سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » روحانی:بافحاشی به‌کشورها به‌جایی نمی‌رسیم/اگر هزینه فعالیت سیاسی بالا باشد سرما...

روحانی:بافحاشی به‌کشورها به‌جایی نمی‌رسیم/اگر هزینه فعالیت سیاسی بالا باشد سرمایه سیاسی از بین می‌رود

چکیده :اگر می‌خواهیم مشاركت فعال در كشور وجود داشته باشد باید افراد هزینه كمتری بپردازند و جایزه بگیرند، نه اینكه تنبیه شوند/با شمشیر به رخ هم كشیدن و حذف یكدیگر نمی‌توان آینده‌ای را...


کلمه:رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد:اگر هزینه فعالیت سیاسی بالا باشد سرمایه سیاسی از بین می‌رود.

به گزارش  ایلنا، حسن روحانی طی سخنانی در همایش (ایران آینده) در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به موضوع این همایش اظهار داشت: کلمه ایران آینده تداعی‌کننده همه امیدها، آرزوها و آرمان‌های ماست و بسیار اهمیت دارد که از دید آینده‌پژوهی بتوانیم ایران آینده را ترسیم کنیم.

وی با بیان اینکه متغیرهای اصلی را باید برای رسیدن به ایران آینده مدنظر قرار دهیم که رسیدن به این هدف از طریق مطالعه این مولفه‌ها امکان‌پذیر است، افزود: اولین مساله، جمعیت و جغرافیای انسانی است و اینکه ایران آینده دارای چه جمعیتی، با چه ترکیبی، چه ویژگی‌هایی و با چه وضعیت سلامت و مشارکت آن در ساخت کشور باشد و به همین دلیل در برنامه‌ریزی برای بلندمدت موضوع رشد مناسب جمعیت است که می‌تواند آینده مطلوب را ترسیم کند.

روحانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه سرمایه اجتماعی چهارمین مولفه در ایران آینده است ادامه داد: آینده ایران با چه سرمایه اجتماعی؟ پاسخ این است که بین آحاد مردم، اقشار و گروه‌های مختلف، اعتماد و پیوند باشد و در این هنگام می‌توانیم به فکر آینده ایران باشیم. اما اگر اعتمادها از بین برود و به جای آن دشمنی، ستیز، اختلافات و شمشیر به رخ هم کشیدن باشد و گروهی به فکر حذف گروه دیگر باشد چه آینده‌ای می توان برای ایران پیش بینی کرد. در جامعه ای که پیوند و اعتماد رو به کاهش برود هیچ امیدی وجود نخواهد داشت.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان سخن یکی از دانشمندان مبنی بر اینکه دولت‌هایی که بر ملت‌های منسجم فرمان می‌رانند گنجینه‌ای از سرمایه‌های بنیادی را در اختیار دارند، افزود: در کشوری که اتحاد و انسجام و امید برقرار است این سرمایه‌ها وجود دارد اما اگر خدای‌ناکرده اخلاق و معنویت از جامعه‌ای رخت بربندد نه‌تنها در آن کشور نمی‌توان چشم‌انداز و برنامه‌ای را اجرا کرد بلکه امیدی هم ایجاد نخواهد شد.

وی با عنوان کردن سرمایه‌های مهم و فضای حاکم بر کشور به عنوان مولفه پنجم آینده‌پژوهی تصریح کرد: چه فضایی در کشور می‌خواهد حاکم باشد؟ فضای امنیتی؟ چنین فضایی فضای تولید علم و تحقیق نیست . نه دست به کار می‌رود، نه قلم به نوشتن می‌رود و نه فکر در مسیر تامل قرار می‌گیرد و به جای آن فضای ترس و وحشت حاکم می‌شود.

روحانی ادامه داد: یک آقایی می‌گفت من باید نسبت به خطای ۴۰ سال پیش خودم هم نگران باشم زیرا شاید پرونده‌ای برای آن ساخته‌اند یا بسازند و لذا اگر فضای روابط با جهان، تعاون و همکاری و کار و تلاش فرهنگی و اقتصادی حاکم نباشد و به جای آن فضای امنیتی و نظامی وجود داشته باشد نمی‌توان به آینده ایران امید داشت.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه بازیاب کردن از سرمایه‌های اجتماعی به عنوان ششمین مولفه مهم در آینده‌پژوهی تاکید کرد: در کشوری که آزادی نقد، سخن و به تدریج آزادی فکر هم نباشد و به دنبال آن مشارکت و جریان سالم قدرت و توزیع و گردش صحیح آن، شایسته‌سالاری و از همه بدتر آشنایی با قواعد بازی وجود نداشته باشد سرمایه‌های سیاسی از بین می‌رود زیرا در این شرایط چگونه احزاب باید با هم رقابت کنند و در کشوری که برای مشارکت، هزینه بالای سیاسی پرداخت شود و کسی که دیروز دنبال کاندیدایی بوده امروز به خاطر این قضیه گرفتار شود و فردا بیکار شود می‌گوید مگر دنبال دردسر هستم که وارد چنین فعالیت‌هایی شوم .

