خانوارها بدهکارتر میشوند
چکیده :در هفته گذشته رئیس مرکز آمار ایران طی مصاحبه ای از کسری بودجه خانوارهای ایرانی طی سال 88 و 87 خبر داد. بر اساس اظهارات عادل آذر میزان کسری بودجه خانوارهای شهر نشین ایرانی سالانه معادل 558 هزار تومان رسیده است. آمار منتشره از سوی بانک مرکزی البته تفاوت فاحشی با این ارقام دارد، بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی میزان کسری بودجه خانوارهای شهر نشین ایرانی در سال 88 معادل390 هزار تومان بوده است رقمی که در مقایسه با سال 87معادل 40 درصد رشد داشته...
اگر مصرف خانوارهای ایرانی بر خلاف محاسبات قبلی، مصرف غیرضروری نباشد و با آزادسازی قیمتها، در الگوی مصرف مردم تغییری صورت نگیرد تراز بودجه منفیتر و خانوادههای ایرانی بدهکارتر خواهند شد.
به گزارش فرارو، باز هم ناهمخوانی آمار بانک مرکزی و مرکز آمار البته این بار با یک تفاوت اساسی، این آمار ناهمخوان کم و بیش مشکل یکسانی را نشان میدهند: «دخل و خرج ناهمخوان خانوارهای ایرانی». بر اساس آمار منتشره مراکز رسمی تنها در سه استان خراسان رضوی، مازندران و سیستان و بلوچستان دخل مردم از خرج آنها پیشی میگیرد. امری که تحلیلهای گوناگونی را در پی داشته است.
در هفته گذشته رئیس مرکز آمار ایران طی مصاحبه ای از کسری بودجه خانوارهای ایرانی طی سال ۸۸ و ۸۷ خبر داد. بر اساس اظهارات عادل آذر میزان کسری بودجه خانوارهای شهر نشین ایرانی سالانه معادل ۵۵۸ هزار تومان رسیده است. آمار منتشره از سوی بانک مرکزی البته تفاوت فاحشی با این ارقام دارد، بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی میزان کسری بودجه خانوارهای شهر نشین ایرانی در سال ۸۸ معادل۳۹۰ هزار تومان بوده است رقمی که در مقایسه با سال ۸۷معادل ۴۰ درصد رشد داشته است.
کارشناسان اعتقاد دارند دو روش متفاوت از ارزیابی هزینه و درآمد خانوارهای ایرانی از سوی مرکز امار ایران به دو نتیجه متفاوت از نظر میزان درآمد و هزینه ها منجر شده است و به این ترتیب میزان کسری بودجه خانوارهای ایرانی به طور متوسط سالانه بین ۳۹۰ تا ۵۵۸ هزار تومان است ولی آنچه در نهایت هر دو گزارش بر آن تاکید شده است رشد کسری بودجه خانوارها در سالهای اخیر است.
اعلام این خبر در حالی صورت میگیرد که عادل آذر، رئیس مرکز آمار ایران در نماز جمعه هفته گذشته با بیان این که درآمد سرانه هر ایرانی ۵ میلیون تومان است، با یادآوری رشد برخی شاخصها بر این امر تاکید نموده بود که «از این آمار میتوان نتیجه گرفت که سطح رفاه زندگی در کشور بیش از پیش افزایش یافته است».
در حالی که آذر اعتقاد دارد سطح رفاه مردم افزایش یافته، آمارها حکایت از آن دارد که تراز بودجه خانوارهای ایرانی از سال ۱۳۶۱ تا کنون منفی بوده است. کارشناسان درباره این وضعیت نظرهای گوناگونی دارند. مهدی تقوی، استاد دانشگاه علامه از این وضعیت تعبیر به پسانداز منفی میکند و در توضیح آن به خبر میگوید: «طی سالهای گذشته آنچه در اقتصاد ایران باعث جلوگیری از ورشکستگی اقتصادی مردم شده است درآمدهای نفتی است که توسط دولت به اقتصاد تزریق شده است و این امارها نشان می دهد در عمل بخش عمده ای از خانوارهای ایرانی هیچ نقش واقعی در ایجاد ثروت در کشورنداشته اند».
وی میافزاید: «خانوارهای ایرانی برای آنکه بتوانند تراز خود را متعادل کنند مجبور به هزینه کردن داراییهای خود بوده و می توان گفت در این سالها فقیرتر شده اند و از سوی دیگر برای جبران هزینههای خود مجبور به قروضی شده اند که به امید افزایش درآمد در سالهای آتی گرفته اند و در عمل هیچ نقش واقعی در انباشت سرمایه در کشور بازی نکرده اند».
