زیبا کلام:چین ما را محکوم کرده و علیه ما رای میدهد
چکیده :موضع چین همراهی با آمریکاست ولی به این صورت که صدرصد موادی را که آمریکاییها خواستار گنجاندن آن در تحریمها هستند توسط چینیها مورد موافقت واقع نمیشود و تحریمها از 100 درصد به 70 یا 80 درصد کاهش مییابد. هرچند که زهر گزنده تحریمها در اقتصاد ایران باقی خواهد...
کلمه:صادق زیبا کلام،استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران بر این باور است که احتمال تحریم ایران در شورای امنیت قطعی است. هر چند که چین حجم تحریمها را تقلیل میدهد ولی در نهایت بر سر تحریم ایران با آمریکا همراه خواهد شد.
در روزهای اخیر رایزنیهای فراوانی در رابطه با پرونده هستهای ایرانی و جلوگیری از اعمال تحریمها علیه کشورمان صورت گرفته است این رایزنیها کشورهایی همچون چین، الجزایر، گابن و.. را دربر گرفته است.
در این میان مهمترین بخش این مذاکرات به حضور جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی در چین مربوط میشود، جلیلی در هفته گذشته ضمن سفر به پکن با مقامات بلند پایه این کشور به گفت و گو نشست تا بتواند این کشور را به مخالفت با اعمال تحریمها علیه ایران مجاب نماید.
اما در هنگام حضور جلیلی در پکن هوجینتائو رهبر چین در مکالمهای تلفنی با اوباما خبر از پیوستن کشورش به مذاکرات مربوط به تحریم ایران داد. با وجود انتشار این خبر برخی تحلیلگران معتقدند که حضور چین در این مذاکرات به سود ایران است و این کشور میتواند، مفاد قطعنامه جدید علیه ایران را تعدیل نماید.
داوود هرمیداس باوند تحلیلگر مسائل بینالملل در اینباره معتقد است: «با وجود موافقت چین برای تصویب تحریمهای جدید علیه ایران، پکن نقش تعدیل کنندهای در تصویب قطعنامه چهارم خواهد داشت.» به گفته باوند با وجود افزایش سفرهای مقامات تهران به کشورهای عضو دائم و غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل هیچ کشوری منافع ملی خود را به منظور رسیدگی به خواست ایران نادیده نخواهد گرفت.
اما صادق زیبا کلام استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در گفتوگو با “فرارو” با اشاره به رویکرد احتمالی چین در قبال تحریم ایران در شورای امنیت گفت: «بهترین حالتی که برای ایران وجود دارد این است که چینیها به طور کامل به جبهه آمریکا نپیوندند و از تحریمهای شداد و غلاظ مدنظر آمریکا و شرکای غربیاش فاصله بگیرند. اما در اصل این موضوع که چین ما را محکوم کرده و علیه ما رای میدهد من هیچ تردیدی ندارم. هر چند که احتمال رقیقتر شدن تحریمها وجود دارد.»
وی ادامه داد: «موضع چین همراهی با آمریکاست ولی به این صورت که صدرصد موادی را که آمریکاییها خواستار گنجاندن آن در تحریمها هستند توسط چینیها مورد موافقت واقع نمیشود و تحریمها از ۱۰۰ درصد به ۷۰ یا ۸۰ درصد کاهش مییابد. هرچند که زهر گزنده تحریمها در اقتصاد ایران باقی خواهد ماند.»
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه نباید خیال کرد که با توسل به چین میتوانیم اهداف خود را پیش ببریم، افزود: «چین حجم سرمایه گذاریهای خود در بخش نفت و گاز ایران را کم کرده و واردات انرژی از ایران را کاهش داده و از طرف دیگر مواد خام و صنعتی را به نمیدهد. به نظر میرسد چین در عمل و اجرا تحریمها را اعمال میکند ولی در لفظ سعی میکند که ما را با خود داشته باشد. پس نباید فکر کنیم که ما و چینیها سر دنیا و آمریکا کلاه میگذاریم.»
