مصائب بی سخنگویی قوه قضائیه
چکیده :دوران مسئوليت ميرمحمد صادقي با توقيف مطبوعات ،بحثهاي قضايي مربوط به حوادث كوي دانشگاه ، بيانيههاي مختلف برخي نهادهاي بين المللي درباره حقوق بشر در مورد تضييع حقوق بشر در ايران توامان بود، اما وي توانست به خوبي از عهده پاسخگويي...
کلمه:نبود سخنگو برای دستگاه قضایی کاملا محسوس است و خبرنگاران برای پیگیری و یا تائید و تکذیب اخبار قضایی با مشکل مواجه هستند. سید ابراهیم رییسی، آخرین مقام ارشد قضایی است که در مورد مورد تعیین سخنگوی دستگاه قضاییه سخن گفته و آن هم به ۳۴ روز پیش بازمیگردد.
به گزارش ایلنا،معاون اول قوه قضاییه در حاشیه همایش سراسری دادستانهای عمومی و انقلاب درپاسخ به پرسش متعدد خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا دستگاه قضایی بنایی برای تعیین سخنگو دارد و سخنگو چه زمانی دقیقا مشخص خواهدت شد گفت: “انشاءالله سخنگو مشخص خواهد شد. به دلیل اینکه گزینههای مختلفی مطرح است رییس قوه قضاییه در حال بررسی است تا بر روی یک گزینه به نتیجه نهایی برسد.”
بعدازآنکه آیتالله سید محمود هاشمی شاهرودی بر منصب قاضی القضات کشور تکیه کرد، یکی از دغدغهها و خواستههایش پاسخگو بودن دستگاه زیر مجموعه خود بود به همین دلیل در اولین اقدامات اساسی خود به عنوان رییس دستگاه و به جهت پاسخگویی به مطالبات افکار عمومی، دکتر حسین میر محمد صادقی را به عنوان سخنگوی دستگاه قضا برگزید.
دوران مسئولیت میرمحمد صادقی با توقیف مطبوعات ،بحثهای قضایی مربوط به حوادث کوی دانشگاه ، بیانیههای مختلف برخی نهادهای بین المللی درباره حقوق بشر در مورد تضییع حقوق بشر در ایران توامان بود، اما وی توانست به خوبی از عهده پاسخگویی برآید.
در اواخرسال ۸۱ که میرمحمد صادقی از سمت سخنگوی قوه قضاییه استعفا کرد غلامحسین الهام به این سمت منصوب شد. حضور الهام در شورای نگهبان و انتقاداتی بیشمار به وی به دلیل دوشغله بودن، او را مجبور کرد تا در ششم مردادماه ۸۳ از این سمت استعفا کند.
این بار آیتالله هاشمی شاهرودی معاون اول خود یعنی سیدابراهیم رییسی را برای اینکه پاسخگویی قوه قضاییه همچنان ادامه داشته باشد را مامور به این کار کرد. مسئولیت سنگین و مشغلههای فراوان اجازه نداد که رییسی بتواند بیش از دوبار نشست خبری در قامت سخنگوی دستگاه قضا بااصحاب رسانه برگزار کند .او در یکی از جلسات تاکید کرد که سخنگوی قوه قضاییه باید فردی با فراغ بال باشد تا بتواند بیشتر و بهتر پاسخگوی رسانه ها باشد.
اینبار قرعه به نام دادستان انتظامی قضات؛مرحوم جمال کریمیراد، رقم خورد. وی از اواخر سال ۸۳ بطور رسمی به این سمت منصوب و حتی در دورانی که در قامت وزیر دادگستری دولت احمدینژاد مشغول به خدمت شد ، با حضور در ساختمان شماره دو قوه قضاییه به سوالات خبرنگاران حوزه قضایی پاسخ می داد.
پس از تصادف و فوت وی در سال ۸۵ ، اسامی مختلفی چون میرمحمد صادقی برای پذیرفتن سمت سخنگویی دستگاه قضا بر زبانها بود تا اینکه آیتالله هاشمی شاهرودی معاون حقوقی و تو سعه قضایی خود یعنی دکتر علیرضا جمشیدی رابه این سمت منصوب کرد.
اولین نشست خبری جمشیدی در هفته اول اسفند ۸۵ برگزار شد. علیرضا جمشیدی که همواره لبخندی بر لب داشت و با خبرنگاران این حوزه برخورد مناسب و بدون تبعیضی داشت یک هفته در میان سه شنبهها در نیم طبقه ساختمان شماره دو قوه قضاییه به جمع خبرنگاران آمده و به سوالات آنها پاسخ میداد.
هر چند نشستهای جمشیدی مرتب برگزار می شد اما در مواقعی حضور وی در نشستهای دوهفته یکبار به یک ماه طول میکشید.
آخرین نشست خبری سخنگوی قوه قضاییه در آستانه دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ۱۲ خرداد برگزار و جمشیدی با سوالات متعددی در باره تخلفات انتخاباتی از سوی برخی کاندیداها رو به رو شد.
بعد از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و وقایعی که پس از آن رخ داد، خبرنگاران حوزه قضایی در تاریخ ۲۶ خرداد ماه با سوالات متعددی خود را برای حضور در نشست خبری آماده میکردند اما این نشست برای پاسخگویی به افکار عمومی در خصوص مسائل مختلف سیاسی و قضایی برگزار نشد.
