سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » پیش نویس قطعنامه تازه علیه ایران در آژانس...

پیش نویس قطعنامه تازه علیه ایران در آژانس

چکیده :این پیش نویس كه از سوى كشورهاى آمریكا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان پشتیبانى مى شود قرار است در نشست آتى شوراى حكام آژانس بررسى شود. این نشست از روز پنجشنبه كار خود را آغاز مى...


کلمه:دیپلمات ها روز سه شنبه اعلام کردند، قدرت هاى جهانى پیش نویس قطعنامه تازه اى را به آژانس بین المللى انرژى اتمى ارائه کرده اند که بر اساس آن از ایران خواسته شده است تا هدف از ساخت تاسیسات مخفى هسته اى در نزدیکى قم را روشن کرده و تایید کند که مراکز اتمى مخفى دیگرى ندارد.

این پیش نویس که از سوى کشورهاى آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان پشتیبانى مى شود قرار است در نشست آتى شوراى حکام آژانس بررسى شود. این نشست از روز پنجشنبه کار خود را آغاز مى کند.

به گزارش خبرگزارى رویترز، حمایت روسیه و چین از این پیش نویس مى تواند گامى مهم تلقى شود، چرا که این دو کشور از ماه ها پیش از اتخاذ موضعى سختگیرانه و یکپارچه علیه ایران در نشست هاى شوراى حکام و شوراى امنیت سازمان ملل خودداری کرده اند.

پکن و مسکو همچنین با تشدید تحریم ها علیه جمهورى اسلامى ایران به دلیل فعالیت هاى هسته ایش مخالفت کرده اند.

هنوز مشخص نیست که آیا پیش نویس یاد شده از سوی کشورهاى عضو شوراى حکام تایید خواهد شد یا نیمى از اعضاى آن که از کشورهاى در حال توسعه هستند با چنین اقدامى مخالفت خواهند کرد.

در صورتى که این پیش نویس تایید شود این نخستین قطعنامه آژانس بین المللى انرژى اتمى علیه ایران ظرف چهار سال گذشته خواهد بود.

این گزارش مى افزاید که در صورت به تصویب نرسیدن پیش نویس یاد شده، شش کشور طرف مذاکره با ایران به صدور یک بیانیه ساده علیه برنامه اتمى تهران اکتفاء کنند.

آژانس در گزارش هفته گذشته خود اعلام کرد که آشکار شدن تاسیسات غنى سازى جدید ایران در فردو از اعتماد به اینکه ایران مراکز دیگر مخفى اتمى ندارد کاسته است.

به گفته دیپلمات هاى نزدیک به آژانس که نخواست نام شان فاش شود، پیش نویس قطعنامه ارائه شده توسط قدرت هاى بزرگ، از ایران مى خواهد تا در یک ظرف زمانى مشخص جزئیات مربوط به هدف اصلى از ساخت این مرکز اتمى و طراحى آن را فاش سازد.

یک دیپلمات ارشد به خبرگزارى رویترز گفته است: «در نشست هفته گذشته گروه پنج به علاوه یک در بروکسل اتفاق نظر وجود داشت که آشکار سازى (فردو) یک تحول جدى تازه است» که نیازمند توجه ویژه از سوى آژانس است.

آخرین قطعنامه تصویب شده از سوى شوراى حکام آژانس به فوریه سال ۲۰۰۶ باز مى گردد که به دلیل امتناع ایران از تعلیق غنى سازى اورانیوم، عدم اجازه کامل به بازرسان براى دسترسى به تاسیسات اتمى این کشور و انجام تحقیقات، پرونده هسته اى تهران به شوراى امنیت سازمان ملل فرستاده شد.

تاسیسات فردو

ایران به آژانس بین المللى انرژى اتمى گفته است که تاسیسات جدید غنى سازى این کشور از سال ۲۰۱۱ و با ظرفیت سه هزار دستگاه سانتریفوژ آغاز به کار خواهد کرد و هدف آن تولید سوخت کم غنى شده براى مصارف صلح آمیز است.

این مرکز در ۲۰ کیلومترى شمال شهر قم و در دل کوه قرار دارد و از سوى سپاه پاسداران انقلاب اسلامى اداره مى شود.

به گفته تهران، تاسیسات فردو به عنوان پشتیبان مرکز اتمى بزرگ نطنز است که در صورت بمباران احتمالى از سوى «دشمنان ایران»، کار غنى سازى اورانیوم را ادامه خواهد داد.

تحلیلگران غربى گفته اند که مرکز اتمی فردو آن قدر کوچک است که از آن تنها مى توان براى تولید اورانیوم به منظور ساخت سلاح هسته اى استفاده کرد.

تاسیسات غنى سازى براى مصارف مسالمت آمیز نیازمند داشتن هزاران سانتریفوژ فعال هستند تا بتوان سوخت لازم براى نیروگاه هاى اتمى را تامین کرد.

جمهورى اسلامى ایران در ماه سپتامبر در نامه اى به آژانس بین المللى انرژى اتمى براى نخستین بار از وجود این مرکز اتمى خبر داد که به گفته این کشور، از دو سال پیش ساخت آن اغاز شده است.

این در حالى است که محمد البرادعى، مدیر کل آژانس، در گزارش خود در باره تاسیسات فردو اعلام کرد، این نهاد شواهدى در دست دارد که نشان مى دهد ساخت مرکز اتمى یاد شده در سال ۲۰۰۲ آغاز شده ولى در سال ۲۰۰۴ فعالیت ها در آن متوقف شده است.

آقاى برادعى افزوده است: با این حال، ایران در سال ۲۰۰۶ بار دیگر ساخت و ساز در این تاسیسات را از سر گرفته است.



Deprecated: File پوسته بدون comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. لطفاً یک قالب comments.php در پوسته‌ی خود قرار دهید. in /var/www/html/kaleme.com/wp-includes/functions.php on line 6085

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.