زیباکلام در ادامه با انتقاد از هزینه احتمالی که برای عدم همراهی کامل چین با غرب خواهیم پرداخت، اظهار داشت: «نکته دیگر که باید به آن توجه کنیم بهایی است که ما برای اینکه چین صدرصد با آمریکا همراه نشود، میپردازیم. ما در قبال روسیه و چین بهای سنگینی را پرداختهایم. در کل باید گفت برنامه هستهای مدتهاست که هزینه خیلی زیادی را بر منافع ملی ما تحمیل میکند. به گمان من این رویهای که در برنامه هستهای پیش گرفته ایم مبنی بر اینکه باید برنامه هستهای را تحت هر شرایطی و به هر قیمتی جلو ببریم؛ نگاه درستی نیست.»
وی افزود: «حتی اگر ما در زمینه غنی سازی که محل اصلی نزاع ایران با غربیها است، به طور کامل موفق شویم و جمهوری اسلامی بعد از مدتی بتواند اورانیوم را نه در حد ۵/۳ درصد بلکه در مقیاس صنعتی تلغیظ کند، باز جای این سوال است که آیا هزینهای که ما برای این مسئله پرداختیم با آن چیزی که بدست آوردهایم همخوانی دارد یا نه؟ جواب من به این سوال منفی است. یعنی آنچه که ما در پبگیری این چنینی برنامه هستهای به آن دست یافتهایم به هیچ وجه ارزش صدمه و لطمهای را که بر منافع ملی وارد کرده و هزینههای اقتصادی که بر کشورتحمیل ساخته؛ ندارد. به همه این موارد هزینههای بیشتری که به صورت غیر مستقیم دادهایم، باید اضافه کرد.»
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان این مطلب که دستگاه دیپلماسی به ارزیابی هزینه و فایدههای رویکرد خود در قبال پرونده هستهای نپرداخته، افزود: «ما تاکنون به محاسبه این تحریمها نپرداختهایم و هزینه و فایده نکردهایم. اگر هم برنامه هستهای برای ما دستاورد داشته باشد، یک دستاورد سیاسی است که به دنیا نشان دهیم علی رغم مخالفت ۵+۱ برنامه هستهایمان را پیش بردیم. ولی نکتهای که به آن توجه نکردهایم اولا هزینهایست که برای پیشبرد این طرح پرداخت کردهایم و دوما دستاوردهای این برنامه را بررسی نکردهایم. برای مثال پاکستان و کره شمالی در برنامه اتمی خود فرسنگها از ایران پیش هستند. مگر این کشورها چه دستاوردی برای بخشهای اقتصادی، کشاورزی و صنعتیشان داشتهاند که ما اینقدر بر این مسئله اصرار میورزیم.»
وی با انتقاد از سیاست خارجی دولت فعلی اضافه کرد: «رویکردی که قبلا در دستگاه سیاست خارجی نسبت به مطالبات هستهای دنبال میشد راه بسیار معقولی برای منافع ملی بود. زیرا با این روش دنیا را مقابل خود قرار نمیدادیم.»
زیباکلام در خاتمه به پیش بینی خود از جلسه آینده شورای امنیت پرداخت و گفت: «از ۱۵ عضو شورای امنیت ممکن است برزیل به نفع ایران رای دهد. ولی نصف بعلاوه یک شورا قطعا با تحریمها موافقت میکنند و هیچ یک از ۵ عضو دائم شورای امنیت تحریم ها را وتو نخواهند کرد.»
آقای زیبا کلام مثل اینکه نمیدونید برادرا قصد دارن همون رفتاری که با مردم تو خیابون ها دارن با بقیه ملتهای دنیا داشته باشندو همه مردم دنیارو به زور ببرن داخل بهشت؟
یادمه قبل از اخمدی نژاد ،همه به شوروی و بعد هم روسیه دل می بستند و همین آقای زیباکلام که مدافع آقای هاشمی بود،ایرادی به سیاست آقای هاشمی نمی گرفتند!!
