سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » نگاهی آماری به وضعیت ناگوار اقتصادی کشور و تأثیر آن بر بحران‌های اجتماعی...
» وقتی دولت بی‌تدبیر، به ناهنجاری‌ها در سطح جامعه دامن می‌زند

نگاهی آماری به وضعیت ناگوار اقتصادی کشور و تأثیر آن بر بحران‌های اجتماعی

چکیده :وضعیت ناگوار اقتصادی کشور، باعث بروز بحران‌های فجیعی در سطح جامعه شده است و خواهد شد. کاهش تولید نفت ایران در پنج سال اخیر، کاهش نرخ رشد اقتصادی کشور، افزایش نرخ بیکاری و کسب رتبه 41 بین 43 کشور در این زمینه، افزایش نرخ تورم و حضور در شش کشور دارای تورم بالا در جهان، از جمله شاخص‌های وضعیت ناگوار اقتصادی است که در عرصه‌ی اجتماعی، به وضعی می‌انجامد که در آن حدود 12 میلیون جوان در سن ازدواج قرار دارند و قادر به ازدواج نیستند؛ به علاوه، بر اساس آمار ثبت احوال، نرخ رشد طلاق در پنج سال اخیر از 3 درصد به 13 درصد رسیده و میزان طلاق در ایران به هشت برابر کشورهای توسعه‌یافته رسیده؛ و علاوه بر اینها، بیماری خطرناک ایدز در ایران به شدت در حال گسترش است و آمار بیماری‌های آمیزشی نیز طبق گفته‌ی مقامات مسئول، در چند سال اخیر 5 برابر شده است. با این حال، مسئولان کشور با بستن چشم بر این واقعیت‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، وجود هرگونه بحران در این عرصه‌ها را منکر شده و از طریق فرافکنی و دادن شعارهای غیرعقلایی و تحریک احساسات، سعی در فریب مردم و موفق جلوه دادن سیاست‌های مخرب و خانمان‌سوز خود...


کلمه – گروه اقتصادی:

آیا می‌دانید گسترش ناهنجاری‌های اجتماعی، یکی از پیامدهای مخرب و ناگوار مدیریت غیرعقلایی و سیاست‌های نابخردانه دولت در صحنه‌های داخلی و بین‌المللی در سال‌های اخیر بوده است؟

این مطلب، ادامه‌ی منطقی یادداشتی است که دو ماه پیش با عنوان «دوازده واقعیت ناگفته درباره اقتصاد ایران» منتشر شد
آن یادداشت را در اینجا بخوانید

بخشی از پیامدهای مخرب و ناگوار اقتصادی و اجتماعی را که به واسطه مدیریت غیرعقلایی و اعمال سیاست‌های نابخردانه دولت در صحنه‌های داخلی و بین‌المللی در سال‌های اخیر گریبانگیر کشور شده است، می‌توان به کمک شاخص‌ها و معیارهایی که در ادامه مطرح خواهد شد، نمایان ساخت.

نکته بسیار مهمی که در بحث و بررسی مسائل کشور باید به آن توجه داشت، وجود پیوندی جدی و غیرقابل تردید بین وضعیت عوامل اقتصادی از یک سو و عوامل اجتماعی و فرهنگی از سوی دیگر در جامعه است. به عبارت دیگر، برآیند و اثرات نهایی نابسامانی‌های اقتصادی در اوضاع اجتماعی- فرهنگی جامعه آشکار می‌گردد. لذا در این بررسی سعی شده است به اختصار به برخی از عوارض اجتماعی و فرهنگی خطرناکی که اوضاع بد اقتصادی در کشور به وجود آورده است، اشاره‌ای داشته و در حد امکان به کمک برخی شاخص‌های مهم اثرات متقابل عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تشریح و تبیین شود.

۱- کاهش تولید نفت ایران در پنج سال اخیر

کاهش تولید نفت ایران به زیر سقف مصوبه اوپک در سال‌های اخیر نشان از تأثیر تحریم‌ها در زمینه ورود تکنولوژی و سرمایه مورد نیاز تولید نفت به ایران است. به طوری که ورود سرمایه‌های بین‌المللی به ایران به یک پنجم آن در این دوره کاهش یافته است.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در تازه‌ترین گزارش خود روند تولید نفت ایران را از ابتدای سال ۲۰۱۰ تاکنون نزولی خواند.

به گزارش ایسنا، سازمان اوپک در گزارش ماهنامه جدید خود اعلام کرد تولید نفت ایران از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون به طور میانگین هر ماه کمتر از ماه گذشته بوده است.

براساس این گزارش تولید نفت ایران در ماه اخیر میلادی به سه میلیون و ۶۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است که نسبت به میانگین ماه گذشته ۴۴ هزار و ۲۰۰ هزار بشکه کمتر شده است.

این گزارش می‌افزاید: ایران در حالی سه ماهه نخست سال ۲۰۱۰ را با تولید سه میلیون ۷۲۴ هزار بشکه نفت در روز آغاز کرده که در سه ماهه دوم به سه میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه و در سه ماهه سوم به سه میلیون و ۶۸۰ هزار بشکه و در ماه گذشته نیز به سه میلیون و ۶۹۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است.

براساس این گزارش ایران در ماه گذشته پس از آنگولا (کشوری جنگ زده) که ۱۰۷ هزار بشکه کاهش تولید داشته در میان اعضای اوپک بیشترین میزان کاهش تولید نفت را به خود اختصاص داده است.

این درحالی است که در این ماه عراق با ۱۱۳ هزار بشکه افزایش در تولید نفت، بیشترین میزان رشد تولید نفت را در میان اعضای اوپک برای خود ثبت کرده است.

براساس گزارش ماهانه اوپک تولید نفت ایران در سال ۲۰۰۹ حدود سه میلیون و ۷۲۳ هزار بشکه اعلام شده است این درحالی است که مدیر عامل شرکت ملی نفت سال گذشته تولید نفت ایران را حدود ۴ میلیون و ۲۰۰هزاب بشکه در روز اعلام کرده بود. با این احتساب با توجه به رقم مورد تأکید مسئولان نفتی کشور و کاهش حدود ۴۲۷ هزار بشکه‌ای تولید سال ۲۰۰۹ نسبت به سال ۲۰۰۸ تولید نفت ایران با افت سالیانه مخازن حدود ۴۰۰ هزار بشکه مواجه گردیده است و درواقع علاوه بر اینکه ایران نتوانسته است افت سالانه مخازن را جبران نماید بلکه تولید از میادین نفتی کشور نیز با کاهش مواجه بوده است. براین اساس بسیاری از کارشناسان علت کاهش تولید نفت میادین کشور را ناشی از کاهش سرمایه‌گذاری در سال‌های اخیر و به تبع آن عدم تزریق گاز به این مخازن و رسیدن آنها به نیمه دوم عمرشان ا علام می‌کنند و به عبارت روشن‌تر کاهش تولید نفت ایران به دلیل عدم سرمایه‌گذاری لازم در بخش نفت در سال‌های اخیر که به دلیل تحریم‌های بین‌المللی از یک سو و برداشت‌های بی‌رویه و غیرقانونی دولت از بودجه و اعتبارات شرکت ملی نفت ایران برای انجام هزینه‌های غیرقانونی از سوی دیگر است زیرا طبق قانون می‌بایست حدود ۶ درصد از درآمدهای حاصل از فروش نفت به جهت سرمایه‌گذاری به بخش نفت اختصاص یابد و با توجه به افزایش بی‌سابقه قیمت‌های نفت در سال‌های اخیر سهم ۶ درصدی حاصل از فروش نفت بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود و چنانچه دولت به این منبع مالی قابل توجه دست‌اندازی نمی‌کرد و از طرف دیگر با اتخاذ سیاست‌های معقول در صحنه بین‌المللی کشور با تحریم‌های مخرب مواجه نمی‌ساخت قطعاً سرنوشت صنعت نفت ایران که منبع اصلی تأمین‌کننده منابع مالی کشور می‌باشد این چنین گرفتار بحران و سقوط نمی‌گردید.

