دفاع از سلامت آرا به شیوه عادل فردوسیپور،”مطمئن باشید که از رأی شما محافظت میشود”
چکیده :فردوسیپور در لابلای برنامه (تا انتها) بارها شمارههای تلفن همراه متعلق به هواداران یا مدیران باشگاه تراكتورسازی را به صورت موردی چك نمود و تعداد پیامكهای ارسالی با ذكر زمان دقیق ارسال برای هر شماره را استخراج و اعلام كرد. او اعلام آمادگی كرد مجموعه پیامكهای مسابقه را در اختیار هر مرجع صالحی كه متقاضی بررسی آنها باشد، قرار دهد و در حقیقت رفتن زیر سایه یك «نظارت عام» را...
کلمه: محسن دقت دوست با ارسال یاداشتی به آینده نوشته است:خودم هم موافق نیستم در فضای تنگ و تاریک فعلی یک برنامه تلویزیونی را بدین شکل «سوژه» نمود و آن قدر به آن پرداخت تا خدای نکرده مشکلی برایش پیش آید و علاقمندان پرشمار این برنامه از تماشای آن محروم شوند. اما چه میتوان کرد. شرایط به گونهای رقم خورده که رفتن سراغ برخی مقولات اجتماعی و تحلیل بدون پیرایش آنها باعث بیتابی و بالا رفتن فشار خون تعدادی از مسئولین میشود و ناچار از کاربرد اشارات غیرمستقیم و صناعات ادبی همچون تشبیه و استعاره هستیم.
بعید است که مانند من از بینندگان برنامه دیشب (پنجم بهمن) نود بوده باشید و ندانید از چه میگویم. ماجرای اختلاف «عادل فردوسیپور» با فوتبالدوستان دیار آذربایجان که تعصب خاصی روی تیم شهر خود یعنی «تراکتورسازی» دارند، از یک هفته پیش و در جریان مسابقه پیامکی برنامه قبلی مبنی بر تعیین حجم حامیان هر تیم فوتبال در سراسر کشور پدید آمد.
جرقه ابتدایی این اختلاف نیز توسط سرمربی همان تیم و سخنان بدون ملاحظهای که وی در جریان تماس تلفنی خود با برنامه به زبان آورد زده شد. سخنانی که باعث شد مجری برنامه در موضعی انفعالی قرار گیرد و بگوید همچون “ناموسش” از پیامکهای مردم محافظت مینماید.
اتفاقاتی که هفته گذشته در حاشیه دیدار «تراکتورسازی» و «مقاومت شهید سپاسی» در ورزشگاه شهر تبریز رخ داد و اخبار جسته و گریختهای از آن منتشر شد، حاکی از تحرکات وسیع تماشاگران آذری علیه دستاندرکاران برنامه نود و حتی برخی واکنشهای عصبی و خشمناک در قالب شعار و پلاکارد و … توسط آنان بود. به همین سبب نیز بسیاری همچون نگارنده در انتظار پخش برنامه جدید و نظاره نوع عکسالعمل فردوسیپور به این اعتراضات بودند. اما آنچه تصورش نمیرفت، شباهت اعجابآور روند طی شده در برنامه اخیر در شیوه مواجهه با اعتراضات بود با راهبردی که میتوانست در جریان حوادث پس از انتخابات نیز بهکار رود و نتایج بهتری را نصیب کشور کند و بهرغم زنهارهای مکرر اعتدالپیشگان دلسوز مجالی نیافت.
البته نباید دچار اوهام شد و اجازه داد که ذوقزدگی مایه چشمبستن بر تفاوتهای ماهوی شود. در حقیقت توجه نکردن به عرصههای متفاوتی که در این دو مورد مطرح است و ابعاد موضوع، همچنین در نظر نگرفتن اینکه برنامه نود حداکثر قادر است بستر رسانهای ماجرا را پوشش دهد و در تصمیمات اجرایی دخالتی ندارد، میتواند ما را به نتایجی دلخواه اما غیرواقعی رهنمون شود. با وجود این امکانش هست که یک سری جزئیات را نادیده گرفت و در عوض نمایی کلی را متصور بود و با قیاس ضمیر مشترک و مستتر نگاه کرد.
فردوسیپور از همان شروع و در بخش نمایش تصاویر خلاصهای از برنامه، نشان داد که حساب ویژهای برای طرح اعتراض هواداران تراکتورسازی گشوده است و تنها قصدی که ندارد، پنهانکردن ماجراست. هنگام بررسی کارشناسی مسابقه مذکور، گزارش مشروحی که شامل تصاویر، انواع و اقسام پلاکاردهای شعارنویسی شده، مصاحبههای متعدد مردمی و شنیدن کامل استدلالها (که هریک به نوعی مسابقه پیامکی را زیر سوال میبردند و مدعی تقلب بودند)، صحبت با مدیران و افراد مسئول و خلاصه هر آنچه آن روز بر علیه برنامه نود و شخص فردوسیپور وجود خارجی داشت (جز شعارهای خارج از محدوده ادب) به نمایش درآمد.
