قنبری: مجلس باید در برابر تخلف دولت و تاخیر در ارائه لایحه بودجه بایستد
چکیده :دولت باید صاحب درک این موضوع باشد که بررسی و رفع ایرادات بودجه به نفع همه اعم از ملت، دولت و نمایندگان ملت در مجلس است و تأخیر در ارائه لایحه بودجه و از دست رفتن زمان کافی برای بررسی آن به ضرر همه تمام میشود. / نمایندگان در قالب تذکرات کتبی و شفاهی پیگیر موضوع بودهاند اما از آنجا که دولت نظارتپذیر نیست و عملاً وقعی به تذکرات نمیگذارد تاکنون این تذکرات مثمرثمر نبوده است. به اعتقاد من کمیسیون بودجه نیز باید از اهرمهای نظارتی خود همچون سؤال و تذکر استفاده نماید تا شاید فرجی حاصل شود...
گویا تأخیر در ارائه بودجه سنواتی طی لایحهای از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی به سنتی دائم و لایتغیر در دولتهای محمود احمدینژاد تبدیل شده است؛ چرا که در طول دولتهای نهم و دهم هیچگاه ارائه بسته بودجه پیش از نیمه آذرماه هرسال و طبق آییننامه داخلی مجلس، مسبوق به سابقه نبوده است. این امر همواره اعتراض و نارضایتی وکلای ملت را درپی داشته که همواره در ماههای پایانی سال از کمبود فرصت کافی برای بررسی و مداقه در بودجه سالانه گلایه میکنند.
امسال اما، دولت برای عدم ارائه به موقع لایحه بودجه به عدم تأیید نهایی لایحه برنامه پنجم توسعه استناد میکند که بودجه سالانه باید بر مبنای آن تنظیم گردد اما بسیاری از منتقدان دولت در مجلس این استدلال را با توجه به سوابق سالهای گذشته دولت احمدینژاد وارد نمیدانند و دلیل طولانی شدن روند تصویب نهایی لایحه برنامه پنجم را نیز متوجه دولت میدانند که لایحه برنامه پنجم را دیرهنگام به مجلس شورای اسلامی ارائه نموده است.
گفت و گوی خانه ملت با سخنگوی فراکسیون اقلیت مجلس در این باره را بخوانید:
جناب آقای قنبری به نظر شما دلایل تأخیر در ارائه لایحه بودجه سال ۱۳۹۰ کل کشور چیست؟
براساس آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، دولت مکلف است که لایحه بودجه سنواتی را تا اواسط آذرماه هرسال به مجلس تحویل دهد اما نگاهی به عملکرد دولتهای نهم و دهم نشانگر ارائه لایحه بودجه در دقیقه ۹۰ است که به نظر من یکی از دلایل چنین اقدامی این است که مجلس فرصت کافی برای بررسی بودجه را نداشته باشد و در نتیجه همان لایحه موردنظر دولت مورد تأیید قرار گیرد که بیتردید این امر به معنای نادیده انگاشتن حق مجلس در بررسی و تصویب بودجه سالانه و صرفاً پیش بردن اراده دولت بدون لحاظ کردن بررسیهای کارشناسانه و چکشکاریهای لازم توسط مجلس است.
این در حالی است که به حق این انتظار از دولت وجود دارد که باید صاحب درک این موضوع باشد که بررسی و رفع ایرادات بودجه به نفع همه اعم از ملت، دولت و نمایندگان ملت در مجلس است و تأخیر در ارائه لایحه بودجه و از دست رفتن زمان کافی برای بررسی آن به ضرر همه تمام میشود.
آیا مجلس برای اجرای دقیق آییننامه داخلی خود در این زمینه تاکنون اقدام خاصی انجام داده است؟
به اعتقاد من مجلس در شرایط فعلی و با توجه به سوابق موجود باید یکبار و برای همیشه تکلیف خود را با این موضوع روشن کند و همانگونه که در آییننامه ذکر شده بودجه را به صورت یکدوازدهم به تصویب برساند تا از این پس دولت خود را موظف به اجرای قواعد بداند.
