است در قضاوت خود اشتباه کرده باشند. اما ما به عنوان یک ایرانى زمانى که دست به تحلیل این اسناد مى‌زنیم، اگر بگوییم کشورهاى عربى دشمن درجه یک ما هستند و تهدید امنیتى ایران هستند، خطا کرده ایم؛ چون هدف دشمن این است که کشورهاى منطقه را به جان هم بیندازد و منطقه را بى ثبات کند. یعنى درگیر شدن ایران با کشورهاى عربى در حال حاضر به نفع آمریکا و اسرائیل است و آن‌ها از این مسئله بهره بردارى مى‌کنند. باید به این نکته توجه داشت که وقتى در افکار عمومى‌ موضوع اختلافات بین ایران و کشورهاى عربى و آن هم دولت‌هاى عربى را برجسته کنیم، این به نفع ما نیست.

اگر امروز عربستان سعودى یک قرارداد ۶۰ میلیارد دلارى با آمریکا منعقد مى‌کند، و مردم خود را از ۶۰ میلیارد دلار رفاه و امکانات محروم مى‌کند، براى شرکت‌هاى اسلحه سازى آمریکایى کار ایجاد مى‌کند و در مقابل رفاه مردم عربستان از بین مى‌رود چون این اسلحه‌ها یا نابود مى‌شود یا اینکه در انبارها مى‌پوسند و وارد گردش اقتصادى نمى‌شود، در این شرایط چرا عربستان تن به چنین قراردادى مى‌دهد؟ بنابراین باید توجه داشته باشیم که در این نوع مناسبات، نباید وارد این بازى شد که روز به روز تضاد بین  ایران و کشورهاى عربى بیشتر شود. این به نفع مردم دو کشور نیست. ولو اینکه عرب‌ها نا مهربانى کنند و در خفا کار خلافى انجام دهند.

ما باید در دیپلماسى اعمالى خود، این مسائل را حل و فصل کنیم و این مسائل را به دیپلماسى اعلانى تسرى ندهیم. در هر حال ویکى لیکس نقطه عطفى در تاریخ روابط بین الملل است. از این جهت که بخش‌هاى دیپلماسى پنهان را آشکار کرده است و از این به بعد هر کس با طرف‌هاى آمریکایى وارد مذاکره و گفت و گو مى‌شود، مواظب است که ممکن است حرف‌هایش به بیرون درز کند.

منبع: دیپلماسی ایرانی



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

۴ پاسخ به “چگونه با اسناد ویکی لیکس برخورد کنیم؟”

  1. محمد امی گفت:

    به نام خدا
    سلام
    بر فرض سند ویکی لیکس در مورد اینکه ملک عبدال.. خواستار حمله به ایران بوده است درست باشد. بیایید از دید او به این قضیه نگاه کنیم. ایران در دست حاکمیتی است که به شهروندان خود که شیعیان هستند_با عقاید حاکمیت عربستان مخالفند_ رحم نمیکند پس چه دلیلی دارد که در صورت دستیابی به بمب هسته ای به وهابیون عربستان رحم کند؟ فارغ از بخش قدرت طلبی هر حاکمیتی در جهان، این سئوال نیاز به جوابی منطقی دارد.

  2. sajad گفت:

    بسیار زیبا بود من کاملا با حرف های شما موافقم. اینکه ویکی لیکس مطلبی منتشر کرده که تحلیل منابع اطلاعاتی آمریکا در مورد ایران و روابط ایران با کشور های همسایه هست درست است اما همانطور که در مطلب بالا اشاره شد . امکان دارد این تحلیل ها مغرزانه یا غلط باشند ( بالاخره آنها هم آدم هستند و اشتباه می کنند) . اما خوبی انتشار این اسناد این هست که ما هم به صورت رایگان به یک سری از تحلیل های آنها درباره ی خودمان آگاه میشیم. و می تونیم از آنها استفاده کنیم

  3. شهاب الدین گفت:

    ما چه بخواهیم ، یا نخواهیم سران مرتجع عربی ایران را دشمن درجه یک خود بحساب می آورند. دلیلش هم روشن است.از یک سو مقهور تمدن ایرانند، از طرفی هم عجم را برده و خراج گذار خود می خواهند.کینه ورزی و دشمنی دیرینه ای که اعراب بی تمدن نسبت به ایران عزیز و سرافراز دارند. از یک سو و خوی وحشی گری از سوی دیگر آنها را وادار میکند از هر فرصتی برای ضربه زدن به کشورمان استفاده کنند.من دو نمونه بیان میکنم ، اینکه ما هی بگوییم آنها برادر ما هستند. مشکلی را حل نخواهد کرد. زیرا آنان کینه عمیقی از ما دارند.(بی پرده بگویم اعراب ما را به برادری قبول نمی کنند،و دوست دارند ما ایرانیان برده و خراج گذاز آنان باشیم.) همه شاهدید که در میادین ورزشی بیشترین سرمایه گذاری را برای شکست تیم ایران متحمل می شوند اما در مقابل ضعیف ترین تیمها براحتی از پای در می آیند.
    یا در جریان انتخابات سال گذشته،همانگونه که دیدید. چون همه میدانستند :هیچ دشمنی به اندازه (احمدی نژاد) نمیتواند تیشه به ریشه تمام دستاوردهای گرانبهای این سرزمین بزند، ودنیا را علیه ایران متحد کند، ومایه ذلت مردم در دادن امتیاز خزر و خلیج فارس شود، با اکثریت از او حمایت کردند. بعد از کودتای انتخاباتی ۲۲ خرداد برایش پیغام تبریک فرستادند.

  4. ناشناس گفت:

    در عین حال این هم درست نیست که با بی اهمیت جلو دادن این اسناد به رهبران عرب زحمت یک عذر خواهی رسمی هم ندهیم. وقتی رئیس جمهور میگوید مهم نیست که در این اسناد چه وجود دارد و خللی در روند سیاست ایران وارد نمیشود طبیعی است که رهبران عرب زحمت یک انکار و یا یک عذر خواهی را هم به خودشان نمیدهند و باز به رفتار منافقانه خود ادامه میدهند – یعنی در حالی که در ظاهر خود را دوست و همسایه ایران میخوانند در پنهان خواهان ” بریدن سر مار ” و حمله نظامی به ایران میشوند. آیا نباید به نادرست بودن اینکار پی ببرند و تبعات ادامه آن در آینده را بپذیرند؟ آیا نباید دوباره به آنان گوشزد کرد که در جنگ صدام علیه ایران آنها طرف صدام بودند؟ کی رسما از ایران عذر خواهی کردند؟ اینطور میشود که فکر میکنند میتوانند اسم تاریخی ” فارس ” را از خلیج همیشه فارس جدا بکنند! به جای سفر به دبی به کیش سفر کنیم و تا “کل ملت ایران” متمتع نشده اند به حج نرویم و هشت میلیارد دلار سرمایه سالانه آنرا صرف رسیدگی به محرومین کشورمان بکنیم.