روحانی تاکید کرد: اگر می‌خواهیم مشارکت فعال در کشور وجود داشته باشد باید افراد هزینه کمتری بپردازند و جایزه بگیرند، نه اینکه تنبیه شوند زیرا اگر هزینه فعالیت سیاسی بالا باشد سرمایه سیاسی از بین می‌رود.

وی ادامه داد: ایران آینده و آینده ایران با تک‌تک مردم و آحاد آنان ساخته می‌شود که باید دست آنها را ببوسیم و نه اینکه آنها را پس بزنیم.

روحانی یادآور شد: جذب حداکثری سیاست کشور است و باید اجرا شود و اگر هم دفعی باید باشد باید بسیار حداقلی باشد همانگونه که پیامبر و ائمه به ما می‌آموزند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با بیان اینکه سرمایه بین‌المللی هفتمین شاخص در آینده‌نگری است تصریح کرد: در ایران امروز مگر می‌توان در یک جزیره به سر برد و دور کشور را دیوار کشید و بدون تعامل به تعالی دست یافت. علم و فناوری از کجا می‌رسد؟ ما باید به خود تکیه کنیم اما می‌توانیم از دیگران هم استفاده کنیم و به نام استقلال فرهنگی نباید از دانش دهه ۱۹۶۰ و ۷۰ استفاده کرد و از تجربه‌های جدید محروم ماند.

وی ادامه داد: دنیای امروز دنیای تعامل سازنده و موثر است نه اینکه تقابل افتخار ما باشد.

به گفته روحانی هیچ‌کس با فحاشی به جایی نرسیده است و اگر صبح تا شب به دیگران فحش دهیم و تقابل ایجاد کنیم نتیجه‌ای به دست نمی‌آید بلکه باید با همه دنیا تعامل کنیم البته یکی دو کشور که دشمن هستند استثنایی است اما باید با همه رابطه خوب داشته باشیم زیرا رشد اقتصادی بدون بازار امکان‌پذیر نیست و فتح بازار در گرو روابط مناسب است.

روحانی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه شرایط جهانی هشتمین مولفه مهم در آینده‌نگری است تصریح کرد: نمی‌توانیم از این شرایط به دور باشیم زیرا همه جهان در ما تاثیرگذار است همانگونه که بحران جهانی در قیمت کالاهای صادراتی ما هم تاثیر گذاشت و بحران جهانی در قیمت کالاهای صادراتی موثر بود و اینگونه نیست که این جزایر هیچ ارتباطی با هم نداشته باشند و اگر هم نظریه دهکده جهانی را نپذیریم حداقل ارتباطات را باید بپذیریم و بدانیم که در جهان امروز پارادایم جدیدی حاکم است و عامل پیش برنده آن تحولات تکنولوژیکی و آزادسازی‌هاست که هم فرصت و هم چالش می‌آفریند.

وی با بیان اینکه دکترین شرایط امروز در چارچوب مشارکت دولت، توسعه سرمایه انسانی، ارتقای ظرفیت‌های نوآوری، رشد پیوسته مهارت، تمرکززدایی و تغییر کار دولت از بازیگر اصلی توسعه به عامل راهبردی توسعه برای ظرفیت‌سازی آن و ارتقای عدالت اجتماعی است، تاکید کرد: نمی‌توانیم از سیر دنیا دور بمانیم و فضای متناقض با آن سیر را انتخاب کنیم؛ از تجربه دیگران استفاده نکردن موجب محرومیت خواهد شد.

روحانی در ادامه با بیان اینکه مولفه مهم در آینده‌پژوهی این است که برای ایران آینده پیش‌بینی شرایط اضطراری داخلی و خارجی را در نظر داشته باشیم، خاطرنشان کرد: متاسفانه در ۳۰ سال گذشته بحران‌های مختلفی را پشت سر گذاشتیم که یک بار آن جنگ خودمان، بار دیگر جنگ عراق و کویت و ورود نیروهای ائتلاف به منطقه و در ادامه اشغال افغانستان، عراق، جنگ ۳۳ روزه لبنان و جنگ ۲۲ روزه غزه بود و لذا مسائل منطقه‌ای نمی‌تواند تاثیرگذار نباشد.