مجلس برای بررسی و تصویب بودجه سالانه چه میزان فرصت قانونی دارد؟
معمولاً بودجه ۱۰ روز در کمیسیونهای تخصصی، دو هفته در کمیسیون تلفیق و ۱۰ روز دیگر نیز توسط نمایندگان مورد بررسی قرار میگیرد و میتوانم بگویم که عملاً پروسه تصویب بودجه حدوداً دو ماه وقت نیاز دارد اما چون گاهی نیاز به وقت بیشتری هست لازم است که لایحه بودجه در موعد قانونی و بدون دیرکرد از سوی دولت به مجلس داده شود و به ۲ ماه پایانی سال کشانده نشود چرا که علاوه بر مجلس، شورای نگهبان نیز بایستی بررسیهای لازم را انجام دهد اما در شرایطی که در آن به سر میبریم معمولاً بودجه دیرهنگام به مجلس ارائه میشود که فرصت مفید و درست و حسابی برای بررسی آن وجود نداشته و ورود دقایق پایانی به دلیل کمبود زمان، کار مطابق میل دولت انجام پذیرد.
آیا تا به حال در مجلس به خاطر دیرکرد دولت در ارائه لایحه بودجه، اقدامی به صورت فردی یا جمعی توسط نمایندگان صورت گرفته است؟ تحرک کمیسیون برنامهوبودجه در این زمینه چگونه بوده است؟
نمایندگان در قالب تذکرات کتبی و شفاهی پیگیر موضوع بودهاند اما از آنجا که دولت نظارتپذیر نیست و عملاً وقعی به تذکرات نمیگذارد تاکنون این تذکرات مثمرثمر نبوده است.
به اعتقاد من کمیسیون بودجه نیز باید از اهرمهای نظارتی خود همچون سؤال و تذکر استفاده نماید تا شاید فرجی حاصل شود و البته این کمیسیون با توجه به عضویت کل اعضایش در کمیسیون تلفیق بودجه سالانه میتواند تحرک و تأثیرگذاری بیشتری در قالب و چارچوب وظایف خود داشته باشد.
پیشبینی شما از زمان ارائه بودجه سال ۱۳۹۰ به مجلس چیست؟
در روند فعلی دولت اظهار میدارد که چون فعلاً شورای نگهبان نظر نهایی خود را درباره لایحه برنامه پنجم ارائه نکرده و ما نیز باید بودجه را براساس برنامه پنجم ببندیم فعلاً قادر به تصمیمگیری نیستیم که با توجه به سوابق سالهای قبل، فکر میکنم بهانهای بیش نباشد لذا با توجه به این روند ارزیابی من این است که دولت احتمالاً برای ارائه لایحه بودجه سال ۱۳۹۰ تا بهمنماه امسال صبرکند.
خاااااااااااک بر سر این مجلس
اگر نفت یکسال رو هم شرط ببندیم؛ مجلس!!! بخارش رو نداره!!!
مجلس ؟
نمایندگان مردم ؟
بابا اسمشو عوض کنید .اسمشو بگذارید مجلس فرمایشی .
یک مصوبه ی بدون متمم هم کافیست : التزام عملی به ولایت مطلقه ی فقیه .
شیطنتم گرفته میخوام یه جمله بگم .اگه بد بود سانسورش کن .
مشکل از زمانی آغاز شد که گفتید : حزب فقط حزب الله .
هیتلر و استالین هم همین را گفتند .شاه هم که حزب رستاخیز را درست کرد .
احمدی نپاد هم که گفت اصلا نیازی به حزب نیست .راست میگه .تو حکومتهای پلیسی حزب هم هیچ کاره است .
خلاصه نه از شما و نه از مراجع بخاری بلند میشود .خواستهای اکثریت مردم در برابر منافع شخصی و باورهای شخصیتان هیچ ارزشی برایتان ندارد .خواهشا سانسور کن .ولی منعکس کن .
یاحسین میر حسین