معصومه ابتکار: تداوم آلودگی هوا نگرانکننده است / آبپاشی تهران، ظاهرسازی و عوامفریبی است
چکیده :مسائل مانند آبپاشي در هواي شهر هم خيلي مايه تاسف است زيرا مطرح شدن مسائلي از اين دست در واقع فقط يك ظاهرسازي است و هيچ اثري مثبتي كه ندارد، حتي شايد آثار مخرب هم داشته باشد. / ما نميخواهيم يك كار صوري انجام دهيم و معضلي را از گردن خود باز كنيم، ما ميخواهيم واقعا مشكلي از مشكلات تهران حل ميشود و راهحل درست دشوار است، و اين راهحلهاي كوتاه مدت، از سر باز كردن و پاك كردن صورت مسئله...
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران میگوید؛ حل معضل پیچیدهای مانند مسئله آلودگی هوا، با برنامهریزی، تدوین ساز و کارهای هماهنگ و کارآمد مدیریتی و در واقع تامین اعتبارات، هماهنگی بین بخشی، نظارت و پایش مستتمر امکانپذیر است و هیچ راه دیگری هم ندارد.
معصومه ابتکار در گفتوگو با ایلنا در مورد راهحلهای غلبه بر معضل آلودگی هوای تهران گفت:برای حل مشکل آلودگی هوا در تهران باید برای منبع آلودگی برنامهریزی شود، مشخص شود که آلایندهها کدامند، منابعشان مشخص شود و براساس آن برنامهریزیها صورت بگیرد.
او با بیان اینکه غیر از مهارمنبع تولید کننده آلودگی و کاهش تولید آلودگی، هیچ راه دیگری ندارد،افزود: مسائل مانند آبپاشی در هوای شهر هم خیلی مایه تاسف است زیرا مطرح شدن مسائلی از این دست در واقع فقط یک ظاهرسازی است و هیچ اثری مثبتی که ندارد، حتی شاید آثار مخرب هم داشته باشد.
ابتکار تصریح کرد: حتی ایجاد یک میلیمتر بارندگی برای شهر تهران با این نوع هواپیماهای سمپاش نزدیک به ۶۴ هزار سورت پرواز نیاز است و این میزان آلایندگی همین سورت پردازها و مشخص نبودن اینکه این نیم میلیمتر بارندگی مشکلی را از هوا تهران حل کند، خود مسئله است.
او ادامه داد: پهنه ۷۰۰ ـ ۸۰۰ کیلومتر مربعی تهران شوخی نیست و مطرح کردن موضوعی مانند تصفیه هوا و مسئله پاشیدن آب بر روی تهران محاسبه نشده است. چون اصلا هیچ دستگاه تصفیهای در دنیا وجود ندارد چه ۱۰۰ تای آن و چه۱۰۰۰ تای آن بتوانند چنین حجم هوایی را تصفیه کند. اندازههای شهر تهران، اندازههای یک ساختمان یا یک استادیوم نیست.
ابتکار با بیان اینکه راهحل این موضوع همان است که سایر کشورهای دنیا نیز آن را تجربه کردهاند گفت: از سال ۷۹ مطالعات و برنامه مدیریت آلودگی هوا تهران تدوین و به مدت ۵ سال این برنامه اجرا شد.
او ادامه داد: نتایج خوبی مانند حذف سرب از هوای شهر تهران، تعیین استانداردهایی برای هوای تهران، ترویج اتوبوسهای گازسوز، حمل و نقل عمومی، اقدامات مانند توسعه مراکز، معاینه فنی است دستاوردهای اجرای این برنامه ۵ ساله است.
عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: ما نمیخواهیم یک کار صوری انجام دهیم و معضلی را از گردن خود باز کنیم، ما میخواهیم واقعا مشکلی از مشکلات تهران حل میشود و راهحل درست دشوار است، و این راهحلهای کوتاه مدت، از سر باز کردن و پاک کردن صورت مسئله است.