وی با اشاره به موضوع هسته‌ای گفت: در همین سال‌های اخیر شاهد بودیم که این پرونده چه تاثیراتی را در داخل بر جای گذاشت و هنوز سر دراز دارد که معلوم نیست چگونه پایان یابد.

روحانی افزود: ما دیدیم که یک ماجرای انتخابات چه حوادثی را آفرید و هفت ماه گذشته و هنوز فضای مطلوب حاکم نشده است و امثال این حوادث می‌تواند در انتظار ما باشد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با اشاره به (مدیریت کشور) به عنوان دهمین مولفه مهم در آینده‌پژوهی گفت: چه کسانی می‌خواهند کشور را اداره کنند مدیران صالح، رشید و لایق؟ یا افراد بی‌تجربه و تازه‌کار؟ نقش دولت برای ساخت کشور بسیار مهم و راهبردی است ولی متاسفانه طی سال‌های متمادی پارادایم مسلط بر فرایند اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، دولت‌محوری، مرکز‌محوری و بخش‌نگری و متاسفانه کوته‌نظری بود.

وی ادامه داد: روزی در کشور نظریه تثبیت حاکم بود و امروز اصلاح نظام تدبیر به عنوان اصل اساسی برای اصلاحات اقتصادی مطرح است زیرا دولت‌های رشید از دهه‌ها قبل به دنبال دانایی‌محوری بوده‌اند و در این راه کوشش کرده‌اند که البته چشم‌انداز ۲۰ ساله‌ بر این مبنا بود اما اینکه در اجرا چه بلایی بر سر آن آمد مساله دیگری است.

روحانی با یادآور ساختن این نکته که دولت‌ها همچنان مسوول اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی و به دنبال نظام‌های منسجم مبتنی بر بازار و سیاست‌های مناسب هستند گفت: حفظ سیاست‌های اجتماعی، آموزش، مشارکت و آینده‌نگری ممکن است متفاوت باشد اما کم نخواهد شد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه سخنان خود با بیان اینکه سه موضوع در سال‌های اخیر برای آینده‌نگری امیدبخش بود، ادامه داد: اولین موضوع سند چشم‌انداز ۲۰ ساله بود و وقتی که این سند با همکاری دولت، مجمع تشخیص و با امضای رهبری ابلاغ شد خیلی امیدها ایجاد کرد که ان‌شاءالله هنوز هم این امید هست.

وی افزود: موضوع دوم سیاست‌های کلی اصل ۴۴ و آن همه تاکید بر آن بود که امیدهای زیادی را ایجاد کرد و حتی رهبری گفتند که این سیاست‌ها یک انقلاب است و واقعا هم می‌توانست باشد.

وی با انتقاد شدید از روند خصوصی‌سازی نهادهای دولتی اظهار داشت: ما فکر کردیم این سیاست‌ها بدین‌معناست که بنگاه‌های اقتصادی را هم در مالکیت و هم در مهمتر از آن در مدیریت به مردم بدهیم، اما بعد دیدیدم که همان دولت شکلش عوض شد

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها سومین موضوع امیدبخش کشور در سال‌های اخیر بود، گفت: باید به مجلس دست‌مریزاد بگوییم. امیدواریم این حرکت به خیر باشد!

وی خاطرنشان کرد: تا حالا می‌گفتند یارانه‌ها علامت غلط به اقتصاد می‌دهند و مانند مسکن هستند و آنها را بردارید تا علامت‌های صحیح دریافت شود لذا امیدواریم این یکی اقدام درست از آب در بیاید.

روحانی با بیان اینکه در دولت شاهد بی‌برنامه‌گی بودیم یادآور شد: اقتصاد ما جریانی را طی کرد که شاهد همگرایی بود و ولی مسوولان به جای هم‌افزایی مبتلا شدند و تورم بالا، بیکاری، کم شدن سرمایه‌های خارجی و… را شاهد بودیم و فاصله شدیدی بین صادرات و واردات ایجاد شد که رقم آن نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار است که از اینگونه آمار زیاد موجود است و دوست نداریم خیلی آنها را بشنویم.