۲- نرخ رشد اقتصادی

از نشانه‌های دیگر تأثیر تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران کاهش نرخ رشد اقتصادی کشور در دوره پنج ساله اخیر است که علی رغم عدم اعلام نرخ رشد اقتصادی در گزارشات بانک مرکزی ولی شواهد غیرقابل تردیدی وجود دارد که نرخ رشد اقتصادی کشور در سال ۸۸ به رقمی حدود نیم درصد کاهش یافته است و پیش‌بینی کارشناسان نرخ رشد اقتصادی کشور را برای سال جاری منفی و یا حدود صفر می‌باشد.

رتبه نرخ رشد اقتصادی: براساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، کشور لتونی با رشد منفی ۱۸ درصد کمترین رشد اقتصادی و ایران با نرخ رشد ۸۲۳/۱ درصد رتبه ۱۱۲ را در بین ۱۸۳ کشور در سال ۲۰۰۹ کسب نموده است.

۳- نرخ بیکاری

نرخ بیکاری در کشور (نرخ رسمی بیکاری توسط مرکز آمار ایران حدود ۶/۱۴ (چهارده و ۶ دهم) درصد اعلام شده است) در سال‌های اخیر علی‌رغم در ابتدای دوره مورد بحث دولت از طریق تغییر تعریف بیکاری از حداقل دو روز اشتغال به یک ساعت اشتغال در هفته باز نرخ بیکاری به سرعت افزایش یافته است و پیش‌بینی‌ها از این قرار است که در سال جاری و آتی به واسطه اثرات حذف یارانه‌ها و تحریم‌های بین‌المللی بیکاری در کشور با سرعت زیادی گسترش یافته و نرخ بیکاری حداقل به حدود ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت.

رتبه بیکاری در ایران: نرخ بیکاری ایران در میان ۴۳ کشور جهان پس از کشورهای آفریقای جنوبی و اسپانیا که به ترتیب دارای نرخ بیکاری ۳/۲۵ (بیست و پنج و سه دهم) و ۸/۲۰ (بیست و هشت دهم) درصد هستند با نرخ بیکاری ۳/۱۵ درصد رتبه ۴۱ را احراز کرده است.

به گزارش آتی‌نیوز، براساس گزارش ماهنامه اقتصاد ایران، ۸ کشور دارای نرخ بیکاری کمتر از ۵ درصد هستندکه به اعتقاد کارشناسان اقتصادی این نرخ بیکاری (کمتر از ۵ درصد) در هر اقتصادی طبیعی است زیرا هیچگونه ناهنجاری اقتصادی در آن کشورها ایجاد نخواهد کرد و در این گروه کمترین نرخ بیکاری با رقم ۹/۰ (نه دهم) درصد متعلق به کشور تایلند است.

بعد از ۸ کشور فوق کشورهای ژاپن با ۵ درصد و تایوان با ۱/۵ (پنج و یک دهم) درصد و هلند با ۳/۵ (پنج و سه دهم) درصد و استرالیا با ۴/۵ (پنج و چهاردهم) درصد نرخ بیکاری قرار گرفته‌اند و بالاخره از میان ۴۳ کشور مذکور ۳۲ کشور دارای نرخ بیکاری تک‌رقمی هستند و نرخ بیکاری در ایالات متحده آمریکا ۶/۹ (نه و ۶ دهم) درصد و نرخ بیکاری در منطقه یورو ۱/۱۰ (ده و یک دهم) درصد گزارش شده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در پژوهشی که به مناسب تبیین سیاست‌های کلی برنامه پنجم توسعه در حوزه اقتصاد کلان منتشر کرده است: یکی از چالش‌ها و دغدغه‌های پیش روی سیاست‌گذاران در عرصه اقتصاد کلان کشور را نرخ بیکاری اعلام نموده زیرا شواهد و تحولات بیکاری ایران در سال‌های گذشته همگی از نرخ بیکاری دورقمی حکایت می‌کند.

در حال حاضر، کشور ایران با دارا بودن نرخ بیکاری ۵/۱۱ (یازده و نیم) درصدی (در سال ۱۳۸۸) رتبه ۱۷ کشورهای دارنده بالاترین نرخ بیکاری را در جهان و رتبه اول کشورهای دارنده بالاترین نرخ بیکاری در بین کشورهای منطقه را به خود اختصاص داده است که به این ترتیب نرخ بیکاری ایران از متوسط جهانی این نرخ یعنی ۸/۱۰ (ده و هشت دهم) درصد و متوسط منطقه‌ای آن که ۸/۸ (هشت و هشت دهم) درصد به مراتب بالاتر است.

۴- افزایش نرخ تورم در کشور

افزایش نرخ تورم از نشانه‌های دیگر اثر سیاست‌های نامعقول دولت در اقتصاد ملی و تحریم‌های بین‌المللی است. بر اثر اعمال تحریم‌های اخیر شورای امنیت سازمان ملل و کشورهای صنعتی علیه ایران به ادعای کارشناسان اقتصادی و فعالان بخش خصوصی قیمت تمام شده کالاهای وارداتی به کشور حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است و با عنایت به اینکه متأسفانه در سال‌های اخیر به دلیل اعمال سیاست‌های غلط و نابخردانه دولت وابستگی کشور به ورود کالاهای مصرفی افزایش یافته است و از سوی دیگر به دلیل مشکلات مختلف از جمله افزایش واردات کالاهای خارجی، افزایش بهای تمام شده کالاهای تولیدات داخلی، تولیدکنندگان بخش کشاورزی و صنعتی ورشکسته و یا در آستانه ورشکستگی قرار داده است لذا وابستگی کشور به ورود کالاهای مصرفی از خارج افزایش یافته و کشور گرفتار تورم ناشی از افزایش هزینه گردیده است که نتیجه آن حاکم شدن تورم رکودی بر اقتصاد کشور شده است که این شرایط نه تنها تورم را در کشور افزایش داده است بلکه باعث افزایش رکود و بیکاری نیروی انسانی نیز گردیده است و با توجه به آسیب دیدن زیرساخت‌های تولیدی کشور در سال‌های اخیر قطعاً در سال‌های آتی تورم و بیکاری در کشور با سرعت بیشتری افزایش خواهد یافت.

رتبه تورمی ایران: گزارش آژانس اطلاعاتی آمریکا درباره نرخ تورم در جهان نشان می‌دهد ایران جزء شش کشور دارای تورم بالا در جهان است این رتبه‌بندی که با استناد به نرخ تورم رسمی اعلام شده، از سوی کشورها احصاء گردیده. ایران در میان ۲۲۵ کشور در رتبه ۲۱۹ قرار گرفته است و به عبارت دیگر، ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی ششمین کشور پر تورم دنیا است.

اگر رتبه ششم ایران در ارزیابی‌ها مبنا قرار گیرد نکات قابل تأملی در گزارش سازمان سیا که از سوی سایت اصولگرای الف منتشر شده باید مورد توجه قرار گیرد ایران در میان کشورهای خاورمیانه پس از عراق که درگیر تنش‌های داخلی و حضور نیروهای خارجی است،‌ دومین کشور پرتورم خاورمیانه در سال ۲۰۰۸ بوده است.