اما برخی از کارشناسان نظرات متفاوتی دارند و اصل صحت دادههای آماری را زیر سوال میبرند. به اعتقاد ابراهیم رزاقی منفی بودن تراز بودجه خانوارها طی این همه سال امری طبیعی به نظر نمیرسد و احتمالا یا مردم بدون این که درک صحیحی از مفاهیم اقتصادی داشته باشند، اطلاعات خود را ارائه میدهند یا جمعآوری اطلاعات غلط است.
وی اعتقاد دارد: «مثلاً برخی از مردم با استفاده از وام اقدام به خرید خانه می کنند و اقساط این وام در واقع نوعی سرمایه گذاری و پس انداز است در حالی که وقتی از انها سئوال می کنید این ارقام را در جمع هزینه های خود وارد می کنند و این اشتباه می تواند نتیجه جمع آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها را تحت تاثیر قرار دهد».
این استاد بازنشسته دانشگاه تهران معضل آمار ارائهشده را فرهنگی میداند و معتقد است: «بسیاری از ما عادت داریم در مورد هزینه های خو د اغراق کنیم و در عوض درمورد درامدهای خود انرا پایین نشان بدهیم و همین مسئله باعث می شود برآوردهای انجام شده نیز به خطا برود که البته من نمی توانم در مورد این مسئله اظهار نظر قطعی کنم زیرا باید یک کارشناس امار در این مورد نظر بدهد ولی انچه مسلم است امکان ادامه وضعیت نشان داده شده در امارهای سی سال گذشت از نظر اقتصادی غیر ممکن به نظر می رسد».
البته وی به بالا رفتن اشتهای مصرف خانوارهای ایرانی نیز اشاره کرده بود. وجه دیگر این آمار را نیز نباید نادیده گرفت که بر اساس آن اگرچه خانوارهای شهری طی دهههای گذشته فقیرتر شده اند، اما وضعیت خانوارهای روستایی بهبود یافته است. اینک که هدفمندسازی در پیش است، این اتفاق چه تاثیری بر منفی بودن تراز بودجه خانوارهای ایرانی خواهد گذاشت؟
مسئولین معتقدند با اجرای هدفمندسازی مردم باید الگوی مصرف خود را اصلاح کنند، تا بتوانند از پس افزایش هزینهها برآیند. کارشناسان اقتصادی نیز اصلاح الگوی مصرف مردم با آزاد شدن قیمتها را یک رفتار اقتصادی ناگزیر میدانند. هر دو معتقدند این افزایش هزینهها نهایتاً کیفیت زندگی را کاهش میدهد.
اما میتوان این نکته را طرح نمود که اگر مصرف خانوارهای ایرانی بر خلاف محاسبات قبلی، مصرف غیرضروری نباشد و با آزادسازی قیمتها، در الگوی مصرف مردم تغییری صورت نگیرد تراز بودجه منفیتر و خانوادههای ایرانی بدهکارتر خواهند شد.
خب اگه آقای خاتمی تون می تونست انجام می داد!! حالا که یکی پیدا شده میخواد یه کاری بکنه باز شما خودتونو نخود کردین که چی؟؟؟؟
اقای خاتمی خیلی کارا میتونست بکنه اما نکرد.مثل دزدی رای مردم ساختن کهریزک فرستادن چمدانهای چول به افغانستان هنوز هم میخوای بگم.رو نیست که…
اگه انجام نداد چون نمی خواست مردم بدهکار تر و فقیرتر بشن
قاسم به اینها بگو آخه حالا وقت اجرای این برنامه هاست؟ این نقشه انگلیسی هاست. میدانم اینها برای لج بازی بامن هم شده میخواهند این ملت را به خاک سیاه بنشانند. اینها دارند با این برنامه یارانه ها ازمن انتقام می گیرند. برو به این عکاس که نوکراین انگلیسی هاست بگو به اربابش خبردهد که بیایند مرا دستگیرکنند وبا این برنامه ها با ملت ما کاری نداشته باشند. آنها اگرمیخواهند مرا تنبیه کنند، گناه این مردم چیست. بروقاسم اینقدر به من نگاه نکن برو من مثل یک فرمانده بتو دستورمیدهم که بروی واین ماموریت را انجام دهی. ای خدا جان مرا زودتربگیر که شاهد اجرای این برنامه یارانه ها نشوم برو قاسم وانسا برو ماموریتت را انجام بده.
یه نکته برای من خیلی جالبه.اقای خاتمی. اقای خاتمی، رایی که اورد ، حمایتی که ازش برخوردار بود همیشه مثل استخون تو گلوی بعضی ها بوده. اصلا یکی از علتهای رای ۲۴ میلیونی اقای احمدی نژاد مربوط به رای اقای خاتمی بود وگرنه اگه اقای خاتمی مثلا ۱۶ میلیون رای اورده بودن خوب زحمت کمتری برای آقایون فراهم میشد.