او تصریح کرد: این اقدامات دهن پر کن باعث میشود که شاید عوام بگویند چه راههای خوبی، پس چرا مسئولان قبلی متوجه این امر نشدند هواپیماهایی روی شهر بفرستند و آب بپاشند.
ابتکار در مورد عملکرد کمیته اضطرار نیز گفت: اگر از طریق تعطیلی میتوان بر مشکل آلودگی هوای تهران غلبه کرد، بهتر است کلاً تهران را تعطیل کنیم.
او ادامه داد: این خوب است که شرایط از هشدار به اضطرار نرسد اما این راهحل نیست بلکه وظیفه نهاد مسئول این است که برنامهای داشته باشند، تا مشکل به طور اساسی مرتفع شود.
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تصریح کرد: برای مثال ژاپن، طی یک برنامه ۱۰ سال توانست مشکل آلودگی هوای توکیو را که تعداد خودروهای آن از تهران هم بیشتر است،ولی با یک برنامه جدی، منسجم و سختعگیرانه، معضل آلودگی، ترافیک و حمل و نقل را راه حل کرده است.
او تصریح کرد: اینها مسائل لاینحلی نیست بلکه تنها با برنامهریزی، یک اراده و مدیریت قوی، مسائل قابل حل است.
ابتکار با انتقاد از بیبرنامهگی در عملکرد نهادهای مسئول گفت: درست است وضعیت هوا از هشدار به اضطرار نرسیده اما از وضعیت هشدار هم خارج نشده است،
او ادامه داد:به یاد داشته باشیم، تداوم این وضعیت هشدار به شدت نگرانکننده است و به طور یقین سالمندان و خردسال و حتی افراد میانسالی که در سطح شهر فعالیت میکنند، آسیبهای جسمی و بهداشتی به دنبال دارد، بنابراین اصلا مشکلی مرتفع نشده و مشکل کمان وجود دارد و تنها از تشدید آن با تعطیلی جلوگیری کردهایم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، به نظر میرسد اقداماتی تخیلی مانند پاشیدن آب در هوای تهران به وسیله هواپیما و یا استفاده از تصفیه کننده برای هوای تهران نتواند، مشکلی از مشکلات هوای تهرانی حل کند که به گفته یوسف رشیدی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با مجموع امروز، ۵۰ روز غیراستاندارد را پشت سر گذاشت.
با این تفاسیر تعداد روزهای ناسالم امسال، ۳۳ روز از استاندار روزهای ناسالم یک سال فراتر رفته است.
باید به یاد داشت که حل کردن معضلی مانند آلودگی هوای تهران با توجه به تجارب موفقی مانند توکیوی ژاپن جز با برنامه ریزی بلند مدت حداقل ۱۰ساله مقدور نیست.
اکنون که این مشکل پیش امده نمی توان ۵ سال صبر کرد باید راه حل کوتاه مدت وبلند مدت پیداا کرد
در کوتاه مدت شعاع طرح ترافیک بزرکتر گرددو تردد هر گونه وسیله نقلیه غیر از اتوبوس و تاگسی ممنوع گردد
در خارج ار دایره تردد خودروهای فرسوده (۷ سال به بالا) روزهای دوشنبه و چهارشنبه ممنوع شود
طرح زوج و فرد کماکان خارج از دایره برقرار شود
پلیس همشهریها را برای استفاده از یک وسیله بهم معرفی کند(اعلام شماره تلفن از طریق پلیس)
تسهیلاتی برای اتومبیلهای دو سرنشین به بالا در زمان ترافیک برقرار شود.تعین باند مخصوص در بزرگراها)
احتمالا این مشکل چون بعد از تحریم بیشتر شده است نتیجه ان بد بودن بنزینهای تولیدی استتا رفغ این مشکل شاید توزیع این نوع بنزین را در جاده ها محدود کرد