این در حالی است که در رتبه‌بندی سال ۲۰۰۷ کشور افغانستان از نظر تورم در رتبه بالاتری از ایران قرار داشت اما در سال ۲۰۰۸ با افزایش نرخ تورم در ایران نرخ تورم افغانستان نیز کمتر از ایران شده است.

به گزارش سایت الف از سایت دانشگاه میشیگان در سال گذشته میلادی (۲۰۰۹) در میان ۲۲۲ کشور جهان ایران در رتبه ۲۱۹ کشورهای تورمی دنیا قرار داشته است و فقط ۶ کشور از ۲۲۲ کشور جهان تورمی بالاتر از ایران داشته‌اند.

این گزارش همچنین نشان می‌دهد در مقایسه با ۲۴ کشور منطقه حاضر در سند چشم‌انداز ۲۰ ساله ایران قطر با داشتن تورم منفی ۹/۳ (سه و نه دهم) درصد واحد کمترین تورم و افغانستان و ایران با تورم به ترتیب سی و نیم درصد (۵/۳۰) و شانزده و هشت دهم درصدی (۸/۱۶)، بیشترین نرخ تورم را در منطقه داشته‌اند. در حالی که در سال ۲۰۰۸ کشور عراق دارای بیشترین نرخ تورم در منطقه بود ولی در سال ۲۰۰۹ موفق شد نرخ تورم خود را به شش و هشت دهم (۸/۶) درصد کاهش دهد.

کشوری مانند ترکیه که طی نیمه دوم قرن بیستم معمولاً نرخ تورم بالاتر از ۲۰ درصد و حتی بالاتر از ۵۰ درصد داشته است از سال ۲۰۰۵ به این سو نرخ تورم خود را مهار کرده و در آخرین رتبه‌بندی جهانی با تورم ۵/۶ درصدی در رتبه ۱۶۲ جهان قرار دارد.

صندوق بین‌المللی پول در پیش‌بینی بسیار خوشبینانه نرخ تورم ایران در سال ۲۰۱۰ را بدون اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها، ۹ درصد و در صورت اجرای آن ۳۲ درصد پیش‌بینی کرده است.

مقایسه وضعیت تورم در ایران و جهان طی دو سال اخیر میلادی ۲۰۰۹ ۲۰۰۸
تعداد کشورهای با تورم منفی

تعداد کشورهای با تورم صفر

تعداد کشورهای با تورم تک رقمی

تعداد کشورهای با تورم دورقمی و بیشتر

رتبه ایران در جهان از نظر تورم

رتبه ایران در کشورهای منطقه چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور

۱۸ کشور

۵ کشور

۱۹۲ کشور

۳۰ کشور

۲۱۶ از ۲۲۲ کشور

۲۳ از ۲۴ کشور

۵ کشور

یک کشور (ژاپن)

۱۸۸ کشور

۳۰ کشور

۲۱۹ از ۲۲۵ کشور

۲۳ از ۲۴ کشور

توضیح: به علت اینکه گزارش‌های سال ۲۰۱۰ میلادی در زمینه رتبه‌بندی تورمی کشورهای جهان منتشر نشده است لذا جایگاه تورمی ایران در سال مذکور مشخص نشده است.

نکته بسیار مهم و قابل توجهی که درخصوص پیامدهای بحران‌های اقتصادی کشور بتوان متذکر شد پیامدهای اجتماعی و فرهنگی آن است و به عبارت دیگر ریشه بسیاری از بحران‌های اجتماعی و فرهنگی کشور مسائل و نابسامانی‌های اقتصادی است و مناسب‌ترین شاخص‌های کلیدی که می‌تواند نشان‌‌دهنده وضعیت بحرانی اوضاع اجتماعی فرهنگی جامعه باشد نرخ ازدواج و افزایش نرخ طلاق خصوصاً در سال‌های اخیر است.

ازدواج
یکی از دلایل مهم کاهش نرخ ازدواج و افزایش نرخ طلاق وضعیت نابسامان اقتصادی و اجتماعی (مانند افزایش بیکاری و تورم) کشور است. از سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی (از سال ۱۳۵۸) کشور به دلیل سیاست‌های حمایتی دولت مواجه با افزایش نرخ موالید (ولادت‌ها) بوده است که در سال ۱۳۶۵ نرخ ولادت به نقطه اوج خود رسیده است و از آن سال به بعد نرخ موالید رو به کاهش گذاشته است با این احتساب کشور در شرایط فعلی بیشترین تعداد جوانان (دختر و پسر) را در سنین ۲۵ تا ۳۲ سال را دارد. به عبارت دیگر، کشور با توجه به رشد سریع جوانانی که وارد سن باروری شده‌اند نرخ ازدواج در سال‌های اخیر می‌بایست با سرعت زیادی افزایش یابد و اعلام رئیس سازمان ملی جوانان: که حدود ۱۲ میلیون جوان در سن ازدواج قرار دارند، و قادر به ازدواج نیستند خود دلیلی بر تأیید و وجود بحران اجتماعی و فرهنگی در بین جوانان کشور است.

با عنایت به موارد فوق متأسفانه نه تنها ازدواج در سال‌های اخیر از رشد بالایی برخوردار نبوده است بلکه دارای حداقل نرخ رشد ازدواج و بعضاً نرخ منفی ازدواج مواجه بوده است، نرخ طلاق (نرخ از هم گسستن پیوندهای خانواده) در سال‌های اخیر با شدت نگران‌کننده‌ای افزایش یافته است.

افزایش نرخ طلاق
نرخ رشد طلاق در حالی براساس آمار سازمان ثبت احوال کشور از ۳ درصد در سال ۸۳ به ۱۳ درصد در سال ۸۸ رسیده است که در سال‌های اخیر مسئولان همواره از اختصاص بودجه‌های چشمگیر برای اجرای برنامه‌هایی با محوریت تحکیم خانواده خبر داده‌اند. در برنامه چهارم توسعه تهیه و اجرای ۱۲ سند در حوزه جوانان به عهده سازمان ملی جوانان نهاده شد که یکی از آنها برنامه ملی ساماندهی ازدواج جوانان بود و در آن برنامه پیشگیری و کنترل طلاق پیش‌بینی شده بود. یکی از محورهای این سند تقویت و تحکیم نهاد خانواده زوج‌های جوان بود براساس این برنامه باید نرخ رشد طلاق در سال پایانی برنامه یعنی سال ۸۸ به ۵/۵ درصد می‌رسد در حالی که این نرخ در سال ۸۸ به حدود ۱۳ درصد و در ۶ ماهه اول سال ۸۹ به ۶/۸ درصد رسیده است.

براساس آمار ارائه شده توسط معاون حقوقی و سجلی سازمان ثبت احوال کشور میزان طلاق در کشور ما با کشورهای توسعه یافته فاصله بسیار زیادی دارد و بی‌رقیب می‌تازد یعنی در ایران طلاق به ازای هر ۱۰۰۰ نفر ، هفت و نیم (۵/۷) و در خارج از کشور دو دهم است به عبارت دیگر میزان طلاق ایران هشت برابر کشورهای دیگر است.

گرچه چندی پیش آقای داریوش قنبری یکی از نمایندگان کمیسیون اجتماعی مجلس از بخشنامه‌ای ابلاغی از سوی سازمان ثبت احوال پرده برداشت که در آن خواسته شده بود سازمان‌ها آمار ازدواج را بالا اعلام کرده و از آمار طلاق کم کنند علی‌ای‌حال براساس آمارهای رسمی نرخ رشد طلاق در ایران صعودی است و حدود هشت برابر نرخ طلاق در کشورهای دیگر است و این در شرایطی است که براساس آموزه‌های دینی و باورهای فرهنگی طلاق در ایران نسبت به سایر جوامع غیردینی عملی مذموم و نکوهیده‌ای است حال به لحاظ شرایط اقتصادی و اجتماعی چه اتفاقات ناگواری در جامعه ایران رخ داده است که نرخ رشد طلاق در ایران نسبت به کشورهای توسعه یافته با این سرعت افزایش یافته است.