با بعضی تحلیل های دکتر زیباکلام موافق هستم ولی عمده ی دیدگاه های ایشان از سر شور و احساس هست؛مثل تعریف و تمجیدهایی که از رضاشاه یا آقامحمدخان کردند،یعنی چی که شمشیر آقامحمدخان ،اسمش خدمات بود؟
یا کیست که نداند رضاشاه راه آهن یا راه های کوهستانی و شمال کشور را برای سهولت در حمل و نقل و عبور و مرور نیروهای روسیه نساخته بود؟
یا اگر آدم شجاعی بود دست بسته و ذلیلانه تسلیم متفقین نمی شد،خیلی شبیه به صدام بود،توهم زیاد داشت و با اندک قدرتی زیاد لاف می زد،الانم نمونش رو داریم ،منتهی رضا شاه از اعتقادات مردم سوء استفاده نمی کرد ولی این یکی یه روز هاله نور می بینه یه روز حضور امام زمان رو حس می کنه.
ایشان به همین نحو هم از آقای رفسنجانی دفاع می کردند.
this article seems tobe correct.
رانندگی در جهت مخالف در یک جاده یک طرفه با فرمان و ترمز بریده : این چکیده ادراک مسئولین فعلی ما از “سیاست ورزی” داخلی و خارجی است که آقای شریعتمداری روزی نامه کیهان به گویا ترین راه ممکن آنرا بیان کرده است. وقتی بی خبری و نادانی و تعصب و استبداد را با فرصت نشناسی و ثروت باد آورده نفت ترکیب کنید معجونی بهترین از این چه در داخل کشور و چه در ارتباط با جهان خارج حاصل نخواهد شد. آیا تاسف بار نیست که فرصت تاریخی انتخابات دهم را فدای هوی نفس خود کردند و نام آنرا “بصیرت” گذاشتند؟ خدایا شکایت کجا بریم؟
در زمان خاتمی سیاست خارجی ما روند بهتری داشت اما متاسفانه در زمان احمدی نژاد یکی بگه در چه زمینه ای ما پیشرفت داشتیم؟البته خیلی واضح است که مسئول اصلی سیاست های دولت فعلی احمدی نژاد نیست بلکه شخص دیگری است.دقیقا شبیه همان مساله ای که زمان نخست وزیری میرحسین بود .الان اونهایی که میخواستند هرجور که خودشان دوست داشتند اسلام را تعریف کنند بر مسند کار هستند.جالبه آن زمان امام از میرحسین دفاع میکرد و از افرادی دیگر انتقاد میکرد اما اکنون آنها قدرت را بدست گرفته اند و هرچه میخواهند میکنند.جدا اینها چه بلایی بر سر این مملکت میخواهند بیاورند؟آیا با این روش مردم و جوانان را از دین روی گردان نمیکنند؟…..
کاش همۀ مردم ایران به بلندایِ تاریخِ ایران عقل داشتند واینقد اسیر تعصبات بی موردِ نمی شدند تا بلافاصله هر چیزی را که در تضاد با فکر و اندیشه و عملِ خودشان است را چنین سریع محکوم نمی کردند. سیاستِ بین المللی احمدی نژاد همچون سیاستِ اقتصادیِ ایشان شکست خورده است. این مردِ جسور باید با جسارت آنرا بپذیرد.
گویا نمی دونید:
تصمیم هم بر این گرفته شده که پوست ایران رو بکنند و این کار رو در نهایت و بزودی خواهند کرد و همین آقایونی که دم از منافع ملی می زدند و خاتمی رو متهم می کردند که باج میداده چنان مثل اسیر جنگی ببرند پای میز مذاکره که برای دنیا درس عبرتی بشه. با اقتصاد و کنترل اون این آقایون پر ادعا بزودی به زانو در می آیند. اصلاً شک نکنید. کاری خواهند کرد با صنعت نفت ایران هم که برای دهه ها نتونه سر بلند کنه. همین حالا تولید نفت ۳.۸ میلیون بشکه در روزه که بزودی و با کمک دوستان!! به ۳.۴ و به روایتی به ۳.۲ در روز میرسه و شرکت نفت مجبوره کلی از کارمنداش رو اخراج کنه.
