خشک کردن دریای خزر برای احداث جاده!
چکیده :ساخت اين جاده (آستارا - چابكسر) از داخل دريا انجام ميشود و براي آن 150 مترمکعب از آب دريا را خشک ميکنيم و همه کاربريهاي لازم را در آن تعريف خواهيم...
استاندار گیلان با بیان اینکه جاده آستارا به رشت و رشت به چابکسر نمیتواند به میزان کافی سریع السیر باشد، ادامه داد: ساخت این جاده (آستارا – چابکسر) از داخل دریا انجام میشود و برای آن ۱۵۰ هزار مترمکعب از آب دریا را خشک میکنیم و همه کاربریهای لازم را در آن تعریف خواهیم کرد.
به گزارش ایسنا، “مهندس روحالله قهرمانی چابک” در مراسم روز راهدار با اشاره به ساخت جاده دو طبقه بین میدان شهید قلیپور و باستانی شعار اظهار کرد: تا چند سال آینده امکانات خدمات رفاهی و بین راهی در گیلان چشمگیر میشود.
وی در خصوص تصادفات رانندگی در راهها گفت: مرگ در جادهها و مسیرها ضایعه غیرقابل تحملی است که باید به صفر برسد و برای ایمن سازی راهها و تکریم مسافران و سرمایه گذاران از همه امکانات استفاده میکنیم.
استاندار گیلان با اشاره به اینکه با برخورداری از افراد متخصص و به کارگیری همه امکانات لازم راههای گیلان در بارش سنگین برف در سال ۸۶ کمترین مشکل را داشتند، افزود: هماکنون نیز راههای استان کاملاً مجهز هستند و در صورت مواجه با هر بارش سنگین برف هیچ مشکلی نداریم.
قهرمانی چابک با اشاره به احداث پلهای برقی در رشت گفت: البته در حال حاضر مردم استفاده چندانی از این پلها نمیکنند که فرهنگسازی در اینباره الزامیست.
وی همچنین از سرمایهگذاری عمومی خارجی و داخلی برای ساخت جاده آستارا – چابکسر دعوت کرد و گفت: ساخت این راه از داخل دریا است و هزینهای برای دولت ندارد.
استاندار گیلان با بیان اینکه نهضت راهسازی در دولت نهم و دهم خارق العاده بود، گفت: در گیلان نیز توسعه راههای استان چشمگیر بوده است و در حال حاضر راه انزلی – آستارا یکی از راههای ملی و استانی مهم است که با اختصاص بیشتر اعتبار به آن همت به ساخت آن نیز بیشتر میشود.
قهرمانی چابک با اشاره به وجود نیروی انسانی ماهر و فداکار فراوان در استان گیلان و با تاکید بر ضرورت تجهیز کامل به لحاظ تجهیزات برای ایمنسازی راهها، گفت: برای رسیدن به این امر نباید فقط متکی به دولت بود بلکه باید به سراغ بخش خصوصی رفت و جذب بحش خصوصی هم مستلزم فراهم آوری زیرساختهای لازم است.
وی با اشاره به پیشرفت خوب راه آهن آستارا – رشت طی شش ماه اخیر یادآور شد: با به بهرهبرداری رسیدن این راه آهن همه کامیونها، کمپرسیها و حتی وانت نیسانها از سطح جاده جمع میشوند چون این راه آهن ظرفیت زیادی برای حمل بار دارد و جادهها فقط برای سواریها و مسافران اختصاص مییابد و بدین ترتیب با جادهای امن و زیبا شاهد توسعه گیلان بیش از پیش هستیم.
مثل جنگلهای شمال شرق که برای احداث جاده باید از بین میرفتن این دفعه هم دریای خزر باید خشکونده بشه. مهندسن دیگه. مثل آقای دکترشون هستن.
این طرحها نمادین و رویایی ۷۰% به پایان نمیرسه و فقط وسیله ای هستند برای پر شدن جیب اقایون
تیشه را برداشته اند به جان محیط زیست افتاده اند.
سلام بخدا این فرد که الان شده استاندار آنقدر در دولت خاتمی ناتوان بود که صلاحیت فنی اش برای معاونت استانداری تائید نشد و انداختنش بیرون ( بعلت ضعف سواد ومدیریت ) در این دولت شد استاندار بخدا اوایلش خودش هم باورش نمیشد که شده استاندار آنثدر ذوق زده بود که در را ه بیخود می خندید مردم اوایل فکر میکردند جن زده شده و حالش خوب نیست !!!!!!! بگذریم کسی به حرف ما توجه نمیکند مردم کشکند حالا زمین ها را خراب کردند رسیدند به دریا ، اصلا خودش هم نفهمیده چی گفته شما جدی گرفتید میگید نه یک بار دیگر ازش سوال کنید نمیتواند این طرح را تکرار کند عقلش را از دست داده قاطی کرده جدی نگیرید فقط بگوئید چطور میتوانیم در آینده ای نه چندان دور اینها را بخاطر از بین بردن منابع و اتلاف بیت المال و… محاکمه نمائیم