کاهش نرخ ازدواج (علی‌رغم وجود ظرفیت و پتانسیل‌هایی که برای تشکیل خانواده‌های جدید وجود دارد) و افزایش نرخ طلاق (یعنی متلاشی شدن کانون خانواده‌های موجود) به معنای نابود شدن کانون خانواده و به عنوان مهمترین هسته اجتماعی کشور است و قطعاً بحران‌های اجتماعی و فرهنگی نگران‌کننده و غیرقابل کنترلی را در پی خواهد داشت. به عبارت دیگر، متلاشی شدن کانون خانواده خود علت بسیاری از مفاسد و ناهنجاری‌های اجتماعی است که از آن جمله می‌توان به افزایش رشد و گسترش فساد و فحشا اشاره داشت که میزان گسترش آن را می‌توان به کمک بعضی شاخص‌ها و نشانه‌ها تخمین زد.

افزایش بیماری‌های ناشی از انحراف در تأمین نیازهای غریزی

براساس اعلام مقامات رسمی کشور تعداد بیماران مقاربتی ناشی از تأمین غیرسالم نیازهای غریزی در کشور به سرعت در حال افزایش است و به عنوان نمونه افزایش تعداد بیماران مبتلا به بیماری لاعلاج ایدز (که آن را بیماری قرن بیست و یکم نامیده‌اند) در کشور به سرعت در حال گسترش است و این بیماری اگرچه در کشورهای توسعه یافته تا حد زیادی کنترل شده است اما در کشورهایی چون ایران در سیر صعودی است به طوری که وزیر بهداشت و درمان ایران اخیراً وقوع و گسترش آن را در ایران به آتشفشان تشبیه کرده است.

بیماری ایدز یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیشروی علم از اواخر قرن گذشته است و تاکنون ۳۴ میلیون بیمار را در سراسر جهان گرفتار کرده است و سالانه حدود ۲ میلیون نفر را به کام مرگ می‌برد. این بیماری در ایران داستانی به شگفتی خود آن دارد و در گذشته در حالی که همه کشورهای توسعه‌یافته جهان برای پیشگیری از این بیماری در تکاپو بودند در ایران به شدت این بیماری انکار می‌شد چرا که آن را بیماری شیطانی می‌خواندند و شایع بود که این بیماری خاص همجنس‌گراهاست و مسئولین کشور هم که همواره وجود همجنس‌گرایی و حتی روابط جنسی خارج از ازدواج را در ایران انکار می‌کردند بنابراین وجود خود بیماری را هم انکار می‌کردند و همواره وجود این بیماری را انتقام خداوند از فساد در مغرب زمین می‌خواندند تا بالاخره جناب آقای دکتر کامبیر محضری کارشناس اسبق دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی ایران اعلام نمودند: ۲۲ هزار ایرانی مبتلا به بیماری ایدز تا حالا در کشور شناسایی شده است (توضیح اینکه این ویروس از زمان ورود به بدن تا زمان آشکار شدنش با پنهان‌کاری باعث فریب بیمار میزبان می‌شود، نادانسته حامل او است و ۱۰ تا ۱۷ سال طول می‌کشد تا چهره نهایی آن در بیمار آشمار شود) حال با این اوصاف چه تعداد مبتلا هستند که تاکنون حدود ۲۲ هزار نفر آنها آشکار شده‌اند فقط خدا می‌داند و به همین دلیل است که وزیر محترم بهداشت اعلام نمودند که آتشفشان ایدز در راه است.

در فروردین ۸۹ تعداد ۲۰ هزار و ۹۷۵ نفر مبتلا به اچ آی وی در کشور شناسایی شده بود که وزارت بهداشت در سه ماهه دوم سال ۸۸ تعداد مبتلایان را ۲۰ هزار و ۱۳۰ نفر اعلام نموده بود و روند رو به رشد این بیماری در بین مردم جامعه ما به گونه‌ای است که امروز نزدیک به ۲۳ هزار نفر مبتلا به مراکز درمانی کشور مراجعه کرده‌اند در خوش‌بینانه‌ترین حالت اگر این تعداد در عدد ۵ ضرب و در بدبینانه‌ترین حالت در عدد ۷ ضرب شود آمار احتمالی مبتلایان به این بیماری لاعلاج در کشور بین ۱۰۰ تا ۱۴۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود. به عبارت دیگر به طور متوسط از هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت کشور ۲ نفر مشکوک به ابتلا به بیماری ایدز می‌باشند و اگر این نسبت را برای گروه سنی که به دلایل اقتضای سنشان با احتمال بیشتری در معرض این خطر هستند محاسبه کنیم این نسبت به حدود بیش از دو برابر افزایش خواهد یافت.

از جمله دلایل افزایش ناهنجاری‌های اجتماعی در چند سال اخیر می‌توان به خبر ۵ برابر شدن بیماری‌های آمیزشی در چند سال اخیر اشاره داشت.

بنا به اعلام خبرگزاری فارس، خانم مینو محرز دبیر انجمن بیماری عفونی کشور گفت: رفتارهای پرخطر جنسی در کشور بالا رفته است و بیماری‌های آمیزشی طی چند سال اخیر در کشور ۵ برابر شده است. به هر حال یکی از نابسامانی‌های اقتصادی و به تبع آن نابسامانی‌های اجتماعی فرهنگی یکی از د لایل علل وقوع و گسترش این نوع بیماری‌های جامعه‌سوز در کشور گردیده است.

حال با این اوصاف مسئولان کشور با بستن چشم بر روی واقعیت‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی وجود هرگونه بحران در این عرصه‌ها را منکر شده و از طریق فرافکنی و دادن شعارهای غیرعقلایی و تحریک احساسات سعی در فریب مردم و موفق جلوه دادن سیاست‌های مخرب و خانمان‌سوز خود دارند.



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

۴۳ پاسخ به “نگاهی آماری به وضعیت ناگوار اقتصادی کشور و تأثیر آن بر بحران‌های اجتماعی”

  1. شوالیه سبز گفت:

    مبارکه

    • ایرانی گفت:

      آقای عزیز،
      من خودم ۹ دی ۸۸ رفتم میدان انقلاب ودیدم صف طولانی اتوبوسهارو و جیره هارو وتعداد رو که ۱۰% ۲۵ خرداد هم نبودند اون هم بوسیله پلیس تا دندون مسلح حفاظت میشدند.اگه تقی به توقی بخوره ومردم کارد به استخونشون برسه و به خیابونها بیان اینها اولین نفرها هستن که سوراخ موشارو دونهای یه میلیون میخرن.

  2. ناشناس گفت:

    گر چه میدانم که این پیام را سانسور می کنید ولی می نویسم: روز ۹ دی سال ۸۸ روزی بود که مردم به مسئولین آموختند که باید بصیرت داشت . روزی بود که ملت از فتنه گران تبری جست و به حفاظت از انقلاب خود قیام نمود. ۹ دی روز ناامیدی فتنه گران و روز مرگ فتنه بود.ملت ایران هیچوقت این روز را فراموش نخواهد کرد.