۳۱ خرداد ماه و در آستانه هفته قوه قضاییه در حدود ساعت ۱۱ به خبرنگاران خبرگزاریهای داخلی اعلام شد که ساعت ۱۴ علیرضا جمشیدی در ساختمان اداره کل امور فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه نشستی برگزار خواهد کرد.
در این نشست که به صورت فوق العاده برگزار شد، علیرضا جمشیدی به تشریح برنامههای هفته قضاییه پرداخت و در پایان این جلسه که با سوالات متعدد خبرنگاران در خصوص بازداشتیهای اخیر و ناآرامیهای بعد از انتخابات مواجه شد، با این استدلال که پاسخگویی به این سوالات نشست امروز را در حاشیه قرار خواهد داد، پاسخگویی به سوالات را به زمان دیگری موکول کرد.
روزهای پایانی دوره ریاست آیتالله هاشمی شاهرودی دردستگاه قضا با روز خبرنگار مصادف بود به همین دلیل ۲۰ مردادماه ، ۶روز مانده به معارفه آیتالله صادق لاریجانی برای تصدی مسئولیت دستگاه قضا بهانهای شد تا خبرنگاران حوزه قضایی باردیگر چهره همواره خندان آقای سخنگو را ببینند.
در این نشست که به مناسبت تجلیل و قدردانی از خبرنگاران حوزه قضایی برگزار شد جمشیدی به انتقادتی که بعداز انتخابات درباره خدشه دار شدن استقلال دستگاه قضا بود، پاسخ داد و گفت: هیچگاه اینگونه نبوده که عین خواسته قوای دیگر را انجام دهیم. ما در بسیاری از اوقات منتقد بوده و مواضع خود را به صورت صریح و شفاف اعلام کردیم.
وی گفت:برخی خیال کردند در این مدت دستگاه قضایی سکوت کرده و پیگیری نمیکند به همین دلیل بسیاری نامه نوشتند و حرفهایی را به قوه قضاییه زدند که باید در جواب آنها بگویم حدود ۴ هزار نفر در مدت کوتاهی بازداشت شدند اما با سرعت و تلاش شبانه روزی قضات، پرونده همه بازداشتشدگان تعیین تکلیف و ۳ هزار ۷۰۰ نفر به سرعت آزاد شدند.
سخنگوی قوه قضاییه همچنین تشکیل کمیته ۳ نفره دستگاه قضایی در سطح عالی را یکی دیگر از اقدامات رییس قوه قضاییه برای بررسی حوادث بعداز انتخابات عنوان کرد و گفت این کمیته قبل از تشکیل کمیته پیگیری دیگر دستگاهها تشکیل شد و در همین راستا، معاون اول، رئیس سازمان بازرسی و دادستان کل کشور در این مدت با اکثر بازداشتشدگان دیدار و از زندان اوین نیز بازدید کردند.
در دوره جدید دستگاه قضا،هنوز از سوی آیتالله لاریجانی سخنگویی برای این دستگاه معرفی نشده است. هرچند در ابتدا شنیده میشد که رییس قوه قضاییه تمایلی برای تعیین سخنگو برای مجموعه خود ندارد اما این شنیدهها توسط حجت الاسلام خلفی رییس حوزه ریاست قوه قضاییه و حجت الاسلام رییسی معاون اول وی، تکذیب شد.
در ابتدا حجت الاسلام رییسی که در مراسم معارفه مدیران جدید قوه قضاییه حضور مییافت در جمع خبرنگاران پیگیریهای کمیته سه نفره قضایی حوادث بعد از انتخابات راتشریح میکرد.
عباس جعفری دولت آبادی نیز که به دادستانی تهران منصوب شده بود برخی سرپرستهای نواحی دادسراهای تهران را تغییر داد و این امر فرصتی ایجاد کرد تا خبرنگاران در حاشیه مراسمهای تودیع و معارفه سرپرستان نواحی فرصتی در غیاب سخنگو ،سوالات خود درباره بازداشتهای تهران و سایر مسائل قضایی مربوط به تهران را از وی پیگیری کنند.
هرچند معاون اول دستگاه قضایی و دادستان تهران در حاشیه مراسمها به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند اما نبود سخنگو برای دستگاه قضایی کاملا محسوس است و خبرنگاران برای پیگیری حوادث و یا تائید وتکذیب اخبار قضایی با مشکل مواجه هستند.
معاون اول قوه قضاییه در حاشیه همایش سراسری دادستانهای عمومی و انقلاب از خبرنگاران خواست که اگر فردی را برای این سمت مناسب می دانند،آن را پیشنهاد کرده تا آن گزینه نیز مورد بررسی قرار گیرد که در همان زمان خبرنگاران دکتر علیرضا جمشیدی را برای این سمت مناسب دیده و وی رابه معاون اول قوه قضاییه معرفی کردند.
امید است مسوولان امر قضا که بر اطلاع رسانی شفاف و دقیق تاکید دارند، خود قدمی در این راه برداشته و با تعیین سخنگویی برای این دستگاه به مطالبات جامعه و افکار عمومی پاسخگو باشند.
Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوستهی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085