هشدار دبیرکل خانه کارگر درباره بحرانهای ناشی از هدفمند کردن یارانه ها در آستانه روز کارگر
چکیده :در حال حاضر هر سال به دليل مشكلات اقتصادي به طور متوسط 500 واحد توليدي بزرگ و متوسط دچار مشكل و بحران...
کلمه:دبیرکل خانه کارگر با بیان برنامه های ویژه روز کارگربه بحرانهای ناشی از هدفمند کردن یارانه ها پرداخت و هشدار داد اجرای این قانون منجر به شوک در جامعه بخصوص کارگران می شود.
به گزارش ایلنا، علیرضا محجوب در نشستی که صبح امروز پیرامون برنامههای ویژه خانه کارگر در هفته کارگر و روز ۱۱ اردیبهشت با خبرنگاران داشت، دلیل این نگاه ویژه را مسکوت ماندن اجرای قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی دانست و یادآور شد: این قانون در سال ۸۶ به تصویب مجلس رسید و اجرای آن از ابتدای سال ۸۷ الزامآور شد، اما تنها پس از ۱۵ روز از به اجرا درآمدن این قانون، کارفرمایان ساختمانی با اعمال نفود از ادامه اجرای قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی جلوگیری کردند.
وضع کارگران ایرانی بدتر از قبل شده است
دبیرکل خانه کارگر با بیان اینکه از زمان تاسیس سازمان تجارت جهانی (WTO) به شدت این رقابت کاذب افزوده شده است، افزود: این موضوع در هر کشور با توجه به مسایل داخلی برای کارگران تبعات مختلفی داشته است.
دبیرکل خانه کارگر با اشاره به وضع کارگران ایران گفت: در ایران هر چند آثار نامطلوب رکود اقتصاد جهانی ناچیز بوده است اما به دلیل رکودی که از سالها قبل در فعالیت بنگاههای تولیدی داخل کشور ایجاد شده است وضع کارگران ایران تحت تاثیر بحران اقتصادی جهان بدتر شده است.
وی یادآور شد: تنها در سال گذشته دولت مجبور شد به منظور حمایت از تولید داخلی از بانکها بخواهد تا با استمهال بدهیهای بانکی چند هزار واحد تولیدی موافقت کند.
محجوب یادآور شد: این مداخله دولت نشان میدهد که حداقل، کارگران ۳۰ درصد واحدهای بزرگ و متوسط دارای بحران هستند.
دبیرکل خانه کارگر پیشبینی کرد این وضع بحرانی با شوک تورمی ناشی از اجرای هدفمند کردن یارانهها تشدید شود.
محجوب با یادآوری اینکه تا پیش از قطعی شدن موضوع هدفمند شدن یارانهها هزینه تمام شده محصولات داخلی از قیمت بازار بیشتر بود، گفت: از آنجایی که با هدفمند کردن یارانهها بهای آب، برق، گاز و سایر کالاهای اولیه تولید افزایش چشمگیری خواهد داشت باید منتظر افزایش بیشتر بهای هزینه تمام شده کارخانههای داخلی باشیم.
کارخانهها تعطیل و کارگران بیکار خواهند شد
وی با بیان اینکه در این وضع حتی خرید محصولات داخلی در بازارهای ایران توجیه اقتصادی ندارد، افزود: این مساله در نهایت به تعطیلی تدریجی کارخانه و بیکاری کارگران منجر خواهد شد.
وی با پیشبینی این که حداقل فعالیت هزار واحد تولید در پی آزاد سازی بهای انرژی دچار مشکل شود، یادآور شد: اکثر این واحدها را کارخانههایی تشکیل میدهند که در سالهای پس انقلاب و با تزریق سرمایههای ملی سرپا نگه داشته شدهاند.
این مقام کارگری با بیان اینکه مهمترین نگرانی کنونی تشکلهای کارگری، بیکاری تدریجی کارگران در ماههای آتی است، افزود: امیدواریم که مسوولان کشوری نیز این نگرانی را داشته باشند و از بروز چنین فاجعهای جلوگیری کنند.
به گفته محجوب حتی با امیدواری و چشمداشت به موفقیتهای ظرفیتهای جدید شغلی نمیتوان انتظار داشت که نسبت به عبور از دوران شوک اقتصادی هدفمندسازی یارانهها خوشبین بود.
وی با انتقاد از روند سریع و غیرکارشناسی موافقتنامههای اصولی گفت: اکثر این موافقتنامهها بدون توجه به تضمین امنیت سرمایهگذاری صادر میشوند. در حالی که این روزها در نقاط مختلف دنیا سعی میشود با تحقیق و بررسی روند سرمایهگذاری، پروژههای اقتصادی تا۱۰ سال بیمه و تضمین شود اما در ایران مشاهده میکنیم که کارگاهها و کارخانهها در مرحله راهاندازی، ساخت بنا و یا نصب دستگاههای خطوط تولید نیمهکاره تعطیل شده و حتی به بهرهبرداری نمیرسند. چنانچه امروز شهرکهای صنعتی حکم قبرستان کارخانههای نیمهساخته را پیدا کردهاند.
به گفته محجوب، شوک ناشی از اجرای قانون هدفمندشدن یارانهها و صدور غیر کارشناسی موافقتنامههای اصولی تاسیس کارخانجات در حالی است که هنوز سنگینی و تبعات ناشی از همزمان شدن تورم و رکود اقتصادی سال ۷۴ احساس میشود.
رئیس فراکسیون کارگری مجلس ادامه داد: در حال حاضر هر سال به دلیل مشکلات اقتصادی به طور متوسط ۵۰۰ واحد تولیدی بزرگ و متوسط دچار مشکل و بحران میشوند.