    • محمدم گفت:

      اگر منظورت از فتنه گران امثال ما ( معترضان به انتخابات و ظلم و هزینه کردن دین برای دنیای مسئولین ) باشه، باید بگم عزیزم فریب خوردی. من صد بار به راهی که میرم شک کردم و تحقیق کردم، تو یک بار به تصوراتت شک کن شاید متوجه بشی …

      موفق باشی

    • ناشناس گفت:

      اگر جرات دارید بگدارید سبزها یکبار راهپیمایی کنند تا شاید یکبار معنای جمعیت و ملت را بفهمید واز خواب بیدار شوید. البته یقین دارم تو و … و بقیه ایادیتان از دیدن آن میترسید . ولی بدانید ترس شما در تغییر حقیقت تاثیری ندارد

  3. حبیب گفت:

    من بعنوان یک کارشناس اقتصاد از این تحلیل و به نمایش گذاشتن واقعییت اقتصاد ایران تشکر می کنم

  4. رضا گفت:

    اگاهی چشم اسفندیار است.این گزارش اقتصادی دروغ گویان را رسوا می کند زنده باد جنبش سبز

  5. حميد گفت:

    خدایا خودت کمکمان کن تا کشورمان را از دست این اشغالگران نجات دهیم.

  6. یک رزمنده سبز گفت:

    بخش اول مقاله را خواندم و چون جایی برای ابراز نظر نمانده بود همین جا می گویم که به نظرم بهترین مقاله ژورنالیستی سال گذشته در حوزه اقتصاد بود که به دلیل تحلیلِ خوب، آمار قابل اعتماد و زبان ساده اش جا دارد در ستون ثابت کلمه جای گیرد. حالا بقیه اش را هم می خوانم و باز ابراز دیدگاه می کنم. البته با اجازه شما.

  7. یک رزمنده سبز گفت:

    نخستین بار بود که در کلمه یک مقاله بلند خواندم.
    _یکم اینکه کار ژورنالیستی_اقتصادیِ بسیار خوبی بود که رهروان جنبش سبز را مسلح به داده های دقیق اقتصادی می کند.
    _دوم اینکه دست نویسنده یا تیم نگارشی مقاله را می بوسم.
    _سوم اینکه بد نیست که این مقاله یک ویراست بشود و به ویژه عددهای ممیزدارش جابجا شوند.
    _چهارم اینکه اگر انتقاد می کنیم یعنی آن را خوانده و باارزشش یافته ایم.
    _پنجم اینکه اگر کلمه مقاله های جانانه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی داشته باشد، بیشتر در جایگاه رسانه اینترنتیِ جنبش سبز قرار می گیرد.
    _ششم اینکه من هم به زودی یک مقاله سیاسی برایتان می فرستم تا در این کار شریک باشم. سعی می کنم بی مشکل باشد تا وقتِ هیچیک از یاران کلمه را برای بازبینی و سه نقطه گذاری نگیرم.

  8. اسد گفت:

    همه این اخبار و اعداد و ارقام نشاندهنده بهبود وضعیت ایران در عرصه اقتصاد است به نحوی که ایران برای اولین بار در تاریخ به رتبه ۱۸م قدرتهای اقتصادی دنیا دست یافت. خاک بر دهان و چشم شما و مهندستان که چشم دیدن این پیشرفتها را پس از تعویض مدیریت فامیلی بعد از ۲۴ سال را ندارید

    • محمدم گفت:

      تو هم در خیال بافی و توهم و بی ادبی پیرو رئیس جمهورت هستی. از شما انتظاری جز این نیست…

  9. ناشناس گفت:

    زمان جنگ میگفتند انقلا ب کردیم وضع مردم بهتر میشود ولی الان شرایط جنگ است . الان که وضع از دوران جنگ هم بدتر است . آزادیها هم کمتر شده است.

  10. حامد گفت:

    باسمه تعالی
    با سلام
    نمیدانم مهندس موسوی و دوستان سبز زمانی برای بررسی این مطلب دارند یا نه لیکن امید دارم که این موضوع مهم از نظر دور نماند.
    مدتی است که با ادامه کم خردی‌های دولتی مردم سوختی بسیار عجیب را در خودروها مصرف میکنند. نتیجه این مصرف ضمن صدمه به خودرو و اتلاش شدید مالی خصوصاً با قیمتهای ظالمانه جدید، آلودگی شدید در محیط و هوای تنفسی ما و فرزندانمان است.
    اینک جا دارد دوستا سبز با سبز اندیشی راهی پیش روی مردم بگذارند.
    اینک زمان آن است که یاران سبز، بار دیگر سبزی خود اثبات کرده و برای حفظ سلامت خود و اطرافیان سبزشان ایثار و انفاق کنند.
    اینک زمان زمان ایثار نرم است.
    بسیاری از ما میتوانیم روزها و روزها بنزین بی کیفیت را تحریم کنیم.
    میتوانیم برای پائین آمدن این وضعیت ناشی از بیلیاقتی دروغ گویان راه و روش پبدا کنبم.
    ما میتوانیم اگر بخواهیم.
    اینک زمان این است که رهروان سبز را به چاره اندیشی برای حذف سیاهکاری بیکفایتان از هوای خاکستری شهرمان فرآخوانید.
    مهندس موسوی شما برای این فرآخوان سبزترین یار دیار ایران زمین هستید.
    بسم الله.

    سلامت و پیروز.
    سبز باشید.

  11. ناشناس گفت:

    کاش بجای این همه انتقاد راهکار صحیح وشفافی نیز ارائه می دادید واقعا جدای ازمنازعات سیاسی که بین اصول گرایان واصلاح طلبان درجریان است اگرشما بهتر می توانید طبابت کنید ومشکلات جامعه را حل کنید پس ارائه طریق فرمائید والا گفتن ازدرد وآمارهای بزرگ نشان دادن که تاکنون مشکلی را حل نکرده است

    • با سلام به شما دوست عزیز – طوری حرف زدین که انگار توی ایران نیستین و از وضعیت به وجود اومده بی خبر !

      کو گوش شنوا ؟ اینا اصلاح طلبان رو فتنه گر میخونن – هرکسی رو که برخلاف عقاید پوچ اقتصادیشون حرف بزنه ساکت میکنن و اونو فتنه گر اقتصادی میخونن !
      گفتن امار مشکلی رو حل نمیکنه ولی برای اطلاع مردم خوبه . حداقل دروغ های رسانه ی میلی و کارشناسان بی سوادش مشخص میشه

      واقعا اساتید اقتصاد از این به اصطلاح کارشناسان اقتصادی که در رسانه میلی مصاحبه میکنن در حیرتند !
      دوتا از این کارشناسا ! که دیشب توی شبکه خبر داشتن در مورد طرح هدفمند کردن بَه بَه و چَه چَه ! میکردن میشناسم . لیسانس علوم سیاسی دارن !!!!

  12. ناشناس گفت:

    متاسفانه سالهاست که جامعه ما مبتلا به این مشکلات است و خوشحالیم که اقای احمدی نژاد رئیس جمهور محبوب ما با قدرت تمام و با تلاش شبانه روزی در جهت رفع این مشکلات گام بر میدارد. لازم است که عده ای که خود را جنبش سبز می نامند بجای کارشکنی به کمک دولت بشتابند.

    • محمدم گفت:

      رئس جمهور شما طاقت شنیدن انتقاد هم نداره. ای کاش ظرفیت کمک خواستن داشت تا همه کمک می کردیم. ایشون جز خودش هیچکس رو قبول نداره …

  13. ناشناس گفت:

    من هم به نوبه خود از این تحایل تشکر می کنم ولی ریشه همه این مشکلات رو دولت نمی دونم .

  14. مهدی شیراز گفت:

    امروز بازاریان میوه و تره بار در محله ( دروازه کازرون ) شیراز اعتصاب و اکثرا مغازه های خود را بسته .