سلام، با تحریمی که در راه است کشورهای غربی و چین می توانند نفت را بسیار ارزان تر از ایران در روی دریا از طریق شرکت های ثالث بخرند. وگرنه همه ی سیاستمداران و از جمله آقای زیبا کلام می داند که برنامه اتمی ایران بسیار عقب مانده تر از پاکستان و کره شمالی است. در واقع سیاستی که جمهوری اسلامی ولایی ایران در پیش گرفته که بظاهر بر علیه منافع کشورهای غربی است، اما پشت دیگر سکه اش همراهی در فروش نفت بسیار ارزان قیمت برای هدف های خاص است. این تحریم ها هم شرکت های غربی را با خرید نفت ارزان روی دریا خوشحال می کند و هم فروشندگان نفت تحریم شده را . زیرا کسی نخواهد توانست از آن ها حساب و کتاب فروش نفت را بخواهد.
خدا یا چه میشد کشور ما نفت نداشت میدانید چه اتفاق بزرگی میافتاد وکشور ما یکی از ازاد ترین و دموکراسی ترین کشور ها بود اخه بعد از ۶ سال باز این اقا میگوید سیاست اقای خاتمی مقبول بوده طرح کنترل قیمت های اقای خاتمی کجا و الان که صجبت از گران شدن یک شبه کالا هاست اخر تا به کی این ملت مظلوم بایدهزینه جانی و مالی این گونه افکار رابدهد خدا یا این نفت را از ما بگیر تا این کشور روی خوش زندگی کردن را ببینداونوقت دیگر باید کار کرد باید ساخت و هر کس که میتواند بسم الله وگرنه تکیه زدن به پول نفت و داشتن یک گروه که بتواند با زور و بدون منطق هر چه که خواست بگوید و انجام دادن این کشور را به زمان قاجار بر میگرداند فقط باید اقایانی که دیروز با نوشتن یک فرمول در صدد تهیه بنزین بودند پاسخ گو باشند یک فرمول مینویسیم هرچقدر بنزین بخواهیم تولید میکنیم یه هفته تا پانزده روز ببینید از کجا به کجا داریم میرویم
امید آنکه در این سایت از آزادی بیان هراسی نباشد . در زمان شاه ، پیشرفته ترین شرکت ها و کشورها با هم مسابقه می دادند تا بتوانند خدمات خود را به ما با قیمت مناسب (قیمت روز در دنیا) بفروشند . پس از انقلاب در زمان نخست وزیری میر حسین موسوی ، ما توانستیم سوخت ۲۰ درصدی را برای رآکتور تحقیقاتی تهران با قیمت مناسب و در بحبوحه جنگ هشت ساله از آرژانتین خریداری کنیم . در پایان دولت هاشمی ، اعضای اتحادیه اروپا سفیران خود را از ایران به دلیل محکومیت در دادگاه رسیدگی به ترور میکونوس فراخوانده بودند ولی با پیروزی محمد خاتمی این تصمیم لغو گردید و روابط عادی از سر گرفته شد . در دوران احمدی نژاد ، پرونده مان به شورای امنیت رفت و با تحریم های بسیار گسترده تری نسبت به قبل مواجه شدیم . ارتباط سازنده با اروپا را از دست دادیم و با کشورهایی همچون ونزوئلا ، جزایر کومور و کشورهایی از این دست روابط گسترده برقرار نمودیم . اینک کشور را در خطر بزرگ حمله نظامی از سوی کشور اسراییل و همزمان ناتو با همراهی آمریکا قرار داده ایم . امروزه بسیاری از مردم میهنمان ، ….. را دشمن اصلی منافع ملی ایران و مانع بزرگ پیشرفت ، توسعه ، آبادی و آزادی به شمار می آورند .