این رویه در بخش «دوربین نود» نیز ادامه یافت و چندین و چند عکس ارسالی مردم از زوایای گوناگون و اشکال مختلف بیان اعتراضات به تصویر کشیده شد. فردوسیپور حتی “بنر” بزرگی از عکس خود که با درازکردن دماغش و نوشته بزرگی با عنوان «فردوسیپور پینوکیو» درست شده بود را نشان داد و به آن خندید! در این قسمت نمایش پلاکاردی جلب توجه کرد که رویش نوشته بود: مینویسیم تراکتور، میخوانند پرسپولیس. اما باید دید جز اینها، او برای رفع شبهه گرایش داشتن و تقلب چه کرد.
در مرحله اول آیتم بلندبالایی شامل اسلایدهای متعدد از نمودارهای مختلف مقایسهای به همراه انواع محاسبههای عددی به مدد علم ریاضی و آمار به نمایش گذاشته شد و فردوسیپور روی هر یک توضیحات مفصلی ارائه کرد. در بخشی دیگر و در کلامی که در ابتدایش گفته شد “یه عبارت دیگر” بدون استفاده از آن ابزارها، همان توضیحات را با بیانی عامیانه تکرار کرد و گفت که تمایلات باشگاهی ندارد و تا روزی که در برنامه نود باشد اجازه نخواهد داد نظرات مردم جابجا شود. اما کار به همین جا نیز ختم نشد.
فردوسیپور در لابلای برنامه (تا انتها) بارها شمارههای تلفن همراه متعلق به هواداران یا مدیران باشگاه تراکتورسازی را به صورت موردی چک نمود و تعداد پیامکهای ارسالی با ذکر زمان دقیق ارسال برای هر شماره را استخراج و اعلام کرد. او اعلام آمادگی کرد مجموعه پیامکهای مسابقه را در اختیار هر مرجع صالحی که متقاضی بررسی آنها باشد، قرار دهد و در حقیقت رفتن زیر سایه یک «نظارت عام» را پذیرفت. نظر به قوام و پشتوانه برنامه نود به ما میگوید او میتوانست با خیالی آسوده به این کارهای پرزحمت تن ندهد، ولی دیدیم که تا سرحد امکان و توانایی تلاش نمود به وسیله اثبات نشدن تقلب (و نه اصرار کلامی به نشدنی بودن تقلب) اعتبار خدشهدار شده برنامهاش را بازگرداند و از وارد آمدن کوچکترین صدمه به باور عمومی جلوگیری نماید.
گفتنیها بسیارند. اما اجازه بدهید جهت جلوگیری از اطاله کلام به همین حد بسنده کنم و ادراک مابقی مفاهیم را به ذهن خلاق خوانندگان بسپارم. در انتها، کلام پایانی عادل فردوسیپور در برنامه دیشب نود را ذکر میکنم که گفت: “مطمئن باشید که از رأی شما محافظت میشود”
اخه دقیقا ماجرای انتخاباته دیگه.همه می گن تیم ما برندست.کلمه چقدر آماتور و شکست خورده شدی.
به نظر می رسد مخابرات تعداد پیامک هایی که به نود می رسند را کنترل می کند و از دست عادل جان خارج است – مثلا روزی که قرار شد پیام های خالی بفرستیم پیامهای خالی send نمی شد اما پیامکهای دیگر send می شد .
سابقا هم اگر خاطر باشد مخابرات یک بار از فرستاده شدن پیامک ها به این برنامه خودداری کرد که با طعنه ی سنگین و انتقاد جدی فردوسی پور مواجه شد (همان برنامه ای که فقط شرکت کنندگان آن مشترکین ایرانسل بودند!)
اناهیتا جان شما الان دها اومدین نمیدونید تو شهر چه خبر هست
لطفا به مون دهاتتون برگردید.
شما وقتی اسم صیانت از ارا را نمیدونید خوب تقصیر من و کلمه چیه؟
موضوع اینه که پول خوبی از طرف دولت به حساب شماها واریز شده
یا حق
درود به عادل فردوسی پور
البته عادل فردوسی پور بعضی جاهاش داشت اسرار میکرد که نه تقلب نشده.
من از این کارش اصلا خوشم نیومد چون واقعیت رو نباید منکرش شد.