    امروز برای خرید میوه به این مکان رفتم و بیشتر مغزه ها بسته بودند و تعدادی هم در حال بستن مغازه های خود بودند و با این اعتصاب نیرو های امنیتی و انتظامی در محل مستقر شده بودند و در بازارچه و اطراف بازارچه پراکنده شده بودند .

  15. ali alavi گفت:

    آیت الله دستغیب، فرمایش مرحوم آیت الله منتظری(ره) را برایمان زنده کردند که حکومت کنونی، نه جمهوری است و نه اسلامی. ایشان از آن دسته علمای شجاع و آزاده است که قلمش برتر از خون شهدا است.
    خدایا به بهای زبان و قلم این بزرگ‌مرد و بهای خون شهدای مظلوم جنبش سبز، رهبر انقلاب را بیدار بفرما تا دست از حمایت‌های فراقانونی از محمود احمدی‌نژاد بردارد. خدایا سایه شوم حاکمیت فعلی را از ایران عزیز دور کن. خداوندا به تمام خیرخواهان نظیر موسوی، خاتمی، کروبی، هاشمی، صانعی، بیات، دستغیب و … ثبات قدم و نفوذ کلام بیشتر و به ما شجاعت در راه جنبش عظیم سبز را عطا بفرما

  16. مجید گفت:

    دوستان شما هنوز نفهمیدید که این سایت ها امار ها رو اونطور که دوست دارند نشون میدن؟؟
    مثلا از رشد کم اقتصادی ایران میگن بی انکه بیان کنند که خیلی از کشور های بزرگ دنیا مثل ایتالیا و اسپانیا و کانادا و … رشدی که نداشتند هیچ منفی هم بودند و پشت سر ما بودند
    این سایت ها هیچ وقت نمیگن که در امریکا ۴۰ و خورده ای بانک ورشکست شد در حالی که در ایران یک بانک هم بسته نشد
    هیچ وقت نمیگن که در اروپا و امریکا چقدر بیکاری هست چون وقتی امار اون کشور ها رو بگذاری کنار ایران میبینی که ایران خوب عمل کرده
    وقتی تورم در ایران به ۸.۸ رسید این سایت ها سکوت کردند و حالا هم حاضر نیستند نرخ تورمی که بانک مرکزی اعلام میکنه رو بگن
    یا علی

    • محمدم گفت:

      کاش این مقاله رو می خوندی بعد نظر می دادی که سوتی به این بزرگی ندی.
      در مقاله آمار رشد اقتصادی و بیکاری و تورم خیلی از کشور های جهان برای مقایسه با ایران موجوده. اول بخون بعد حرف بزن.

      در ضمن فراموش نکن بانک مرکزی در سالهای اخیر با انتشار آمار های غیر واقعی آبروی آمار هاش رو برده.
      و فراموش نکن اون کشور هایی که با موج بحران اقصادی ضربه خوردن ” اقتصاد جهانی” داشتند اما ایران ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

      • مجید گفت:

        جناب محمدم شما توی این متن چیزی در باره ورشکستگی اون همه بانک امریکایی میبینی؟؟
        شما توی سایت بگرد ببینم در باره تورم ۸.۸ درصدی که بانک مرکزی اعلام کرد چیزی میبینی؟؟
        البته وقتی موسوی توی مناظرش میره امار اسرائیلی ها رو میاره بعید نیست این سایت ها هم مثل موسوی…
        این سایت های مخالف دولت همیشه طوری وانمود میکنند که انگار هممون دبدختیم و دولت هیچچچچچ خدمتی که نکرده هیچ و هر کاری هم کرده همش ضرر و ضربه بوده و بس
        البته میدونم به خاطر چی هست،، همش به خاطر ۹ دی هست و دق و دلی هایی که از مردمی که به نظام رای دادند دارند، مگه نه؟؟

    • سبز مرتضی گفت:

      سلام . این سایت ها امار رو انظور که ذوست دارن نشون میدن یا رسانه ی میلی ؟
      ۴ تا جمله حفظ کردی اومدی اینجا بازگو میکنی

      دوست عزیز کشور های بزرگ دنیا رشد اقتصادی منفی داشتن به خاطر بحران اقتصادی . اطمینان داشته باش این بحران اقتصادی هم به طور کامل برطرف میشه و اونا دوباره به رشد خودشون ادامه میدن .

      اگه میخوای بگی چرا ایران دچار بحران نشد ؟ به خاطر اینه که ایران با این اقتصاد کوچیک و وابسته به نفتش چیزی نداره که دچار بحران بشه ! اگه یه نگاه بندازی این بحران گریبان قدرت های اقتصادی رو گرفته چون بسیار اقتصادشون گسترده هست

      اگه مثل شما فک کنیم پس افغانستان هم خیلی توانمند بوده ! چون اقتصادش دچار بحران نشد رشدش هم منفی نشد !
      ایران وقتی دچار بحران میشه که قیمت نفت بیاد پایین !!!

      در امریکا بانک ها ورشکسته شدن چون کاملا خصوصی هستند . نرخ بهره بانکی ۳۰ درصد ! نیست ۵ دهم درصد هست !
      شما تا حالا با خودت فک کردی که این بانکا اینهمه پول رو از کجا میارن که به قول خودت توی این بحران اقتصادی ورشکست که نمیشن هیچ ساختمونای شیک و چندین طبقه هم واسه خودشون میسازن ؟ (( با پول بهره )) مثلا بانکداری ما اسلامیه !!
      چرا بانکا بسته بشن ؟

      در اروپا و امریکا بیکاری هست ؟ شما مثل اینکه رسانه میلی زیاد نگاه میکنی ! یه نگاه به خط فقر و میزان رفاه توی امریکا و اروپا بنداز بعد بیا با همین اعداد و ارقام دولت احمدی نژاد مقایسه کن .
      اونجا اگه کارگری یه روز بیکار بشه بیمه بیکاری بهش تعلق میگیره ! اینجا وضع بیمه بیکاری میدونی چطوریه ؟!

      ————————————————————————–
      وااااااییییی واقعا این رسانه ملی چه کرده با عوام !!! جنبش سبز خیلییییییی بیش از اینها باید اطلاع رسانیش رو تقویت کنه .
      کلمه جان خوبه ولی فعالیت بخش اقتصادیت رو باز هم بیشتر کن .

      • مجید گفت:

        مرتضی جان دلبندم شما یا از نقش ایران در منظقه خبر نداری یا خودت رو به خواب زدی
        ما سلانه این همه نفت صادر میکنیم
        اصلا امریکا میترسه به ما حمله کنه چون اگه نفت ما به اروپا نرسه نفت یه دفعه ۳-۴ برابر میشه
        بندر های ما دیگه ظرفیت معملات رو نداره
        بعد تو میای میگی ایران نقش کوچکی داره؟؟
        دلبندم تازه فکر میکنی این همه اوراق بی پشتوانه که اروپایی ها میدن بیرون از کجاست؟؟ از جیب همین کشور های ضعیف
        پس ضربه اصلی رو کشور های ضعیف میخورن نه کله گنده ها ولی صداشون در نمیاد
        ما ضربه نخوردیم چون نظام پولیمون با اونها فرق داشت
        اما گفتی رسانه ملی
        بگو ببینم تو امارت رو از کجا میاری؟؟ از صدای امریکا که اسمش روشه؟؟ از بی بی سی انگلیس؟؟ یا تویتر اسرائیل؟ یا از بالاترین منوشه امیر صهیونیست؟؟ یا از جرسی که گنجی جون و کدیور اخبارش رو منتشر میکنند؟؟
        وقتی رئیس بانک مرکزی میاد توی تلوزیون امار میده تو دیگه چی میگی
        یا علی

