برگزاری نشست «اندیشه های شهید بهشتی و ما»
چکیده :در انديشه شهيد بهشتي، نظام جمهورياسلامي ايران، نظام امت و امامت است كه اين نوع حكومت، با هيچيك از مسائل سياسي گذشته قابل مقايسه و بررسي نيست....
کلمه: سومین جلسه از سلسله نشستهای تخصصی »شهید بهشتی و ما« با رویکرد نگاهی به اندیشههای استاد شهید بهشتی، با حضور محمدرضا واعظ مهدوی (عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد)، مخبر (محقق حوزه و دانشگاه) و تعدادی از اساتید و محققان ، در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.
در این نشست، محمدرضا واعظ مهدوی عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد با بیان اینکه اندیشه شهیدبهشتی در قانون اساسی کشور تبلور یافته است، گفت: اندیشه ایشان در اصلهای سوم، بیست و نهم و چهل و سه به خوبی مشهود است.
وی با اشاره به موضوع شناخت در آثار این استاد فرزانه، افزود: ایشان بحث شناخت را در سالهای ۵۵ و ۵۶ مطرح کردهاند و برای شناخت، منابع متعددی بیان کردهاند. این استاد دانشگاه، شناخت وحی، عقل و تحلیل و شناختهای عرفانی را از منابع اصلی برای شناسایی شناخت عنوان کرد و گفت: از دیدگاه شهیدبهشتی، شناخت های عرفانی، با استناد به آیات قرآن عنوان شده است.
واعظ مهدوی با بیان اینکه «نظام امت و امامت را برای نخستینبار شهید بهشتی بیان کرده است» تصریح کرد: در اندیشه شهید بهشتی، نظام جمهوریاسلامی ایران، نظام امت و امامت است که این نوع حکومت، با هیچیک از مسائل سیاسی گذشته قابل مقایسه و بررسی نیست.
وی بیان داشت: در اندیشه شهید بهشتی، حق و عدل در راستای یکدیگر حرکت میکنند و حق به معنی آنچه باید باشد و عدل یعنی جایگاه هرچیز، در جامعه است. واعظ مهدوی، مسئولان و صاحبان عقل در نظام جمهوری اسلامی را آحاد مردم عنوان کرد و افزود: از نظر شهیدبهشتی در نظام جمهوری اسلامی منشا حق، مردم هستند. وی بااشاره به زیربنای فکری نظام اجتماعی جمهوری اسلامی گفت: این نظام دارای ویژگی هایی از جمله انقلاب آفرینی، حرکت آفرینی، انسان متعالی، انسان رها شده از پوچ گرایی و انسان هدفدار است.
وی با بیان اینکه «از نظر شهید بهشتی، تمرکز زدایی در نظام جمهوری اسلامی نباید تبدیل به هجمه شود و باید حدود اختیارات با نظم ملی مشخص شود»افزود: دولت مرکزی باید انقلاب را درک کرده و به آن وفادار باشد. واعظ مهدوی تصریح کرد: در دیدگاه ایشان نظام جمهوریاسلامی با نظام های ناسیونالیستی، متفاوت است و اندیشه انقلاب را فراتر از این نظام دانستهاند. زیرا تفکر در نظام جمهوری اسلامی ایران، دوستانه تر و بالاتر از چارچوب های تنگ ناسیونالیستی است.
وی بیان داشت: از دیدگاه ایشان، آنچه وحدت ملی را در نظام جمهوری اسلامی تضمین میکند تعلق گسترده همه اقوام ایرانی به پیکره وسیع جهان اسلام است. زیرا این نظام، انساندوست بــوده و بــه هـمــه عمـوم مـردم متعلـق اسـت. وی بـابیـان اینکـه «شهیدبهشتی درخصوص مشکلات اجتماعی از جمله اعتیاد نیز راهبردهای موثری داشتهاند»گفت: از نظر شهید بهشتی، راه مبارزه با مواد مخدر؛ ایجاد اشتغال، ایجاد انگیزه و شادابی، افزایش معنویت و تسهیل در روند ازدواج است.
این استاد دانشگاه اضــافــه کــرد: از نــظــر شـهـیــد بـهـشـتــی بــرای پـایـداری نـظـام جمهوریاسلامی باید اجتهاد انقلابی ایجاد شود. واعظ مهدوی، شهید بهشتی را شخصیتی دارای سعهصدر، اندیشه منسجم و مـتـفـکـر عـنـوان کـرد و گـفـت: بـا توجه به انسجام اندیشه های شهیدبهشتی در موضوعات مختلف، بازخوانی اندیشههای ایشان برای نسل امروز کشور بسیار با اهمیت است.
مخبر، محقق حوزه و دانشگاه هم در این نشست اظهار داشت: شهید بهشتی به واسطه تسلط بر مسائل اسلامی و دینی، تلاش نمیکند مسائل روزمره را بردین تحمیل کند. بلکه دین را با مسائل روز،به روشنی تبیین میکند.وی با اشاره به کتاب »صد دقیقه تا بهشت« شهیدبهشتی گفت: ایشان در آثار خود به مسائل، نگاه آسیب شناسانه درونی دارند و مرز قداست ها را از آنچه واقعیت است فراتر می برند. این محقق با بیان اینکه شهیدبهشتی عقل را در مقام ارائه، مقدم بر وحی میداند افزود: ایشان در اندیشه خود، معتقدند که برای ارائه دین و اسلام، باید از ابزار عقل کمک گرفت و عقل انسان ها را در مسیر اسلام حرکت داد و به واسطه اطمینان حاصل شده در انسان، وحی رابطه معناداری ایجاد کرده و تصمیم نهایی را برای حرکت انسان ها به سمت دین، به وجود میآورد. این محقق با بیان اینکه شهید بهشتی مسائل دنیا را واقع گرایانه میداند گفت: در آثار شهید بهشتی،شعارزدگی وجود نداشته و همه مسائل با واقعیتهای روز جامعه تحلیل شده است.
عشق من میر حسین
یا حسین میر حسین