یا حق
نمونه بارز اداره امور توسط انسانهای تحصیل کرده و لایق…
ferdosi pur 20e
جدای از این که آیا تقلبی صورت گرفته یا نه ، روش برخورد عادل فردوسی پور با بحث تقلب و کسانی که به او اعتراض داشتند، روشی کاملن مدرن، مدنی و انسانی را پیش روی ما قرار داد. وی بدون انکار اصل اعتراض به شیوه ای محترمانه و انسانی و دوستانه و با آوردن دلایل منطقی و مستدل و علمی و قابل قبول، سعی کرد تا این شائبه را از اذهان معترضین پاک کند و برای این کار ضمن محترم شمردن اعتراضات مخاطبین و شک و شبهه ی ایجاد شده؛ هیچ واهمه ای از نمایش توهین ها و شعارهایی که علیه وی و برنامه اش داده شد نداشت. و تلاش کرد تا با بی طرفی و رعایت انصاف، مخاطب خود را به روش های منطقی و علمی آگاه کند و به آنان اطمینان قلبی بدهد نه زبانی! و حتا به نظر من اگر مخاطبین بخواهند وی حاضر خواهد بود تا یکبار دیگر این مسابقه را با تمهیدات بالاتر برگزار کند تا مخاطبین اش را راضی نگه دارد.
به این می گویند روش مدنی در برخورد با اعتراض در دنیای مدرن امروز(حتا در یک مورد جزیی مثل مسابقه ی پیامکی).
کاش مسئولین ما نیز لا اقل یک صدم این درایت و اخلاق و ظرفیت را داشتند تا جواب اعتراضات مسالمت آمیز مردم را که با سکوت بیان شده بود، با گلوله پاسخ نگویند. و به جای پاسخ گویی و شنیدن حرف ها و نشان دادن دلایل مستدل و علمی و به دست آوردن دل مردم، همچنان بر طبل خشونت و سرکوب نکوبند.
عدالت عادل ، همان چیزی است که یک حکومت حاکم بر سرزمینی با غنای اقتصادی فوق العاده مثل ایران ، که ممکن است غنایش چشم حاکمان را کور کند -که کرده- نیاز دارد .
درود بر عادل سبز که البت میداند در این مقطع خاص چه می کند. او به واقع یک سبز است.
عادل اون برنامه را که خودش داشت گریش میگرفت یادش رفته.
یا یادش رفته همه انتخاب های فدارسیون را به تمسخر گرفته
ضمننا مگه مخابرات دسته فردوسی پور هست که از ناموسش مایه میذاره
دارن از برنامه عادل هم استفاده میکنن
اگر سران مملکت ۰.۱ درصد از انتقاد پذیری عادل رو داشتند الان این همه زندانی نداشتیم!
کاشکی وزارت کشور هم صداقت و امانتداری “عادل فردوسی-پور” را داشت در برگزاری انتخابات دهم.
خیانت در امانت گناه کبیره بود سابقا، شورای نگهبان میبایست در خرداد ماه از مردم دفاع میکرد.
از این حکومت هر کاریکه بگی سر می زنه مثل اینکه هیچ کسم نمی تونه جلوشو بگیره؛ عادل بنده خدا چکار کنه . میدونه که حرف بزنه سربنیستش می کنن.
“سبز سبزم ریشه دارم”
“به امید ایرانی اسلامی و آزاد”
مادر عروس
من که به آقای فردوسی پور اعتماد دارم. درود بر عادل ه عزیز
من بعنوان یک آذربایجانی معتقدم عادل یکی از آزادیخواهان و سبزهای واقعی است و بارها این موضوعرو تو برنامه هاش ثابت کرده ، ولی دلایل ایشون قانع کننده نبود .حداقل مایی که اینجا زندگی می کنیم اونروز بارهااس ام اس ارسال می کردیم ولیsend نمی شد.ای کاش کار مخابرات بوده باشه البته عادل بایستی این موضوع رو مطرح میکردکه بله پیامهایی که ارسال میشه کاملاً محفوظه و لی اینکه پیامی ارسال میشه یا نمیشه دست ایشون نیست وناشی از سیستم مخابرات که مسئولیت اونوقت میافته رو دوش مخابرات.ما این روزا مات و مبهوتیم از طرفی عاشق عادل هستیم و از طرفی و ضعیت ارسال اس ام اس ها گیجمون میکنه.