    • ناشناس گفت:

      آقا مجید معلوم نیست کجا زندگی میکنی؟لااقل در مورد این مدینه فاضله که صحبت میکنی یکم امارهای بازرگانی را مطالعه کن. چهار برابره صادراتمون از همون کشورهای بحران زده واردات داریم . بالاترین مصرف کننده مواد مخدریم .خط فقر ۸۹۰ هزار تومانه , پایه حقوق کمتر از ۴۰۰ هزارتومان . آنهم درکشوری که از لحاظ نعمت های خدادای هیچ چیز جز مدیریت عاقل کم نداریم. میدونی حضرت علی یقتو بابت استفاده ناحق از اسمش میگیره( البته اگر بهش اعتقاد داشته باشی)

      • مجید گفت:

        دوست من چطور برای همه ایران یه امار خط فقر میدی در حالی که خط فقر در جای جای ایران فقر داره؟؟
        امار رو بی بی سی داده یا صدای امریکا؟؟

    • ناشناس گفت:

      دوست عزیز رشد اقتصادی ایران رو باید با کشورهای در حال توسعه مقایسه کرد نه کشورهای توسعه یافته. یک کشور توسعه یافته در حالت عادی هم رشد اقتصادی خیلی‌ پایینی در حد صفر تا دو درصد داره؛ حالا که دورهٔ بحران هست. اما شما اگر نگاهی‌ به رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه بندازین حتا کشورهای منطقه به عمق فاجعه در ایران پی‌ می‌برید.

    • مهدی گفت:

      چقدر مسخره است مقایسه ایران با کاناداو …
      قورباغه ته چاه نباشیم! خودتان سفر کنید و ببینید تفاوتها را

  17. سبز گفت:

    درود
    اوا باید به کلمه تبریک بگم که بعد از هر تحلیل یا خبری که میزاره ساندیس خورها حمله میکنن به سایت!
    دوم تحلیل بسیار زیبایی بود امیدوارم ادامه داشته باشه!
    موفق باشید.
    پاینده باد ملت سبز ایران

  18. سبزو گفت:

    اول از همه بگم اون حسین بزنه تو وسط کمرت که به اسم اسلام و حسین، خیلی راحت دروغ میگی. آقای …: تو خیلی … که ظلم و جنایت رو دیدی و بازم اصرار به دروغگویی داری. تو نه تنها به خون صدها انسان بیگناه که توسط کودتاگران بعد از انتخابات ریخته شد، خیانت کردی بلکه به خون پسرشهین میهن فر، همکار باسابقه خودت در رسانه میلی نیز رحم نکردی. برای تظاهرات …، خودجوش و … ۹ دی، مستند میسازی تا چهره رهبران جنبش سبز و طرفدارانش را، خراب کنی اما باور کن به بیراهه میروی به دنبال چه هستی هدف گم کرده ای، نمیدانی. ممنونیم ازت که خیلی مفصل، روز به روزه، تقویم و شعارهای جنبش سبز را، در رسانت، تبلیغ کردی. یادم می آید سال گذشته، از ترس مردم بعد از ۳۰ سال، پخش تصاویر اتفاقات دوران انقلاب را در رسانت ممنوع کردی تا آموزشی برای مردم نشود، اما خودت تصاویر معترضین را در رسانت به اسم فتنه گران یاد آوری کردی . مگه قرار نبود اونها ممنوع التصویر، ممنوع الخبر، اصلا ممنوع زندگی باشند؟ یک ساله که دارید میگید جنبش سبز مرده واکسینه شده ! اما نمیدونم چرا هر دم، به فکر تخریب جنبش سبز و رهبران نمادین اون هستند و هرجا میشینند، ناجوانمردانه فقط بدو بیراه به آتش زیر خاکستری میگیویید که خواب و خیال را ازتون گرفته. تو نماز جمعه، تو هیت های مذهبی، تو برنامه های مختلف رسانه میلی . ما که یک سال و نیم دنبال همچنین فرصتی بودیم تا سراسر ایران با کیفیت بالا، از کودتای انتخاباتی و وقایع بعد از آن باخبر بشند که شما زحمتشو کشیدی و به همه نشون دادی که جنبش سبز چقدر جهانی شده و چقدرطرفدار داره.
    راستی جناب ….: یه خواسته هم ازت داریم اینکه تو قسمت بعدی این مستند حتما شعار “….” رو هم پخش کنی یا میتونی زیر نویس کنی تا همه خوب یاد بگیرند. …

  19. farah گفت:

    mamoran va mozdoran kodta va sandis-khoran niz fahmideh-and ke dolat kodta tavanayee edareh yek shahrdari dar yek mantagheh kochak ra ham nadarad.va inchenin moltemasaneh teghazaye komak baray boron-raft az bohran ra mikonand-
    avalan khane az darbast veyran ast-,.dovoman amel hame moshkelat va bohranha ke bishtar ham khahad shod ,khod dolat kodta va arbabanash hastand-.rahe hal entekhabat azad va refrandom ast

  20. ناشناس گفت:

    دوست عزیز اگر بانک های اروپایی یا کانادایی تعدادی ورشکست شدند عموما خصوصی هستند.بانکهای دولتی ما با یک اقتصاد غیر شفاف تبعیت می کنند .بانکهای اون کشورها که گفتی به خاطر وامهای کم بهره با پشتوانه و ضمانت کم که به مردم دادند ورشکست شدند لازه بدنی که اصلا ریشه بحران اقتصادی آمریکا و ورشکتگی بانکها همین اعطای وام های کم بهره به مردم و بدن ضمانت از مردم بود. لازم بونی که در کانادایی که گفتی بانکها تا ۹۰ درصد قیمت خانه را وام می دهند آنهم با حساب درآمد فرد و با بهره بسیار پایین .اما در اینجا اگر تونستی برو از این وامها بگیر البته در ایران تفاوت در اینجاست که یک نفر ممکن به اندازه ۱۰۰۰۰ نفر وام بگیره ابته می تونه اصلا هم پس نده که باید به بعضی جاها وصل باشه که همه می دونن الا کجاهاست یا سپاه یا دولت یا.. بابا شما خیلی از مرحله پرتی البته حق داری احتمالا به غیر از تلویزیون ایران هیچ منبع دیگری نداری

  21. ع.ر.ق گفت:

    بیسوادم ولی سبزم
    سلام و درود بر ایرانیان سبز اندیش و میر و امیر کاروان میر حسین موسوی ، کروبی ، خاتمی و تمامی کسانیکه در بند آزادی ند
    چند روز پیش جلوی کیوسک روزنامه فروشی ایستاده بودم چشمم به یکی از روزنامه های دولت افتاد که نوشته بود هدفمند کردن یارانه ها از گردنه اول گذشت . گفتم بابا اینها دیگه کی هستند یا واقعا نمی فهمند یا خودشونو زدن … آخ شما روی چه حسابی می گید از گردنه اول گذشتیم در صورتی که هنوز از این شاهکار یک هفته هم نگذشته تازه این برنامه ، اول راه به عبارتی دیگر هنوز راه هم نیفتاده . من بیسواداینو متوجه میشم که در عرض یک هفته که هیچ درعرض یک ماه هم نمی شه اوضاع را سبک سنگین کرد .
    بفرض محال بگویم که از گردنه اول گذشت ، خدا وکیلی ( البته شما خدا را بهتر و بیشتر از ما می شناسید ) شما نخبگان دولت بگویید این گذشتن به چه قیمتی و به چه نرخی ، این دو را شما بگویید ما را بس است .
    پاینده ایران همیشه سبز

  22. آزادمرد گفت:

    فتنه گران دنبال این هستند که با نشان دادن مشکلات جامعه خود را طرفدار مردم نشان دهند اما خوب است بدانند که همین مردم با داشتن مشکلات این دولت را انتخاب کردند و دست خائنین را کوتاه کردند

    • ناشناس گفت:

      بله مردم با همین مشکلات به دولت رای دادند ولی فکر نمیکردند خائن از آب در بیاید.سهام عدالت تبدیل به حذف یارانه بشود !!!!!!!!!!!!