دولت دو راه بیشتر پیش رو ندارد. یا اینکه به خواسته مردم احترام بگذارد و اجازه بازگشت امور به مسیر درست بدهد که بعید به نظر میرسد، یا اینکه با پا فشاری به این سیاستهای اشتباه بیش از پیش مسیر بازگشت را سخت کند. در ارتباط با سیاست خارجی با روند فعلی، دولت هیچ کاری نمیتواند بکند مگر باج دادن به دولتهای خارجی؛ همان کاری که با چین و روسیه انجام میشود. دولت غافل از این است که این باج دادنها هم در نهایت تاراج دادن ثروتهای این مملکت است و در نهایت تمام دنیا از جمله چین و روسیه هم در یک جبهه مشترک در برابر ایران موضع خواهند گرفت. کاری که این دولت پس از انتخابات انجام داده جبران یک کار اشتباه بوده با یک کار اشتباه دیگر و این مسیر سر انجامی جز ور شکستن و نابودی نخواهد داشت که البته هزینهٔ سنگینی هم خواهد داشت برای مردم ایران.متاسفانه زمام امور دست جمعی افتاده که بر اساس منافع شخصی تصمیم میگیرند. تنها راه حال گره گشأی از این کلاف سر در گم فقط تسلیم در برابر خواسته مردم است. امیدوارم تا دیر نشده این را بفهمند.
حقیقتا با همه وجودم درستی فرمایش مولا علی را درک می کنم ( الیمین والشمال هی مضله،الطریق هی الوسطی )برای زندگی در نظامی دموکراتیک ، چاره ای جزءمیانه روی در همه زمینه ها نداریم.دوستانی که بجای استفاده از مضمون ومحتوای تحلیل های نخبگان کشور به داوری در مورد شخصیت آنها می پردازند.مطلق نگری را ترویج می کنند که باعث دوری ما از حقایق نجات بخش می شود.آقای دکتر زیبا کلام از معدود استادانیست که شجاعانه نظرات خود را برای افکار عمومی طرح می نماید.بسیاری از این نظرات موجب غضب قدرت حاکم می شود. بنا بر این با این وضعیت ، تهمت فرصت طلبی نهایت بی انصافی است.چه خوب است اکنون که ایشان بر خلاف میل و اراده قدرت حاکم به نقد سیاست هسته ای آنان پرداخته، همه در این بحث بسیار مهم و حیاتی با روشی اعتدالی مشارکت نمایند. حتی اگر به کارساز بودن این گفتگو ، اعتقادی نداشته باشیم برای ثبت در تاریخ و قضاوت آیندگان موثر خواهد بود.
جناب آقا / سرکار خانم Utopia
به نظر می رسد متاسفانه اطلاعات تاریخی شما بسیار اندک است و سن کمی دارید. اولا” در تاریخ, ساخت راه آهن با کمک متخصصین آلمانی و با بستن مالیات بر قند و شکر انجام شد. راه آهن در آن تاریخ نیاز ملت ایران بود. هنوز هم ارتباطی تحت عنوان کریدور شمال-جنوب (شبکه راه های ارتباطی و …) در حد اعلای نیاز ایران عزیز قرار دارد. حداقل بفرمایید (مانند بعضی دیگر از منتفدان) که راه آهن به دستور حضرات انگلیسی ساخته شد تا در جنگ جهانی بعدی در کمک به روسیه مورد استفاده قرار گیرد!, حال انگلستان را با راه آهنی که آلمانها می ساختند و قرار بود به روسیه کمک نماید! چه کار را هم نمی پرسیم!
آقای زیبا کلام عزیر, به نظر می رسد تا درک درست هموطنانمان از تاریخ و خاتمه برچسب زنی سیاسی فاصله بسیار است. اما وظیفه روشنگری همواره برعهده روشنفکرانی آزاری خواه مانند شماست.
ایرانی پر معلومات،شما ظاهراً سن زیادی داری،،لطف کن کمی تاریخ مطالعه کن،،
آلمان ها پیمانکار احداث جاده بودند و جهت اطلاع باید بگم پیمانکار کسی است که در ازای بودجه ی مالی طی قراردادی ،کاری را انجام می دهد و این به معنای مالک بودن کار نیست.
مثلاً الان روس ها مالک رآکتور اتمی بوشهر نیستند،این که واضح هست،نیست؟
حکومت ایران(رضا شاه) برای سهولت در نقل و انتقال روسها راه آهن و جاده های شمالی را ساخت و پیمانکار “قسمتی” از کار هم آلمان ها بودند.