بی دلیل نیست که ” تعصب ” تو هر زمینه ای مذموم هست . با دیدن کامنت افرادی مثل افشین ، سلمان و مجید برای خودمون خیلی متاسف میشم . برای اونها متاسف نیستم . چون وقتی با وجود این براهن این افراد هنوز هم تو توهمات خودشون سیر میکنن معلومه که امیدی به معقول شدنشون نیست .متاسفم برای خودمون که بخاطر این افراد راههای طولانی تری رو به سوی عقلانیت مردم سالاری و ازاد اندیشی خواهیم داشت . متاسفانه این نوع افراد که تو این سایتها کامنت میذارن در اصطلاح باسوادهاشون هستن. سعی میکنم از حد انصاف دورنباشم ولی اقای احمدی نژاد عمدتا رو افراد نااگاه حساب باز کرده . البته سواد خیلی مرتبط این موضوع نیست ولی من به عینه دیدم که خیلی هاشون بعضا از افراد کم سواد و بی سواد هستن. بنده های خدا یه چیزهایی رو بهشون گفتن و اونها هم تکرار میکنن ولی وقتی دو تا سوال ازشون میپرسی متوجه میشی چقدر از همه جا بی خبر هستن.
نمونه اش همین اقای افشین که مثلا اومده با اسم بردن از دولت خاتمی این کار رو نوعی ” فتح خیبر ” جلوه بده
اقای محترم در پاسخ به شما فقط میتونم بهتون توصیه کنم کمی مطالعه کنید در مورد قمیت نفت در زمان خاتمی و در زمان احمدی نژاد ، یک مقایسه سر انگشتی ( که فشار زیادی هم به ذهنتون نیاد ) و میزان در امد دولت در پنج سال گذشته و مقایسه با زمان خاتمی بلکه با سی و یک سال گذشته – به قول معروف گر در خانه کس است یه حرف بس است .یادم میاد یکی از استادهامون بهمون گفت معنی این ضرب المثل اینه که اگه عقل و تدبیر درست و حسابی داشته باشی با یه ا شاره باید متوجه حقیقت بشی
به نظر من دولت به هیچ عنوان یارانه ای به مردم پرداخت نمیکنه از خوانندگان و گردانندگان سایت میخوام اگر در محاسبات زیر ایرادی رو می بینند کامنت بگذارند
خودرو سمند را به عنوان متوسط در نظر بگیریم. این خودرو در کشور بلاروس ۴۰۰۰ دلار فروخته می شه این در حالیست که این خودرو در ایران حدود ۱۴۰۰۰ دلار فروخته میشه . حالا بر اساس استاندارد های شرکت سازنده اگر این خودرو در سال ۲۰۰۰۰ کیلومتر راه بره و هر ۱۰۰ کیلومتر ۸ لیتر بنزین مصرف کنه در سال میشه ۱۶۰۰ لیتر بنزین . از این مقدار ۳۶۰ لیتر رو یارانه ای میگیره و ۱۴۴۰ لیتر رو آزاد (تازگیها میگن نیمه یارانه ای ) حالا اگر بر اساس آمار دولت قیمت هر لیتر بنزین ۶۰ سنت باشه یعنی ۳۶۰*۵۰+۱۴۴۰*۲۰ سنت یعنی ۴۶۸ دلار در سال یارانه بنزین . یعنی بابا این خودرو پول ۲۲ سال بنزینش رو همون اول به دولت خدمت گذار گذار گذار یه جا داده و داده و داده !!!!!!!!!!!
راستی میخوام یه محاسبه ساده دیگه هم بگم . اقتصاد ایران ۸۰ % دولتیه یعنی ۸۰% شاغلین بطور مستقیم یا >> غیر مستقیم <<< برای دولت کار میکنند. در کشورهای حوزه خلیج فارس دستمزد کارگران ساده ۱۵۰۰ دلار در ماهه (((خودم پرسیدم و رفتم و با چشمم دیدم ))) حالا اگه ۱۵ میلیون نفر ما شاغل داشته باشیم یعنی کارفرمای ۱۲ میلیون نفر اون دولته یعنی در ماه ۱۲۰۰۰۰۰۰*۱۰۰۰ دلار معادل ۱۲ میلیارد دلار در ماه حق این مردم بی گناه یهو یواشکی توسط دولت گذار گذار گذار !!!! گم میشه ! بعد دولت چاق میشه ! قوی میشه ! زورگو میشه ! بعدش میاد مردمو تو خیابون یارانه نظامی میده
بازم بگم ! بگم ؟ بگم ؟ <<< اگه موسوی بزاره بازم میگم !!!!!!!!
درودبراین رییس جمهورکه تمام کارهای زمین مانده راچون علی(ع)انجام میدهد