  23. ریشه سبز گفت:

    جناب آزاد مرد حامی دولت … (احمدی نژاد) . آری شما حامی کسانی هستید که مانند یزید که حسین(ع) را از دین خارج اعلام کرد اهل بیت امام خمینی و خاتمی ها و موسوی ها و کروبی ها را خارج از دین اعلام کردند . لطفا بیشتر فکر کنید تاریخ دوباره تکرار می شود . همان دهن درگانی چون طائب و احمد خاتمی را ببین که بوی تعفن ضد اسلامی از دهانشان بیرون می آید . کمی فکر کن! آیا زمان حکومت ۵ ساله امام علی (ع) که از آن دم می زنید زندان سیاسی وجود داشت؟ سلول انفرادی وجود داشت ؟ بگیر و ببند وجود داشت؟ توهین و فحاشی بر سر تریبون های مختلف از جمله تریبون نماز جمعه وجود داشت؟ علی(ع) را با این گونه طرفداری نمی توانید خراب کنید . همان آقای خامنه ای که مثلا درجایگاه امام راحل نشسته کدام مدیریتش مانند امام و نشات گرفته از راه امام است؟ آیا زمانی که مردم به بنی صدر رای دادند امام آمد رای خود را اعلام کرد و به زور و تقلب متصل شد ؟ اما آقای خامنه ای در ۱۴ خرداد ۸۸ علنا رایی که شخصی است و او هم در زمان رای دادن مانند یک شهروند عادی است را اعلام کرد !!!! چرا؟ این نشان می دهد که نه حکومت اسلامی است و نه ….را دارد.من در سال ۸۴ خوابی دیدم که بد نیست اینجا عنوان شود: در حرم امام رضا نماز جماعت مغرب به امامت رهبر بود من هم درصف دوم پشت سر ایشان بودم پس از تمام شدن نماز مغرب رهبر بلند شد و رفت به زیارت(که یک امر مستحب است یعنی واجب را رها کرد و به سمت مستحب رفت) رفت . ومن دیدم که سجاده نماز ایشان به جای این که به سمت قبله باشد منحرف به سمت چپ بود. … و خدا انشاالله ظهور منتقم آل محمد را عنایت بفرماید که نجات دهنده همه بندگان خوب خداست

  24. یاحسین گفت:

    جناب آزاد مرد حامی دولت … (احمدی نژاد) . آری شما حامی کسانی هستید که مانند یزید که حسین(ع) را از دین خارج اعلام کرد اهل بیت امام خمینی و خاتمی ها و موسوی ها و کروبی ها را خارج از دین اعلام کردند . لطفا بیشتر فکر کنید تاریخ دوباره تکرار می شود . همان دهن درگانی چون طائب و احمد خاتمی را ببین که بوی تعفن ضد اسلامی از دهانشان بیرون می آید . کمی فکر کن! آیا زمان حکومت ۵ ساله امام علی (ع) که از آن دم می زنید زندان سیاسی وجود داشت؟ سلول انفرادی وجود داشت ؟ بگیر و ببند وجود داشت؟ توهین و فحاشی بر سر تریبون های مختلف از جمله تریبون نماز جمعه وجود داشت؟ علی(ع) را با این گونه طرفداری نمی توانید خراب کنید . همان آقای خامنه ای که مثلا درجایگاه امام راحل نشسته کدام مدیریتش مانند امام و نشات گرفته از راه امام است؟ آیا زمانی که مردم به بنی صدر رای دادند امام آمد رای خود را اعلام کرد و به زور و تقلب متصل شد ؟ اما آقای خامنه ای در ۱۴ خرداد ۸۸ علنا رایی که شخصی است و او هم در زمان رای دادن مانند یک شهروند عادی است را اعلام کرد !!!! چرا؟ این نشان می دهد که نه حکومت اسلامی است و نه این آقا دیگر ارزش رهبری جامعه را دارد.من در سال ۸۴ خوابی دیدم که بد نیست اینجا عنوان شود: در حرم امام رضا نماز جماعت مغرب به امامت رهبر بود من هم درصف دوم پشت سر ایشان بودم پس از تمام شدن نماز مغرب رهبر بلند شد و رفت به زیارت(که یک امر مستحب است یعنی واجب را رها کرد و به سمت مستحب رفت) رفت . ومن دیدم که سجاده نماز ایشان به جای این که به سمت قبله باشد منحرف به سمت چپ بود. …. خدا انشاالله ظهور منتقم آل محمد را عنایت بفرماید که نجات دهنده همه بندگان خوب خداست

  25. ه م گفت:

    با سلام
    باید از بیان ساده آماری نویسنده تشکر کرد که اعداد آماری را بصورت سلیس و قابل فهم برای همه تحلیل کرده .
    من بعنوان یک فرد ساده که اقتصاد خوانده ام و سالهاست که روی تاریخ ایران علی الخصوص تاریخ اقتصادی ایران مطالعه میکنم بصراحت پیش بینی میکنم متاسفانه بدلیل اتخاذ شیوه های فاجعه بار اقتصادی در جمهوری اسلامی علاوه بر فقر و محرومیت مردم که غیر قابل انکار است طی دو الی سه ماه آینده بطور کامل شیرازه اقتصاد ایران از هم خواهد پاشید و این مدیریت غلط حاکم بر کشور توانایی مهار بحران را نه تنها ندارد بلکه فروپاشی آن را تسریع خواهد کرد فقط امیدوارم منجر به فرو پاشی اجتماعی ایران نشود . با این مدیریت اقتصادی فقط باید دعا کرد

  26. کورش گفت:

    بسیار کار جالبی است.میتوان نحوه برخورد اصلاح طلب و اصولگرا را با یک موضوع ساده مقایسه نمود. زبان امار زبان منطق است.
    مخالفین این امار نیز باید با امار و عدد ورقم نظر بدهند نه فحش ونا سزا.البته نباید عمل چند بی ادب را به حساب رییس جمهور یا رهبر
    گذاشت که طبیعی است از این افراد بیزارند
    بیشتر بنویسید و مردم را از وضعیت اقتصادی اگاه سازید .در اینده ای نه چندان دور وضعیت اقتصادی به گونه ای خواهد بود که نقل
    محفل مردم همین امارها خواهد بود نه دعواهای سیاسی

  27. ناشناس گفت:

    دوستان سبز
    یه پیشنهاد
    بیاید روی اسکناس ها از این به بعد علاوه بر شعارهای قبلی،شعارهای اقتصادی رو اضافه کنیم که درک این قضیه و ارتباطش با دولت و حکومت برای همه مردم ساده تر هست.
    نگذاریم این بحث برداشتن یارانه ها عادی بشه
    مردم رو همراه کنیم!

  28. سبز ریشه دار گفت:

    شبی تاریک و ظلمانی,نشستم کنج تنهایی
    تو گویی آسمان غمگین زین گنبد مینایی
    همه شب آسمان گریان, همی بود مثل من نالان
    بزد مطرب سرودی خوش جو بودم هم نوا باران
    به ناگه آذرخشی جست گویی او نویدم داد
    به روز روشن فردا از این داد و از آن بیداد