وی ادامه داد: بر اساس آمار دولت در سال گذشته میزان رشد اقتصادی ۳/۲ درصد بود و امسال هم از آن بدتر! در حالی که قرار ما این بود که رشد سالانه هشت درصد را داشته باشیم و این در حالی است که در سال گذشته این رقم در برخی کشورهای منطقه و آسیا ۹، ۱۰، ۱۲ و حتی ۱۴ بود همچنین قرار بود نرخ بیکاری هر سال ۲/۴- درصد باشد و طبق برنامه چهارم این رقم باید هفت درصد بود اما آمار دولتی می‌گوید این نرخ ۱/۱۱ درصد است.

روحانی با اشاره به نرخ تورم تصریح کرد: این نرخ در ۱۲ ماه منتهی به خرداد ۸۸، ۵/۲۲ درصد بود در حالی که طبق برنامه ۵ ساله باید ۹/۹ درصد باشد ولی الان هم این نرخ بالای ۲۰ درصد است.

وی با بیان اینکه این آمار همه واقعیت‌ها نیست تاکید کرد: این آینده محتوم ما نیست و نباید بگذاریم که باشد اگر در پنج سال گذشته ما شاهد تعلل در اجرای برنامه پنج‌ساله و حتی تشکیک در بدیهیات بودیم به طوری که حتی گفتند اگر نقدینگی زیاد شود در تورم تاثیری ندارد و سخن تمام عالمان و دانشمندان مورد شک قرار گرفت!

وی با انتقاد از بی‌اعتنایی به تجربه‌های گذشته گفت: ما هنوز فرصت جبران داریم و ۱۵ سال از سند چشم‌انداز پیش روست و می‌توانیم با توجه به مکاتب اقتصادی، شرایط داخلی و فرصت‌ها و تهدیدها استراتژی صحیحی را تدوین کرد.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین از طراحی یک مدل اقتصادی در معاونت اقتصادی این مرکز خبر داد و گفت: استراتژی این راه‌حل بر مبنای تولید رقابتی دانش‌بنیان است و اگر استراتژی کشور این باشد باید با انبوه‌سازی رقابت، کیفیت و تکنولوژی نو همراه باشد و به اعتقاد ما اگر همه مردم و نه دولت، به صحنه بیایند و دست به دست هم دهیم تا مسیر و استراتژی درست را انتخاب کنیم هنوز دسترسی به چشم‌انداز امکان‌پذیر است.

روحانی با انتقاد از شیوه هزینه درآمدها توسط دولت تصریح کرد: درآمد دولت نهم ۲۷۰ میلیارد دلار بود ولی آن را به گونه‌ای خرج کرده‌ایم که تا آخر سال چیزی باقی نماند و حتی رقم آن به منفی رسید در حالی که ما فکر می‌کردیم حداقل ۱۸۰ میلیارد دلار از این رقم باقی بماند البته با وجود این شرایط باید امید داشته باشیم و تلاش و برنامه‌ریزی را هم در کنار آن قرار دهیم.

وی در پایان بر مطالعات آینده و تهیه و تدوین استراتژی‌ها و گسترش فرهنگ آینده‌نگری در همه سطوح تاکید کرد.



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

۳ پاسخ به “روحانی:بافحاشی به‌کشورها به‌جایی نمی‌رسیم/اگر هزینه فعالیت سیاسی بالا باشد سرمایه سیاسی از بین می‌رود”

  1. navid pakdastan گفت:

    ممنون آقای روحانی شما خواست قلبی تمام مردم ایران را اینجا بیان کردید. خدا حفظتان کند.

  2. شهاب گفت:

    برای ما و ایشان بهتر است تا به عنوان آخرین شانس اصلاحات در صورت به نتیجه نرسیدن اعتراضات قانونی ملت با اینگونه محتاط سخن گفتن به مخاطره رد صلاحیت شدنشان در انتخابات ریاست جمهوری آینده تن ندهند. آفرین به ما ،بحشی از مردم ایران که برای پیشرفت به آن کسانی دل بسته ایم که در کنار داشتن سواد وتوانایی اداره کشور از شعور و درک کافی برای اتخاذ تدبیر لازم و چند مرحله ای برای مقابله با شرایط استبدادی موجود برخوردارند.

  3. بیدار گفت:

    من برای آقای روحانی احترام زیادی قائل هستم. ایشان حداقل انتظارات از یک رئیس جمهور را مطرح کردند که متاسفانه، ولی چه کنیم که به همین حداقل ها نیز توجهی نمی شود.