به هر حال و با تمام اوصاف هم صدابا ملت ایران سبز سبزیم و خون شهدای عزیزی که از همه جای ایران بودند روپاس میداریم و نوکر همه ی سبزاهستیم .این روزا ما بیشتر از همه به همدلی نیاز مندیم
من بعنوان یک آذربایجانی معتقدم عادل یکی از آزادیخواهان و سبزهای واقعی است و بارها این موضوعرو تو برنامه هاش ثابت کرده ، ولی دلایل ایشون قانع کننده نبود .حداقل مایی که اینجا زندگی می کنیم اونروز بارهااس ام اس ارسال می کردیم ولیsend نمی شد.ای کاش کار مخابرات بوده باشه البته عادل بایستی این موضوع رو مطرح میکردکه بله پیامهایی که ارسال میشه کاملاً محفوظه و لی اینکه پیامی ارسال میشه یا نمیشه دست ایشون نیست وناشی از سیستم مخابرات که مسئولیت اونوقت میافته رو دوش مخابرات.ما این روزا مات و مبهوتیم از طرفی عاشق عادل هستیم و از طرفی و ضعیت ارسال اس ام اس ها گیجمون میکنه.
به هر حال و با تمام اوصاف هم صدابا ملت ایران سبز سبزیم و خون شهدای عزیزی که از همه جای ایران بودند روپاس میداریم و نوکر همه ی سبزاهستیم .این روزا ما بیشتر از همه به همدلی نیاز مندیم
عادل اگه عادل بود ؛ اون روز با افراد درست و حسابی مصاحبه میکرد.
نظر سنجی عادل کاملا اشتباه بود. باید به تعداد هر تیمی یه گزینه ای می گذاشت.
طرفداران تیم با حضورشان در ورزشگاهها مشخص میشه. طرفداری تیم تراختور در انزلی، تهران، قزوین، کرج و سایر شهرها به خوبی خودشون رو نشون دادن.
ما بیشتری تعداد و تمرکز جمعیتمون در شمال کشور و غرب کشور واقع است. یعنی جائیکه ترکها در آن از اکثزیت برخوردارن. تهران، قزوین، زنجان، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی.
شب نظرسنجی جلوی اس ام اس های ۰۹۱۴ بسته شده بود. فردوسی پور به صورت یکجانبه و بدون اینکه از منتقدین کسی رو دعوت کنه؛ به دفاع از حرفای خودش پرداخت.
متهمی که خودش قاضی شد!
بابا چرا طرفدار های تراکتور متوجه نیستن که اکثر طرفدارهای تیم اونها در آذربایجان هستن و طرفدارهای استقلال و پرسپول در تمام ایران پراکنده اند …من ترک هایی رو می شناسم که پرسپولیسی یا استقلالی هستند … جمعیت ایران چقدره؟ چقدرش ترکن؟ این ها رو در نظر بگیرید….
چند تا نکته:
۱- فرض بر اینه که همه می دونن که بستن یک شماره اسمس با یه پیش کد خاص دست برنامه ۹۰ نیست و دست مخابراته که اونم دلیلی برای بسته شدن این پیش شماره در اونشب توسط مخابرات وجود نداشته (مگر اینکه به تفاسیر مالیخولیایی روی بیاریم که ارزشمند نیست)
۲- آماری که برای بیننده نشون میدن که دیگه دست مخابرات نیست اون دست برنامه ۹۰ و منظور عادل خان هم این بود که اسمس هایی به برنامه ۹۰ میرسه ازشون حفاظت می کنه نه اونایی که تو هوا مونده و دلیور نشده ( بابا یه ذره مخ بسوزونید دیگه)
۳- به نظرم همونطور که نگارنده مقاله هم گفتن و منم یه ذره پیاز داغش رو زیاد می کنم کار عادل در به نمایش گذاشتن نحوه ی پاسخگویی یک مقام در یک جامعه بر مبنای دموکراسی حرف نداشت
الف) در حیطه اختیار خودش صحبت کرد و آسمون و ریسمون رو به هم نبافت. ( لازم نیست همیشه اینجوری فکر کنیم که:
” یا یه کار بزرگی می کنیم ، یا هیچ کاری نمی کنیم .”) میشه در حیطه مسوولیت خودمون هم کارهای کوچیک و با تاثیر گذاری کوچیک کرد.
ب) مخالف رو با تمام هزینه هاش نشون داد و میشه به نوعی تقدس زدایی کرد
ج) عوام فریبی نکرد و پرونده رو بسته شده اعلام نکرد و آماده پاسخگویی به هر فرد مدعی شد
د) در یک جامعه دموکرات ندای مخالف هرچند غیر منطقی باید شنیده بشه و پاسخ منطقی بهش داده بشه که بعضا موجب روشن شدن فرد میشه
و خیلی از خوبیایی که بهتره دیگه بهش نپردازیم.