وی با بیان اینکه به طور متوسط ۲۰۰ هزار نفر بهعنوان کارگر در این واحدها مشغول به کار هستند، گفت: معلوم نیست چه تعداد از واحدها در نهایت از چرخه فعالیت خارج میشوند، اما میدانیم که کارگران این واحدها پس از یک دوره طولانی بیحقوقی که فرق چندانی با بیکاری ندارد، در نهایت کار خود را از دست میدهند.
شوک درمانی در عرصه اقتصاد مذموم است
وی با بیان اینکه در علم اقتصاد همواره به پرهیز از ایجاد شوکهای اقتصادی تاکید شده است، افزود: شواهد نشان میدهد که شوک اقتصادی به ندرت نتایج مثبتی به دنبال داشته است.
دبیرکل خانه کارگر با یادآوری اینکه قرار بود بهای برق و آب رایگان باشد، گفت: حتی اگر به دلیل جنگ و مشکلات دیگران نتوانستهایم به این وعده عمل کنیم، دلیلی برای گران کردن نداریم.
وی گفت: دولت از مجلس میخواهد تا در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها به وی اعتماد اطمینان داشته باشد و این در حالی است که علم اقتصاد نظر مثبت درباره شوک تورمی ندارد.
وی پیشنهاد داد که دولت حداقل در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، قیمت حاملهای انرژی را بصورت ماه به ماه افزایش دهد تا با مشاهده نتیجه کار بتواند هوشمندانه اقدام کند.
دبیرکل خانه کارگر همچنین در خصوص مراسم تجلیل از کارگر نمونه که هر سال در طول هفته کارگر به منظور تجلیل از کارگران نمونه دولتی و خصوصی برگزار میشود، گفت: این مراسم با همکاری خانه کارگر و صداوسیما از سال ۶۱ برگزار شده و تا ۱۰ سال به همین طریق برگزاری شد، اما به دنبال تصویب قانون کار و مشخص شدن جایگاه معاونت فرهنگی وزارت کار برگزاری این مراسم به وزارت کار محول شد، به طوری که امروز دیگر برگزارکنندگان اولیه آن نقشی در این برنامه ندارند.
وی گفت: این در حالی است که طبق آییننامه مربوطه، تشکیلات خانه کارگر باید در برگزاری این مراسم حضور داشته باشد.
اصلاح قانون کار یکسویه و غیرماندگار است
محجوب همچنین در خصوص اصلاح قانون کار گفت: از اظهارات وزیر مبنی بر ارسال لایحه اصلاح قانون کار بیاطلاع هستم اما معتقدم که رویکرد نویسندگان این قانون یک سویه است.
وی با استناد از اینکه حتی هم رسانهها در پیگیری موضوع اصلاح قانون کار یک سویه عمل میکنند، افزود: اینکه میگویند قانون کار قرار است به نفع تولید اصلاح شود یعنی منافع هر ۲ طرف به طور یکسان در نظر گرفته نشده است.
محجوب افزود: حتی اگر این لایحه به تصویب مجلس برسد چون یک سویه است ماندگاری نخواهد داشت.
تعلل دولت در تدوین آییننامه بیمه کارگران ساختمانی توجیهناپذیر است
به گفته محجوب، دولت در یک سال گذشته در حالی در پاسخ به تذکرات نمایندگان مجلس علت اجرا نشدن قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی را با آماده نبودن آییننامه توجیه کرده است که حداکثر باید آییننامه لازم تا پایان ماه اول سال ۸۸ مشخص و توسط دولت اعلام میشد.
به گفته دبیرکل خانه کارگر، مجلس در رابطه با مسکوت گذاشته شدن اجرای قانون بیمه کارگران
وی افزود: از آنجا که در قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی آمده است که کارگران ساختمانی ثبتنام شده یا دارای کارت مهارت فنی و حرفهای مجاز به استفاده از مزایای بیمه اجباری هستند، هیچ دلیلی برای تاخیر دولت در نوشتن آییننامه وجود ندارد.
محجوب با اشاره به ویژه برنامههای تشکل متبوعش برای هفته کارگر گفت: امسال نیز مانند سالهای گذشته با برنامههای متنوع فرهنگی و اجتماعی به استقبال هفته کارگر خواهیم رفت.
وی در خصوص مراسمی که هر ساله به مناسبت یازدهم اردیبهشت میشود، گفت: در مورد این روز برنامههایی در تهران و سایر شهرستانها داریم که در حال حاضر برای هماهنگی مکان و زمان برگزاری مشغول رایزنی و گفتوگو هستیم.
محجوب با یادآوری تاریخ این روز افزود: در ایران نیز از ۲۳ سال پیش کارگران از ۵ تا ۱۱ اردیبهشت هر سال را به نام هفته کارگر گرامی میدارند.
دبیرکل خانه کارگر با بیان اینکه خانه کارگر از همکاری تمامی کارخانهها و دستگاهها برای کمک به هر چه باشکوهتر شدن برگزاری برنامههای هفته کارگر استقبال میکند، گفت: روز جهانی کارگر فرصت مناسبی است تا کارگران سراسر جهان با یکدیگر متحد شده و خواستههای خود را یک صدا پیگیری کنند.
وی افزود: در شرایط کنونی سرمایهداری جهانی با سوءاستفاده از موقعیت اقلیمی و شمار جمعیت ساکنان مناطق مختلف سعی کرده است تا میان کارگران جهان بار رقابتی کاذبی را بر سر کار بیشتر و دستمزد کمتر ایجاد کند.
اما با این رویه بیکاری و ناراحتی و نارضایتی مردم در سالهای نچندان دور باید اماده شک گیری دور جدیدی از تاریخ ایران باشیم…
شاید به معنای انقلاب…..